https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post Canon Powershot S30

January 6th, 2002

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 12:34 am

Az elmúlt napokban a kezembe került a Canon egyik új kis csodamasinája, az Powershot S30. Ez a készülék a digitális fényképezőgépek palettáján mind ár, mind teljesítmény arányában valahol a középmezőnyben foglal helyet. 3,2 megapixeles felbontásával ugyan nem mondható a ma elérhető legjobbnak, de egy hobbi fotósnak véleményem szerint több mint elegendő. Ezt alkalmam is volt tapasztalni. Lélegzetelállítóan gyönyörű fényképeket produkál a kis masina, melyeket, pl. egy kisebb deskjet színes printerrel már gyönyörű minőségben szemlélhetünk papíron is. Nekem egy HP deskjet 845c –vel volt alkalmam kinyomtatni a képeket, amely a mai árak mellett igencsak az alapkategóriás printerek közé sorolható (kb. 30-35e Ft bruttó mostanság – Haszprus), azonban a tapasztalat így is az volt, hogy a kinyomtatott képek fényképminőségűek voltak. A továbbiakban kicsit specifikusabban szeretném bemutatni a készüléket:

Mivel is kapjuk a Powershot S30-at?

  • 1db Elem NB-2L
  • 1db Elem töltő CB-2LT/ CB-2LTE
  • 1db CompactFlash kártya 16 Mb
  • 1db USB kábel
  • 1db RCA videó kábel
  • 2db Software lemez
  • 1db Használati utasítás

Ismertetés:

Már amikor a kezünkben fogjuk a készüléket, érezzük, hogy nem egy egyszerű kis játékszerrel van dolgunk, mivel a készülék fém burkolattal van ellátva, ellentétben sok versenytárs cég azonos kategóriájú készülékeivel. Amint a kezünkbe vettük, láthatjuk, hogy egyszerű kezelőszervekkel és menürendszerrel látták el. Kezdőknek javasolt az „auto” mód használata, mivel itt szinte mindent magától csinál a készülék. Azonban a kicsit profibb és igényesebb fotósoknak se kell bánkódniuk, manuálisan is egész jól el lehet játszadozni a készülék beállításaival. A készülék négyféle felbontásra képes:

  • 2048 x 1536 pixel
  • 1600 x 1200 pixel
  • 1024 x 768 pixel
  • 640 x 480 pixel

és háromféle tömörítési módozatra (Jpeg/Raw formátumokban):

  • magas
  • normál
  • gyenge

Így a CompactFlash kártyákon tárolható képek mennyisége ezen beállítások kombinációjától függ. A készülék képes rövid videó klippek kétféle felbontásban való elmentésére is. (Na persze senki ne várjon digitális kamera minőséget):

  • 320 x 240 pixel (maximum 30 másodperc egyben)
  • 160 x 120 pixel (maximum 120 másodperc egyben)
  • Maximum 15 frame másodpercenként

A készülék 3x-os optikai és 2x-es digitális zoommal rendelkezik. További különlegessége a kis gépnek, hogy a Canon beleépítette a nagyobb gépeinél már megszokott több helyre fókuszálás képességét. Egyszerre három helyre képes fókuszálni, avagy ezek bármilyen kombinációjára.

A készülék beépített mikrofonnal rendelkezik, ezáltal a videó klippekhez képes hangot felvenni valamint minden képhez rövidebb hangalámondást képes menteni.

A képek megtekintéséhez használhatjuk a gépen elhelyezett kis lcd kijelzőt, összeköthetjük közvetlenül a televíziónkkal, valamint USB kábelünket, mellyel pillanatok alatt letölthetjük a számítógépünkre a kívánt képeket.

A Canon egész pofás kis szoftvercsomagot mellékel a készülékhez:

  • ArcSoft Camera suite
  • Canon Photo Record
  • Digital Camera USB WIA Driver
  • Photo Stitch 3.1
  • Raw Image converter
  • Remote Capture
  • Zoom Browser EX

ArcSoft Camera suite:

Ezzel a programmal a képek színeit vagyunk képesek állítgatni valamint rengeteg speciális efektust tudunk ráhelyezni a képre. Továbbá képeslapokba és naptárakba tudjuk helyezni képeinket. Ezen felül egy másik része a programnak az általunk készített videók vágásában, formázásában nyújt segítséget.

Canon Photo Record:

A képek kinyomtatásához képes segítséget adni. Könnyedén beállítgathatjuk vele a nyomtatási opciókat. (hány képet, hogyan, milyen méretben)

Digital Camera USB WIA Driver:

A képek közvetlen letöltését teszi lehetővé a számítógépre. Lényegében egy új meghajtót hoz létre a My Computer mappában és drag & drop módszerrel áthúzhatjuk a képeket egy fizikai meghajtónkra. Visszafelé is tudunk másolni, bármilyen adatot, de ha képet másolunk vissza, azt a kamera nem képes felismerni.

Photo Stitch 3.1:

Ezzel a kis programmal az általunk készített képeket tudjuk összeilleszteni. Akár 360 fokban is képesek vagyunk képeket létrehozni. Kezelése egyszerű, mert a műveletek nagy részét automatikusan végzi.

Raw Image converter:

Ez a program a kamera RAW formátumú képeit képes standard képformátumokká konvertálni.

Remote Capture:

Ezzel a programmal lehetőségünk nyílik arra, hogy képeket készítsünk a számítógép vezérlésével (mikor össze vannak kötve), valamint az így készített képeket közvetlenül a számítógépre tudjuk elmenteni.

Zoom Browser EX:

Ezzel lehetőségünk nyílik letölteni a képeket a kameráról és megjeleníteni kis képek formájában vagy akár teljes képernyős slideshow formátumban is. Képes a képeinket egyből E-mailhez csatolni, és hogy a küldés egyszerűbb legyen, a kép méretét, felbontását is lehet vele módosítani. Címet adhatunk minden képnek és kommentárt fűzhetünk hozzájuk.

A készülék szoftveres támogatottsága igen jó. Támogatja az idáig megjelent összes Windows formátumot (már az WindowsXP-t is) a PC felhasználok örömére, valamint hogy a MAC felhasználókat se felejtsék el, az összes program MAC alatt is működik.

Összefoglalva tehát állíthatom, hogy különösen jó vételnek tartom ezt a kis készüléket, mind amiatt, amire a gép maga képes, mind amiatt amikre a mellékelt szoftverek képesek. Jelenleg a készülék ára itthon 250.000 kemény magyar forint, de aki képes egy kis autózásra a „sógorokhoz”, ennél lényegesen olcsóbban is hozzájuthat. (én 75.000 Ft-tal olcsóbban jutottam hozza ott kint és ebbe még a kinti áfa visszaigénylése benne se foglaltatik, így szerintem ezért mar érdemes kicsit utazgatni)

Aki bővebb információt szeretne a készülék kezelésével és képességeivel kapcsolatban annak javaslom, hogy látogassa meg ezt az oldalt:

CANON POWERSHOT S30 hivatalos oldala

A cikket Petőfi Zoltán írta és küldte el nekünk.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)