https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post retro újrázás PS2 recalbox v0.9 alpha

November 6th, 2021

Filed under: IT,Oldies — AndrewBoy @ 9:58 pm

IMG_20211106_213908_resized_20211106_094202328Nagy megelégedésre használjuk az arcade gépet és tényleg jó érzés a régi klasszikusokkal játszani. Persze a Mortal Kombat még mindig viszi a prímet. A gyerek már egész ügyes, egyre többször kapok “lángost” a meccsek végén és “kábelt is rendelek” a meccs közben. Igen, ő Scorpionnal nyomja én pedig Sub Zeroval. Azért szoktam én is nyomni a “hát vakarást” és utána elég nagy a “fejetlenség”. Kipróbáltunk még sok régi klasszikus játékot a gép előtt, de valahogy nekem nem jött be. Contrákat próbálgattuk, de nekem az arcade irányítás nem megy, egyszerűen agyilag képteln vagyok megszokni. Én NES és SNES felhasználóként próbálkoztam mindig a Contrával (volt pici PS rész is, de azok nem fogtak meg annyira) így rendeltem két SNES USB kontrollert, hogy majd jól előjön az SNES feeling és a Contra 3-t megint csukott szemmel fogom végig játszani. No, hát ezek a kínai gagyik nem hozzák az érzést, sőt, lehet önmagában már az emulátor is késhet valamit (bár MAME alatt elég gyors és folyamatos az egész), de a feeling nincs meg, nem jön át. A Contra 3-t (Super Alien Probotector) az SNES eredetiben jobban esik játszani, biztos, hogy a vezérlés is jobb. Kipróbálva egy PS3 vezérlőt már jobb volt a helyzet, szóval a feeling hasonlít, nincs az a késleltetett érzésem (bár lehet csak én vagyok hülye) és kb. azt mondom, hogy tetszik.

Viszont nem igazán akarnék egy sima kis RP házat lerakni a TV mellé, annak nincs semmi feelingje. Rakjuk be egy SNES házba? PS házba? PS2 házba? Szóval a PS2 slim ami tetszene, a belső tápos, van benne már irda és RJ45 csatis is van rajta. Tudod, a wifit utálom. Egyelőre egy chubby/fat PS2-t kaptam szét. Lássuk mi is kell nekünk:) PS2, Raspberry (3/4), HDMI hosszabbító és egy PS twin USB controller. Gyakorlatilag a kék színű förmedményről van szó amit aliról 5 dodóért veszünk meg. HDMI kábel hosszabbító helyett majd a slimhez mindenképpen szalagkábel fog kelleni, ez túl vastag és használhatatlan, egyelőre a borítását nem akartam leszedni, de amennyit engedett hát engedett, így konkrétan nem sikerült túl gusztusosan berakni a pcbt a dobozba.

IMG_20211106_214102_resized_20211106_094202952

A dagi PS2 egy alulról szétszedős valami. Tehát a tetejébe fogunk építkezni és fejjel lefelé fogunk haladni, a legvégén az alját fogjuk felrakni. Mivel a 3d printer már nincs meg így a helykitöltést és a tapasztást sok helyen takonyragasztóval oldottam meg, nem végső verzió így tesztelésnek jó lesz. Amit szeretnék, hogy működjön: bekapcsoló gomb, bekapcsoló led, sleep led, eject gomb (játékból kilépni), eject led (gombnyomásra), PS gyári vezérlők (PS3 bt-n keresztül megy, de hol a feeling?!) PS memória kártya használata (pl SD kártyának). Szóval amit most biztos nem fogok megcsinálni az a PS memória kártya használata, ugyan 8 ér van ami elég egy SD kártyára és aliról lehet szalagkábeles SD toldót venni, de valami laposabb kell amit bele tudok rakni a memória kártyába, tehát az OS, a Recalbox az SD-n lenne rajta így mindig elérhető lenne, bár egy jó rendszernél nincs szükség szórakozni és távolról is fel lehet tölteni a játékokat és BIOSokat. Filmezni meg úgyis hálózatról fogunk. Szeretném, hogy az elől lévő USB-k működjenek. Az i-link, firewire értelmét nem látom, így azt biztosan kihagyom. A PS2 kamerát sem fogjuk használni, windows alatt is évezred mire működésre bírjuk, de itt tényleg nincs rá szükség, nem fogjuk tudni használni. Az USB azért kell, hogy működjön, mert a Wii bart majd USB verzióban beszerzem és akkor lehet majd pisztolyos játékokat is játszani a Wiimote-tal.

