https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post házikó barkácsolás

April 20th, 2002

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 10:51 am

Régóta szerettem volna már végre befejezni házikóm átalakítását, az elhatározást tett követte, így két év után sikerült dűlőre jutni. Nem az anyagiak, nem is az iskola, hanem inkább a lustaság volt az ami vissza tartott. De ma délután, este, elkezdtem. Először is le kell szögezni, ez egy 8 éves ház. Igen, 1994-ben gyártották valahol távol Kínában, vagy Tajvanon, most ez mindegy. Tehát egy AT-s házzal van dolgom. AT-s volt, 4 éve át kellett alakítanom ATX-re, mert nem akartam új házat venni 15 ezer forintért. Ezért inkább vettem egy használt ATX-s midi tornyot, és a gépem hátulját kivágtam, majd az ATX-es hátlapot belecsavaroztam. A tápegység cseréjénél mázlim volt, eredetileg a táp kapcsolója kör alakú volt, és a házban is, amit az alaplapra kell dugni kapcsoló méretre azonos volt belülről. Így egyszerűen a rugós részt ki kellett cserélni, semmi extra szórakozás nélkül.

Egy jó ideje azon gondolkoztam, hogy veszek mégis egy új szép házat. Hiszen manapság már az egész alaplap és a kártyák is kihúzhatóak és az oldalfalak könnyen leszedhetőek. Mivel a vízhűtést már elkészítettem a házba, ezért erről letettem. A szerelhetőség nem érdekelt, naponta nem veszek új alaplapot. De az, hogy a gép oldala leszedhető legyen, már annál inkább felkeltette az érdeklődésemet. Mivel egy számítógép asztal alatt helyezkedik el, ezért nem mindegy, hogy ki kell húzni a gépet és szenvedni hátul a kábel dzsungellel, vagy éppen leszedem az oldalát és hozzáférek mindenhez.

A házam teteje egy teljesen egyszerű horganyzott acél. Ezért fém dekopírral könnyű vágni, szó szerint, viszi mint forró kés a vajat. És ha már van dekopír fűrészünk, akkor még a hegy sem drága, 1500 forintért kapunk hozzá 5 db hegyet. De viszont feszíteni nem szabad, mert nem szereti, azonnal törik, én még kivágtam a ház oldalát, a ventilátor lukat, és az ablak helyét, keményen 3 hegyet zúztam ketté.

Most jön a festegetés

Festés előtt fontos, hogy a házak lapjai tükörsimák legyenek, ehhez vizes csiszolópapírt használtam, 600-as durvaságúakat. A lényeg az, hogy sima legyen a ház oldala, az alap festéket nem szabad, nem érdemes eltávolítani, mert arra jobban tapad a festék. De előbb nézzük az egyéb kis dolgokat, mint a CD-k tálcáinak vége, floppy előlaptakaró, gombok. Ezeket króm színre fújtam le. Lefújás előtt lemostam minden darabot szappanos vízben, majd jól lemostam bő vízzel és szárazra töröltem. Fontos, hogy semmilyen szennyeződés, főleg nem zsíros szennyeződés ne maradjon a felületen. A festék amit használok, egyszerű, bármelyik boltban beszerezhető. Lényeg, hogy ne csak egyszer, hanem többször is át kell fújni egymás után, de ne álljon meg a festék, és ne folyjon meg sehol. Egyenletesen fújjuk.

Most, hogy sikerült a gombokat, a tálcák ütközőit lefújni, jöhetnek a CD előlapok, ezekkel egy gond van, hogy némelyikbe a ledek előtti kis átlátszó műanyagot sikerült beleragasztaniuk a gyártóknak. Csak a Pioneer DVD-rom-ból tudtam rendesen kivenni a gombot és a kis “ablakocskát”. A Yamaha írónak a gombja az előlapra van ragasztva, így azt körbe kellett ragasztani, hogy a gombot letudjam festeni, majd a gombot is lekellett fedjem (ez az egyszerűbb hátrafeszítem az egészet egy papír lap alá), hogy magát a CD előlapot lefújjam.


Mint láthatjuk, sikerült lefújni a gép elejéhez tartozó lapokat. Mondhatná az ember, akkor már túl vagyunk a nehezén. Lehet, de nálam még korántsem. A következő oldalon meglátjuk miért is.

Beömlő készítés

A műanyag előlapot ki kellett vágjam, hogy alul a hőleadóradiátor kapjon rendesen levegőt, most a hűtés technikába nem szeretnék belemenni, de akit érdekel ez a rész, az bővebben olvashat a Vízhűtés 3.99b cikkemben. A műanyag előlapot anno kivágtam szőnyegvágóval és egy fém vonalzó segítségével, annyiszor húztam át a szőnyegvágót, amíg a műanyag el nem engedett. Mivel tervem mindig is az volt, hogy egy szép rácsot szeretnék berakni, mint egy autónál, ezért belső felfogatókat készítettem. Esztétikai okokból két cm-vel beljebb van a rács, mint az előlap, de ezt szerintem megértitek. (csak én fogalmazok bénán) A belső felfogatást fali kábeltartóval oldottam meg, mivel U alakja van ezért epoxy gyantával felragasztottam az előlap belsejére 4 darabot, hogy körbe építsem belülről. A ház viszont görbe, még a kábeltartó sin egyenes. Ezért műanyag videó kazetta darabokat ragasztgattam be a lukas helyekre, majd kigletteltem. Ezek után lecsiszoltam 600-as majd 1000es papírral.


