https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post windows 10

June 15th, 2015

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 9:28 pm

Eltelt megint pár év a legutolsó windows megjelenés óta és érezték a fiúk, hogy szükséges váltani, változtatni, mert a megelégedettség igazán alacsony. A windows xp után a vista egy ótvar bukás volt és nem azért, mert az új dizájn kiverte a biztosítékot, hanem egyszerűen használhatatlan volt, a hardware igénye az xphez képest sokkal magasabb volt, jó persze mondhatjuk, hogy eltelt 5-7 év és ennyi idő alatt azért illik combosabb gépet venni, de ne csak a gémerekre gondoljunk, hanem azokra is, akik átlag irodai kisgépen próbálnak excelezni vagy wordben írogatni dolgokat. Erre persze nyújthat megoldást, hogy telerámoljuk rammal és ssdvel a gépet és utána minden szép és jó. És valóban, a windows 7 és 8, 8.1 elterjedésével és az olcsó ssdk miatt és a rendszerkövetelmények kevéske változásával mára már nem mondhatjuk azt, hogy lassú egy rendszer. Aki hozzászokik egy ssd sebességéhez annak utána egy sima hdd-s gép maga a rémálom és ez a rémálom néha percekben mérhető. A windows 7 hozta a megváltást a vista után, letisztultabb, elfogadottabb és gyorsabb felületet biztosított, aztán jött a tablet korszak és megjelent a windows 8. Start menü nélkül, csempés rendszerekkel, majd az átlag felhasználó közölte, hogy ezt inkább nem kérjük és kérünk start menüt, vagy valami hasonlót, desktopot mindenképpen kérünk a géphez, mert máshogy nem megy. Az MS meghallgatta a kifogásokat és a 8.1-ben kaptunk desktopot és a windows 10 eljövetelére az imák meghallgatásra találtak és érezik vissza a klasszikus start menü is a repertoárba.

A windows 10 egyszerre lesz elérhető tableten, pcn és telefonon is, ezzel egyszerűsítik a felhasználói élményt, egy onedrive szolgáltatást hozzácsapva pedig az ember tényleg a felhőben érezheti magát és gond nélkül bárhol bármit tehet dokumentumaival. Erre a google is hajaz keményen, a google drive mellett már a google photo szolgáltatása is megígér fűt fát és minden szépet, viszont ki a kurva anyja kérte, hogy magától kapcsolódjon be? Én nem kértem, aztán mégis a pipa megjelent és egy unalmas délutánon elkezdte a képeimet feltölteni, node egyetlenem, ki kérte ezt? A weben a képek törlésére nyomva közölte, hogy ez az eszközről is el fog tűnni, de én nem kértem szinkronizálást, főleg nem valami webes felületre. Ez a jövő, felhőben mindenünk, hetvenezer szolgáltatás összekötve egy jelszóval. Akarjuk mi ezt? A windows megcsinálta az outlookot és a onedriveot, a gugli pedig a gmaillel (most már inbox) és google driveval hódít. Van -e ennek létjogosultsága? Én még nem hiszek ezekben, otthon a szerverre VPN-nel be tudok csatlakozni és az eszközökről tudok automatikus szinkronizálást indítani. Jobb lenne inkább felhőben? Biztonságos? Valószínű, hogy biztonságos, ha nem vagyok celeb akkor ki a rák akarná feltörni a fiókomat és a nyaralásos képeket leszedni? De mi a difi a google és az ms megoldása közt?

