https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post nyár, grill, akció

August 31st, 2011

Filed under: News — AndrewBoy @ 7:10 pm

Vettem a weber grillt múlt évbem, akciósan, de pofátlanul drágán, az usa árakhoz hasonlítva. A kiegészítõk tárháza igen széles, csak kishazánkban usa ár x 3-t kérnek el érte. Minap baumaxban nézelődtünk és pár érdekes kiegeszítőn megakadt a szemem. Tudtam, hogy lehet ilyeneket itthon is kapni, de kibaszott drágán. Most ezek negyed áron voltak vihetőek. Ez az ár kb az usa árának felelt meg, tehát olcsóbban kint sem kapom meg. Sikerült venni kis kampós szerszám tartót 400 Ft, nyárs forgatóval 3000 Ft, szerszámok 3000 Ft, amire azt mondom, hogy tényleg jó ár, mert átszámolva kint is tényleg ennyibe kerül. A vicc az, hogy negyed árra volt értékelve és akkor került annyiba amennyibe kint. Várható is volt, hogy nem tudják őket eladni, mert az aldiban, lidlben szezonálisan árult grill cuccok az akciós árak feléért is kaphatóak néha, minőségről ne beszéljünk, mert nyílván nem 30 évre készültek, de egyszerű halandónak valóban olcsónak tűnik. Szóval nem is tudom, hogy gondolták, hogy ezeket itthon megveszi valaki. Maga a grill sütő anno akciósan kb másfélszer drágább volt a kinti áránál, vagyis kb 2x drágább normál árban, de a kiegészítők 3-4x ára kegyetlen. Érthető, hogy most miért akciózták szarrá ezeket, senki nem veszi, ki az a fasz aki 12 ezret kiad 3 db kis grill szerszámért? 6 saslik pálcikáért 13 ezret? Inkább ne árulnák ezeket…

post update done!

August 27th, 2011

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 12:05 pm

Fent figyel a 3.2.1 okosan. Gond nelkül felkúszott és megy. A nagy újdonság talán csak a trendi user bar. Majd nézek hozzá fb twitter gplus likeplusoneshare gombokat:-) Addig is öröm, hogy a mobil browserekkel szépen megy és nincs szopás.

post retro: cool, pc-x

August 27th, 2011

Filed under: IT,News,Oldies — AndrewBoy @ 11:09 am

Valaki emlékszik még rájuk? Csak egy évadnyi újság jelent meg, fekete fehér belsővel és színes külső borítóval. Sajnos a nyomtatott sajtó akkori etalonjai mellé már nem fértek be, (576, PC Guru, PC-X), pedig színes kis üde folt volt a nagy “öregek” mellett. 1994-t írunk, akkor kezdett el tombolni a doom2 őrület. Szeptemberben jelent meg az első szám, képregény résszel, fekete-fehérben, kevés oldalon, kis méretben. Árban persze olcsóbb volt, 98 Ft, a PC-X is akkor indult, 177 Ft-s áron, viszont nagyobb volt, félig színes és fényes papírra volt nyomva, nem újságpapírra. Ez az időszak volt a nyomtatott számtech világ fellegvára.

A pc penetráció már hatalmas volt a korábbi évekhez képest, 386os gépeket már tényleg nagyon olcsón lehetett 94-ben venni, az átlagos gép talán a dx vagy dx2 486 volt. Ekkor még nem volt 3D őrület, minden játék futott, maximum a memóriát kellett alakítgatni EMS és XMS, régi szép idők. Nézegetve az újságokat, igényes leírások, jó meglátások, szinte úgy néz ki minden leírás, mintha nem eredeti játékhoz készültek volna, ami egy gyári dobozos swnél le van írva, azok ide is bekerültek, nyílván a helyet is kellett tölteni, de a keymap kiosztás minden userguideban ott volt, no de az akkori embereknek akiknek ez írodott, ilyen nem volt, mert eredeti cuccot alig vett valaki. Teljesen természetes volt, hogy tört programokkal rohangált a nép egymáshoz. Akkoriban még annyi jó játék jött ki, akár havonta 1-2 játék is, sőt időnk is volt, hogy megérte az újságokat elolvasni, a tippek, trükkök miatt és ha még nem volt alkalmunk kipróbálni és megtetszett a cucc akkor a havertól már kérhettük is el.