Miután ezzel elkészültem, jöhetett az előlap lefújása, a talált hibákat epoxy gyantával egészítettem ki, majd lecsiszoltam őket. Aztán lukakat fúrtam a belső kábeltartó sínekbe, hogy később már ne kelljen erőltetni a lefestett felületet. A rács alumíniumból lesz, és kis gumi vagy acél alátéteket fogok a csavarok alá rakni. A kis ajtót leakasztottam és azt is külön fújtam le. Lássuk az eredményt:


Rács

Most jöhet a rács kivágása, ezt autósboltban vettem, jobban mondva optikai tuning cégnél, nem volt sok, 800 ft-t kértek ezért a 16cm * 24cm -s maradék darabért. Bár tudom ez is sok, de biztonság kedvéért veszek mindig picit nagyobbat, ha tényleg pár forint a különbség. Most, hogy méretre is vágtam, jöhet a beillesztés. Mivel csak acél alátétet találtam, ezt fogom használni. Szerintem nagyon jól sikerült feltenni és nagyon is jól mutat. Másrészt ez a rács nem fojtja le a levegő útját, régebben vettem szúnyoghálót fémből, de azzal alig “kapott” levegőt a gép.


A ház baloldala

Most jön a baloldal festése, ez fogja majd megkapni a plexit. A ventilátort kicsavaroztam, majd lecsiszoltam a ház oldalát. Ezek után jött a fújás. Egyenletesen többször lefújtam. Persze, nem a szobában, hanem mint látjátok a kertben. Zárt térben nem ajánlom ekkora darabok fújását, egyrészt mert nagyon büdös, másrészt mert a kis festék porszemcsék mindent belepnek, és azért egy szobában nem fog eső esni, hogy elmossa.

Most jöhet valami izgalmasabb, ami még jobbá teszi a ház kinézetét, a plexi.

Plexi ablak

Talán itt akadtam el leginkább, ez volt a legnehezebb beszerezni, általában azt mondják üvegesnél előfordul gyakran, de ez itt a 16. kerületben nem volt jellemző. Valahol Soroksáron sikerült beszerezni olcsón. Mert nem volt mindegy, hogy egy 400mm * 400mm *3mm -es darabért 5000-t kérnek el, vagy csak 600-at. Érdekes, hogy műanyagos dizájn készítőknél gyakrabban fel lehet lelni a plexit, mint üvegesnél. A kivágással nem volt gond, a dekopír gyönyörűen vitte, de a macerásabb helyen inkább lomb vagy vasfűrész lapot használtam, ezek után már csak a rögzítése aggasztott.

Kétféle rögzítésen gondolkoztam, az egyik, hogy mezei csavarokat, vagy szegecset használok, ez az átfúrós módszer, vagy pedig ragasztok. Mint megtudtam a plexit remekül lehet ragasztani műanyag mivolta miatt. A ragasztandó felületet lecsiszoltam, amennyire csak tudtam, ezután epoxy gyantával beragasztottam. Körbe még sziloplasztal is megfogattam, biztos ami biztos, a külső részen vékonyan sziloplasztal is kitunkoltam a fém és a plexi közti egyenetlenségből származó részeket.


A ház jobboldala

Itt igazán már nincs mit mesélni, felcsiszoltam és lefújtam, azért vessünk rá néhány pillantást. De annyit még elmondok, hogy tervbe volt véve, hogy a jobb oldalt is levágom, így három külön elemet fogok kapni, de letettem erről, mert elég instabillá vált volna a takaro, ha már azt az oldalt is megtépázom. Amúgy sem szoktam gyakran eltávolítani a jobb oldalt, ha esetleg “hűtővizet” kell cserélni. De az évente egyszer van csak. No, a képek:

Most foglalkozzunk egy kicsit a belsővel, leginkább a hangszigeteléssel. Vettem polifoamot, nem drága, az egész ház kijön 1500 ft-ból. Ezt fogom beragasztani. Valamennyire szűri a zajt, nem fog rezegni a fém a fémen. Hőszigetel is, de azt hiszem, hogy a ventilátorok megoldják majd a problémát. Másrészt a gép belseje így elég esztétikusan is néz ki. Persze a méretre vágással volt egy kis probléma, mint mindig;-]


A rögzítést ragasztóval, jó kis technokollal oldottam meg, de nem volt sokra szükség, azonnal megragadt, ezenkívül, ha jól vágjuk méretre tökéletesen beszorul a helyére, kivéve persze a bal oldalát a háznak, oda pontosan kellett ragasztani. Hatása nem maradt el, a tápventilátort már nem hallom, még akkor sem ha nagyon fülelek, másrészt a HDD-k hangja is teljesen megszűnt, ha sokat tölt még akkor is ritkán lehet hallani. Amint a képeken látjátok, hogy az előlapot is kibéleltem, ezt senki ne felejtse el, hiszen onnan jön a legtöbb zaj.