A windows 10 azt ígéri, hogy egyszerű lesz, de nagyszerű. Telepítés szempontjából nem több, mint egy windows 8, sőt kicsit a userlogon baromkodás is lerövidül és hiphopp a desktopon találhatjuk magunkat. Tesztelhetjük jobbra és balra is, magán a rendszeren nincs kifogásolni való, virtualizálva, vagy standalone is teljesen jól fut, windows 8.1 után picit felüdülés, hogy van újra startmenü, ezek után pedig egyéb kívánságunk már szinte nincsen, csak, hogy tudjuk használni. Egyetlen hatalmas difi van, a 7-hez vagy 8-hoz képest, az pedig a menük rendszere. Minden beállítás úgy lett kitalálva, hogy tabletről is menjen vagy telefonról és ez nagyon visszaköszön, egyértelmű és letisztult jelölések, gyorsan navigálható menük, nem pedig végeláthatatlan felsorolások, ez a része nagyon tetszett, valahogy rögtön az ember otthon érzi magát. Nem azt mondom, hogy elsőre mindent megtaláltam, de olyan érzésem volt, mint mikor először androiddal találkoztam, pár óra után már kényelmesen belaktam. A hangvezérlés, mármint az asszisztensünk egyelőre még csak angolul ért, de azt elég jól nyomja, azért asztal gépnél kíváncsi leszek mikor fog végre elterjedni a hangutasítás, elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy irodában az emberek beszéljenek a géphez vagy rögtön szöveget diktáljanak, pedig tényleg nagyon hasznos, vezetés közben e-mailt írni tökéletes a hangfelismerés és még az ékezetekkel sem kell bajlódni a telefon kis virtuális billentyűzetén. Az os2 warp is már hozott hangfelismerést magával, pedig annak szűk 20 éve és senki nem szerette ezeket a dolgokat használni.

Nem azt mondom első körben, hogy azonnal szeretnék egy windowsos telefont, vagy tabletet, mert az android egyelőre még hibátlan, de asztali gépnek a windows még mindig jó, nyújtja azt amit az ember megszokott és szeret, ugyanakkor az alternatívák közül a desktop linux egy picit háttérbe szorult a windows 10 egyszerű grafikus konfigurálhatósága miatt szerintem, most a mac OS-t hagyjuk egy picit, anyagilag és hardwareilag nem ugyenez a kategória. Ugye majd ingyen lehet upgradelni augusztusban, mivel a gépeken nincs összeférhetetlenségi probléma én fogok váltani szerintem az összes asztali gépen és a laptopon is. Nagyrészt a startmenü jelenléte az ami meggyőzi az embert:) Downgradelni on the fly pedig nem igazán lehet egy windowst sajnos…

post tv utazás közben – low budget

June 15th, 2015

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 8:21 pm

Sokunknak ott figyel a régi tvtuner vagy még klasszikusan PCI eszközként (pl egy jó Miro vagy Pinnacle) vagy már egy modernebb USB. A digitális tévézés viszont a váltást követeli meg, analóg tvt, ha akarunk sem tudunk a mező közepén nézni és egyre több kábelszolgáltató jelenti be, hogy vége az analóg műsornak. A földfelszíni dvb-t illetve dvb-t2 mellé kell egy olyan egység ami képes a dvb-c vételére, azonban ne feledjük el, hogy bizonyos szolgáltatók smart cardot igényelnek a kikódoláshoz (UPC, T-home) így ott bonyolultabb a helyzet, mint azt elsőre gondolnánk. A legolcsóbb tv tunerek is alig léteznek kombóban, tehát dvb-t és dvb-c kombinációban. Nézegetve az árakat, elég horrorisztikus, 15-20 ezer forint magasságában indulnak és gyakorlatilag extra funkciót nem látnak el, így smart cardos adást nem tudnak kikódolni, oda speciális vevők kellenek, áruk pedig inkább a 20-30 ezer forint magasságát verik. Node mi van akkor, ha utazás közben, vagy akár otthon is szeretnénk ilyen tv adást rögzíteni? Kell a tuner mindenképpen, de mivel digitális adatfolyamról beszélünk ezért gyakorlatilag tökmindegy, hogy milyen márkát veszünk meg, a lényeg, hogy jó legyen a jelminőség és utána kockázás mentesen rögzíthetünk mindent 1080i-ben.

