https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post informant

November 30th, 2009

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 3:25 am

Sajnos a film nagyon későn érkezett hozzánk a mozikba itthon. Munkaköri érdekeltségem miatt a film engem nagyon érdekelt és sajnálom, hogy ennyit kellett rá várni. A lényeg, hogy létezik egy úgynevezett ADM (Archer Daniels Midland) cég valójában is, a cég 1902-ben alakult az USA-ban. Főbb tevékenységük gabonafélékből és olajosmagokból félkész végtermékek előállítása (dextrose, keményítő, növényolaj, etc) melyeket további felhasználásra a végső gyártóknak eladnak (üdítő gyártó, műzli, fogkrém, takarmány, finomító etc). Ezt a céget a végfelhasználó egyenesben sosem látja, élelmiszer alapanyag előállító/feldolgozó, beszerző. A világ egyik legnagyobb ilyen multi cége, de vannak persze nagyobbak ;) Lényeg a lényeg, hogy ez a lépcsőfoka a piacnak nem igazán a nagyon sokszereplős piacról szól. A termékeknek fix vevőik vannak és a termelést folyamatosan kell biztosítani. A kereslet és kínálat törvényei irányadóak, a probléma ott van elásva, hogy a feldolgozóknak az alapanyag, a termék és a melléktermékek keresletével és kínálatával is kell foglalkoznia. A történet röviden és egyszerűen több hasonló cég volumen és ár megállapodása a piac fölött, hogy így kontroll alatt tudják tartani és maximális szinte veszély nélküli folyamatos profitot tudjanak termelni. Ez a történet igaz része. Valóban megtörténtek a versenytársak közt ezek a megállapodások. Ennek a bűncselekménynek a kiteregetésében és felderítésében veszünk részt. A történet valahol félúton lesz igazán izgalmas, mikor a kiteregetés már a végéhez közeledik és elindul a felderítés és a felelősségre vonás. Hatalmas fordulatok és kőkemény párbeszédek, néhol kifejezetten szánalmasnak tűnő naív megnyílvánulás, vicces – komikus momentumokkal. Többet tényleg nem szabad írni-mondani, meg kell nézni a filmet. Nekem nagyon tetszett, sajnos megint látszik, hogy az élet az egyik legjobb forgatókönyv író.

- Polar bears cover their noses before they pounce on a seal. How do polar bears know their noses are black? Did they look in the water one day, see their reflection and say, “Man, I’d be invisible if it wasn’t for that thing.”

informant

post operation scrip

November 30th, 2009

Filed under: Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 3:00 am

Pénteken délután bevetődtem egy Samsonite boltba a westendben. Igazából elképzelésem még nem volt, de valami kicsi táskát kerestem amiben elférne a kis wind és persze a telefon és a pénztárca és még egy-két apróság. Kb fél perc random nézelődés után megakadt a szemem egy csodálatos darabon. Egyszerű, de mégis nagyszerű. Lehajthatós rész, nem túl széles, de kérdés elég mély -e, benne mobil- és tolltartók, kis zseb, etc. Szép kidolgozás. Barna és fekete színben. Textil – bőr, vagy teljes bőr kiszerelésben. 4 lehetőség. Árban leértékelve a textil-bőr 18 ezer, a teljes bőr 32 ezer. Jó persze nem olcsó mulatság, de mégis Samsonite. Szombaton hidegzuhanyként ért, nem fér bele a wind, bármit csinálok, feszül és nem minősül megfelelő használatnak.

Végigjártuk a westendet, kikötéseim: fekete, lehajtós zárás (esetleg extra zippzárral), keskeny és mobil-, tolltartóval egyberakva. És persze üresen is legyen valamennyire tartása. Több órán keresztül történt a vadászat. Már-már elcsábultam egy komoly összeget felemésztő félmegoldás felé, aztán jött a lehetőség. A legváratlanabb helyen, Zarában találtam megfelelőt. Nem akartam retro puma/adidas vagy koptatott bőr camelt, így a Zarát is megnéztük. Az egyik polc tetején szinte elérhetetlen magasságban ott tündökölt a kiválasztottam. Szerelem volt első látásra. Felhajtós, extra zsebek, mobil, toll, etc. Már-már 100%-ban kezdte kimeríteni ránézésre az elvárásokat. Jött a próba, wind be, patentul befér. 20 perces tanácskozás után már asszony nem bírt róla lebeszélni, megvettük. Komoly 8900 Ft kicsengetése után már együtt voltunk;-) Azért azt el lehet képzelni mikor egy laptoppal a kezemben robogok mindenfelé, hogy táskát keresek, váltáskát, picit és mondják, hogy laptoptáskánk nincs, én meg kontrázom, hogy nem LAPTOP táskát keresek, (vazze). De hiába is magyaráztam sok helyen, érteni sem akarták, hogy mit akarok.

