https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post diy – elméletileg olcsón – boldog karácsonyt!

December 2nd, 2021

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 2:53 pm

Több futó projekt is volt a porondon a napokban. A karácsonyfa felállításra került és a lépcső korlát is megkapta a szokásos díszkivilágítását, viszont ott még nem volt wifis kapcsoló, hát nosza gondoltam seperc megcsináljuk, hiszen kintre is át kell szervezni a világítást és oda is wifis kapcsolót szeretnék, menjünk el anyagot venni. Este már a lokál boltok nincsenek nyitva így az obit látogattam meg. Nem voltak túl nagy elvárásaim, kötődoboz kell és külső konnektorok és oldható kábel közösítő. Szóval dobtam egy hátast, a korábbi párszáz forint helyett a szürke 80×80-s kötődoboz 1000 ftért díszelgett az obiban szemmagasságban kirakva, 350 ftért pár darab volt még lentebb, ezeket megvettem. A kábel közösítő 5 db hármas 1200 ft.., egy éve darabját vettem 120-150 ft közt, külső konnektor egy lyukas 800 ft, két lyukas 1800 ft, három lyukas 2100 ft és ezek noname cuccok, nem egy legrand vagy prodax/schneider termékek. Kábel még van otthon bőven, így csak szörnyülködni tudtam, hogy minden nagyon drága lett. A korábban 5 dollárért rendelt wifi kapcsolóhoz a kiegészítők gyakorlatilag többe kerülnek, mint maga a cuccos. Persze totál felesleges dobozba rakni és külön kapcsolót csinálni hozzá, hiszen a konnektor mögé befér, de így ezt bármikor bármire fel tudom használni és szabadon pakolhatom a lakásba és bemondással lehet vezérelni. Kívülre viszont kénytelen voltam megcsinálni dobozzal, konnektorral, mert még egy konnektor sem volt, úgy loptam le a delejt a mozgásérzékelőről, 3-4 ledes karácsonyi bizbaszt elbír, ezen nem fogok izgulni. A kapcsolóval így faszán oda lehet igazítani, hogy naplementétől muzsikáljon este 10-ig. A karifa és a lépcsőkorlát is 10ig muzsikál, reggel 6.45-től:)

IMG_20211201_195737

Másik történet egy tv magasító polc/szekrény amibe befér egy center hangfal és arra jön a TV, a tvk már alacsonyak, vagy falra rakod és tudsz alá/elég hangszórót tenni, vagy olyan TV szekrényed van amibe befér a hangszóró. Namost a 160 széles Malmmal csak így tudtam megoldani. A bútorlap levágását 10 cégnél kérdeztem, egy cég vállalta 10 napra, az ár 6000-9000 ft közt változott, itt 6400 ft volt. Kérdeztem mindenhol, hogy összeraknák e tiplivel, a lyukakat megcsinálják -e, válasz nagyrészt, hogy ilyen kis munkákkal nem fognak szórakozni, ahol vállalták volna ott 15 ezertől indult volna az összeállítás. Persze én azt gondoltam, hogy majd veszek tiplit és valami sablont. Namost a 4 beszúró sablon és 50 db tipli került 2000 ft-ba. Ragasztó volt itthon, így azt megúsztam. Kellett még egy fúró mélység limiter, ez további 500 ftot vitt el. Én korábban úgy emlékeztem, hogy egy tipli nincs 1 ft.

IMG_20211201_200019

Jó hobby a házi barkácsolgatás, de iszonyatosan drága lett ez is, az anyag és a szerszám is horrorisztikus szinten van. Talán félkomoly szerszámokat az Aldi/Lidl páros megfelelő minőségben még normális áron képes kínálni, de érzem, hogy jövőre már azok is 15-20%-kal drágábbak lesznek ahogy verik agyon a drága jó forintunkat.

