rulururu

post már nincs messze…

January 18th, 2014

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 9:25 pm

Minden évben egy-egy hír/bemutató erejéig megjelennek félkész otthoni megoldások arra, hogy a szoba egy dedikált falát interaktív információs felületté alakítsuk át. Hatalmas élmény volt először 4 vagy talán 5 éve egy hajlított vászon előtt a bings mapot kézzel irányítva játszani. A nagy felületre 3 projektor dolgozott rá és a kinectnek egy nagyon első verziója dolgozott a háttérben egy egyszerű pcn. Már akkor az ember beleálmodott mindent ami scifi és nem az első verziós total recallra kell gondolni, hanem a teljes szórakozásra, kommunikációra és információs áradatra. Beszarás, de ez mind elérhető, igaz komplex megoldások gyakorlatilag még nem léteznek, vagy, ha igen akkor az annyira horrorisztikus összegeket emésztenek fel amit max egy hollywoodi suhanc engedhet meg magának. Persze hozzáteszem, hogy, ha nekünk van kedvünk barkácsolni attól még csak a munkadíjat tudjuk megspórolni, mert sajnos az alapanyagok mocskosul drágák.

Mivel teli falról beszélünk ezért olyan kijelzőre van szükségünk ami fényes nappal is nagyon jól látható. A kézzel mutogatás mellett persze szükségünk lenne a tapi részre is, mert egy ekkora felületen még ez is gizda. Erre két fajta verzió van, valós tapizás, vagy felület letapogatással egy vászon fölött lévő érzékelő nézi, hogy milyen eszközzel nyúlunk a felülethez és annak megfelelő színt, méretet varázsol a rajzoló programba. Mivel ez elég korlátozott dolog, így maradjunk a tapi résznél, mint közeli lehetőség. A vetítés nem a legjobb, mert ha elé állunk akkor persze nem látjuk, a kis szögű projektorok viszont hiába nagyon jók, nem képesek egyenletes és torzításmentes képet biztosítani, hiába ámultunk és bámultunk, hogy 8 centiről 3 méteres képátlót lehet varázsolni, azért nem voltunk teljesen meggyőzve.

lg-video-wall-55wv70-feature_08

A “megoldás” a rendes kiskereskedelmi forgalomban nem kapható LCD panelek közt lakozik. Olyanra kell gondolni, amiket plázákban raknak ki tapizásra, ha süt a nap, vagy neon van fölötte, akkor is jók a színei és napi 24 órát is bírják éveken keresztül. Na ebből kell pár darab. A legjobb cucc amit sikerült felfedeznem, a legvékonyabb kerettel rendelkező motyó az LG55Wv70MS-B cucca. Minden tekintetben egy ma kapható sima LCD tv-t majdnem keresztbe megesz. Fényerőben, kontrasztban verhetetlen. A tudás az buta, mert szinte csak egy táp és egy hdmi van rajta + egy USB a tapihoz. De más nem is kell nekünk, mert a vezérlést nem innen oldjuk meg. Árcetli? 6000 USD pro stück. Mennyi? Annyi. 55 inch, vagyis csak 140 centis. Ebből 4 db legalább kell, hogy a 16:9 arányt megtartsuk és már majdnem 3 méteres átmérő legyen a falon. Magasságban 168 centi, szélességben 3 méter. Számolva egy normális szobával, ez teljesen rendben van, kényelmesen 220ig felér a hím homosapiens, így 50 centiről lehet indítani a műsort. A 4 LG panelünkben az a jó, hogy fényerejük és kontrasztjuk szinkronizálható, így nem kell a beállításokkal sem játszanunk. Eddig 24000 USD-t költöttünk. Természetesen 6 db-t is egymás mellé rakhatunk, semmi nem tilt minket ebben, ezzel nagyon munka felületet biztosíthatunk magunknak, max a filmeket inkább a valós mozi widescreen arányában nézzük és nem a “szokásos” 16:9-ben, persze szélességben így 4,5 métert fogjuk elérni, ilyenkor már lehet vakarózni, van ekkora szobánk?

Fel is kell szerelni a falra, az LG úgy hirdeti a kütyüit, hogy a két lcd közti távolság a vékony keret miatt alig 5mm, ez annyira talán nem is zavaró, hamarosan valószínű, hogy itt elérjük majd az OLED verzióknál a nulla távolságot, tehát üveget üveggel fogunk összeérinteni. A 4 konzol még legyen 500 USD és akkor drágát vettünk, rakjuk fel őket.

