https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post könyv: nem csak sci-fi rajongóknak

December 27th, 2014

Filed under: Mozi,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 9:15 pm

Mindig is szerettem a scifit, főleg azok a scifik fogtak meg, ahol az ember önerőből épített valamit és ment el más bolygókra, csillagokra, persze részletezve, hogy pontosan miként is működnek a dolgok. Az űrhajósok felkészültsége és improvizációs tehetsége tényleg tiszteletet parancsol. Karácsonyra megkaptam az Egy űrhajós tanácsai földlakóknak c. könyvet. Chris Hadfield az író aki amúgy űrhajós, Kanadából és 9 éves kora óta arra készült, hogy űrhajós legyen. A könyv felében igazi scifi akció található meg, a küldetéseken (a földön és az űrben egyaránt) felmerült problémákat hogyan oldották meg és milyen váratlan dolgokkal találkoztak az űrhajósok. A könyv másik része pedig egy életpálya modell felépítéséről szól, némileg menedzserképző stílusban. A könyv jó, tényleg nem lehet letenni.

chrishadfield

Másik könyv ami mostanában nagyon tetszett az pedig a Marsi. Ez egy folyamatos akció, nincsenek benne túl nagyra nyúlt lelki szálak, elég egyszálú a történet, de egy bolygón rekedt űrhajós mindennapjait követjük végig, kimerült készletekkel, távoli menekítési pont lehetőséggel és nem működő kommunikációval. A helyzetek és a megoldások néha kézenfekvőek, de a nyomás ami több, mint egy éven keresztül az emberen lehet egy ilyen környezetben az brutálisan megterhelő lehet. Ugye ez nem valódi történet, de gyakorlatilag az űrben vagy más nem lélegezhető atmoszférában túlélni próbáló ember kalandjaiból eddig keveset meríthettünk, de olyan formában, hogy az a mai napon a leírt paraméterekkel teljesen reálisan megvalósíthatónak tűnik.

Amarsi-borito.indd

A Marsiból 2015-re film is készül Matt Damon főszereplésével. A Hadfield féle életrajzi novellából én csak remélem, hogy egyszer csinálnak egy jó filmet, mert maga a történet az tényleg bámulatos és valószínű, hogy újra el fogom olvasni, a leírt problémák (akár társadalmi, akár munkahelyi vagy egyéb technikai) megoldásának analógiái nem csak űrhajós környezetben is használhatóak, ezért is gondoltam, hogy ez egy jó oktató könyv, nem lennék meglepve, ha továbbképzéseken esetleg kötelező olvasmánnyá tennék idővel ezt a művet.

Nagy “kedvelem” mindkettőnek és a filmet, esetleg filmeket szeretettel várjuk.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)