https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post vr the new begining

May 25th, 2020

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 11:58 pm

Elmékszem még a 90′ évek közepén mikor egy pc karácsonyon először láttunk játékot VR sisakban. Azt hiszem a herretic volt, de lehet a hexen, ezt már meg nem mondom, de hatalmas élmény volt, hogy a fejemet tudtam forgatni és tényleg úgy éreztem “benne vagyok” a játékban. A grafika az akkori elvárásoknak megfelelő volt, a monitoron sem nézett ki szebbnek, így csak az volt a kérdés, hogy milyen játékok lesznek és mennyibe kerül egy ilyen? Nyilván abban az időben egy ilyen ketyere milliós nagyságrendbe kerülhetett így érdekességként szép álom maradt. Évente 1-1 hír volt VR sisakokról innen, onnan, de sosem keltette fel az érdeklődésemet. Aztán persze a gyerek már ott tartott, hogy apa a VR így, a VR úgy, milyen lehet? Próbáljuk ki! A megkopott emlékeimre nem tudtam hagyatkozni, így kipróbáltuk és szerelem volt ez első használatra. ‘Tistől elkértük a Lenovo Expresst.

Mi az ami kell? Hát nem árt egy combos VGA, mi RX580 8GB-vel próbáltuk és egész szépen működött a történet. Kell USB3.0 legalább, mert a headset kéri a hdmi mellett az USB3-t és kell egy bluetooth dongle a kontrollerekhez. Önmagában most nem arról akarok papolni, hogy a Lenovo Express milyen cucc, de maga a VR mint játék lehetőség vagy mint munka lehetőség mit jelenthez. Nagyon sok a techdemo jellegű játék amelyek nincsenek kiaknázva és nincsenek túlcsicsázva. Ez még egy eléggé vékony piaci rés és nincsenek rá túl igényes játékok, ahogy a PSVR-t néztem még ott is csak limitált mennyiségű játék van és a grafika sem az a csúcsszuper a játékoknál. Segít -e az élmény kárpótolni a gyengébb grafikát (ne felejtsük el, hogy itt 2 képernyőt kell a VGA-nak hajtani)? Egyértelműen igen.

A fruit ninja, beat saber és más klasszikus mozgós/ritmus játékok nagyon jól működnek, az ember hajlamos elfelejteni, hogy valójában hol van és ugrál a szoba közepén, mint egy idióta miközben bömből a zene a hifiből és még nem is látjuk, hogy mi van körülöttünk. Tényleg mindent odébb kell rakni, helyet kell csinálni és a csuklópántokat tényleg érdemes használni. A lövöldözős játékokra is elég jó lehetőséget teremt, végülis FPS az egész, de a fejmozgással tudunk jobbra-balra nézelődni és fel-le mozogni. A Super Hot, VR Gun stb. játékok előhozzák a jó lehetőségeket, viszont a mozgásunk térben korlátozott. A helymozgás vagy nincs megoldva, tehát egy helyen kell legyünk, vagy pedig követünk egy lehetőséget ahová előrébb tudunk ugrálni.

2020-05-25 18.37.14

A kezdő készletek használtan már 80-100e fttól elérhetőek amik a windowsos mixed realityt és a steam vr-t is elfogadják. Egyre több a stand alone műszer amire saját programok vannak és nem PC-s platform, ezeket nem próbáltam. Jelenleg több száz játék érhető el, nagy címek is várhatóak, Half Life is jön ami biztosan nagyot tud ütni. Ugyan gyárilag nem kompatibilis a windows mixel reality eszközökkel a Google Earth VR, de megoldható, hogy működjön gond nélkül pici hákolással. A látvány közelről nézve nem lenyűgöző viszont azok a területek amik 3d-ben már részletesebb grafikával rendelkeznek már nagyon szépek. Végig lehet menni a svájci gleccserek völgyében, nagyobb városokban, Grand Canyont is lehet látogatni. Több órát el lehet vele szórakozni kényelmesen ülve és csak repkedünk a szép tájakon.

A következő lépcsőfok egy komolyabb és szebb felbontással rendelkező VR headset lenne, a HTCből a pro változat ami ugyan windows mixed realityt nem támogat, de a steam vr mindenféle mókolás nélkül fut vele (gyárilag ez a javasolt környezet). Sajnos az ára újonan vezeték nélkül jelenleg 500 ezer forint fölöt van. A PSVR is érdekes, csak berakom a lemezt és fut kategóriában, a PS-re használtan már 70-100 közt lehet fagyikkal találni készleteket. A játékok olcsóbbak, mint a nagy AAA játékok, jellemzően 5-8 ezer forint közt megkaphatóak a jó címek, bár nagyon sok csak digitálisan elérhető, így azokat később eladni lehetetlen sajnos. Nem egy olcsó hobbi, de egy olcsóbb készlettel az alap érzést megkapjuk ami szerintem többet számít itt, hogy a grafika mennyire szép. A jövőbeni VR/AR felhasználási lehetőségek pedig szinte korlátlanok, a grafika biztosan egyre szebb lesz és a felhasználás majd lehetőséget teremt nem csak a hobbi célokra.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)