Alábbiakban a képecskék:

IMAG0043

IMAG0042

IMAG0041

IMAG0040

IMAG0039

IMAG0038

post változik a kresz!

November 25th, 2009

Filed under: Auto-motor,News — AndrewBoy @ 9:49 pm

MTI jelenti: “Elfogadta a kormány a KRESZ módosítását, s ezzel több mint hatvan ponton változtatja meg a rendeletet. A közúti közlekedés szabályainak módosítása január 1-jétől lép hatályba. Az eredeti tervekhez képest több hónapot csúszik a KRESZ módosítása: eredetileg szeptembertől szerették volna elfogadni az új szabályelemeket. Az MTI birtokába került dokumentum szerint a változások elsősorban a védtelen közlekedők – a gyalogosok és a kerékpárosok – biztonságát javítja.

A közúti közlekedés szabályainak módosítása rögzíti, hogy a gyalogos átkelőhelyeknél a jelenleginél sokkal körültekintőbben kell közlekedni, és ha szükséges, táblával kell elérni, hogy a zebra felé tartó autósok csak olyan tempóban haladhassanak, hogy még előtte képesek legyenek megállni.

A KRESZ módosítása a biciklis közlekedésben bevezet négy sebességhatárt, meghatározza a “nyitott kerékpársáv” fogalmát, lehetővé teszi például, hogy a kerékpárok egyirányú utcába is behajtsanak a forgalommal szemben, vagy előre menjenek a piros lámpánál. A változások eredményeként mentesülnek a jobbra tartási kötelezettség alól is, vagyis akár az út közepén is mehetnek majd.

Növelheti a kerékpárosok és a gyalogosok biztonságát, hogy a kanyarodó járművek vezetői számára elsőbbségadást ír elő a módosítás. A dokumentum lehetővé teszi a kerékpárutakon várakozó járművek elszállítását is.

Az MTI úgy tudja, a változások a motorosokat és az autósokat is érintik. Januártól a motorosok is használhatják majd a buszsávot, és ők is előremehetnek a piros lámpánál.

A piros lámpa eddig sem volt gond, viszont a csekk nélküli busz sávozás nagyon pozitív lépés. Ezzel pl egy rákóczi út péntek délutánban nem lesz kínszenvedés normális motorral az autók közt, hanem szépen a busz sávban lehet haladni. De várjuk meg mikor ezt már tényleg bejelentik frankóra.

post desktop

November 24th, 2009

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 7:01 pm

Az idő mindenkit rávesz, hogy haladjon a korral. Már nem elég az USB hosszabbítós klaviatúra és az állandóan rövid pórázon lévő egerek. Ha nem játékról van szó, hanem házimozi rendszerről, vagy csak a laptop a tvre van kötve és az ágyból akarjuk nézni vagy internetezgetni, akkor érdemes valami wireless cuccot beszerezni. A fő gond a távolság. A sima wireless cuccokhoz adnak egy USB vevőt és ki tudja, hány méterre lesz jó. Vittem már sajnos vissza pár ilyen eszközt, mert hiába a 15 méter és az olmon áthatoló felirat, bizony 2 méter után már használhatatlan volt a cucc. Ebbe az árkategóriába amúgy 20-25 ezer Ft közt nagyon baba desktopokat lehet venni, egérrel, klavival. De jön a másik kérdés, mindig akkor merül le, mikor elemet már nem lehet venni. Megoldás a charger station. Általában csak az egérhez van, ha egyáltalán van töltő állomás.