Tényleg jó volt forgatni ezeket az újságokat, a cool bugyuta volt ugyan, de olcsó és kicsit más volt mint a többi, akkoriban PC-X, cool és PC-World ment, az IDG-s cuccokra éveken keresztül ingyen előfizetésem volt, mert az ifabón vagy compfairon mindig nyertem. Már én éreztem magam kellemetlenül egy idő után. De nem baj, járt az újság és én örültem. Guruból és 576ból is szép gyűjteményem volt, de költözésnél szerintem ki lett dobva sajnos:( A halál 96 után jött el, jött az internet és onnantól kezdve egy offline újság nem tudott versenyezni, a híreket minden nap elolvastuk, nem havonta egyszer, ami hírnek számított a hó elején, a hó végén már senkit nem érdekelt… Az 576 DVD-t viszont kötelező egy ezresért megvenni. Bár kézben az újság sokkal jobb, mint egy PDF filet lapozgatni, de nagyon jó érzések fogják el az embert, ezt kéne tenni a pc-xszel és a gurukkal is.

post juppié, bolygók!

August 17th, 2011

Filed under: News — AndrewBoy @ 1:26 pm

Talán most már éjszaka jó idő lesz és sanszos lesz megint megfigyelni. Javaslom mindenkinek, hogy tekintsen az égre:) A hold kelése előtt két órával látható a neptunusz, a hold környékén az uránusz és a hold után két órával a keleti égbolt legfényesebb és legnagyobb pontja a jupiter. Az éjszakai felhőket, ha mázlink van megint meg lehet úszni és tisztán ki lehet venni egy darabig a jupiter rendszerét. Csodálatos látványt nyújt az összes bolygó, bár az Uránusz a hold fénye miatt nehezen figyelhető meg. A Neptunusz kékségét viszont eltéveszteni sem lehet.

A hűvös időre való tekintettel a tubust próbáljuk meg már naplemente előtt kirakni árnyékba, hogy gyorsan hüljön l e, persze lefedve, nehogy kosz menjen bele. Sajna elronhatja az élményt bármilyen páralecsapódás, így a hírtelen ablaknyitás és a 28 fokos tubus kitolása a 15 fokos levegőre, nem segíti a megfigyelést sajnos. Viszont az állványt nagyon élvezem, a követés tökéletes, már profin be tudom lőni, csukott szemmel pólusra tudok állni vele:)

post állatkert

August 17th, 2011

Filed under: AndrewBoy Jr,Kirándulás — AndrewBoy @ 9:53 am

Tegnapi családi napot tartva a kis trónörökössel ellátogattunk az állatkertbe. Régen voltam már személy szerint, érdekelt is, hogy mi a látványosság, mit lehet nézni, látni. Persze a cél az lett volna, hogy a gyerek nézelődik, de a nagy evés és a kevés alvás után fél órát lazán aludt, a másik felet végigcicizte a maradék órát pedig kis nézelődéssel töltötte. Az már az elején látszott, hogy babakocsival nincs előnyben az ember. Sok helyen az aszfaltozott fő “út”-ról le kell térni a kisebb térkövekkel kirakott hepehupás részekre, itt nem könnyű tolni a kocsi, ha pedig alszik a gyerek akkor remek lehetőség felébreszteni. Lánctalppal vagy légpárnással előnyben. A másik szívfájdalom volt a pad. Bármerre néztünk nem volt, egy-két helyen volt sok-sok pad kirakva, de az is csak az állatkert közepén, mint valami gyűjtő pont. Szét kéne szórni a padokat az utakra, legyen minden állat előtt pad, ahova le lehessen ülni azoknak akik 5-10 percet is elüldögélnek az állatok előtt.

Az állatok mennyiségére és tartására viszont nincs panasz, szépen fel volt újjítva az egész és sok állat volt, látni is lehetett őket. Talán a pingvin/rozmár helyen tisztább lehetne a víz, de ezt még elnézhetjük nekik. Összességében nem annyira rossz hely az állatkert, persze egy logikusabb elrendezés, egy körbe járós mutogatós rész jobb volna. Térkép nélkül sosem tudtam, hogy pontosan mi van balra vagy jobbra, több kiírás kellene.

post filmtúra

August 15th, 2011

Filed under: IT,Mozi,News,Oldies — AndrewBoy @ 2:34 pm

Vége a sorozatoknak, lementek az évadok, tényleg itt a nyár. Persze lehet ennek örülni is és nem is. Augusztusra mondtak sok jó filmet és van pár nézhető sorozat is, illetve lehet ismételni. Mozi terén mostanában túl nagy esemény nem történt, nemrég megnéztük a karibtengerkalózos filmet és a harry potter befejező részét. A karibtenger kalózos nekem már sok volt, igazán székvakaró, szép volt, jó volt, pár humor, de hosszútávon nem tudott lekötni és pár hét távlatából már a sztorira sem tudok visszaemlékezni.

