https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post film: a félelem játéka

December 29th, 2014

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 9:44 pm

Mostanában az IMDB-ben már nem nagyon merek bízni (Reasonable Doubt), így kb. vakon vágtunk bele a filmbe, némi adjunk neki egy esélyt körítéssel. Talán a negatív hozzáállás miatt érzem azt, hogy ez egy közepesen jól sikerült film, de mindenképpen a történet az ami odaragasztja az embert a képernyő elé másfél órára. A film egyik főszereplője (negatív hős) Samuel L. Jackson akiben azért lehet bízni, hogy bármilyen szerepben kitesz magáért, itt sem volt negatív meglepetés, hozta a karaktere formáját.

reasonable

A főszereplőnek titulált friss családapát alakító cimborákkal gyakran bebaszni járó kerületi ügyészt Dominic Cooper alakítja. Emlékeim szerint talán ez lesz az első komolyabb főszerepe az elmúlt 15 évből. Sok sorozatban bukkant fel mellékszereplőnek (Band of Brothers, Jericho) és nagyobb filmekben is részt vett már kisebb szerepekben (Iron Man), de sosem volt lehetősége másfél órán át bizonyítani (kivéve a csapni való Need for Speedben). Második ránézésre is kell még neki bőven bizonyítani. Színészi játéka nem volt meggyőző, nem volt meg benne a kellő helyzetekben az igazi tűz, elmaradtak a komolyabb arcok és ugyanúgy a humorosabb részeket is fapofával adta elő. Ide más embert kellett volna keresni, akkor tényleg ütős mozit lehetett volna kihozni az egészből.

Történetünk egy buli után kezdődik, mikor az ittas ügyészünk elindul szép nagy fekete terepjárójával hazafelé a havas úton és felvillannak mögötte a szirénák, ő csak a visszapillantó tükörre koncentrál és így kanyarodik be egy utcába (lehúzódás céllal) ám a rendőr nem jön utána, kis megnyugvás után viszont elüt egy embert. A környéken sehol senki, így a fülkéből hívja a mentőket, eltorzítja a hangját egy zsepivel. Ezután persze indul a paranoia és mindenkiben az őt megbilincselő rendőrt látja. Kiderül azonban, hogy az elütött elvtárs meghalt, egy rendőr találta meg Samuel L. Jackson furgonjában akinek a családját egy gyilkos a szeme láttára mészárolta le sok évvel ezelőtt. A most meghalt “áldozat” egy frissen szabadult pedofil. A tárgyaláson Samuel L. Jacksont felmentik és békésen távozik aki csak segíteni akart az emberen, bevinni a kórházba. A gyanú sehol sem terelődik rá a kerületi ügyészre aki viszont rohadtul nem képes a picsáján ülni és ki akarja deríteni, hogy kicsoda Samuel L. Jackson valójában.

Itt jön pár csavar a történetben, a vége klasszikus happy end, vannak pozitív mellékszereplők is, nagyjából logikus és jó a felépítés, lóláb annyira sehol nem lóg ki. A film közepe után már lehet sejteni, hogy mi is van valójában a háttérben, de a befejezés még valamennyire frappánsra sikerül, mondhatni sok lehetőséget mulaszt el hősünk mire a gonoszt elteszi láb alól és talán csak ez eszkalálja a feszültséget a film második felére. Egyszer mindenképpen megérte megnézni, nem a CGI, nem a zene, de nem is a színészi alakítás viszi el a filmet, inkább csak a történet. IMDB-s 5,7 pontja ellenére nekem ez most 7 pontosra érik, lehet mostanában kevés a jó krimi és mindenbe bele kapaszkodok…

post modellváros, miniverzum

December 29th, 2014

Filed under: Kirándulás — AndrewBoy @ 6:19 pm

Az Andrássy úton nyílt egy modellvasút fanatikusok által épített kiállítás. A méret H0, már akinek ez mond egyáltalán valamit, mindenesetre érdemes elmenni megnézni, még annak is, aki nem modell függő. Tényleg érdemes gyönyörködni az aprólékosan kidolgozott részletekben. Több magyarországi nagyvárosból merítettek ihletet a lelkes készítők így teljesen egyedi modellekkel is találkozhatunk. A méretarányos felépített hatalmas és kígyózó terepasztalokon vonat, és minden egyéb a modellvasút világában meglévő elektromos kütyüket is helyet kapnak, esetenként mi is vezérelhetjük őket.

miniverzum

A lenyűgöző látványt azonban nem adják relatíve olcsón, a családi jegy 4900 Ft, a sima felnőtt 1900 Ft és a gyerekjegy is 1300 Ft. Az online időpont foglalás elméletileg ad valami kedvezményt (ebben nem vagyok biztos), viszont érdemes így az ünnepek és hétvégék környékén előre foglalni helyet, mert teltház esetén csak a foglalásosok tudnak bejutni. A gyerekeknek fellépőkkel biztosítják, hogy ők is kényelmesen szemügyre vehessék a modelleket, szerencsére a korlát elég távol van, így az aprócska érdeklődők nem tudnak benyúlni és kézbe venni az alkotásokat.