És lehet még cifrázni az extrákat, éjszaka világítson, gyors gombok, etc. A távolság problémára a bluetooth ad megoldást ami viszont rögtön 30%-kal drágít, mert a bt cuccok drágák, viszont garantáltan tudják a 20 métert gond nélkül. És a kompatibilitással sincs gond, ha van laptopban bluetooth, megy bizony gond nélkül a történet. Újratölthetőség a klaviatúrán? Dokkoló állomással? Ez további 20%-t jelent. Az egyéb extrák tekintetében már verdeshetjük az 50 ezer Ft-t, gondolná az ember. Mivel bill és egér terén nem szoktam spórolni, gondoltam, hogy veszek valami jót, de 50 ezer Ft az tényleg kizárva, 25ből meg kéne úszni a történetet. Már a harmadik MS Keyboard Promat nyúzom folyamatosan és hibátlanul megy, a tört felépítés nagyon bejön. Egérben is egy egyszerű 5 gombos optimouse van, hibátlan. Dzsuvás-dzsuvás, de működik. Mivel nem az asztalhoz keresek billentyűzetet, ezért a törés most nem érdekel annyira, de a minőség akkor is fontos. Nálam egy MS billentyűzet leaglább 5 évig van üzemben, aztán ha látok szép cserelehetőséget akkor cserélünk.

Nézelődtem az MS weboldalán, aztán találtam valami érdekeset: Wireless Entertainment Desktop 8000. Hú, csöpög az ember nyála, ez tud mindent amit csak akarok. Javasolt kisker ár 300  USD. Ez nagyjából mai árfolyamon 56 ezer Ft. Itthon kisker bruttó ára 65 ezer Ft körül mozog. Beszarás. Na ennyit biztos nem adok egy ilyen kombóért. Elolvastam pár tesztet és leírást, a nyálam mégjobban csöpögött, végignéztem az összes boltot itthon és a leglegleg okosítottabb verzió is 55 körül áll meg. Nem maradt mást hátra, mint e-bay. 100 USD + posta 54 USD. 28 ezer Ft. Ez 3 ezerrel több mint szántam rá, viszont áll a cerka konkrétan. Megvásárolva, szóval most várjuk a nagytestvért, hogy küldjön egy szép darabot nekünk is. Az eladó elmondása szerint teljesen új a cucc és garanciális és az MS küldi ki egyenesen őket. Ezt kevésbé értem, de mivel elég jó feedbackekkel rendelkezett, ezért gondolom nem lesz átbaszás a dologban, leigazolta, hogy tényleg az MS oldalán lévő cuccról van szó, gyári MS termék, “new in the box”.

Még van pár eladó darab, gyorsan lehet lecsapni rá, a hírdetés így néz ki:

ebayms8000

Dec elején küldik őtet. Szerintem karácsony körül itt lesz. Hát majd beszámolok róla yól:P

post nissan gtr vs 911 turbo

November 22nd, 2009

Filed under: Auto-motor — AndrewBoy @ 10:21 am

post heroes;)

November 22nd, 2009

Filed under: Mozi,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 9:44 am

Szerdától péntekig ugye olaszban voltam üzleti úton. Semmi extra dolog nem történt, autópálya oda, autópálya vissza. 7 óra kényelmes vezetés persze néha megállás, nézelődés, vásárolgatás. Sikerült több féle sajtot és szalámit bezsákolni, egy darabig talán elég is lesz. Péntek este derült ki számomra, hogy szombaton CSI-re megyünk. Önmagában egy kiállítás ugye arró szól, hogy ki vannak állítva dolgok és van hozzá magyarázat. Részben ez itt is meg volt. Annyival volt extra, hogy interaktív volt, 3 különböző bűnügyet lehetett megoldani. Nem ragozom, nekem nem “jött” át. A megvalósítás valahogy nagyon gyermetegre sikerült. Nem lehetett igazán azt látni, hogy milyen labor és egyéb más munkák is vannak, nem volt ott semmi olyan amit a filmekből nem lehetett volna látni eddig is. És ugye úgy volt beharangozva, hogy magyar rendőrség is ott lesz és nagyon érdekes lesz az egész. A bűnesetek megoldásánál sokat nem kellett gondolkodni, nem volt olyan, hogy ó bazdmeg, tényleg, ez így és így kell, hogy legyen, helyette next-next finish kategóriát kaptunk. Egynek jó volt. Nem tudom, hogy milyen kiállítás kellett volna, de ez tényleg gyermeteg volt. Na inkább töltök egy friss TBBT-t, hogy jól induljon a nap;P

post hol tartunk?