Ennél inkább sokkal érdekesebb volt a harry potter befejező része. Hasonlítanám ezt a film sorozatot valamilyen szinten egy smallvillehez. Mindkét filmben megtalálható a generáció felnövése, a HP végig iskolában játszódik, a smallvillenek csak az eleje. Mindkét esetben ott van a szuperhős aki tudását lassan fedezi fel, a jó fiú, aki a légynek sem tudna ártani és csak a világ megmentésére koncentrál és tudja, hogy valami nagy feladata van a világon, lehet még önmagát is fel kell áldoznia (a HPben és a smallvilleben is csak a legvégén van ezzel szembesülés). Nekem a HP a filmsorozat legelején nem tűnt egy pörgős akció dús műnek, tényleg kisiskolások köré írt történet, az ő korosztályuknak is szól és most az a korosztály felnőtt annyira, hogy már egy ilyen HP-t is tudjon ugyanúgy értékelni. A smallville eleje – vége végigkíséri nagyjából az én korosztályomat, pár évvel fiatalabb csak a smallville csapata a képernyőn (valójában idősebb a banda 4-5 évvel, mint amit eljátszottak) és így a smallvilleben azok a hétköznapi dolgok jöttek elő ami nekem érdekes, a HP problémái már nem az én korosztályommal foglalkozott, így az első részek nem tudtak lekötni, számomra tényleg gyermeteg mese. Viszont az utolsó 2 rész gondolatvilága már közelebb állt hozzám és számomra érthetőbb problémákat mutatott be. Tény, hogy a színészi gárda is nagyon sokat fejlődött, de maga a történet már több embert, a felnőtteket is normálisabban meg tudja szólítani. Nagyobb durranás lett volna a részemről, ha az egész sztori mondjuk 17-18 éves korban kezdődik, akkor biztosan végig izgultam volna az összes részt.

Megtekintést érdemelt még amerika kapitány is. Aki nem olvasta a képregényt annak sokat nem mond. De aki imádta a Wolfeinstein 3D-t, a Speart, az RTCW-t és az új Wolfeinsteint, annak ez kötelező darab. Ugyanaz a feeling, kibaszott jó mozi. Kicsit több humort nyomtam volna bele, de itt minden olyan aminek lennie kell. Szóval lehet, hogy a hétvégén egy új Wolfeinstein végigjátszás lesz, persze brutál módba. A folytatás viszont már feledteti velünk ezt a világot, mert a százados úr a jelenben ébred fel sajnos. De így is rejt hatalmas lehetőségeket és ötleteket, tényleg várom.

post mi kell a boldogsághoz?

August 15th, 2011

Filed under: IT — AndrewBoy @ 1:38 pm

Ugyan asztali PC-m még van, de kb egy hónapja nem láttam közelről, már kezdek gondolkodni, hogy a monitort kis TV-nek fogom használni, végülis a xoomból jön ki HDMI kimenet. Csak az éjjeli szekrényen hülyén néz ki egy 26″-os monitor. Ugye vége az MSInek és már egy jó ideje csak a Xoom van mint lehetőség. Vegyük szépen sorra, hogy mire jó és miért jó és mit mivel lehet elérni. Trükkös a jószág, de vannak megoldások rendesen.

GPS funkciót ki tudom használni rendesen, Sygic nevű programmal teljes friss világatlaszt tudok beszerezni, funkcionalitásában nem olyan gazdag, mint egy TomTom, de talán ez közelíti meg a legjobban, a felbontással sincs probléma, szépen fut a Xoomon, nem kisablak, nem felnagyítva, hanem átveszi a Xoom felbontását. A GPS aktiválástól számítva kb 10 másodperc alatt már nagyon szépen tudja, hogy hol vagyunk, akár hideg, akár meleg indítást csináltunk. Nagyon jó a GPS, mert még a lakásban is jól müxik, ahol annó a 25-30 ezer Ft-s kézi GPS-k műhold árnyékát sem látták. Az autóban való navigáláshoz is teljesen hibátlan, kell egy megfelelő tartót beszerezni, maga a képernyőt tartó egységet ebayről/speedshopból be lehet szerezni pár ezresért, nem egy érvágás. A tartó rész pedig már autó specifikus, hiszen minden autóban máshogy helyezkedik el a műszerfal és a szélvédő.