Világítás

Na erre már nagyon sok lehetőségünk van, lássuk:

  • Neoncső
  • Műanyagfénycső
  • Hallogén lámpa
  • Normál mezei lámpa
  • Kékesített Xenon hatású H4-es vagy H7-es izzó
  • Ledek

Választás

Melyiket is ezek közül, hiszen mindegyik jól mutatna, szép megvilágítást ad. De vannak bizonyos kritériumok. Ezek pedig nagy általánosságban a következők: egyszerű be és kiszerelés, ki és bekapcsolás, helyfoglalás, hőtermelés. Ezek közül talán az egyik legfontosabb a hőtermelés, ezért a halogén, h4, h7-s izzók szóba se jöhetnek, akárcsak a mezei izzó. A két legjobb megoldás a neon és a led. A neon tényleg nagy fényt ad, nem fűt, de ugyanakkor macerás az elektronikája, 220-at igényel általában. (vannak 12 voltos verziók is, de ha tápról működtetjük, akkor páldául HDD aktivitás közben vibrálni kezdenek) De tényleg nagyon “gizdára” lehet a megvilágítást elkészíteni.

Most kicsit nézzük meg a neont közelebbről. Mint látjuk az elektronika elég brutális, egy nagy bumszli …. tartozik hozzá, ami ráadásul nehéz is;-] ezen kívül egy nem kis méretű …. Ezek beszerelése talán még nem okozhat problémát, viszont maga a neon cső igen.

Jól láthatóak a neoncső tartói, amikbe bele kell forgatni, ezek felfogatása elég macerás lehet, pláne a kábel elvezetés. Viszont tény, nagyon fullosan világít.

Még az árammal se lehet gond, egy egyszerű 12 voltos relé segítségével a gép indulásakor automatikusan megkaphatja a 220-at, és ha mégsem szeretnénk használni, akkor a relé elé vagy után egy egyszerű megszakító kapcsolót teszünk.

Nagy szenvedések árán sikerült belepréselni a házba a neont, jól néz ki! De mi van akkor mikor kinyitom a házat, kábel dzsumbuj, a véres valóság, kényelmetlen is a használata.

LED

Vagyis Light Electric Diod – Elektromos Fény Dióda. A LED könnyű, kicsi, kényelmes, de kicsit macerás a szerelése, forrasztgatása. A LED-hez mindenképpen kell, illik, ellenállást bekötni, hogy a fogyasztó elé, vagy utána, az már oly mindegy, viszont a helyes polaritásra figyelni kell. 12 Volt esetén egy 400mA LED-hez kb 1k Ohm kell. Ez már elég nagy világítással bír. Vagyis, nem világít, de ami a környéken van azt képes megvilágítani. 4 darab erős világítású kék színű ledet vettem, ezek drágák, darabja 600 ft. Az ellenállás már piti összeg, darabja 2 ft. Kábel volt itthon, úgyhogy azzal nem problémáztam. A tápot nem akartam megint megnyitni, ezért a ventilátorokhoz készített elektronikából loptam le a 12 voltot. Némi forrasztgatás és szigetelés után behelyezésre kerültek a ledek, a ház kereszttartó fémjében vannak csavartartó lukak, ide rögzítettem a ledeket.

Végszó

A teljesség kedvéért, színes ATA kábeleket vettem, melyek összevannak alapból csomagolva, mint ahogy én is megcsináltam az SCSI kábelt. Ezek elég drágák, 1200 ft-ért jutottam darabjukhoz. A Primary és a Secundary megkülönböztetése érdekében egy sárgát és egy zöldet vettem. A belső elrendezésen már nem kell változtatni, inkább rakjuk össze a gépet végre. És ime elkészült. Szerintem joggal jelenthetem ki, hogy szépet alkottam.


post FlashFXP 1.4.4 Beta Build 844

April 11th, 2002

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 6:14 pm

FlashFXP a legjobb és legelterjedtebb FTP és FXP kliens Microsoft Windows 9x/Me/NT/2000/XP-hez a szoftver piacon. A program ezernyi lehetőséget tartalmaz a főfelhasználónak, de van egy intuitív felhasználói felület ahol percek alatt irányíthatjuk a gépet. Az FTP használatával letölthetünk fájlokat a gépünkre, de akár egy másik szerverre is áttölthetünk vele. FlashFXP-vel egyszerű a weboldalak update-elése, sokszor még a web böngésző által lehetetlennek titulált fájlokat is letudjuk tölteni az Internetről. Lehetőséged van két gép között fájlokat átvinni az FXP segítségével, folytatni a félbe maradt töltéseket, könyvtárakat szinkronizálni, több feladatott időrendbe beállítani, és még ezernyi más! Újdonság:

  • Kijavítva: A port használhatatlannak mutatkozik SSL használata közben
  • Más apróbb hibák javítása is megtörtént

Az új béta kiadást innen tölthetitek le.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)