https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post már nincs messze…

January 18th, 2014

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 9:25 pm

Minden évben egy-egy hír/bemutató erejéig megjelennek félkész otthoni megoldások arra, hogy a szoba egy dedikált falát interaktív információs felületté alakítsuk át. Hatalmas élmény volt először 4 vagy talán 5 éve egy hajlított vászon előtt a bings mapot kézzel irányítva játszani. A nagy felületre 3 projektor dolgozott rá és a kinectnek egy nagyon első verziója dolgozott a háttérben egy egyszerű pcn. Már akkor az ember beleálmodott mindent ami scifi és nem az első verziós total recallra kell gondolni, hanem a teljes szórakozásra, kommunikációra és információs áradatra. Beszarás, de ez mind elérhető, igaz komplex megoldások gyakorlatilag még nem léteznek, vagy, ha igen akkor az annyira horrorisztikus összegeket emésztenek fel amit max egy hollywoodi suhanc engedhet meg magának. Persze hozzáteszem, hogy, ha nekünk van kedvünk barkácsolni attól még csak a munkadíjat tudjuk megspórolni, mert sajnos az alapanyagok mocskosul drágák.

Mivel teli falról beszélünk ezért olyan kijelzőre van szükségünk ami fényes nappal is nagyon jól látható. A kézzel mutogatás mellett persze szükségünk lenne a tapi részre is, mert egy ekkora felületen még ez is gizda. Erre két fajta verzió van, valós tapizás, vagy felület letapogatással egy vászon fölött lévő érzékelő nézi, hogy milyen eszközzel nyúlunk a felülethez és annak megfelelő színt, méretet varázsol a rajzoló programba. Mivel ez elég korlátozott dolog, így maradjunk a tapi résznél, mint közeli lehetőség. A vetítés nem a legjobb, mert ha elé állunk akkor persze nem látjuk, a kis szögű projektorok viszont hiába nagyon jók, nem képesek egyenletes és torzításmentes képet biztosítani, hiába ámultunk és bámultunk, hogy 8 centiről 3 méteres képátlót lehet varázsolni, azért nem voltunk teljesen meggyőzve.

lg-video-wall-55wv70-feature_08

A “megoldás” a rendes kiskereskedelmi forgalomban nem kapható LCD panelek közt lakozik. Olyanra kell gondolni, amiket plázákban raknak ki tapizásra, ha süt a nap, vagy neon van fölötte, akkor is jók a színei és napi 24 órát is bírják éveken keresztül. Na ebből kell pár darab. A legjobb cucc amit sikerült felfedeznem, a legvékonyabb kerettel rendelkező motyó az LG55Wv70MS-B cucca. Minden tekintetben egy ma kapható sima LCD tv-t majdnem keresztbe megesz. Fényerőben, kontrasztban verhetetlen. A tudás az buta, mert szinte csak egy táp és egy hdmi van rajta + egy USB a tapihoz. De más nem is kell nekünk, mert a vezérlést nem innen oldjuk meg. Árcetli? 6000 USD pro stück. Mennyi? Annyi. 55 inch, vagyis csak 140 centis. Ebből 4 db legalább kell, hogy a 16:9 arányt megtartsuk és már majdnem 3 méteres átmérő legyen a falon. Magasságban 168 centi, szélességben 3 méter. Számolva egy normális szobával, ez teljesen rendben van, kényelmesen 220ig felér a hím homosapiens, így 50 centiről lehet indítani a műsort. A 4 LG panelünkben az a jó, hogy fényerejük és kontrasztjuk szinkronizálható, így nem kell a beállításokkal sem játszanunk. Eddig 24000 USD-t költöttünk. Természetesen 6 db-t is egymás mellé rakhatunk, semmi nem tilt minket ebben, ezzel nagyon munka felületet biztosíthatunk magunknak, max a filmeket inkább a valós mozi widescreen arányában nézzük és nem a “szokásos” 16:9-ben, persze szélességben így 4,5 métert fogjuk elérni, ilyenkor már lehet vakarózni, van ekkora szobánk?

