https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post paszta mindenek felett

November 24th, 2021

Filed under: IT,Oldies — AndrewBoy @ 2:56 am

Elviharzott több, mint húsz év ami jó is, meg hát nem is. Az elmúlt 10 évben sokat nem foglalkoztam már PC építéssel és tuningolással, sőt inkább azon voltam, hogy az alkatrészek minél tovább működjenek és, ha úgy kívánta a helyzet akkor inkább lassítottam és kíméltem az eszközt. Ahogy bővült a család úgy egyre több eszköz termett itthon, korábban (20 éve) nem volt még laptop, meg mégegy gép, most viszont van laptop, asztali gép és mindenki mindent használ ahogy akar. Egy éve adtam oda a gyerenek tokkal vonóval a régi gépem, azóta azt már bővítettük is procival és rammal, de a VGA-val annyira nem foglalkoztunk. Mióta tart az őrület eszünkbe sem jut VGA-t upgradelni, mert – valjuk be – olcsóbb megvenni egy PS5-t, mint VGA költeni ami azért a következő pár évben biztosan elavul. Viszont a gyerek gépe melegedett, semmi extra, egy rx 570 amit kettő vagy három éve vettem, 4GB rammal. Néha nyomott resetet, néha csak elment a képernyő és fagyott. Aztán átgondoltam a helyzetet és az AMD Radeon (baszki, hogy még mindig ATI-t akarok írni…) softwaren belül akartam nézelődni, na az nem indult el, ez is egy külön szép történet, valamivel akad a windowson belül, DDU, safemode és ráolvasás segített, szóval néztem, hogy azért 60-70%-s terhelésnél nem biztos, hogy a 65-70 fok az annyira normális. Szedjük szét a VGA-t, pucoljuk le és pasztázzuk újra. Ó baszki az én időmben volt 3 féle paszta, most meg van 800 féle 1200 ft-tól egészen 15000 ft-ig. Vettem egy nagyon sokat vásárolt és jónak szavazott darabot 1450 ft-ért. Alkohollal lepucoltam a GPU-t és a hűtő alját is, polírozás most elmaradt, lényeg, hogy szép tiszta lett, összeraktam és lőn világosság, 60-70%-s terhelésnél 50-55 fok körül a GPU, még picit állítgattam a ventilátor sebességen és most nem tud 60 fok fölé menni még 100% terhelésen sem, gyárilag a görbe beállítása a 100% ventilátor sebességet sem tette lehetővé. Szóval ez egy talán 4 éves VGA a paszta darabokban esett ki, ki volt száradva és semmi tapadása nem volt már, így gondolkodtam, hogy milyen 3 évnél idősebb eszközök vannak otthon. Természetesen az én VGA-m és 3 laptop is figyel amik régiek.

IMG_20211113_195200

Nosza, hát a Dellel nem lehet baj neki is ugrottam a 7440-nek. Ó kérem, hátlap le, ventilátor ki, 4 további csavar a heatpipehoz és a blokkhoz, seperc alatt megvolt a mutatvány. Viszont az 5450, 5440 az igazi szivatás. Tényleg atomra kell szedni a gépet. A Dellben az a jó, hogy viszont minden csavarhelyhez oda van írva, hogy milyen csavart kell belerakni. Emígyen extra csavar nem maradt sehol, minden a helyére ment és minden csavar normálisan meg lett húzva. Az tisztlán látszott, hogy a paszta itt is a végét járta, száradt volt, hiányos volt. Miután a gépeket így sikerült átkenni mindegyiket rendesen megjárattam, ez alatt azt kell érteni, hogy CPU terhelés és tapizni kell alul felül a CPU alatt és fölött. Korábban a billentyűzet is rohadt forró volt és a gép alja is, de most a billentyűzet minimálisan melegedett és az alja is meglepően hűvösnek tűnt. Ugyanakkor oldalt ahol kifújja a meleget jó forró volt. Tehát a hővezetés működik.

IMG_20211113_195204

Néztem még fiatalabb eszközöket is, de 1-2 éves dolgokon a paszta még teljesen jó állapotban volt, tehát nem fog gondot okozni az öregedés, viszont 3 éves eszközöknél mindenképpen javasolt az újrakenés. Aki nem ért hozzá el tudja vinni szakszervizbe a gépet, talán 5-10 ezer forintért megcsinálják, ugyan egy használt laptop 60-100e közt van (üzleti 4-5 éves, ami otthoni nem játékos felhasználásra hibátlan), de így megőrizhetjük a hűvösségét ami növeli az élettartamot. SSD és RAM bővítés amúgyis ajánlott mikor a céges leszerelt laptopot megszerezzük, ha már ott megnyitjuk akkor érdemes a kenésen is túlesni azzal a lendülettel.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)