November 17th, 2009

Filed under: IT,Oldies,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:11 am

Gondolkoztál már a Moore törvényen? Gyakorlatilag kimondja, hogy minden 18 hónapban megduplázódik a transzisztorok száma az integrált áramkörökben. Vegyük azt, hogy kb két év alatt duplázódunk meg és számoljuk a procikat csak simán akkor mikor megjelentek, nem pedig a fejlesztés kezdetét. A chatrton szépen látszik, hogy nagyjából igaz a trend. Ugye régen mindenki azt gondolta, hogy a Moore törvény alapján a sebesség nő meg. A sebesség már egy ideje nem nő, egy 2003as Barton AMD tud akkora sebességet, mint egy mai Quad core proci, csak ugye a számítási kapacitása lényegesen alul marad. A sebesség növelése helyett megjelentek az új magok, ma már teljesen elfogadott, hogy egy otthoni rendszerbe 4 magos CPU-t teszünk.

A lényeg, az optimalizálás, megfelelő programokkal a négy mag párhuzamos futtatása akár 30%-kal több teljesítményt képes nyújtani, mintha lenne egy 4x nagyobb frekvencián dolozó egy magos processzorunk. Talán a CPU az, ahol nem annyira látványos már egy ideje a fejlődés, kb 4-5 éves gépek mai is tökéletesen üzemképesek, persze hiper-szuper játékot ne akarjunk futtatni rajtuk. Nézzük a memóriát. A 90-s évek elején még csak az XT, esetleg a 286 volt elterjedve, aki nagyon vagány és kőgazdag volt, már rendelkezett 386ossal. A szükséges memória a használni kívánt programoktól is függ, de akkoriban még nem volt védett mód és az EMS/XMS és konvencionális beállításokkal kellett játszani, a konvencionális mentésére a HIGH mem volt a nyerő, emlékeztek még rá biztosan. Voltak program amik vegyesen zabálták az összes féle memóriát (kivéve ugye a HIGH-t) és patentra el kellett találni, hogy pontosan mire is van szükségük. Nem fért bele egy Nortonból való indítás, mert a konvencionálisat felzabálta, főleg egy 5ös Norton, zabálta a memóriát. 4MB ram, ez volt a standard a 386-486 időkben. Ez volt “megfizethető” és használható. A 94-5ös árakat akkoriban a nagy memória hiány jellemezte, a hatalmas érdeklődés a PC-k irányába rakétaként rakta fel a simm modulok árát. Akkoriban 1 MB ram 4 ezer Ft volt. Inflációval kiszámolva ez a 4 ezer Ft szerintem most lenne 20 ezer Ft környékén, de legyünk nominálisak és ne reálisak, ma 4 ezer Ft-ért többszáz megát lehet kapni. Vége volt a 486 időszaknak és jött a pentium korszak. A SIMM modulokat felváltották a DRAM és az EDORAMok, itt standard az a 4MB volt, viszont legalább 2 db kellett a 4 foglalatba, tehát alapból 8MB volt elterjedt a pentium alapú rendszerekben. 94től 99-ig élveztük a DRAMokat és betörtek az SDRAM-ok a világunkba, 8MB-s modul elérhető volt, de a 16 és 32-s modul lett az elterjedt. Aztán jöttek szépen a 64es, 128as, 256os modulok, akkoriban lett olcsó a memória, nem volt ritka, hogy egy-egy konfiguráció 99ben 64MB rammal volt szerelve és 2 év alatt a memóriát már 256ig tornázták fel. Nagyon olcsó volt a ram. Persze az intel nem volt ilyen egyszerű és, ha már SLOT1 és PPGA és persze FCPGAval különcködött (98-99 az év mikor az intel és amd cpuk platformot váltottak, nem mentek bele ua alaplapba) kitalálta, hogy a híres P4hez már rambust fog alkalmazni, ekkor a procik már gigaherz körül működtek, a tuningos hős korszakban persze röpködtek a gigaherzek a celeronokból és duronokból. A rambusz aztán zsákutca is lett, horror árával nem hozta a teljesítményt és az Intelen kívül senki nem támogatdta. Elkezdődött a DDR ram, amiből már a 3. generációt éljük az alaplapokban. Ma egy 4GB-tal szerelt gép nem meglepetés, 15 éve a 4MB volt a nem meglepetés. Ezerszereztük magunkat 15 év alatt.