IMG_20211201_195728

post ez itt a vég…

October 20th, 2021

Filed under: AndrewBoy Jr,Napi fájdalom,Oldies,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 7:47 pm

Mikor a gyerekek mondják, hogy apa a Narutót le kéne tölteni, mert azt mondják a suliban, hogy az nagyon jó és a Dargon Ball is állítólag hiperszuper, apa légyszi. Jó, hát apa aki ugye hatalmas Dragon Ball fan letölti a sima Dragon Ballt és a Dragon Ball Z-t. Szépen magyarul minden ahogy kell, csak szépen sorrendben nézzétek. Fél óra múlva, apa ennek nagyon szar a grafikája, apa ez nagyon fos, apa valami másik fajta Songokut láttunk mi. Jó, mit lehet tenni, kihagyva 400 részt rögtön a Dragon Ball Superhez ugrunk. Na ez bezzeg tetszik nekik és leragasztja őket a fotelbe egészen keményen. Kíváncsi vagyok, hogy mikor jön majd az apa kell egy Songoku figura, apa kell egy Bulma figura, apaaaa vegyünk Songoku jelmezt:D Ez van, na jó, én is nézem….

IMG_20211020_195612_resized_20211107_075958032

post windows xp atm

June 25th, 2017

Filed under: IT,Kirándulás,Napi fájdalom,Vicces — AndrewBoy @ 9:31 pm

Azért ez elgondolkodtató, 2014. április óta nincs biztonsági támogatás. Valószínű, hogy nincs nyilvános hálózatra kötve, vagy USB nyílás sincs rajta elérhetően, de mágneskártya olvasón keresztül talán lehetne valami kódot injektálni.

IMG_20170625_130453_resized_20211107_034503290

post project m/v “малыш”

September 5th, 2016

Filed under: Auto-motor,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 7:52 am

Az elmúlt években minden nyáron sikerült egy kis 55 fontos elektromos motorral hajtott gumicsónakkal órákat bíbelődni a Balaton nyílt vizén. Valahol hatalmas szabadságot és megnyugvást tud adni egy ilyen hajó, egy nehéz hét után hibátlan tud lenni a csend, bár ugye a víz jól viszi a hangot, de 2000 méterre mindenkitől teljes csendben mégiscsak a legjobb pihizni, némi imbolygással. A nyűg viszont mindig az akkumulátorral van. Fel kell tölteni, de normálisan kell tölteni, egy combosabb kapacitással rendelkező akku feltöltése 10 órát is igénybe vesz, aztán ezt pikk-pakk óra alatt ki lehet járatni. Hozzáteszem, hogy a 7-8 éves akkuk sincsenek már a helyzet magaslatán, a múlt évi 1 órás be és 1 órás ki út elárulta, hogy a két akkunak a kapacitása már alulról nyaldossa az 50%-t. A hétvégén lesz egy rendes teszt, de nem csodák nincsenek, egy normális akkut gondozni is kell, nem lehet télire ott hagyni érintetlenül, havonta meg kell kínozni és tölteni.

Az első és legfontosabb amit el kell dönteni, hogy milyen rendszert kívánunk kiépíteni. A Balatonon a belsőégésű motorok használata tilos, azt ugyan nem tudom, hogy a közeg mit szól, ha egy 2kw-s generátorral a fedélzeten rodeózok amire egy 100 fontos elektromos motor van kötve. A kérdés jó, de nyilván sok értelme nincs, mert egyrészt rohadt hangos, meleg és büdös. Tudom, rejtsem a víz alá, de a déli parton még ez sem megoldás egy aszályosabb évben. A normál életmódhoz 12, 24 és 48 voltos motorok adottak. A tankönyv azt mondja, hogy 55-60 font bőven elég, hogy egy 1500 kg-s hajót mozgassunk. Amit én kívánok készíteni az 4 emberrel 500-600 kg maximum, úgyhogy fentebb nem is gondolkodom. Az árak a motorok tekintetében durva szorzóval mozognak amennyiben magasabb feszültségben kezdünk el gondolkodni. Természetesen az extra szolgáltatások tárháza is gyarapodik, de a négyszeres teljesítmény nem indokol közel tízszeres árat. A motorunk már úgyis adott, 12 volt, 55 font, cca 600 watt, vagyis 50 amper kitekerve. Ez nem hangzik kevésnek. De fogadjuk el, 50 amper. Vagyis egy 100 Ah-s akkuval két órát rodeózhatunk, ami azért nem rossz, két akkuval már 4 óra ez a műsor. Én maradok a 12 voltos rendszernél egyelőre.