Fel is kell szerelni a falra, az LG úgy hirdeti a kütyüit, hogy a két lcd közti távolság a vékony keret miatt alig 5mm, ez annyira talán nem is zavaró, hamarosan valószínű, hogy itt elérjük majd az OLED verzióknál a nulla távolságot, tehát üveget üveggel fogunk összeérinteni. A 4 konzol még legyen 500 USD és akkor drágát vettünk, rakjuk fel őket.

Vannak kütyük amik képesek összeszinkronizálni 2-4-6-8 hdmi képes tv-t, hogy egy falként működjenek. Persze lehet játszani, hogy ennyi képernyőt elkezelő VGA-t rakok a gépbe, de a dexon system kütyüjei képesek megoldani azt, hogy egy darab megjelenítőnek kezelje a gép, vagy bármi, amibe hdmi-t lehet dugni. A hdmi szabvány maximum (Wide Hex Ultra Extended Graphics Array) 7680×4800 pixel támogat, ez 16 db FULL HD kijelzőnek felel meg, szóval állapodjunk meg annyiban, hogy összefűzzük a tvket egy képernyőnek és azt meghajtjuk egy darab kimenetről. A tapi résszel nincs gondunk, mert azt tudjuk konfigurálni végtelenségig, hogy egy-egy bemeneti rész a képernyő mely felületét takarja be.

product_4400

Már csak az a dolgunk, hogy a mutogatós vezérléssel bajlódjunk. 2012-ben a microsoft piacra dobta a kinect PC-s verzióját. Persze többet tud, mint a boxos verzió, hiszen személyre szabhatóak a mozdulatok. És persze itt sem kell semmit a kezünkben tartani, hogy működjön a dolog. Gyakorlatilag eljutottunk oda, hogy megvizsgáljuk azt amivel a rendszert meg akarjuk hajtani. És itt jön el, hogy mivel is kellene dolgoznunk. Szidja mindenki a windows 8/8.1-t, nem véletlenül. A PC az PC, ha dolgozok rajta, akkor olyan munkát végzek ami precíz iránymutatást igényel meg, illetve gépelni is kellene rajta, méghozzá rohadt gyorsan, nem azért tanultam meg gépelni, hogy egy kijelzőn bénázzak. Ezért ott az egér és a billentyűzet a PC-ken, és persze az új windows inkább a böködés irányába mozdult el, aztán a szerencsétlen felhasználókra az idegsokkot hozza rá. Viszont itt jöhet elő a windows 8 igazi arca. Legyen még tarcsiban egy kékfog klavi az újságtartóban, hogy azért a bevitel működjön, mert hiába tudunk mi szépen beszélni sok nyelven, a szöveg felismerés még mindig nem tart ott ahol kellene, ezért a webcímek diktálása még kicsit nehézkes. Főleg, hogy magyarul sok dolgot megszoktunk, ugye ott a klasszikus Vágó Pista féle kérdés, vévévé, pedig az ugye tényleg dupla vé dupla vé dupla vé lenne. Valszeg bután nézne ránk a felismerő, ha vévévét mondanánk be, vagy hávéesvéponthu, hát az biztos, hogy nem a hwsw.hu jönne fel, mert miből tudná szerencsétlen, hogy mikor gondolunk szimpla vagy dupla wre. Beszéljünk hozzá angolul, akkor viszont az ékezetes webcímek (döglött kutyával verném agyon aki kitalálta) nem fognak menni és ugye ahogy mi beszélünk angolul, úgy nem fog menni. Gugli 85-90%-s pontossággal jegyzeteli amit angolul mondok, 90-95%-kal amit magyarul, általában egy született angolnak 95-98% a pontosság, felróható annak, hogy a magyar nyelvű modul még nem a legkiforrottabb és ugye nem is prioritás a guglinál a magyar nyelv térhódítása.

kinect-pc

Tehát a lényeg, jöhetnek a widgetek, vegyünk egy vagy inkább kettő fullhd képes tvtunert és rögtön két külön tv adást tudunk elhelyezni a kijelzőre. Legyen combos vga kártyánk és az UHD felbontással sem lesz problémánk, élvezhetjük. Lehet hangoutsolni és skypeolni a családdal miközben mellette fut a focimeccs vagy bármi más. Hang? Nem probléma, kell 3-4 mikrofon körbe a szobába és már minden rendben van ezzel is, erre is vannak kifejezetten jó megoldások a piacon, igaz több száz USD egy komoly mikrofon készlet, de akkor sincs baj. Érdemes felrakni egy full HD webkamerát is, ha már ott vagyunk, mert sajnos a kinect ugye nem biztos, hogy mindennel akar majd működni, bár lehet ma már ez sem probléma a windowson keresztül.

