https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post projekt: napfény

December 8th, 2014

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 9:56 pm

A nap állásának loggolása már régóta dédelgetett álmom. Minden nap kimenni és lefényképezni a napot nem téma, mert ugyanabban az időben ugyanarról a helyről és ugyanabból a szögből biztosan nem sikerül, kell egy fix hely, ahonnan fixált szögből és fix időpontból lehet lőni a képeket. Asszem két éve vettem az aldis kamerát, ha nem voltunk itthon akkor kiváló megfigyelőként működött a konyhából, e-mailes riasztás, de egyszerűen csak ránézni mókás volt a konyhára, ha itt volt a rokonság gyerekvigyázásból. Háromésfeles jacken keresztül mikrofont is lehet rá kötni, így teljes megfigyelést lehetett folytatni és a rokonságot lehetett hívni, ha észleltük, hogy nyitották a hűtőt, sőt ugye azt is láttuk, hogy mit vettek ki. A poénkodáson kívül a gyenge minőség miatt valós megfigyelésre nem alkalmas, mázolódik keményen a képe.

A terv az, hogy kikerül a legfelső teraszra és déli irányzékba állítva 20-70 fokos magasság közt figyelni fogja az égboltot. A kikerülés megtörtént, némi utp és áramellátás toldást követően már üzemel is a masina kintről. Az UV védelemről még gondoskodni kell, hiszen a napot fogja nézni, műanyag olcsó optikáját az UV úgy zabálja meg, ahogy azt bizony nem öröm nézni. És nem csak nyáron, hanem ez télen is valós veszély. Az ótvar egyszerű fekete műanyagburkolatot valamilyen fényvisszaverő alufólia jelleggel kell bevonni, elkerülve a lehető legtöbb hőfelvételt a melegebb időszakban. Az UV lencse védelemre pedig a még megmaradt (tks Wizard) polarizációs lapokat fogom használni. Ezek teljesen áttetszőek, viszont elméletileg az UV-t 99,9%-ban kiszűrik, de ennek még utána kell járni. A teljes éves futáshoz a legalacsonyabb nap pontra már működnie kell a rendszernek és onnan leállítani és elmozdítani már nem szabad. A nap december 22-én van a legalacsonyabb ponton az évben, legmagasabb pont pedig június 22. Szóval fél év is elég, aztán visszafele le lehet játszani a képeket és megkapjuk a mozgást, de ne csaljunk, menjünk végig teljesen, mert más utat fog oda és vissza is bejárni. Torz O betűt kell kapjunk, ha jól gondolom.

Minden nap délben, Budapest szerencsés helyzetben van, mert tényleg dél körül zenitel a nap, pár perc difi már tényleg nem számít, a lényeg, hogy minden nap ugyanakkor lőjük a képet, a legnagyobb vetületi különbség dél körül van, így lesz látványos a rajzunk. A dél az csillagászati dél, tehát téli időszámítás szerint írva délben, de az első tesztképen kiderül, hogy középen lesz a napocska, vagy pedig máshol, akkor állítunk majd az időponton:) Tévedni emberi dolog, számítani meg lusta vagyok, puding próbája az evés.

kornyezettechnika-eloszo

Miért jó ez az aldis kamera? Beállítható fixen, ha áramot kap, előre programozott helyre odamegy így a pozíció mindig fix maradhat. Elméletileg nem fogom mozgatni, tehát mikor bekapcsol akkor érzékeli, hogy megfelelő pozícióban lesz és nem lehet benne elcsúszás. Léptetni a teszt időszakban fogom, a következő napokban, hogy megtaláljam délben az ideális helyet, mert szögmérő híján ismételten a puding próbája az evés operációt fogom bevetni. Szóval a következő napok ordas hidegében más dolgom nincs, minthogy ellenőrizzem, hogy megfelelő szögben áll a kamera, a finom meleg szobából, esetleg esténként a takaró alól.

Oké, miért jó még az aldis foscam? Szó szerint, foscam, kvázi szabvány jellegűen lehet vezérelni és képet lekérni. Wgettel lekérjük a képet, http://ipcím:port/snapshot.cgi?user=XYZ&pwd=XYZ és már tolja is elénk a képet. Ezt a dátummal kombinálva elmentjük pl így:


#!/bin/bash
now=$(date +"%y_%m_%d")
file="/var/www/dailycamera/daily_$now.jpg"
wget -O $file "http://ipcím:port/snapshot.cgi?user=USER&pwd=PASS"

Esetleg a script elejére egy rdate is befigyelhet, hogy lefutáskor kérjük le a pontos időt, mert ugye a fránya PC órája késik/siet, mindig utána kell állítani. Aztán még az elejére egy megfelelő control commanddal, itt /decoder_control.cgi?command=31&user=USER&pwd=PASS mindig visszaállíthatjuk az elmentet kezdőpozícióra. Ha esetleg a kép készítése előtt/után nézelődtünk volna és elfelejtettük volna visszaállítani az alapértelmezett helyre. Persze a script nem veszi figyelembe, hogy beállt volna a kamera pozícióra, így adjunk utána 20 másodpercnyi alvást is a sleep paranccsal, várjuk meg, álljon a helyére, utána mentse le a képet wgettel a kívánt helyre. A scriptet cronba berakjuk, de úgy, hogy a kimenetre megkérjük a /dev/null-t, vagy minden nap szépen ömlik e-mailben, hogy végrehajtott a feladatát, inkább akkor nyöszörgéljen, ha valamiért nem sierült.

Namost a kapott képek így mindennap a megfelelő dátummal lesznek ellátva. Ha összejött már pár száz darab, akkor érdemes elkezdeni videóba összefűzni őket, de ez már egy másik történet lesz. A kamera még tökéletesen használható bolygó, csillag, hold és egyéb követésekre. Mivel mindennek ki lehet számolni az útját, ezért lehet függvényt készíteni szinte mindenre, amit csak szeretnénk és a kamera boldogan a program szerint léptetni fogja önmagát. Remélhetőleg december 22-től élesben fog működni a rendszer, akkor készül majd egy DailySolarCam subpage.

snapshot_006E0606323C_20141208205814
esti látkép:)

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)