banner-energy-bull-munka-akkumulator-100ah

Az akku kérdéskör szintén nagyon fontos. Zselés, savas, lipo, li-ion és egyéb más hangzatos nevek amik mellé vastagabb és vastagabb árcetli is tartozik. Azt szögezzük le rögtön az elején, hogy nem autó akkumulátort keresünk. Nincs szükségünk egy v8 dízelt beindító 800 amperes indítóáramra. Egy folyamatos 50 amper leadására képes akkumulátort keresünk. És gondolkodik az ember, hol lehetne ilyen akkukat találni. Igen, mikor offgrid rendszereket használunk akkor kell ilyesmi, normál háztartási eszközökben gondolkodjunk, 600 watt nem a világ vége, még egy nyavalyás rezsó is többet zabál meg. Lakókocsi, túrázás, napcella, hobbi. Ezek a kulcsszavak amiket keresünk. Itt szabvány (autó) méretektől eltérő akkukat is találunk, ami teljesen normális. Van 250 Ah-s akku is, azonban a 63 kg-s súlya miatt a mozgatása elég macerás és bármi történhet elven koncentráljunk a redundanciára. Én két db 100 Ah Bannert néztem ki, solar és kemping felhasználásra, nem autóba valót. Ezek képekes 100 Ah-t folyamatosan leadni és tölteni őket 25 Ah fölött lehet őket. Igen, 4 óra alatt csittifittire lehet tölteni egy akkut, nem kell méregdrága gondozós csepptöltővel 10 órát várni, hogy tele legyünk. Normál havi egyszeri fogyasztás és töltés esetén a szakik 8 évet mondanak, ezek az elemek kifejezetten offgrid floatingra lettek teremtve. Árban 100 EUR körül vannak, a további hasonló kapacitással rendelkező elemek melyekre 80%-t írnak 3000 ciklusra, de max 10 évre kerülnek 5x ennyibe. Akkor inkább nem gondozom és 2 évente veszek új akkut. Szóval belőle lesz 2 db. Azért nem érdemes autósat venni, mert ekkora méretben kb dupla árat fizetünk és csak azért fizetünk, hogy legyen egy bika indítóáramunk. Itt erre nem lesz szükségünk.