Képzeljük el, bal oldalt mennek a hírek, 55 colon full hdben, közben alul megy egy böngésző, jobbra az időjárás widget, alatta visít a gugli now, hogy munkába kell menni és rajzolja ki, hogy hol milyen a forgalom. És, ha borotválkozni van kedvünk, akkor a fullHD zoomos (Logitech 9×0) webkameránkkal tükör funkcióban azt is meg tudjuk oldani.

Azért egy ilyet itthonra el tudnék képzelni, de ez a jövő…Ha bárkinek van kedve ilyesmibe befektetni, szívesen segítek összerakni a rendszert hozzá:)

A windows helyett biztos, hogy más platformon is össze lehet ezt tákolni, de a kinect miatt nekem ez elég kézenfekvőnek tűnik. Az összefűzésnél gondolkodhatunk, hogy a PC vezérelje az egészet, vagy a PC-nek csak egy szeletet adjunk, a 9X elég jónak néz ki, viszont a PC-vel megoldott dolgokat nem tudja, csak egy egyszerű távvezérlést/képernyő felosztást almás vagy droidos felületről.

9xmedia-video-wall-nat-guard

post kütty vagy nem kütty

January 12th, 2014

Filed under: IT,Mozi,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 11:52 pm

Az ember belefárad egy idő után, hogy a leginkább nyitott rendszereket tákolja és akkora szabadságot adjon magának, hogy az idejét legyilkolja vele. Korábban egy PC szolgáltatta a tv nézéshez szükséges erőforrást, de nincs már arra idő, hogy bootoljon, bohóckodjon az ember egérrel, klavival, ez a htpc idő elment, 5-6 éve mint egyetlen megoldás jó volt, de ma már annyi lehetőség van, hogy alig lehet megérteni, hogy pontosan mit is kínál a sok kínai gyártó. Eredetileg a htpc-t hivatott volna leváltani a dlna. A default dlna szolgáltatások – és most legyünk őszinték – egy kalap szart nem érnek, ki a faszom használja ezeket tényleg, de most komolyan? Egy ember jelentkezzen, hogy beállítja a media player 10 nevű förmedvényt és remote lejátszatja a zenéjét vagy videóját az arra alkalmas eszközre? Még telóról persze hogy átlövöm a friss képeket és videókat a tvre, de a telón kezelem és nem a tvről. Szóval igen, erre is célszoftver kell, serviio, ps3mediaserver és sok más lehetőség kínál mindent amit csak lehet. A korlát még mindig ott van, nyilván a legfrissebb csillivilli tv kell hozzá, hogy minden menjen. De egyelőre ne korlátozzuk szét magunkat, a tvt használjuk monitornak és a hifit audiónak.

Lehet kapni nagyon sok médialejátszót, az elmúlt 5-6 év megmutatott minden lehetséges kütyüt és fityfenét 15 és 100ezer forint közt. Talán a wdtv live és a dune egyes olcsóbb kategóriái jelentették az igazi megoldást, ám sok esetben a technika fejlődése ezeken is kifog, illetve ár-érték arányuk nem biztos, hogy a legjobb. Ha már van kütyünk, azért a kütyü tudjon sok mindent és egyéb egyszerű funkciókkal is kápráztassa el a gyarapodó és fejlődő családot.

