https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post wifi kamera

December 30th, 2012

Filed under: IT — AndrewBoy @ 6:47 pm

Az Aldiban árulták (elkapkodták) 17 ezer forintért ez az alap kis kamerát. Több helyen hasonló funkcióval lehet kapni 50-60 USD közt Kínából a cuccot, de az agresszív vámosok miatt valószínű, hogy az áfát be kell fizetni, ha megbontják a csomagot. Az aldi 3 év garanciát ad a termékre, ha nem javítható, vagy pótolható, akkor pedig visszaadják a pénzt és várhatóan az aldi nem fog a közeljövőben tönkremenni, hogy a garanciát ne tudjuk érvényesíteni. A kamera ennyi pénzért full műanyag, egyedül az oldalra és függőleges pásztázást elősegítő csapágyak vannak fémből, minden más, még a fogaskerekek is műanyagból készültek. A leírás úgy kezdődik, hogy a wifi antennát pattintsuk a helyére, de ez gyárilag már a helyén van, nem leszedhető sajnos, pedig, ha normális csatija lenne, nagyobb nyereségű antennára lehetne cserélni. Wifi adapternek egy arduino kompatibilis jószág került bele, alulról súrolja a 8 USD-t. Ezen kívül az egész egy nyákra van hányva. Nem sikerült felismerni a firmware-t tartalmazó romot, az esetleges méret beazonosítás végett, hogy főzni lehessen a romot hozzá a későbbiekben. Egyelőre még célszoftvert sem sikerült a rom cserére találni.

Ne várjunk túl sokat, 640×480. Viccesen hangzik ez a mai világban, mikor röpködnek a fullhd elnevezések mindenhol. A kamera egyszerű mint a vasgolyó. A dobozt kinyitása után egy kifejezetten igényes magyar nyelvű leírással találkozik az ember. Alapból abból indul ki, hogy valami cisco féle routerünk van (linksys) és a portforwardot magyarázza el. Ez alapján egy kevésbé hozzáértő aki a routerét be tudja magának állítani, meg tudja oldani a telepítést, nem igényel tényleg hókuszpókuszt a történet. Nekem elég volt két sort a tűzfal scriptbe beágyazni iptables parancsokkal és működik kívülről is gond nélkül. A telepítő CD-t érdemes berakni annak, aki nem tudja kitalálni, hogy az első bedugásnál a DHCP szerver hova osztja ki a lelkemet. Szerencsére DHCP-vel kezd, így nem kell más hálózat esetén subnetet létrehozni neki, hogy át tudjuk állítani, ez pozitívum, már görcsöltem, hogy össze kell előbb dugni a géppel és utána játszani kelljen vele külön. A telepítés után elindítjuk az adott swt ami megtalálja a hálózatra dugott kamerát (hálókábelt adnak!), innentől kezdve irány a webgomb és elindul kedvenc böngészőnkben a kapott ipre mutatott oldal.

Elsőnek rögtön a kamera képe jön fel, 320×240 a default beállítás, de ezt át is rakhatjuk 640x480ra azonnal. Miután kiélvezkedtük magunkat a fel-le, jobbra-balra klikkelgetős játékkal, kezdjük beüzemelni a dolgokat. A magyar fordítás majdnem mindenhol érthetőre sikerült, szerencsére angolra vissza lehet állítani és akkor rögtön érteni lehet, hogy pontosan mit is kell beállítani és nem nézünk bambán kifelé a fejünkből, hogy hát akkor itt mire gondolt a kedves fordító. Első pontként a kamera nevét tudjuk megadni, talán akkor hasznos, ha 25 db-t üzemeltetünk. Mellette a pontos időt, ezt ő NTP szerverről intézi, nem kell masszírozni, csak a helyes időzónát kell megadni. Usereket is hozzáadhatunk, és persze a default üres admin jelszót töltsük ki. A jelszó kitöltés után lépjünk be újra, mert megkergül a rendszer! Miután beállítottuk a hálózatot fix ipvel és utána wifit, (ha leszedem utpről, akkor a wifinek is az általunk megadott IP címet fogja használni) már kezdődhet is a móka. Még a levelezést és az ftp elérést adjuk meg, és rátérhetünk a mozgásérzékeléses riasztásokra, hogy e-mailben, ftpre vagy mindenhogyan küldje el a képeket. Igen, sajnos a kütyü folyamatos felvételre nem képes. Streamelni tud videót, így valami más software kell, hogy ezt a streamet a cél gépen rögzíteni tudjuk. Ő nem fog itt nekünk tömöríteni divxbe elmentegetni ide-oda, legalábbis eddig nem jöttem rá. Fix rögzítésre rá lehet bírni, hogy ftpn keresztül teszen fel képeket x másodpercenként. Ez működik is jól, de folyamatos kép nincs.