IMAG7886

Az ebayen nézegetve sok helyen fellelni dvb-c, t, t2, fm, dab tunereket, a legolcsóbbak már 5-6 ezer forint környékéről indulnak. Igazi kínai csodák ezek. Mivel a korábbit analóg tunereket nem tudom már használni, mindenképpen kellet egy digitális ami lehetőség szerint földfelszíni és kábeles adásokat is tudjon fogni. Belevágtam a vállalkozásba és rendeltem egy ilyen kütyüt. Manapság a kínai csodákban lévő elektronikáknak nem az a rákfenéje, hogy gagyik, inkább az összeszerelés minősége hagy néha kívánni valót maga után, illetve a műanyag ház amiben a kütyü létezik, no az sem az igazi bizalomgerjesztő kinézet.

Választásom az AstroMeta márkájú igazi kínai csodára esett, postával együtt kb 6000 Ftért juthatunk hozzá. Nagyon sok eladója van, de nagyon sok eladónak jók az értékelései és sokat adtak már el, tehát annyira nem lehet problémás a helyzet. Az érkezett csomagban (mindenféle doboz nélkül, csak egy zacsiban az egész összehányva) kaptunk egy eléggé hajlékony teleszkópos antennát, valami mini mágnessel az alján, saját súlyát persze elbírja, csak a szél ne legyen. Kapunk egy távirányítót és egy telepítő cd-t ami egy írható cd volt valamikor, tehát a gyárban a kis kínaiak egyesével készítették el a cdket. No, hát biztos olcsóbb, mint itthon a videotonnál 60 Ft / dbért készíttetni a CD-t. A CD az abstart kuka és mehetünk is fel a weboldalra, http://www.astrometa.com.tw/integrated_en.html. Innen a drivereket leszedhetjük. Két driver kell nekünk, egy dvb-c és egy dvb-t/t2/fm/dab driver és ugyanígy két lejátszóra is van szükségünk, ezek mind megtalálhatóak a weboldalon. A driverek telepítése után a két programot is rakjuk fel. Látszik, hogy full ótvar az egész és optimalizálásnak semmi helye, az alap háttér egy 8 megás bitmap és hasonló nyalánkságok várnak minket. Miből állt volna jobb programot írni? Jó kérdés. Ugyan mint capture device más lejátszó környezettel nem próbáltam ki, de a gyári programok normálisan működnek. Lényeg, hogy lehet felvenni, nem kunszt, az adatfolyamot csak ki kell írni és hajrá, ennyi az előnye a digitális műsorszórásnak. Minőséggel nincs probléma, szépen viszi az 1080i-t kábelen és antennán is gond nélkül.

IMAG7888

A kütyü belsejébe nézve látszik, hogy realtek és panasonic chipeket kapunk, ez valamennyire megnyugtató, viszont a kidolgozás minősége az ritka pocsék, nem igazán merném hajlítgatni a cuccot. A lényeg, hogy találjak majd hozzá univerzális programot ami képes hangolni és normálisan használni a kütyüt, viszont mióta usbre készül minden és külön mindenféle driverekre van szükség, nem elég egy sima program ami képes egy capture eszközt használni, nincsenek már standardok, de a realtek és a panasonic logo valamennyire megnyugvást ad, hátha találok valami jobb keretprogramot amiből mindkét funkciót elérhetem egyszerre.

M2 HD_2015_0615_2114_04

post csepi – chappie

June 15th, 2015

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 7:41 am

A film amire vártunk sokan és sokan. Neill Blomkamp jegyzi ezt is, 9. kerület, csillagkapu, elysium, mindegyik szerintem nagyon jó alkotás. A csillagkaput kivéve a másik kettő klasszikusan a poszt apokaliptikus gettó életből való kitörést fogalmazza meg, no hát a chappie is közel áll a történethez. A kutyatáp miatt kicsit érdekes így a cím, mert rögtön valami robotos házi kedvencet képzelünk el, nem pedig egy fejlődő mesterséges intelligenciát. A nem túl távoli jövőben a robotok gyártása és a félig meddig mesterséges intelligencia már elérhető lesz. A robotgyártó cég harcol a rendőrséggel, hogy vegyenek minél több robotot, kétféle robot is van a repertoárban, az egyik egy humanoid alkat addig a másik inkább egy gépszörnyre emlékezteti az embert, eddig full robotzsaru feeling igaz? A tuti ott kezdődik, hogy a humanoid robotok teljesen robotok és egy előre megírt program alapján mennek előre és ölik a gengsztereket, míg a nagy darab desznyó gépet ember vezérli, a nagy darab gép persze tud mindent, rakéta, repül, meg golyószóró és a szokásos nagy monstrum fellépés. Eddig rendben is lennénk.