A nappaliban van a kütyü, távol ülök tőle, legyen hozzá távirányító. Ha akarom, akkor menjen egérrel és klavival is, mert ha internetezni akarok komolyan, akkor ne a távirányító 1-9 abc style régi nokiás sms íróversenyt rendezzük meg minden este, tehát egy bluetooth minimum kell, ha nem is kötelező. Legyen benne lan csati, nem bazdmeg, a wifi szart sem ér, hiába 5ghz, 2 fallal odébb már örülsz, ha 50mbit néha átcsorog és ugye akkor kéne venni új wifit is, a régi wifi örülsz, ha 2-3 mb/sec, ez gyakorlatilag egy BDre rohadtul nem elég, kell a stabil 40-50mbit, oda viszont illik a 100mbit legalább, vagy akkor már legyen gigabit rj45, ugye ki lett építve 5 éve, pont ezért. Wifi csak láma cuccokra van. Ha már a nappaliban vagyunk akkor lehet, hogy egy-egy gyors játékot bevállalnánk, semmi komolyat, csak olyan egyszerű szórakoztatót, na nem árt, ha tényleg van benne így bluetooth az irányítás végett, egy ps3, wii kontrollert rá lehessen varázsolni. Legyenek rajta játék lehetőségek, tehát olyan platform kell ami támogat játékokat, persze nem ps3, vagy ps4 vagy az új box színvonalát kell elképzelni magunk előtt. Legyen hozzá webcamera, trendi hangoutsolni a nagyszobából fullhdbben persze, mert ezzel is mutatjuk, hogy nekünk aztán van stílusunk és tudjuk, hogy miként kell élni.

Felvezetésnek akkor összeszedve, hogy mit szeretnénk. A legideálisabb platform ami még nagyjából széthákolható az android lesz. Jelenleg a kínai hw-t teljesítménye eléri egy közép-felső kategóriás mobiltelefon teljesítményét is. Ugye ez azt jelenti, hogy fullhd-t röccenés nélkül visszajátszanak, programok tekintetében pedig bármi elérhető rájuk, webcamera fut velük, bluetooth egér és bill megy, wii, ps3 vezérlő csont nélkül. Annyi ps1, nintento és egyéb emulátor van rájuk, hogy 3 éven keresztül lehet nosztalgiázni előtte. (Legalább az SNES és PS1 az eredeti dobozában szépen becsomagolva pihen és várja majd a múzeum árajánlatát 30 év múlva).

letöltés

Szóval valami fasza androidos cucc kell. A stick fosok nem jók, mert nincs rj45. Kell a quadcore (a sokféle lehetőség miatt), persze a dedikált grafikai gyorsító chip is fontos (pl mali) és az optikai kimenet is, nem elég a hdmi, mert sok fos nem tolja át az ac3-t hdmi-n, hanem csak optikára van a passthru, és ez fontos, szóljon a 7.1 mint a kurvaélet. Tehát dobozka kell nekünk, legyen USB/OTG, hogy bármit lehessen rányomni, legalább 8giga nand, hogy azért lehessen telepíteni rá. Mi legyen rajta felület? Ótvar mindegy, alap droid is jó, van nagyon sok lejátszó program amik tudják azt amit tudniuk kell. Lehet még itt kis rpi-ben gondolkodni, ezt fogom tesztelni – Thx Atilllla -, jó lehetőség, de megint csak korlátolt a dolog és a sokat kell hákolni, hogy minden menjen rajta amit én szeretnék. A kiszemelt áldozat egyelőre a Minix neo x7 ami mindent tud amit fentebb leírtam már. Árban 130 USD. Honnan lesz erre lóvé? Ebayen most mennek el a régi PC alkatrészek, ennyi pénz elméletileg lesz belőle, ha beérkezik fizikailag a kp a paypal accountra már menni is fog a rendelés. Aztán majd lehet miről írni, remélem majd csak pozitívan.

post hobbit #2

January 12th, 2014

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 11:32 pm

hobbit 2Az első rész végén feltettem magamnak a nagy kérdést, hogy oké, ez egy kurva jó 3 óra volt, nagyon pazar látvánnyal és a high fr is rohadtul bejött, de mi a faszról fog szólni a következő 6 óra? Erre már félig választ is sikerült kapni, a következő 3 óra gyakorlatilag semmiről nem szólt. Igazából nem értem, hogy miért nem lehetett a befejezést 3 órában megcsinálni és szépen 2 részben így befejezni a könyvet.