Képek lentebb, illetve a galériában. Elérhetőség: www.miniversum.hu.

post hobbit 3. és a cinemacity

December 28th, 2014

Filed under: Kirándulás,Mozi — AndrewBoy @ 10:55 pm

Egy hete foglaltam az új Hobbitra jegyet, persze IMAX 3D, mert ugye kövér lúd nélkül nem tudunk élni. Bánatomra már csak az első 3 sorban volt hely, így kénytelenek voltunk ezzel beérni. Az IMAX amúgy az 5. sortól fentebb szerintem már nem hozza a giga élményt annyira, szeretem közelről nézni, mondjuk egy normális 20 soros teremben is elől, az 5. és 7. sor környékét szeretem megpályázni, hátulról már semmit sem látni.

Szóval 4 órára szólt a jegy, jópofa egyik barátunk nekem nem szólt, hogy ne cigöljem a dolgait és a jegyét se fizessük ki, mert ők nem jönnek. 6 jegy foglalva, 4 jegy lesz vásárolva. Gondoltam, hogy majd akkor a pénztárban megoldjuk, persze egy órával a film előtt derül ez mind ki és még nem indultunk el. No időben 35 perccel előtte odaérünk, sor brutálisan nagy, de tényleg. Nem csak a ruhákat vitték vissza a karácsonyi hívők, hanem még a mozit is megszállták. Holnap munkanap, hová ez a féktelen mulatozás?:)

Automatához odamentünk, (ott kevesen vannak és a magyar úgy látszik nem szereti használni) és bevertük a foglalási kódot, hát csak úgy jött ki a matek, hogy 6 jegyet kell venni. Mivel fél órával az előadás előtt törlik a foglalást még pár percig próbáltunk bohóckodni, hogy a törölt foglalás helyére veszünk friss jegyet. Fél négy már jócskán elmúlt és még mindig ott figyelt a foglalásunk. Leszarom érzés, vegyünk 6 jegyet, majd eladjuk vagy nem tudom. Akadt is egy vállalkozó aki pont akkor akarta átvenni a foglalását az automatánál, de úgy gondolta, hogy a két jegytől megváltana minket kicsit olcsóbban. Párjára hivatkozva elrohant, ohne kp, meg ATM, jó, hát várunk.

Kisvártatva visszaért a hölgy, még mindig sehol a férje, nem talál parkolóhelyet. Saimonsais is 20 percet szenvedett, nekünk elsőre sikerült. Röfögött az egész parkoló, hatalmas high five és selffive után már csörtettünk is fel a mozihoz. Szóval a jegy eladást úgy néz ki elmulasztottuk. Pofátlanul az üres VIP kasszához odacsörtettem és feltettem a kérdést a kedves hölgynek, hogy ugyan 2 jegyet feleslegesen vettünk meg, mert lemondták és szíveskedjenek némi lóvét a kezembe adni. A kedves pénztároslány szabadkozott, hogy ő ilyet nem tehet, mert mindjárt kezdődik a műsor és kvázi kihúztunk egy nagy IJ kártyát. Tessen a kedves főnökénél rákérdezni, vettünk 6 jegyet, kettő nem kell, nem poénkodunk, komolyak a szándékaink. Fél percen belül kpban ott figyelt a kezemben a teljes vételár. Közel a siker.

Nem mentünk el a büfébe fent, mert az IMAXnál van büfé és ezt kevesen tudják, így a szemüveget átvéve már robogtunk is lefelé. Éhesek voltunk, “sajtos háromszögre” vágytunk. Beálltunk az egyik sorba, kb 5 rendelésnyi lehetett előttünk, de ez vagy 20 percig tartott, az egész brigád elment egyesével wcre, beszélgettünk és az idő gyorsan telt, de a kiszolgáló keze lassan ment. Tényleg nem értem, hogy miért lehet egy ilyen lassított felvételt berakni a büfébe, mikor mindenki sietne a filmre. A tömeg zúgolódott, csak kp-t tudott elfogadni, a POS nem működött, egyfolytában magyarázta a bizonyítványát, de tudott volna tenni az ügy érdekében, ha nem kérdez vissza mindenre és gyorsabban mozog. Szerintem az utánunk érkezők meglincselték a faszit.

hobbit3

Az előzeteseket kihagyva a főcím előtt értünk be 2 perccel, én még akartam volna ezt-azt kérni, de nem volt érkezésem még további 5 percet várakozni, lényeg, hogy beértünk nagyjából időben. A Hobbit jó volt. A történetet rendesen széthúzták, de nem volt annyira gáz, mint a második rész ami gyakorlatilag arról szólt 3 órában, hogy bementek a hegybe, felkeltették a sárkányt és kirepült a sárkány. Itt a nyitó rész a sárkány tűzokádásával indult, ahogy az előző abbamaradt. A csatajelenetek rohadt jók voltak, hangok is ütöttek keményen. Gyorsan elment a két és fél óra, lassúságnak, vagy nyálasságnak csak néhol volt lehetősége megtelepedni.

Ami rohadtul zavart viszont, hogy a nagyon gyors távoli táj mozgásoknál konkrétan homállyá váltak a részletek, lehet a 3D miatt, vagy a gyors mozgást én nem tudom már lekövetni (nem hiszem), de egyszerűen élvezhetetlen volt mikor a kamera végigment balról jobbra a hadoszlopokon és több km-nyi katonát mutattak meg nekünk egy völgyben. Valszeg a 3D miatt is ocsmányabbul jött ki ez a képsor és talán még az is hiba volt, hogy nem HFR-ben néztük meg. Én nagyon meg akarom majd nézni HFR-ben is, az előző részeket sikerült úgy megnézni és iszonyatosan ütött, jobb volt, mint a 3D, de HFR nincs az IMAX-ban.