A winyók mérete drasztikus növekedést mutat, a 90évek elején a 40MB-s PATA winyók előtt leborultak az embereket, akkor történt az MFMről váltás, láttatok már dupla magas 5,25ös 40MB-s MFM winyót? Beszarnátok. Szóval ma 1,5TB-t tudok venni 30 ezer környékén, annó 30 ezerért nem a méret volt a kérdés, hanem, hogy egyáltalán van -e winyó ennyi pénzért. Megzavarodok a nullákban, 1.500.000 mega byte 1,5 TB (most nem akarok 1024-gyel szenvedni, csak érzékeltetni:P) ez 37.500 szoros növekedés 20 év alatt. Nem rossz mi? A sima PATA winyók nagyon sokáig húzták, a 90es évek elejétől kb mostanáig, persze több éve van sata és menetközben megjelent az scsi a 15 féle különböző sebességével és csatolófelületével. És persze a megannyi szerverekbe / sanokba szánt variánsok. Sebesség terén a single winyók 85 kbyte/sec (MFM) sebességéről ma már az elméleti 150 mbyte / secig mentek fel, igazából persze inkább 50 mbyte / sec az adatátvitel. De akkor is, szintén hatalmas sebesség. Adat tárolás terén a 90es évek közepén elterjedt CD írás már a BluRaynél tart, közben persze volt a DVD ami töretlenül népeszerű, az olcsó írók és a 100 Ft-s DVD árak mellett az 1,5 terra winyó olcsó. 1,5 terra vagyis 320 DVD, kb 30 ezer Ft. Ennyiért kapunk winyót is. És persze a winyó sokkal kényelmesebb. A BluRay még drága 25giga 3 ezer Ft + a legolcsóbb írók 50 ezer körül vannak. Még nem éri meg, kell még pár év, hogy az olcsó DVD-t leváltsa.

És végül az internet. 97-ben még a modem volt a nyerő, 9,5/14,4/28,8/33,6 kbit, vagyis max 4,2K-val lehetett tölteni! Aztán persze 56os modem, ISDN 64 és 128kbit, adsl 384kbit és most ott tartunk, hogy ugyanannyi pénzért mint annó a modemes net megkapjuk a 100mbitet ami már kétezerszer gyorsabb mint volt annó. Persze az a fejlett országokkal számolt nagyátlag magyarországgal együtt:P

Mi várható? Ahogy nézem semmi. Volt egy winxp, ami működött, nem kellett alá fejleszteni, csak a játékokhoz és az egyéb célprogramokhoz, ezek közül ma is sok nem támogatja a dual vagy quad core procikat. Most kaptunk egy win7-t ami egy pár éves hw-n is lazán elfut, a célprogramok kérik a fejlesztést, az igazi vasat. Nem hiszem, hogy a közeljövőben lesz ismételten duplázás vagy triplázás sebesség, magok tekintetében. Persze ki tudja mit hoz a jövő, talán jönnek a tényleges 3d-s interfacek, kell majd a számítási kapacitás, de ez még a jövő.

post használtautó? jó autó!

November 11th, 2009

Filed under: Auto-motor — AndrewBoy @ 10:59 pm

Sok kommentárt nem fűzök hozzá: 2 millió EUR. Klikk a képre.

forma1benetton

post COD6: Modern Warfare 2

November 10th, 2009

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 10:15 pm

Hamarosan teszteljük. Wolfenstein hangulat után megint egy “realty” játék. A COD4 nagyon bejött. Nincs coop mód, csak specopsban lehet ketten menni. Hát majd meglátjuk. 11 giga a játék, erőm nincs most telepíteni. Hétvégén végigjátszás.

post tél…

November 4th, 2009

Filed under: IT,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 6:59 pm

Fel kéne rakatni a téli gumikat. Jövőhét után pár nap Olaszország kocsival, kelleni fognak. Gondolom az osztrák hegyek közt már lesz dögivel hó. Egyelőre 3 gumisból 3nak nincs időpontja a hétre. Azért a hétvégén egy havazást már elviselnék :) Utoljára a nyáron láttam havat:) Azért mennyire gusztustalan, hogy 5 kor már csont sötét van és reggel is egyre később lesz világos. De nem baj, lehet koncentrálni a kábelnet koaxának igényes elvezetésén, most ez a feladat. Kell szép kábeltartó, hogy patent legyen a történet. És persze jönnek a sorozat nézős esték, pihegés a kanapén.

post kommentár nélkül…

November 2nd, 2009

Filed under: IT,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 5:31 pm

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)