A leírásban digitális ki és bemenet is szerepel, de erre még nem jöttem rá, valószínű van neki trigger funkciója, ő is adhat és kaphat a riasztó rendszernek/től amivel elindul a képkészítési funkció. De erre sem jöttem rá, hogy miként lehet bekötni, rákötni. Van egy audio bemenet bal hátul, de a kínált szoftver környezet sehol nem teszi lehetővé a hang átvitelét, lementését. Mivel a jack aljzat rá van forrasztva és nem csak úgy lóg a semmiben, talán valahogy használatra lehet bírni ezt a funkciót is. Én még kételkedek egy picit, de talán lesz hozzá új rom a jövőben. Alapvetően a fenti funkciót léteznek, ami az egyszerű embert segíti, ha elmegy otthonról, akkor is tud megfigyelni, appként elérhető szifon és droid alá egy IPC magnion nevű cucc ahol meg kell adni az ip-t és a portot. Ugye portforward esetén, ha a fw-n fut már valami http akkor érdemes más portot adni, pl 81 vagy 18888 vagy ilyesmi. A kamerán is ezt állítsuk be az ip cím fixálásnál. Nehogy port konfliktus legyen és utána a már meglévő http tartalmunk nem fog megjelenni többet a külvilág felé. Az okostelefon app csak megfigyelést tesz lehetővé, mozgatást, ujjunkkal jobbra-balra és fel-le cibálhatjuk a képet és akkor mozog a kamera, kb 1 másodperces lag van, ami türhető, elviselhető. Az app egyszerű mint a vasgolyó, tényleg hétköznapi embernek készült.

A hatalmas kérdés, hogy jójó, de a user honnét tudja az IP címét? Ha bekapcsoljuk a kütyüt küld nekünk egy e-mailt (ha a mail rész fel van konfigurálva), hogy milyen külső ip-n lehet őt elérni, beleszámolja persze, hogy ugyanazt a külső portot forwardoljuk hozzá, mint amit neki állítottunk be. Ha az IP-nk gyakran változik, akkor ugye kéne valami dns szolgáltatás. És itt jön az, hogy kapjuk, méghozzá ingyen, lehet regisztrálni a saját weboldalukon ingyen és a kamera felcsatlakozik. Így nem kell IP-t jegyezni fejben, meg linkeket túrni, elég a supracam.net-s címet megjegyeznünk és bárhonnan nézelődhetünk. Az appba sok-sok kamerát hozzá tudunk adni, a kamerák külön élnek életet, így tényleg egy jó megfigyelő rendszert tudnak csinálni, lényegében lehetőség van 8-10 kamerával egy komoly rendszert kiépíteni. Az sajnos negatívum, hogy folyamatos videót nem fogunk tudni menteni vele, csak élőkép streamet tudunk nézni egy appon vagy a webes felületen (fasza java cucc). Az is jó volna, ha riasztás esetén csinálna videót addig amíg a mozgás él és közben a beállított időközönként lövi a saját képeket.

De ennyi pénzért ne legyen illúzióink. Megéri az árát, habár biztosan össze lehet tákolni olcsóbban egy ilyet picit több funkcióval arduino alapokon.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)