mpptl60

Töltés. Hogyan töltsük őket? Töltés előtt még ki kell sütni őket persze. Nagyon fontos, hogy ezeket az akkukat nem szabad mélyen kisütni. Ez az amit valószínűleg sosem vettünk figyelembe és csak akkor cseréltünk akkut a vízen, mikor a feszültség már biztosan 10,7 volt alá csökkent. A hosszú életet az garantálja, ha nem merítjük őket durván és tölteni is csak megfelelő feszültséggel töltsük. A terv az, hogy az akkumulátort folyamatosan töltsük és használjuk is egyben, floating üzemmód. Ezek az akkumulátorok és tulajdonképpen az autó akkuja is így van kitalálva, menet közben a generátorról tölt, azonban, ha több áramra van szükség amit a generátor nem tud megadni, akkor van hová nyúlni. Valami ilyesmi is az elképzelésem, generátor helyett viszont napelemeket akarok használni. Az akkumulátorok üzemi töltése 12,5-7 volttól egészen 13,5 volt környékéig egészségesek. Folyamatosan ekkora feszültséggel el lehet látni, de kell hozzá egy töltés vezérlő. Az egyszerűbb napelemeket általában 18 voltot adnak ki magukból, a nagyobb darabok 36 volt környékén garázdálkodnak. Mivel a napsütés nem egyenletes és a feszültség, teljesítmény ide-oda ugrál, kell egy szerkezet ami stabil töltést ad az akkunak, vagy ha több áramra van szükség, mint amit a napból nyerünk akkor a hiányt az akkuból pótoljuk miközben a nap energiáját is a fogyasztóban hasznosítjuk. Ez már nem ördögtől való technika, az összes offgrid rendszer így működik, kérdés itt az, hogy mekkora áramerősségre van szükségünk. Teljesítmény osztva a feszültséggel. Ez lebegjen a szemünk előtt. A 24, 48 voltos rendszerek ezért egyszerűbbek valahol, mert alacsonyabb áramerősség mellett több teljesítményt leadni képes rendszerünk van, ezekben a rendszerekben viszont az én fogyasztom horror drága, így maradunk a 12 voltos rendszernél. A feszültség szabályozónk relatív olcsó egy komoly ház üzemeléshez képest, ahol több ezer wattra is szükségünk van adott pillanatban, bár nem számottevően sokszoros az áramerősség. Amiben gondolkodunk az 50 amper. Lehetséges csak a töltési oldalról vizsgálni a helyzetet, mert nem fogunk 600 wattnyi napcellát használni, ez esetben a fogyasztót közvetlenül az akkumulátorra kell kötni, viszont az akkumulátor védelmét így már nem tudjuk ellátni, mert a fogyasztás nem lesz monitorozva. Maradunk az 50 ampereres rendszernél, biztos ami biztos legyen 60 amper. Vagy 10-15 fajta cucc létezik, mindegyik made in china, de az amazontól a conradon át mindegyik ugyanazokat forgalmazza. Árban az egyszerűbb 10 amperesek pár ezer forintba kerülnek, ezek 100 wattos cellával gond nélkül elmennek egy hobbi kiránduláshoz ahol egy kisebb dolgokat akarunk használni. A komolyabb 60-80 amperes cuccok már 20-30 ezer forint közt mozognak. De itt a lényeg, hogy a fogyasztásunk monitorozva legyen az akkumulátorunk védelme érdekében. Az árdifi egy 25 és 50 amperes közt 40 EUR is lehet, de szerintem ennyit már megér a történet.

100wsp

Szóval töltés, még mindig. Akkor kellenek napcellák. Az elmúlt években ezek a napelemek megint olcsóbbak lettek. A dollár / watt mérő már 1 dollár / wattnál jár, nemrég még 1.5-2 dollár környékén voltunk. Egy évben kb 2000 óra a napsütés, ideális szögben, full töltésben legyen 1000 óra. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt termel meg egy wattunk egy kWh-t, ami jelenleg rezsicsökkentve 40 ft körül lehet. Tehát kb 7 év lehet a megtérülés + a fix költségek. Jó ezt minden évben kiszámolni, talán jövőre már csak 6 év lesz. Pár éve még 10 év fölött volt, mikor számolgattam. Elkanyarodtunk. Mivel a napelemnek terjedelme van, ezért van egy maximális mennyiség amit rá tudunk a hajónkra applikálni. Először is talán a súly. Egy 100 wattos mono 89,99 EUR akciós panel (25 év 85% gari) 7 kg-t nyom és 100 x 67 centi. A csónakunkra egy aluvázas merevítéssel rendelkező tető kerül fel, mely súlyban 30-40 kg-t is elbír, viszont a magasabbra kerülő súlypont miatt nem kellene ezt tovább feszegetni. A területi méret 160 x 130 centi, tehát egymás mellett kettő elem elfér és marad még 60 x 130 centink, ahol egy harmadik is kényelmesen elfér, így lesz 300 watt töltésünk. Ha okosan csináljuk, akkor egy akkuval nyélgázon 3 órát lehet szánkázni. Ha nagyon okosan csináljuk, akkor többet is, nem kell mindig csutka gázon menni, félállásban a napot is tudjuk ám hasznosítani. A fent említett rendszerbe ezek a 100 wattos 18 voltos napelemek párhuzamosra kötve bekötésre kerülnek és már indulhat is a móka. Az elmélet nagyjából készen van. Beszerzendő:

  • 1 db akkumulátor 100 EUR
  • 3 db napcella 300 EUR
  • 1 db töltés vezérlő 100 EUR
  • 2 db y kábel papa és mama közösíteni 9 EUR
  • 2 db papa és mama kábelvég 5 EUR
  • 2 méter UV álló napcella kábel 4 EUR
  • 2 db akku saru 4 EUR
  • 4 méter 25 mm^2 (50 amper!) kábel 10 EUR
  • 1 db hajótető 110 EUR

További szerelékek a napcellák rögzítésére, valami alu sín rendszer és szegecsek és csavarok, passz. Majd, ha együtt a cucc akkor látom. Első körben az új akkumulátor a legfontosabb, szeretném pontosan feljegyezni, hogy a tervezett motorral mennyit tud elmenni biztonságosan, az akkut is biztonságban tudva természetesen.

post az első 60 nap

February 27th, 2015

Filed under: IT,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 11:15 pm

Csinálom ezt a napi fotót a nap helyzetéről. Első körben szép idő volt, így örültem, hogy sikerült a napot jól belőni, aztán szembesültem a cmos érzéketlenségével, mert ugye keményen beég az a fránya nap, szűrők használatával pedig fekete alapon fehér pöttyöt kapok, mindenféle viszonyítási tereptárgy látványt kizárva a képből, így egyelőre a csóró kamera verziónál maradva, csináljuk így tovább a projektet.

Eltelt az első 60 nap és értékelni kellett a munkát. Nem rossz. Az út harmadát tette meg a 180-ból, úgy nézem, hogy bele fogunk férni a képbe talán gond nélkül, meglátjuk, ez még előttünk van. Az időjárási anomáliákat elég nehéz kivédeni sajnos, de virtualdubbal összefűzve egy vállalható eredményt kapunk a végén.

post könyv: nem csak sci-fi rajongóknak

December 27th, 2014

Filed under: Mozi,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 9:15 pm

Mindig is szerettem a scifit, főleg azok a scifik fogtak meg, ahol az ember önerőből épített valamit és ment el más bolygókra, csillagokra, persze részletezve, hogy pontosan miként is működnek a dolgok. Az űrhajósok felkészültsége és improvizációs tehetsége tényleg tiszteletet parancsol. Karácsonyra megkaptam az Egy űrhajós tanácsai földlakóknak c. könyvet. Chris Hadfield az író aki amúgy űrhajós, Kanadából és 9 éves kora óta arra készült, hogy űrhajós legyen. A könyv felében igazi scifi akció található meg, a küldetéseken (a földön és az űrben egyaránt) felmerült problémákat hogyan oldották meg és milyen váratlan dolgokkal találkoztak az űrhajósok. A könyv másik része pedig egy életpálya modell felépítéséről szól, némileg menedzserképző stílusban. A könyv jó, tényleg nem lehet letenni.

chrishadfield

Másik könyv ami mostanában nagyon tetszett az pedig a Marsi. Ez egy folyamatos akció, nincsenek benne túl nagyra nyúlt lelki szálak, elég egyszálú a történet, de egy bolygón rekedt űrhajós mindennapjait követjük végig, kimerült készletekkel, távoli menekítési pont lehetőséggel és nem működő kommunikációval. A helyzetek és a megoldások néha kézenfekvőek, de a nyomás ami több, mint egy éven keresztül az emberen lehet egy ilyen környezetben az brutálisan megterhelő lehet. Ugye ez nem valódi történet, de gyakorlatilag az űrben vagy más nem lélegezhető atmoszférában túlélni próbáló ember kalandjaiból eddig keveset meríthettünk, de olyan formában, hogy az a mai napon a leírt paraméterekkel teljesen reálisan megvalósíthatónak tűnik.