A film tényleg jóra sikeredet, a második rész csalódása után ez egy korrekt felüdülés volt, lezárásnak biztosan húzok be egy 8 pontot. A moziról pedig a véleményem fentebb.

post the equalizer – OMG

December 27th, 2014

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 10:15 pm

Denzel Washington neve általában azt jelenti, hogy kapunk valami félig lelkis, félig akciós filmet. No ez idáig nagyjából így volt, de kezdünk átmenni Steven Seagal stílusba. És most nem az Úszó erődig lezajlott eseményekre gondolok, hanem az az utáni félig lelkizős és a másik felében egyszemélyes elpusztíthatatlan mindenhez értek és mindenkit kinyírok nagymester vagyok. Az utolsó A good man (Igazság védője) c. fantasztikus csak “VHS”-n (és az elmúlt tíz év filmjei is csak így jelentek meg) megjelenő pocakos mindenkit kinyíró lelkizős mester szerepe átragadt Denzel barátunkra is, természetesen némi aktuálpolitikával.

eq

Adva vagyon egy ex CIA-s szupertitkosgigaügynök aki visszavonult és annyira új lapot kezdett, hogy már gyanús, hogy mennyire tiszta az emberünk. Neki sajnos meghalt a felesége és egyéb rokonság híján egyedül éli dolgos és tisztességes melós hétköznapjait, kezdi megérteni az életet, elolvassa azokat a klasszikus kötelező könyveket amiket a felesége szeretett még volna elolvasni, illetve természetesen segíti a gyengéket és mindenre van valami frappáns odaillő bölcselkedő jólmegmondása. Az idegenekkel eddig nem foglalkozott, nem akart mások problémáiba beavatkozni, de eljött ez az idő is.

Kedvenc nonstop lokáljában nap mint nap minden éjjel találkozik egy kurvával, aki egy import orosz lány szexuális szolgáltatások adására képezve. Természetesen a lányt az egyik kuncsaft jól megveri és másnap a lokálban a rituális tea fogyasztás közben mikor a lány nem jelenik meg, megfogalmazódik a gondolat. Segíteni kell a lánynak. Először a striciket keresi fel, némi kp-t ajánlva, hogy engedjék el a csajt, természetesen ebből az üzletből nem lesz semmi és itt csodálhatjuk meg múltjának kiemelkedő harci tudását mikor is egyedül 5 felfegyverkezett orosz maffiózó ellen sikeres bevetést eszközöl. Kinyír mindenkit. És itt nem áll meg a sor, a stricik egy nagyobb szervezet részeiként a keleti parti drog terítésért is feleltek, így a helyi irányítóközpont lefejezését a cégtulajdonosok nem nézik jó szemmel és egy szintén vérprofi volt specnazos elvtársat küldenek az ügy felgöngyölítésére.

Szegény Denzel persze nem szarik be és professzionális ügynöki megoldásokkal próbálja gyilkosait csapdába csalni, hogy aztán ő húzza meg a ravaszt, hatalmas csavar a történetben, hogy pártfogoltjaival zsarolják meg és persze a prioritás az, hogy az ártatlanokat ki kell szabadítani és utána öljük meg a galád orosz maffiózókat és specnazos elvtársainkat. A végső helyszín, a nagy összecsapás az a homedepot féle üzlet ahol dolgozott és ez megannyi praktikus gyilkossági lehetőséget rejt magában. A gépkarabéllyal felfegyverzett csúnyabácsikat szögbelövővel, kalapáccsal, mikróval (csakhogy tiszteletünket tegyük Steven Seagal előtt, lekúrt bizti mellett megrakják a mikrót és mikor felnyomják akkor berobban? ez még az Úszó erődben is benne volt, csak a mai mikrók már rohadtul nem mechanikus kapcsolóval rendelkeznek és gombot is kell nyomni rajtuk az indításhoz).

Lényeg, hogy a kedves egyszerű nép gyermekei szabadon távozhatnak, a főgecit egy szögbelövővel meglyukasztják, aztán irány Moszkva, mert saját pénzből erre is fussa és ott a főfőgengsztert megbasszuk árammal a saját fürdőszobájában. Parádés befejezés, és a nap bölcsessége is elhangzik a film végén a kurva felé: Az lehetsz amit csak elképzelsz. Ó bazdmeg Denzel, ezt miért kell erőltetni? Null komma null, facepalm. Imdb-n pedig 7 pont fölött. OMG. Na írjátok kommentben, hogy miért tetszett a film, ha igen?

post predestination (időhurok)

December 27th, 2014

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 9:48 pm

predestinationKicsit a Bruce Willis féle Loop történetére számítottam, nagyjából be is jött a történet, viszont több csavarral van ellátva a film, talán még gondolkodásra is sarkall a történet. Az elején nem annyira egyszerű a kép, nem lehet rögtön levágni, hogy pontosan miről is van szó, két főszereplőnk van, Ethan Hawke akit nemrég még pelyhes állúként is megcsodálhattunk a Boyhoodban és Sarah Snook aki eddig nagyjából sorozatokban próbált feltűnni, talán ez az első komoly szerep.

