https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post okos otthon

July 18th, 2019

Filed under: IT — AndrewBoy @ 4:00 pm

Eljött az idő, hogy upgradeljük az otthont és okossá változtassuk magunkat. Az elmúlt években egyre több wifis kapcsoló került a piacra a filléres alis cuccoktól kezdve a drágább márkásabb (bár általában csak márkásított kínain) darabokig. Ez eddigi választék nagyrészt kimerült abban, hogy kapsz egy okos relét amit fel-le tudsz kapcsolni, így elbuktad a villanykapcsolódat, ez a típus nem játszik, nem gyere be. A másik verzió mikor kapsz egy villanykapcsolót ami tud wifit is, ez már szimpi, de hülyén néz ki a házban, hogy más és más kapcsolók vannak, továbbá klasszikus lépcsőház kapcsolásra nem alkalmas. Tudod, technika óra 7. osztály, mikor elmagyarázzák, hogy, ha minden emeleten van kapcsoló akkor minden emeletről lehet ugyanazt a kört kapcsolgatni fel és le. De most! De most itt van lehetőség ami kezel külső kapcsolót is és méghozzá a lépcsőház kapcsolásnak megfelelően végtelen mennyiségű kapcsolót köthetünk rá.

IMG_20190707_192218_resized_20211106_103328723

Mielőtt azonnal rendelnénk 40 db-t gondoljuk át, hogy milyen kívánalmak vannak. A kütyü egy szabvány kapcsoló doboz hátulján elfér úgy, hogy alatta, mellette, fölötte kábelek is kényelmesen elférnek, tehát rejtve van és teszi a dolgát. De és ez egy komoly de, a mai villanyászatban a kapcsolók megszakítanak egy vezetéket, vagy a fogyasztó előtt vagy után, tökmind1, lényeg, hogy 1 db ágat szakítanak meg a kettő helyett. Tehát jön valahol a 220, az egyik kábel lemegy a kapcsolóba és utána megy tovább a másik mellett a fogyasztó felé és csatlakoznak. Tehát egy hatalmas gond, hogy vagy a fázis vagy a nulla hiányzik a dobozból. Ezzel a kezdéssel rögtön át kell gondolnunk, hogy honnan tudjuk a fázist vagy a nullát visszahúzni a kapcsolóig, méghozzá azt a fázist vagy nullát amit a fogyasztóhoz rendelt eredetileg a villanyász, tehát ugyanazt a biztosíték kört terheljük meg, nehogy valamit túl terheljünk. Ha megbizonyosdtunk róla, hogy a fázis és a nulla is rendelkezésre áll, akkor már indulhat is a buli.

IMG_20211106_223225_resized_20211106_103313957

A kapcsolók darabja 5-7 dollár közt van alin, ez már olyan összeg amiért megéri befektetni pár darabra, hogy mégis csak hanggal tudjuk kapcsolgatni a kapcsolóinkat. A bekötés roppant egyszerű, fázis és nulla, hogy életre keljen az eszköz, utána mégegy fázis amit majd kapcsolni fogunk a fogyasztó felé és utána a fázis és utána a gyári kapcsolóból a fázis kapcsolás. Ez így bonyolult lehet, de hidd el, menni fog mint a karikacsapás. Ha nekem ment akkor neked is menni fog. Szóval a kapcsolók mellé én még egy termosztátot is beszereztem, ez 220 voltról üzemel és 220 voltot tud kapcsolni a kazán felé, tehát klasszikus bekötése van, viszont nem elemes! Tehát pont jól jön, ha a villanyász legalább 3 eres kábelt húzott a kazántól a termosztátig:) Ugyan nem egy nest, de nem is annyiba kerül, 20 dodó, igaz itt extrém fűtésgörbe beállításokat és időjárás előrejelzéssel ne számoljunk, kb annyit tud, mint egy normális termosztát amit 5-10 ezer forint közt kapunk a boltban, persze egy márkásabb darab már inkább 30 ezer amiben még háttérvilágítás is van.

IMG_20190630_101417_resized_20211106_103201141

Létezik még redőnykapcsoló ami szintén felhasználja a gyári kapcsolónkat, de nekem nincsen redőnykapcsolóm és szerencsére a ház szigetelés alatt van a kötődoboz amibe kellene ezt raknom, így ez nem lesz wifin vezérelt. A keretprogramot a smarthome vagy a tuya adja, de zigbeevel is összeköthető és akkor nem interneten mennek a dolgok és nagyobb biztonságban vagyunk. A bekötés macerás volt, a felprogramozás már kevésbé, a programból mindent lehetett intézni. Lehet automatizálásokat is csinálni, x idő után kapcsoljon le, mozgás érzékelőre kapcsoljon be, naplemente, napfelkelte, stb. Minél több eszközünk van, annál komplexebb dolgokat tudunk végrehajtatni.

IMG_20190630_100945_resized_20211106_103200463

A Google Hub már régóta álom volt (a gyereknek az is maradt:D), a Google Homemal az okos eszközök nagyon nagy részét össze lehet kötni, így a hub mikronofjáról oké gúgl bemondással már irányíthatunk is mindent:) Működik róla a chromecast, audiocast, stb. HDMI CEC-n keresztül a TV-t be és kikapcsolja, ha elindul a youtube vagy bemondjuk, hogy turn off living room tv.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)