És ahogy a képeken látni, nekem pont a rádió fölé sikerült rakni, így kilátást sem takar, max a szellőzőket takarja le picit, ami nyáron hasznos, mert hűteni lehet vele a gépet, ha kintről írtózatosan süt a nap. Nem egyszer fagyott már meg a HD2 3-4 óra navigálás után, mert a hátulját telibekapta a nap és lehúzott ablakkal sikerült 30 fokban közlekedni:)

A másik nagy kérdés persze a video lejátszás, hírdetik ezerrel ezeket a cuccokat, hogy hárdverből tolja neki a hiprofile mpeg4 videót, közben meg ac3-t gyárilag baszik lejátszani, így az összes mkv cuccot lehet áttömöríteni, hogy nézhető legyen. Nagyon sok program elérhető videólejátszáshoz, de nagyon sok a szemét ami csak hírdeti magát, hogy tud is valamit. Magával az mkvvel nem lene baj, mert tényleg röccenés nélkül viszi az 1080p-t nandról, wifin keresztül 720p is megy csodálatosan, de az ac3 az szopás. A mai sorozatok pedig mind már dd 5.1, tehát ac3 hangot hordoznak magukban, ami nagy tv előtt hasznos a házimozi rendszerrel, de egy xoomon fej/fül bármilyen hallgatóval már kevésbé fontos. A megoldás a userek előtt az áttömörítés, ami egy video streamcopy és egy hang átkódolás mondjuk empéháromba. Ez gyorsan meg van, de kinek van kedve még ezzel is vesződni? Megoldást nyújt a számtalan kipróbált palyerek közül a DICE Player. Feliratot minden formában kezel, minden karakterkészlettel ami létezik. Mindent lejátszik és megeszik és nagyon szép minőségben adja elő még a fos divxeket is. A 720p videó pedig szép folyamatos, nincs röccenés hálózaton keresztül sem. Szóval megéri vastagon a pár dollárját, igazi társunk lehet. Folyamatosan fejlesztik és egyre több és több kis funkciókkal bővül. Az már talán alap, hogy megmutatja, hogy mi volt az utolsó file amit lejátszottunk vele és hol hagytuk abba és onnan indul tovább. Illetve megjegyzi, hogy az adott file-t hány percig játszottuk le, így láthatjuk, hogy nem fejeztünk be valamit és érdemes folytatni. A kis thumbnaileket gyorsan generálja, nem kell szívni vele percekig ahogy a többi program végignézi előbb az egész gépet, hogy hol mi van és playlistbe kényszerít minket, így egy frissen felmásolt film miatt újra kell frissíteni a playlistet ami megint fél percet vesz el az életünkből legalább.

File kezelés szempontjából a norton/volkov/windows/total commanderrel nem lehet felvenni a versenyt, persze a dos-navigátort se hagyjuk ki és a far managert. Ó régi szép idők. Aki nem tudja miről van szó, akassza is fel magát. Alapvetően a kis telefonkijelzők miatt az egy ablakos sima struktúra terjedt el, bár total commander volt winmo6.5re, de gyakorlatilag dupla képernyőben fost sem látott az ember és 2mm-s fileneveket kellett kattingatni. Itt még van fejlődési lehetőség, hogy egy ütős és fasza file managert készítsen valaki honeycombra, ami már ugye nem picsa telefonméret, hanem egy szép nagy 10 colos tábla, tehát elfér bal és jobb oldal is bőven. Tömörítőket belerakni, de az összeset bazdmeg! Jó, ice és arj talán már nem kell….itt is mindenki kösse fel magát. A másik nagyon fontos szempont a hálózati helyek felmappolása. Linux alatt ez rutinmunka és windows alatt sem ördöngősség. Itt viszont vannak gyári problémák, apavetően arról van szó, hogy az eddigi managerek ha tudtak is sambát kezelni, csak prefetch-csel működtek, tehát előre letöltötték a filet és utána lehetett megnyitni, ez lassú, gecire. Samba stream lenne jó, fix felmountolás. Van rá lehetőség. De rootolni kell a gépet és a megfelelő sambamount modulokat felmásolni és tádám, máris bárhova tudunk fixen mountolni, még arra is figyelünk, hogy ha nincs net (wifi), akkor a samba lője ki magát és ne ontsa a hibaüzeneteket a logokba, mint egy idióta. Az asto filemanager az smb bővítéssel tudja mint ezt, de csak android 2.2-ig, frissítés már rég nem jött ki, hibaüzenettel kilég gingerbreaden, honeycombon, bármit csinál az ember, az űrt jelenleg az es file manager tölti be, ahol nem könyvtárba mountolva tudjuk megtekinteni a hálózati tartalmakat, hanem egy külön “LAN” részben. A filemanager tartalmaz saját képnézegetőt is, ez abból a szempontból jó, hogy legalább a program önmagán belül a képnézegetőt engedi léptetni. Külső program ugye nem úgy látja a fileokat, mint ahogy elvárnánk, hanem sambán keresztüli címmel amivel sok kezdeni sem tud semmit, nem hogy léptetni. A DICEPlayer is boldogul, ő öröm és bódottá.