Ahogy mondom, folyamatosan kapjuk a történetet és a szálak több idősíkon is pörögnek, az első 20-30 percre még azt lehetne mondani, hogy unalmas, de mindenképpen kell, hogy a történetet megértsük és tényleg kezdjünk izgulni, hogy a férfi és a nő közt akkor mi is zajlik igazából. Többet nem is mernék írni, az időutazás az a címből kiindulva már garantált, a cselekmények viszont annyira jól keresztezik egymást, hogy a végén tényleg feltesszük a kérdést, mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Hát persze, hogy a kakas volt előbb:)

A megvalósításra nem költöttek sokat, nincs tele CGI-jal a film és nem várhatunk Van Damme féle látványos Időzsarus akciókat sem. Az 1950-1970 közti évek divatjait, hajviseleteit viszont megcsodálhatjuk, illetve a háború utáni tipikus amerikai kortárs / modern lakberendezéseket amitől egyébként én falra tudnék mászni. A filmnek van egyfajta negatív hangulata, de ez kell a történethez, a filmzene egyébként felejtős, maga a színészi játék sokat segít, mert képes megragasztani a nézőt. Nekem így ezzel a kerettel tetszett a film, 8 pontnál azonban többet nem tudok jó szívvel adni, mert azért volt picurka hiányérzetem a látvány és megvalósítás terén.

post könyv: nem csak sci-fi rajongóknak

December 27th, 2014

Filed under: Mozi,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 9:15 pm

Mindig is szerettem a scifit, főleg azok a scifik fogtak meg, ahol az ember önerőből épített valamit és ment el más bolygókra, csillagokra, persze részletezve, hogy pontosan miként is működnek a dolgok. Az űrhajósok felkészültsége és improvizációs tehetsége tényleg tiszteletet parancsol. Karácsonyra megkaptam az Egy űrhajós tanácsai földlakóknak c. könyvet. Chris Hadfield az író aki amúgy űrhajós, Kanadából és 9 éves kora óta arra készült, hogy űrhajós legyen. A könyv felében igazi scifi akció található meg, a küldetéseken (a földön és az űrben egyaránt) felmerült problémákat hogyan oldották meg és milyen váratlan dolgokkal találkoztak az űrhajósok. A könyv másik része pedig egy életpálya modell felépítéséről szól, némileg menedzserképző stílusban. A könyv jó, tényleg nem lehet letenni.

chrishadfield

Másik könyv ami mostanában nagyon tetszett az pedig a Marsi. Ez egy folyamatos akció, nincsenek benne túl nagyra nyúlt lelki szálak, elég egyszálú a történet, de egy bolygón rekedt űrhajós mindennapjait követjük végig, kimerült készletekkel, távoli menekítési pont lehetőséggel és nem működő kommunikációval. A helyzetek és a megoldások néha kézenfekvőek, de a nyomás ami több, mint egy éven keresztül az emberen lehet egy ilyen környezetben az brutálisan megterhelő lehet. Ugye ez nem valódi történet, de gyakorlatilag az űrben vagy más nem lélegezhető atmoszférában túlélni próbáló ember kalandjaiból eddig keveset meríthettünk, de olyan formában, hogy az a mai napon a leírt paraméterekkel teljesen reálisan megvalósíthatónak tűnik.

Amarsi-borito.indd

A Marsiból 2015-re film is készül Matt Damon főszereplésével. A Hadfield féle életrajzi novellából én csak remélem, hogy egyszer csinálnak egy jó filmet, mert maga a történet az tényleg bámulatos és valószínű, hogy újra el fogom olvasni, a leírt problémák (akár társadalmi, akár munkahelyi vagy egyéb technikai) megoldásának analógiái nem csak űrhajós környezetben is használhatóak, ezért is gondoltam, hogy ez egy jó oktató könyv, nem lennék meglepve, ha továbbképzéseken esetleg kötelező olvasmánnyá tennék idővel ezt a művet.

Nagy “kedvelem” mindkettőnek és a filmet, esetleg filmeket szeretettel várjuk.

post pihenés: ON!

December 21st, 2014

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 3:06 pm

Eljött az első hétvége, egy olyan hétvége ahol nincs olyan érzés, hogy hétfőn munka van. Jelentem január 5. az első nap amikor dolgozni kívánok, így a következő két hétben amit lehet el kell intézni, persze a nyitva tartásokat figyelembe kell vennem.

Szombat reggeli történetünk ott kezdődik, hogy én október közepén felmondtam a t-home-nál az internet-telefon párost november 20. dátummal. Persze ők november elején valamiért kikapcsolták, majd persze visszakapcsolták és írtam nekik panaszlevelet. November 20-n leszereltem a matávos kütyüket és ahogy előírták 8 napon belül leadtam őket a postán. Tegnap reggel megérkezett egy fazon a t-hometól reggel, csak úgy, hogy ő átvenné az eszközöket, mondom leadtam, közlik, hogy ki fogják számlázni, mert az még nincs náluk. Mondtam, hogy a formanyomtatványra megjegyzést szeretnék rávezetni, hogy leadtam, dátum, hely, átvétel száma, etc. Erre a fazon közölte, hogy nem és elindult a kocsijához vissza, hiába kérdeztem, hogy mi a neve és álljon meg, elhajtott. Customer solution. Na este átnéztem a t-home számlákat, november elejéig jó vagyok, odáig befizettem mindent és azóta sem jött semmi. A t-től jött levél, hogy elnézést kérnek a kellemetlenségért amiért 3 héttel a határidő előtt lekapcsolták és természetesen az utolsó hónapot grátiszba megkapom. Éreztem, hogy lesz még fiaskó a történetben és most is érzem, hogy ezzel még nem zárult le egy szakasza az életemnek.