Egyszerűen ez katasztrófa volt. A hobbit első 3 órája a könyv felén túlment. A kb 40%-t kellett még feldolgozni 2x 3 órában, mikor az első 60%-t lehetett megcsinálni jól 3 órában. Akárhogy számolok 3 szor sűrűbb az első 3 óra, mint a következő 3 és várhatóan az utolsó 3 óra. A film tele van üresjáratokkal, nagy távoli képek, szépen suhanó sárkányok, madarak, pókok, erdők, pihenések, felesleges beszélgetések, surranások szövegek nélkül. Egyszóval sok az amikor kurvára nem történik semmi.

Ez a három óra elbaszott három óra volt. Felesleges. Hiába néztem meg újra, ugyanaz a véleményem, jó a látvány szép, nagyon faszán össze van ez is rakva. De kínzás az egész, annyira nyögvenyelősen és lassan megy a történet. Az előzőre szerintem 9 pontot tudtam volna adni, erre most tényleg nem tudom mit mondjak, a történetet nem ők találták ki, felesleges volt a 3×3 óra, de így ezt megnézve, hát a sárkány barátunk története sokat nem ér, 5-6 pont körül tudnék rá gondolni, hiába tudom én azt, hogy 10 pont az egész, de mint film, ez így nézhetetlen…

post sorozatok félidőben

January 12th, 2014

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 11:23 pm

Idén bezárul a kapu a how i met your motherben. Ugye anyu már az évad elején kiderült és az utolsó évad gyakorlatilag majdnem realtime játszódik, az utolsó 3 napot dolgozza fel Barney esküvőéjig. Nyilván lesz még érdekesség és komoly pillanat, de mivel az anya személye kiderült és max annyi a kérdés, hogy lesz -e boldogító igen a végén, hatalmas meglepetést szerintem már nem rejt a sorozat. Az előző évad is elég gyermeteg volt, már Barney humora sem viszi a prímet és elég unalmassá vált a történet. Tényleg megérett a végére a történet. Ennyi és pont.

The big bang theory viszont továbbra is sziporkázik. Mindegyik karakternek megvan a saját varázsa és saját egyedi “ferde” története ami alapján nagyon jó helyzetkomikumokat képesek teremteni a forgatókönyvírók. Talán mostanában inkább Howard és Bernie civakodása viszi a prímet Raj szenvedéseivel, Sheldon néha-néha tud sziporkázni (ú bazdmeg, Leonard szívatása nem volt kispályás!), Leonard és Penny viszont megint csendben vannak a témában. Amyvel pedig ki tudja mi lesz, hozza amit hoznia kell, de lassan fel kéne megint pörgetni a Sheldon és Amy karaktereket, vagy tényleg unalomba fognak fulladni mint egy idő után Penny és Leonard. Jó lehetőségek vannak, nem szabad kihagyni őket.

Trónok harca. Nehéz bármit is mondani. A könyv után várom a folytatást majd nagyon, a képi megjelenítés nagyon jó, a színészi játék tényleg pazar. A történetet bárki ismerheti, így az adott és kötelező elolvasni, érdekes, hogy a sorozat előtt a könyv mennyire más fantázia világot szült és a könyvek olvasásával a szereplőkhöz már könnyebb arcokat és hangokat kapcsolni, szerencsére az igényes televízióra adoptálás nem veszi el a történet valódi értékét és jól esik nézni, habár a történet ugye a könyv után kevésbé lesz “pörgős”.

Boardwalk empire. Leült bazdmeg, de nagyon. Nem tudom, hogy mennyi a jövője a sorozatnak, de nem látom az átütő fejlődést és lehetőséget benne, vért kell frissíteni. Még egy évadot adok neki, utána tényleg vége.

Banshee. Első évad pipa, várjuk a következőt, pörgős, fasza. Szökevény emberünk egy véletlen folyamán a városi sheriff jelvényt felveheti. Nőzik, éli a maga világát és közben persze az alvilág vadászik rá. Félnie kell az alvilági ellenségeitől és természetesen a törvénytől, közben nem derülhet ki, hogy ki valójában és a látszatot fenntartva kell szolgálnia a városban a törvényt, szóval nagyon várom a második évadot.