VPN, erről nem mondok semmit, működik faszán. Ki kell próbálni ki melyiket akarja, titkosítási támogatottság szempontjából érdemes végigrágni.

Remotedesktop connection, na ez már nehéz eset, én a Pocket Cloudban találtam meg a szerelmet, mindent tud, keyboard, pointer, nagyítás, különböző felbontások, hang átvitel, file átvitel. Kényelmesen lehet vele dolgozni, vnc, rdc és minden más hárombetűst is tud kezelni:) Fontos megjegyezni, hogy tényleg ott vannak a finomságok, amiket egy ilyen programtól elvárunk, érintőképernyős, de legyen egy preciziós touch nyíl és egy bármikor elővarázsolható speckó billentyűsor és ne kelljen bűvészkedni a windows saját beépített szarával. Talán az hiányozhat belőle, hogy az bluetooth egérrel nem tudunk rajta dolgozni, de könyörgöm, egy touch gépnél ne kelljen már egérrel vicceskedni. Az ablakok nagyítása, kicsinyítése, kijelölése és copy-pastelés is nagyon jól müxik, nagyon borsos a fullos verzió ára, 12-3 USD, de a free verzió sem okoz problémát, egyszerre csak egy gépet tud megjegyezni és pár nagyon extrém titkosítási funkció le van tiltva, látszik hogy business program, nem pár usd-s játékot fejlesztettek.

No és akkor az autóban felrakva miért is jó nekünk? Filmet tudunk nézni, veszélyes, de a telefon helyett jobb itt a navigáció, mert általában mindig akkor fut be egy-két hívás amikor nézni kell a navigációt, 200km egyenes autópályán senki nem telefonál, de ahogy városban nézni kéne a kisutcát, azonnal fut be a telefon, persze kihangosítón keresztül megy a telefon, de az első 5-10 másodpercben még csörög/felveszem, addig a térkép eltűnik, majd csak később jön vissza a beszélgetés közben. A Xoom 3,5 jackel felköthető a gyári hifi aux bemenetére, nem vagyok annyira zenei igénymániás, mert nyílván akkor lenne egy komolyabb rendszer a kocsiban és mobil bakelit lejátszóval közlekednék, de az mp3 muzsikát is szépen tolja kifelé, erre egymillió player elérhető, mindenki számára a legjobbat taljálja meg, muzsika játszás közben mehet a navigáció, ha a navigáció belepofázik, addig a muzsika kicsit elhalkul. Tehát nagyon is használható a rendszer. Kifejezetten jó kis utitárs ez a Xoom vagy bármilyen honeycombos 10 colos dualcore cucceráj.

Autós töltőt őszintén megmondom még nem vettem hozzá, nem látom még értelmét, mert nem megyek annyira hosszú utakra. Jelenleg 8 órát biztosan elmegy navigációval/filmnézéssel, internetezgetéssel gond nélkül. A töltés pedig bámulatosan gyors, szinte nulláról 2-3 óra alatt feltölti magát, éjszakára felrakja az ember és másnap aktívan 8 órát lehet ütni vágni. Ha alszik akkor pedig alig fogyaszt áramot, mondhatjuk, hogy készenléti idő kiemelkedően jó, akár több nap is, bár itt ilyenről alig van értelme beszélni. Egy dolog ami még hibázdik, hogy skypeból nem jött ki olyan verzió ami a kamerájá támogatná, alig van készülék aminek a front kamerája működik skype alatt, mindenféle baromkodós megoldások vannak, de lassan jönnek majd a tuti dolgok, ahogy a video, filemegosztásra is jönnek a jobbnál jobb megoldások.

Egyetlen hátránya a dolognak, hogy az öreg kontinensen persze megint a legdrágább.. Pofátlanságnak tartom, hogy 550 USDért már lehet kint kapni, EU-ban 450-500 EUR, angliában pedig 450-500 font. És persze itthon 150 Ezer forint… Tudom, áfa különbözet, meg minden, de akkor is botrány amit ezekkel a kütyükkel művelnek.

A műszerfal felhejezés is 99%-ban kész van, képeket hamarosan:)

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)