Vasárnap reggel a kamerát átfordítottam az oldalára, hogy 60 fok szög meg legyen fel-le. Még a kábeleken kell kicsit engedni és talán 20-30 centivel odébb rakni. A kép készítést átraktam 1 órára, így talán a 60 fokot teljesen ki tudom majd használni. Holnap már élesben kellene elkészíteni az első alsó holtpontos képet. Kell még fabrikálnom esővédőt és UV álló plexit is kell vegyek. A polarizált lapok bármilyen kombináció teljesen hatástalan, a nyílt nap konkrétan ég bele a képbe. Ezen még agyalnom kell. Kormos üvegnek nem látom értelmét egyelőre.

IMAG6381

Az éjjel a szél feltépte a gyermek házikó egyik zsindelyét, (a fenti képen valamennyire látszik is) már alig várom, hogy ilyen szélben és hidegben kimehessek kicsit szögelni és kalapálni. Szinte repkedek a boldogságtól, de más választás nincs, különben a tető lap szétázik és tönkremegy az egész, meg kell csinálni, ez van.

A száloptika beburkolása és kavics alá helyezése részben már megtörtént. Sikerült a maradék kábelt is befedni és elkezdtem rákapirgálni a kavicsot, de annyira rohadtul hideg van, hogy lehet ez tavaszra marad, úgyis a kavicsokat át kéne pucolni, sok helyen már termőföld kezd kialakulni, ami pedig segíti a gazok burjánzását, ez a projekt várhat tavaszig.

Szóval egyelőre ennyi, nincs nagy izgalom, most pedig irány a kert és restaurálom a kis ház tetejét.

post boldog karácsonyt!

December 14th, 2014

Filed under: News,Party — AndrewBoy @ 7:21 pm

Két hetes késéssel, de idén is felállítottuk a fát. A család minden tagját izgalomban tartotta a járóka elpakolása és utána a fa felállítása. Örömünkre szolgált, hogy idén már Szancsi is kivette a részét a nagy munkából és segített a díszek (először) elhelyezésében és persze utána a levételében is. A félkész mű lentebb:

IMAG6350

IMAG6371

post DSC fail #1

December 10th, 2014

Filed under: Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 9:22 pm

Koncepció itt. A nyalóka és hozzá a megfelelő álarc pedig lentebb részletekbe menően. Eltelt ugye két nap, első nap wowowow, lefutott a script gond nélkül és hozta a képet szépen ügyesen és okosan. Ám a nap a felhők miatt sajnos elmaradt így pixelről pixelre vizslatva sem sikerült megtalálni, hogy merre tartózkodik. Szép a kép, mi?

daily_14_12_09

Na eljött a mai nap, valamikor délután rápillantottam, hogy miként állunk az irányzékkal, sikerült -e a napot megtalálni, nos, ahogy a cizellált franciául tudó török mondaná, petite surprise (pöti szürprí). Én most erre tényleg nem tudok mit mondani, játszani kell még a kontraszttal.

daily_14_12_10

A kontraszton kívül pedig kell még valami védelem, egyelőre két polarizált lapot raktam elé, hát majd holnap meglátjuk, hogy mi fog belőle kisülni. A kontraszt nem fogja ezt elvinni, mert ez elég durva beégés így még felhőn keresztül is. Aztán akad még egy probléma. Számolgassunk, a Ráktérítő és a Baktérítő 24 fokon figyelnek, ez összesen 48 fok. Azért érdekes ez nekünk, mert a kamera dobozára rá vagyon írva, hogy 60 fokos látószög. 4:3 arány mellett ez azt jelenti, hogy 45 fokos fel-le a kamera látószöge, a nap sugara is van pár fok, tehát kb 55-60 fokos látószög kell legalább, hogy egész évben a nap gond nélkül beleférjen. Ötlet! A kamerát fordítsuk az oldalára és minden gondunk megoldódott. Ezt a hétvégén meg is csinálom, ha taknyom-nyálam nem fog egybefolyni.

Az irányzék már majdnem jó, 12.01-kor sült bele a nap a CMOS-ba keményen. Számításom szerint a fákig a nap nem fog már lejönni a következő 12 napban, viszont legalább az abszolút bottom így fog kiderülni. A középre rakással nem lesz gond, iránytű helyett google earthön lőttem be, hogy az erkély közepéről merre kell nézni, hogy pont dél felé legyünk. A napkorong vándorló kördiagramban a vonalak vastagsága miatt nem lehet pontosan kivenni, hogy mennyi az annyi, számolni meg, hát most annyira nincs érkezésem, kis finomhangolással ez is jó lesz.

