https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post a megváltás

June 15th, 2010

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 8:52 pm

Már egy ideje tesztelgetem az új NAS-t. Miért is jó ez? Talán csak azért, mert tényleg bármti meg lehet csinálni, mert ez egy rendes file server, rendes gép funkciókkal és a piacon kapható SOHO cuccokkal felveszi a versenyt. Persze nem helytakarékosságban és egyszerű kezelésben, de amúgy sebességben biztosan. Persze a kulcs nem is a vas nagy részében van, hanem csak egy kártyában, a RAID vezérlőben. Persze, alaplapi vezérlő, windows sw raid, linux sw raid. Ez mind szép és jó, de ez mindegyik CPU időt zabál, méghozzá nem keveset és a megbízhatóság sem a legjobb, gondoljunk bele egy egyszerű system hangre fél percre, hát igen, lehet az sw raid összekuszálódik ennyi idő alatt. Annó ugye az első ATA CD írók sem arról voltak híresek, hogy írás közben bármit lehet csinálni, de ugye az SCSI már erre hibátlan volt. Egy-egy cd írás közben boldogan játszottam oszt, ha valami fagyás közeli élmény volt, csak meg kellett várni míg befejezi az írást, elalszanak a ledek, kiadja a CD-t és mehetett a reset okosan.

3ware9500

Szóval ő is olyan, hogy mindent ellát és nem kell hozzá semmilyen speciális software a gépre. Igen, ez egy ilyen állat. 12 SATA winyót kezel. Igaz csak sata 1, de 150 mega / sec nem elég? A mezei SATA winyók 90-100 megánál úgysem tudnak többet. Raptort meg fog venni a franc egy file tárolásra készült gépbe. Tehát kell még annyi winyó amennyi jól esik és mehet a műsor. RAID5 az egyik leggyorsabb és legbiztonságosabb megoldás, tehát valahol egy aranyközépútnak is nevezhetjük az eljárást. Nincs paritás lemez, egy winyó halál megengedett. Wiki barátnőnk mesél még az eljárásról, keress rá.

A konfigolás nem egy túlbonyolított folyamat. Hotswap, onfly bővítés, etc. A lényeg, írni rá most 3 winyóval 35-40 mega közt tudok folyamatosan, olvasni 60 megával. Hálón keresztül. Azt hiszem mindent elmondtam. Otthonra ez hibátlan, sőt még kis irodába is bőven elég. Ennek lényege, hogy a nagy filok mozgatásánál ne legyen gond és gyors legyen. Aki kis fileok tárolására akar használni egy ilyet, nem fog örülni neki, mert a nagy csíkozás miatt nem fog ilyen sebességeket elérni. 128kbyteos csíkokra bontás bőven elég, nem kell se kissebb, se nagyobb.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)