cseppi

A humanoid irányzat főtervezője kitalálja, hogy márpedig akkor is készít mesterséges intelligenciát. Na, egyik nap el is készül, de nincs robot a portán amibe feltöltheti a kész művét, így elbugáz egy bontásra ítélt darabot. Közben egy gengszter csapat kitalálja, hogy a robotok ellen úgy lehet küzdeni, hogy a tervezőt el kell kapni akinél biztos van egy nagy távirányító és rajta egy über shutdown gomb amit megnyomva újra lehet fosztogatni a városban. Géza barátunk (Deon Wilson – Dev Patel) rablás áldozatává válik és pont nála van a mesterkulcs és minden ami ahhoz kell, hogy a robotba feltöltse az új AI programját. A gonosz gengszterek (Amerika vezetésével, emígyen becézik a csókát) kitalálják, hogy faragnak maguknak egy igazi tökös gengszter robotot. Csepi születése után semmit nem tud a nyomorult, mert fejlődnie kell, mint egy kisgyereknek, bár 3 másodperc alatt elkezd járni és sétálni, oké egy robotnál ez normális lehet. Lényeg, hogy mami és papi foglalkoznak velük, mami babázik és könyvet olvas, míg papi a gengszter életre tanítja meg. Csepi alapjában véve nem erőszakos típus, ezért csellel veszik rá, hogy raboljon, fosztogasson és késsel gyilkoljon, azt adják be neki, hogy ha valakit lekésel, az csak elalszik és nem hal meg, mert csepi azt tudta, hogy a puska az halálos sebet ejt, de a késről lövése nem volt.

Zajlik az élet, miközben Hugh Jackman (a monstrum gép fejlesztője) ostorozza Sigourney Weavert (CEO), hogy próbálják meg a rendőrségnek eladni az ember által irányított monstrumot, mert a kis robotocskák teljesen megbízhatatlanok. Jackman persze tesz is a megbízhatatlanságról, mester kulcsot rabol és egy hibás programot feltöltve az összes robotot kiüti, aztán jön az ő ideje és a monstrummal kell rendet raknia. Persze csepi már a tv-ben van, hogy rendőr robot fosztogat, így ő lesz a nép ellensége és az első számú célpont. Csepi persze kiveri a szart is a monstrumból anyuval és apuval együtt, majd Jackmant is elpicsázza csak úgy finoman. Aztán jön a felismerés, hogy bizony ő meg fog halni, mert lemerül az akkuja és új test kell neki. Közben Géza barátunk is megsérül és ő is haldoklik. Menet közben csepi már próbálkozott egy tudatátvitellel egy emberekre tervezett agyhullám érzékelővel ami úgy látszik az ő fém agyán is hibátlanul működött. Lényeg, hogy csepi és géza új testben boldogan élnek anyuval és apuval….

A történetben vannak hibák, de elviselhetőek. A látvány, hang és egyéb dolgok a 9. kerülettel és az elysiummal megegyeznek. Igényes kidolgozás, jó hangulat, humoros jelenetek, de megint kicsit gyengécskén lovagoljuk meg a szívszorító véget, igaz most ha korlátozottan is, de minden jóra fordul és a hőseink nem pusztulnak el, hanem új testben élik tovább az életüket. Nekem tetszett, 8 pontot érdemel. A 9. kerületet és az elysiumot is újra megnéztem, itt is várható, hogy éven belül ismétlés lesz. Idén úgy látom az AI-s filmek pörögnek….

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)