IMG_20211106_214027_resized_20211106_094201458

IMG_20211106_214046_resized_20211106_094201951

Szóval, a ventillátort fogjuk használni, így rögtön a kábelét meg is kell hosszabbítani, flexeljük az USB kaput nyákostul, a rögzítő lyuk mindenképpen maradjon rajta, a csavarozásnál számít, hogy minden visszakerült -e, vagy torz lesz a dobozunk. Az egyik legnagyobb szívás majd a kontroller konnektorokat összeforrasztani az alis USB átalakítóval (16 db kábel) és utána a bekapcsoló / eject gomb és ledjeinek szalagkábelének lecserélése. Balról jobbra haladva a kábeleken: poztív feszültség a ledeknek, sleepled (piros) negatív lába, power led (zöld), közös föld a gomboknak, bekapcsoló gomb, eject gomb, eject led. Az eject led trükkös, mivel nem közvetlen kap áramot, hanem megnyomáskor egy tranzisztor segítségével kap áramot. Első körben az eject gombot (reset), a zöld ledet, power gombot fogjuk használni, erre a recalbox dokumentációja is kitér, hogy mely GPIO-ra mit kell pontosan kötni. Később lesz rá mód, hogy kisebb elektronikával majd az eject led és a sleep led is működjön (nem meglepő, tranzisztort fogunk használni majd a slim ps2-nél).

IMG_20211106_214111_resized_20211106_094201684

A műveletek során a flex lesz az egyik legjobb barátunk, a kontroller slotok mögötti fém részen teliben egy lyukat érdemes vágni, hogy elférjen minden kényelmesen. Én most nem szenvedtem külön táppal, a Pi gyári töltöjéről levettem az EU-s plugot és ráforrasztottam a két csonkra a PS gyári 220as kábelét ami a táphoz menne. Erre zsugorcsövet raktam és az egészet fekte szigszalaggal betekertem, hogy ne világítson. Szóval a HDMIből valami flexibilis darab tényleg jól jönne, mert ez így szinte kezelhetetlen, a korábbi kijelző port tartó fém részt levágtam, hogy alulról a HDMI anyát megtudjam támasztani, persze itt is takonyragasztó, még jó, hogy a kábelhez jól ragad, mert ugye a fémhez kevésbé, de szépen rászorult a fém csonkra, így nem mozdul el és még a ház is fogja alulról és felülről is. A többi az már elhelyezés kérdése igazából. Az USB kapu 2×4 pöttyére két USB kábelt rá lehet forrasztani rögtön és azt mint USB toldás rögtön tudjuk használni. Használhatunk bármilyen USB kábelt ami 4 eres. Vannak olyan telefon töltő kábelek amik két eresek, így ezeket itt nem játszanak sajnos. A két szélső lábról vettem le az 5 voltot a ventillátorhoz (ami gyárilag 7 volt, így is szépen muzsikál) és a ledekhez is ami valszeg több, mint 5 volt, de így van fényereje és nem vibrál. A DVD olvasó maradt a helyén, nem mókoltam vele, sok helyet foglal és kényelmetlen, de most nem volt érkezés, hogy külön lekapjam az előlapját és felragasszam belülről.

IMG_20211106_213151_resized_20211106_094202531

IMG_20211106_213203_resized_20211106_094202761

Látszik, hogy 25 perc alatt lett az egész összedobva. Nem azt mondom, hogy ez így nem használható, de még nem teljes értékű. Várom nagyon már, hogy legyen egy slim PS2 ahol szépen és rendezetten meg tudom oldani az egészet. Ez így sajnos nagyon kókány. Főleg a hülye HDMI toldó miatt sajnos. Lehet egy 30 cm-s változat kellene belőle és/vagy lecsupaszítom az egészet, hogy flexibilis legyen, na ezt ki fogom próbálni, közben próba nyákon össze dobom az eject led és a sleep led vezérlését.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)