Aztán lehet 4-5 ezerért inkább egy 2-3 megapixeles kamerát az ebayről, ugyanígy működik, csak nem mozgatható és dobozt is kell neki készíteni. Ezen még agyalok a következő napokban, a karácsonyi posta roham miatt úgysem fog előbb ideérni, mint január közepe, szóval ráérek. Most inkább az érdekel, hogy bármilyen bashben futó programmal miként vagyok képes feliratot elhelyezni a képre. Lehet lesz még egy projekt, óránként egy kép amikre a dátum felkerül és esetleg az aktuális hőmérsékletet is leszedjük valahonnét a netről. Viszont az a város felé fog nézni, úgy van értelme, ha látszik a citadella szép időben.

post projekt: napfény

December 8th, 2014

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 9:56 pm

A nap állásának loggolása már régóta dédelgetett álmom. Minden nap kimenni és lefényképezni a napot nem téma, mert ugyanabban az időben ugyanarról a helyről és ugyanabból a szögből biztosan nem sikerül, kell egy fix hely, ahonnan fixált szögből és fix időpontból lehet lőni a képeket. Asszem két éve vettem az aldis kamerát, ha nem voltunk itthon akkor kiváló megfigyelőként működött a konyhából, e-mailes riasztás, de egyszerűen csak ránézni mókás volt a konyhára, ha itt volt a rokonság gyerekvigyázásból. Háromésfeles jacken keresztül mikrofont is lehet rá kötni, így teljes megfigyelést lehetett folytatni és a rokonságot lehetett hívni, ha észleltük, hogy nyitották a hűtőt, sőt ugye azt is láttuk, hogy mit vettek ki. A poénkodáson kívül a gyenge minőség miatt valós megfigyelésre nem alkalmas, mázolódik keményen a képe.

A terv az, hogy kikerül a legfelső teraszra és déli irányzékba állítva 20-70 fokos magasság közt figyelni fogja az égboltot. A kikerülés megtörtént, némi utp és áramellátás toldást követően már üzemel is a masina kintről. Az UV védelemről még gondoskodni kell, hiszen a napot fogja nézni, műanyag olcsó optikáját az UV úgy zabálja meg, ahogy azt bizony nem öröm nézni. És nem csak nyáron, hanem ez télen is valós veszély. Az ótvar egyszerű fekete műanyagburkolatot valamilyen fényvisszaverő alufólia jelleggel kell bevonni, elkerülve a lehető legtöbb hőfelvételt a melegebb időszakban. Az UV lencse védelemre pedig a még megmaradt (tks Wizard) polarizációs lapokat fogom használni. Ezek teljesen áttetszőek, viszont elméletileg az UV-t 99,9%-ban kiszűrik, de ennek még utána kell járni. A teljes éves futáshoz a legalacsonyabb nap pontra már működnie kell a rendszernek és onnan leállítani és elmozdítani már nem szabad. A nap december 22-én van a legalacsonyabb ponton az évben, legmagasabb pont pedig június 22. Szóval fél év is elég, aztán visszafele le lehet játszani a képeket és megkapjuk a mozgást, de ne csaljunk, menjünk végig teljesen, mert más utat fog oda és vissza is bejárni. Torz O betűt kell kapjunk, ha jól gondolom.

Minden nap délben, Budapest szerencsés helyzetben van, mert tényleg dél körül zenitel a nap, pár perc difi már tényleg nem számít, a lényeg, hogy minden nap ugyanakkor lőjük a képet, a legnagyobb vetületi különbség dél körül van, így lesz látványos a rajzunk. A dél az csillagászati dél, tehát téli időszámítás szerint írva délben, de az első tesztképen kiderül, hogy középen lesz a napocska, vagy pedig máshol, akkor állítunk majd az időponton:) Tévedni emberi dolog, számítani meg lusta vagyok, puding próbája az evés.

kornyezettechnika-eloszo

Miért jó ez az aldis kamera? Beállítható fixen, ha áramot kap, előre programozott helyre odamegy így a pozíció mindig fix maradhat. Elméletileg nem fogom mozgatni, tehát mikor bekapcsol akkor érzékeli, hogy megfelelő pozícióban lesz és nem lehet benne elcsúszás. Léptetni a teszt időszakban fogom, a következő napokban, hogy megtaláljam délben az ideális helyet, mert szögmérő híján ismételten a puding próbája az evés operációt fogom bevetni. Szóval a következő napok ordas hidegében más dolgom nincs, minthogy ellenőrizzem, hogy megfelelő szögben áll a kamera, a finom meleg szobából, esetleg esténként a takaró alól.

Oké, miért jó még az aldis foscam? Szó szerint, foscam, kvázi szabvány jellegűen lehet vezérelni és képet lekérni. Wgettel lekérjük a képet, http://ipcím:port/snapshot.cgi?user=XYZ&pwd=XYZ és már tolja is elénk a képet. Ezt a dátummal kombinálva elmentjük pl így:


#!/bin/bash
now=$(date +"%y_%m_%d")
file="/var/www/dailycamera/daily_$now.jpg"
wget -O $file "http://ipcím:port/snapshot.cgi?user=USER&pwd=PASS"

Esetleg a script elejére egy rdate is befigyelhet, hogy lefutáskor kérjük le a pontos időt, mert ugye a fránya PC órája késik/siet, mindig utána kell állítani. Aztán még az elejére egy megfelelő control commanddal, itt /decoder_control.cgi?command=31&user=USER&pwd=PASS mindig visszaállíthatjuk az elmentet kezdőpozícióra. Ha esetleg a kép készítése előtt/után nézelődtünk volna és elfelejtettük volna visszaállítani az alapértelmezett helyre. Persze a script nem veszi figyelembe, hogy beállt volna a kamera pozícióra, így adjunk utána 20 másodpercnyi alvást is a sleep paranccsal, várjuk meg, álljon a helyére, utána mentse le a képet wgettel a kívánt helyre. A scriptet cronba berakjuk, de úgy, hogy a kimenetre megkérjük a /dev/null-t, vagy minden nap szépen ömlik e-mailben, hogy végrehajtott a feladatát, inkább akkor nyöszörgéljen, ha valamiért nem sierült.