Californication. Talán elsőnek is mondhatnám. Februárban jön a következő évad. Ó bazdmeg, én nem tudom mit várhatok még az előző évad után, de hatalmas volt. Az első 2 rész után a többi végig pörgött, ahogy kell. A forgatókönyvíró biztos, hogy nem százas, de ez annyira nem érdekel, mert azt hozza a sorozat amit tényleg kell hoznia. Hank életstílusa nem kicsit brutális. Ezt tényleg látni kell, ez kötelező darab.

Under the dome, vagy a búra vagy micsoda. Hagy hype, ezt már a magyar tv is átvette és már szinkronnal is végigment. Nehéz bármi értelmeset mondani, kicsit 4400 érzetem van, de annyira azért nem komoly. Azért majd a sorozat második évadjába belepillantunk, ha lesz már sok rész. Egy-egy epizód rohadt unalmas volt és semmi nem derült ki. De majd meglátjuk, hogy a búra mit tartogat még nekünk. Egyelőre a színészek alakítása az ami nagyjából viszi a filmet, mert a történet maga nagyon apránként csöpögtet, a bezártság és a szociális érzékenység vizsgálata egy BSG-ben is alap volt, vagy egy lostban is megfigyelhető, ezt a típusú bőrt sokadjára akarják lehúzni valami köré építve. Még kap egy lehetőséget, utána megy a levesbe.

És hát persze nem maradhat ki Carter doki sem, várom ezerrel a falling sky folytatását, remélhetőleg, most a szünet alatt nem telik el fél év és nem zúdul ránk annyi tény információ, hogy érthetetlenné válik az első rész konkrétan. A teljes hiányérzetet egy 10-15 részes kis wepisode-okkal át lehetne hidalni. Olyan BSG feelinggel, no remélem tényleg menni fog a történet előre, szóval várjuk majd a tavaszi megjelenést.

Sons of Anarchy jó-jó-jó. Vérfrissítés kell ide is. Majd végigdarálom a legvégén.

Homeland évadzáróban akkor a cliffhanger, hogy összefosod magad. Most akkor meghal? Pedig elméletileg nem kéne neki meghalnia. A 3. évad nagyon pörgős volt, nagyon jó volt. Az utolsó rész igazi meglepetés volt. Várom nagyon a folytatást, igaz majd ősszel jön. Sajnálom ezeket a csonka évados sorozatokat.

House of cards? A képmutatás és a manipuláció mesterfoka egy néha hogyan nyal vissza a csokifagyi tanítással. Kevin Spacey alakítása pazar. A történet teljesen érthető és pörgős, nincs üresjárat. Kötelezően nézni kell, nincs benne scifi, nincs benne semmi vérengzős, mégis várja az ember, hogy mi lesz a következő nagy dobás amivel a képviselő úr előrébb túrja magát az elnökségig. No hiába a sorozat vége felé már látszik, hogy mi az igazi vágy, de mindenképpen kíváncsi vagyok, hogy miként és mi fog pontosan kisülni a karrierből. Természetesen Zoe karrierjét is szívesen követi majd nyomon bárki szerintem:)

Masters of sex. Igen, az amire gondolsz, a szex mesterei, egy elvakult orgazmus kutató orvos és asszisztense azt kutatják, hogy az ember mitől és hogyan élvez. A háború utáni amerikában játszódik a sorozat amikor még a kuplerájok fölött szemet hunyt a hatóság nagyrészt és kutatási célokra szinte bármit meg lehetett csinálni. Némi szerelem, némi gyötrődés, képmutatás és igazi orvosi naivitás játszik a főbb szerepekben. Az első 4-5 rész után túl nagy újdonságot nem tudott felmutatni a sorozat, de azért még mindig egy olyan témát dolgoz fel amihez hasonlót mostanság senki nem mutatott be.

Szóval várjuk a részeket keményen:)

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)