Vannak kütyük amik képesek összeszinkronizálni 2-4-6-8 hdmi képes tv-t, hogy egy falként működjenek. Persze lehet játszani, hogy ennyi képernyőt elkezelő VGA-t rakok a gépbe, de a dexon system kütyüjei képesek megoldani azt, hogy egy darab megjelenítőnek kezelje a gép, vagy bármi, amibe hdmi-t lehet dugni. A hdmi szabvány maximum (Wide Hex Ultra Extended Graphics Array) 7680×4800 pixel támogat, ez 16 db FULL HD kijelzőnek felel meg, szóval állapodjunk meg annyiban, hogy összefűzzük a tvket egy képernyőnek és azt meghajtjuk egy darab kimenetről. A tapi résszel nincs gondunk, mert azt tudjuk konfigurálni végtelenségig, hogy egy-egy bemeneti rész a képernyő mely felületét takarja be.

product_4400

Már csak az a dolgunk, hogy a mutogatós vezérléssel bajlódjunk. 2012-ben a microsoft piacra dobta a kinect PC-s verzióját. Persze többet tud, mint a boxos verzió, hiszen személyre szabhatóak a mozdulatok. És persze itt sem kell semmit a kezünkben tartani, hogy működjön a dolog. Gyakorlatilag eljutottunk oda, hogy megvizsgáljuk azt amivel a rendszert meg akarjuk hajtani. És itt jön el, hogy mivel is kellene dolgoznunk. Szidja mindenki a windows 8/8.1-t, nem véletlenül. A PC az PC, ha dolgozok rajta, akkor olyan munkát végzek ami precíz iránymutatást igényel meg, illetve gépelni is kellene rajta, méghozzá rohadt gyorsan, nem azért tanultam meg gépelni, hogy egy kijelzőn bénázzak. Ezért ott az egér és a billentyűzet a PC-ken, és persze az új windows inkább a böködés irányába mozdult el, aztán a szerencsétlen felhasználókra az idegsokkot hozza rá. Viszont itt jöhet elő a windows 8 igazi arca. Legyen még tarcsiban egy kékfog klavi az újságtartóban, hogy azért a bevitel működjön, mert hiába tudunk mi szépen beszélni sok nyelven, a szöveg felismerés még mindig nem tart ott ahol kellene, ezért a webcímek diktálása még kicsit nehézkes. Főleg, hogy magyarul sok dolgot megszoktunk, ugye ott a klasszikus Vágó Pista féle kérdés, vévévé, pedig az ugye tényleg dupla vé dupla vé dupla vé lenne. Valszeg bután nézne ránk a felismerő, ha vévévét mondanánk be, vagy hávéesvéponthu, hát az biztos, hogy nem a hwsw.hu jönne fel, mert miből tudná szerencsétlen, hogy mikor gondolunk szimpla vagy dupla wre. Beszéljünk hozzá angolul, akkor viszont az ékezetes webcímek (döglött kutyával verném agyon aki kitalálta) nem fognak menni és ugye ahogy mi beszélünk angolul, úgy nem fog menni. Gugli 85-90%-s pontossággal jegyzeteli amit angolul mondok, 90-95%-kal amit magyarul, általában egy született angolnak 95-98% a pontosság, felróható annak, hogy a magyar nyelvű modul még nem a legkiforrottabb és ugye nem is prioritás a guglinál a magyar nyelv térhódítása.

kinect-pc

Tehát a lényeg, jöhetnek a widgetek, vegyünk egy vagy inkább kettő fullhd képes tvtunert és rögtön két külön tv adást tudunk elhelyezni a kijelzőre. Legyen combos vga kártyánk és az UHD felbontással sem lesz problémánk, élvezhetjük. Lehet hangoutsolni és skypeolni a családdal miközben mellette fut a focimeccs vagy bármi más. Hang? Nem probléma, kell 3-4 mikrofon körbe a szobába és már minden rendben van ezzel is, erre is vannak kifejezetten jó megoldások a piacon, igaz több száz USD egy komoly mikrofon készlet, de akkor sincs baj. Érdemes felrakni egy full HD webkamerát is, ha már ott vagyunk, mert sajnos a kinect ugye nem biztos, hogy mindennel akar majd működni, bár lehet ma már ez sem probléma a windowson keresztül.

Képzeljük el, bal oldalt mennek a hírek, 55 colon full hdben, közben alul megy egy böngésző, jobbra az időjárás widget, alatta visít a gugli now, hogy munkába kell menni és rajzolja ki, hogy hol milyen a forgalom. És, ha borotválkozni van kedvünk, akkor a fullHD zoomos (Logitech 9×0) webkameránkkal tükör funkcióban azt is meg tudjuk oldani.

Azért egy ilyet itthonra el tudnék képzelni, de ez a jövő…Ha bárkinek van kedve ilyesmibe befektetni, szívesen segítek összerakni a rendszert hozzá:)

A windows helyett biztos, hogy más platformon is össze lehet ezt tákolni, de a kinect miatt nekem ez elég kézenfekvőnek tűnik. Az összefűzésnél gondolkodhatunk, hogy a PC vezérelje az egészet, vagy a PC-nek csak egy szeletet adjunk, a 9X elég jónak néz ki, viszont a PC-vel megoldott dolgokat nem tudja, csak egy egyszerű távvezérlést/képernyő felosztást almás vagy droidos felületről.

9xmedia-video-wall-nat-guard

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)