Namost a kapott képek így mindennap a megfelelő dátummal lesznek ellátva. Ha összejött már pár száz darab, akkor érdemes elkezdeni videóba összefűzni őket, de ez már egy másik történet lesz. A kamera még tökéletesen használható bolygó, csillag, hold és egyéb követésekre. Mivel mindennek ki lehet számolni az útját, ezért lehet függvényt készíteni szinte mindenre, amit csak szeretnénk és a kamera boldogan a program szerint léptetni fogja önmagát. Remélhetőleg december 22-től élesben fog működni a rendszer, akkor készül majd egy DailySolarCam subpage.

snapshot_006E0606323C_20141208205814
esti látkép:)

post google, én így szeretlek:)

December 7th, 2014

Filed under: Mozi,News — AndrewBoy @ 7:57 pm

Mák, tegnap én is véletlen belefigyeltem a play storeba, csak úgy a kíváncsiság kedvéért, ötletelve, hogy mi legyen a szombati vagy vasárnap esti menü a tv megtöltésére és lám, 2,99 HUF áron voltak filmek, mondom ezt biztos hülyeség, kattintás tovább és tovább, HD minőségben megvásárolható 12 HUF áron. Kölcsönözni SD-ben valóban 2,99 HUF, de a vásárlás HD-ban már 11,99 HUF amit autómatice 12-re kerekített a gugli. Nekem nem volt gond a vásárlással, 13 filmet gyorsan be is zsákoltam, ugye ohne szinkron, meg, ha jó látom akkor mindegyik stereo, még HD mellé sem adnak DD-t, meg sokhoz felirat sincs, de mondjuk engem ez kevésbé érdekel. Bárhol a világon, legyen csak net kapcsolat, nem kell szenvedni, el kell indítani.

playfilmeim

Aztán az érdekesség, hogy a telefonon és a tableten le is lehet tölteni, viszont a minixre csak online adja a lehetőséget. A PC-n, laptopra nincs letöltési lehetőség, de ezeknek a dolgoknak még utánajárok. Életemben nem vásároltam még zenét, se filmet így. Lehet gyakrabban fogom nézni ezentúl a lehetőségeket, esetleg még a könyv vásárlás az ami szóba jöhet, viszont ott nagyon szegényes még a választék sajnos. Valszeg a tegnapi akció egy valutakonverzió hibája miatt jöhetett létre, a hibát mára már javították, sebaj, ennyivel többek lettünk:)

post /home…

December 6th, 2014

Filed under: IT — AndrewBoy @ 9:28 pm

Otthon édes otthon. Ha már szakad az eső és betegség miatt a korai fekvést favorizálja a család nagy része itt az idő felcsapni a konzolt és rendet rakni a dzsuvában. A mostani tűzfal tizenéves configokkal fut és vasárnap reggelente jön a jelzés, hogy valami nincs rendben. Az egyik kihívó a fél az apache2, ez csak olyan 6-7 éves történet, a configolás félúton abbamaradt, a klasszikus jól van az úgy műsorral. Egy kettőspont hiba miatt ontotta magából a szerver minden vasárnap reggel a hibát, funkcionált gond nélkül, de most a hibát elsőre megtalálva lezárult ez a fejezet.

Mivel az mx elköltözött és csak kimenő levelezés van ezért a lokális userek leveleinek kezelésére is pontot kellett rakni. A mail név megváltozott, az új helyen viszont a userek nem voltak felvíve és az én cronból futtatott scriptjeim a /dev/null helyett e-mailben kívántak távozni, ezt a hibát is korrigáltuk, a root mailboxát 10 év után ürítettem és a scriptek kimenetét -amennyiben nincs hiba- átirányítottam a szemétbe.

A tisztítás persze itt nem ért véget, különböző funkciókat kívülről is el akar érni az ember, és mivel a dyndnst feladtam egy olcsóbb tárhelyszolgáltatás végett, így a dinamikus IP elérése manuálba kellett, hogy átmenjen, mivel minden alkalommal a DNS recordot a különböző aldomainekhez át kell írni. Node gondolkodik az ember és rájön, hogy a webes formok is csak egyszerű adatküldéssel működnek, script alapján is ki lehet biztosan tölteni őket. De bizony ám ki lehet! Ugye az összes spammelő robot is ezt csinálja, kacsa nélkül pedig szétszemetelnek mindent amit csak érnek, random módon.

A formok különböző elnevezéseit megismerve rájöhetünk, hogy mely változókhoz milyen fix tartalmat kívánunk eljuttatni a webszerver felé. Egy teljesen egyszerű bash scripttel szépen sorban meg lehet csinálni a szerver felé az autentikálást, a megfelelő linkre hivatkozva pedig a formok adatait szépen meg is lehet küldeni a szervernek aki utána ugyanúgy, mintha egy webböngészőn keresztül vernénk be az adatokat, elfogadja tőlünk. Curl és wget lesznek a barátaink akikkel ezt a scriptet meg lehet írni. A kész futtatható file-t pedig beverjük egy megfelelő interface-up könyvtárba és már csinálja is a dolgát.

Ezzel gyakorlatilag balanszolok, hogy mindent megoldottam -e, de még nem vagyok a dolgok végén. A kép galériát szeretném itthon tudni, így valahogy a képek hivatkozásait és helyét egy külső adatbázisból kellene meghívnia a wordpressnek, ami egyelőre nem tűnik annyira gyorsan megoldhatónak. Lehet ezzel megbékélek és a jólvanazúgy felkiáltással a következő 10 évet kibírom így. De most irány hentelni tovább az új COD-dal….

post éhezők viadala III/a

December 5th, 2014

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 9:42 pm

A filmcím magyarul ugye fecsegő poszáta lett. Miért? Jay szajkó, mockingbird meg rigóféle, van belőle nagyon sok. A poszátából maximum kerti, sokszavú akad, éjszakai énekes madarak. No, ez nekem tényleg nem jön össze, de legyen fordítói szabadság. A főszereplő leányzó logoja se nem rigó, se nem szajkó, de legfőképpen sem poszáta. Lehetne már akkor gúnyolódószajkó is a fordítás. Mockingjay nevezetű madár úgy tűnik nem létezik valójában.

ketnisz

Hogy minek kell a harmadik részt ketté vágni? Cliffhanger és menjél moziba, ha olvastad, ha nem, megér az még egy mozijegyet, hogy megnézzed egy év múlva is a moziban. Közben persze ne felejtsd el a teljes franchisehoz tartozó filmeket újra megnézni, tv adás vagy vásárolt korong formájában. Mert más értelmét nem láttam sajnos. A felhozott alapgondolat nagyon tetszett, hogy nem a vérrontásra, hanem egy forradalom felépítésére összpontosítanak és miként lehet egy sakkpartit média háborúvá konvertálni. Ez jól volt felépítve, de kibaszott hosszú volt ez a mozzanat. A történet ott folytatódik ahol abbamaradt, Jennifer “nem lóg a csöcsöm még Raven” Lawrence Katniss Everdeen a rebellisek támaszpontján ébred, miután a játékokról kimentették.

Van pár csavarka az elején, de utána világos és megyünk előre a szokásos módon, dupla szerelmi szál, mert ugye mindkét pasi megkerül valahogy, az originál lávcsi és az eljátszott lávcsi is befigyel Katnissnek, így nyáladzva sóvárog Peeta és Gale után is egyszerre. A fecsegő baglyunkat kinevelik igazi médiasztárrá és a stratégiában alkoholista Haymitch barátunk is segít, rávilágít olyan dolgokra amikre az igazán profi szakemberek nem is mernének gondolni.

Lényeg, hogy a 12 szektort fel akarják lázítani a főváros ellen, megbuktatni a jól élő semmirekellő felső tízezret, velük az élén Snow (drogbáró?) Elnökkel aki az ügyet már személyes hadjáratnak tekinti. Röviden ennyit lehet elmondani, a képi világ és a hangok jók, a színészek tényleg jók, bár a két fiatal románc srác semmi extrát nem képes a filmhez hozzáadni. Nem vagyok teljesen lelombozva, várom a harmadik részt!

post nóórmális? sw ep 7

December 1st, 2014

Filed under: Mozi,News,Oldies — AndrewBoy @ 8:18 am

Nem elég, hogy nagyon nem akarták megmutatni, de aztán persze már a csapból is ez folyt. Én kényelmesen szombaton néztem meg, nem elég, hogy gány idő volt, de ez a teaser nem izgatott fel nagyon. Még a múlt század végén, ha emlékszel rá, valahogy úgy gezdődött, hogy every saga has a begining, meg fear leads to anger, anger leads to hate. Szóval volt faszántos melegentartó mondandója ami nem hagyta nyugodni az embert, mert frankón arra hajazott, hogy itt bizony komoly starwars lelkizések lesznek és az univerzumot is fenekestűl felforgatja majd Anakin Skywalker. Jó, persze itt mindenki tudta, hogy mi lesz a történetek legvége, de sokkal irodalmibb volt a megközelítés. Az már más kérdés, hogy maga az első rész egy gyermeteg mesére sikeredett, ám legalább szar kezdés után lehetett hová tovább fejlődni. De ez…ezez mi volt? Zéró gondolat, pár user-t mutogatnak aztán a végén wazze a kereszteslovag ott van az erdőben. Ha nem is mutatnak semmit, csak pár jól hangzó szlogent elnyomnak a történettel kapcsolatban, már milliók sikítanak, 3 kép az öregekről, félhomályban egy zöld fénykarddal és aláírva, hogy luke öröksége vagy ilyesmi és már pörög az ember. Nem tudom, hogy ki lesz a célcsoport. A mai fiataloknak esetleg látták a 3 új részt, de a régieket nem és lövésük nincs a konzol játékokon kívül, hogy miről van szó. Expendables szagot érzek a levegőben, a célközönséget be lehet lőni 10-20 év közé, de az igazán érdekeltek szerintem 30 fölött vannak már bőven és őket nem egy klasszik akciófilm érdekli, hanem egy starwars univerzumot feltáró eseménydús, kicsit startrek szagú (na nem az utolsó pár rész) érzelmes valami. Persze minden vicc új az ifjoncoknak, de lehet, hogy egy mélyrehatóbb szlogen jobban segítene az ifjoncokat rávenni arra, hogy egy év alatt készüljenek fel a 6 részből és rohanják meg a boltokat, minthogy nulla tudással üljenek be egy primkó akciófilmet megnézni…

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)