Amarsi-borito.indd

A Marsiból 2015-re film is készül Matt Damon főszereplésével. A Hadfield féle életrajzi novellából én csak remélem, hogy egyszer csinálnak egy jó filmet, mert maga a történet az tényleg bámulatos és valószínű, hogy újra el fogom olvasni, a leírt problémák (akár társadalmi, akár munkahelyi vagy egyéb technikai) megoldásának analógiái nem csak űrhajós környezetben is használhatóak, ezért is gondoltam, hogy ez egy jó oktató könyv, nem lennék meglepve, ha továbbképzéseken esetleg kötelező olvasmánnyá tennék idővel ezt a művet.

Nagy “kedvelem” mindkettőnek és a filmet, esetleg filmeket szeretettel várjuk.

post pihenés: ON!

December 21st, 2014

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 3:06 pm

Eljött az első hétvége, egy olyan hétvége ahol nincs olyan érzés, hogy hétfőn munka van. Jelentem január 5. az első nap amikor dolgozni kívánok, így a következő két hétben amit lehet el kell intézni, persze a nyitva tartásokat figyelembe kell vennem.

Szombat reggeli történetünk ott kezdődik, hogy én október közepén felmondtam a t-home-nál az internet-telefon párost november 20. dátummal. Persze ők november elején valamiért kikapcsolták, majd persze visszakapcsolták és írtam nekik panaszlevelet. November 20-n leszereltem a matávos kütyüket és ahogy előírták 8 napon belül leadtam őket a postán. Tegnap reggel megérkezett egy fazon a t-hometól reggel, csak úgy, hogy ő átvenné az eszközöket, mondom leadtam, közlik, hogy ki fogják számlázni, mert az még nincs náluk. Mondtam, hogy a formanyomtatványra megjegyzést szeretnék rávezetni, hogy leadtam, dátum, hely, átvétel száma, etc. Erre a fazon közölte, hogy nem és elindult a kocsijához vissza, hiába kérdeztem, hogy mi a neve és álljon meg, elhajtott. Customer solution. Na este átnéztem a t-home számlákat, november elejéig jó vagyok, odáig befizettem mindent és azóta sem jött semmi. A t-től jött levél, hogy elnézést kérnek a kellemetlenségért amiért 3 héttel a határidő előtt lekapcsolták és természetesen az utolsó hónapot grátiszba megkapom. Éreztem, hogy lesz még fiaskó a történetben és most is érzem, hogy ezzel még nem zárult le egy szakasza az életemnek.

Vasárnap reggel a kamerát átfordítottam az oldalára, hogy 60 fok szög meg legyen fel-le. Még a kábeleken kell kicsit engedni és talán 20-30 centivel odébb rakni. A kép készítést átraktam 1 órára, így talán a 60 fokot teljesen ki tudom majd használni. Holnap már élesben kellene elkészíteni az első alsó holtpontos képet. Kell még fabrikálnom esővédőt és UV álló plexit is kell vegyek. A polarizált lapok bármilyen kombináció teljesen hatástalan, a nyílt nap konkrétan ég bele a képbe. Ezen még agyalnom kell. Kormos üvegnek nem látom értelmét egyelőre.

IMAG6381

Az éjjel a szél feltépte a gyermek házikó egyik zsindelyét, (a fenti képen valamennyire látszik is) már alig várom, hogy ilyen szélben és hidegben kimehessek kicsit szögelni és kalapálni. Szinte repkedek a boldogságtól, de más választás nincs, különben a tető lap szétázik és tönkremegy az egész, meg kell csinálni, ez van.

A száloptika beburkolása és kavics alá helyezése részben már megtörtént. Sikerült a maradék kábelt is befedni és elkezdtem rákapirgálni a kavicsot, de annyira rohadtul hideg van, hogy lehet ez tavaszra marad, úgyis a kavicsokat át kéne pucolni, sok helyen már termőföld kezd kialakulni, ami pedig segíti a gazok burjánzását, ez a projekt várhat tavaszig.

Szóval egyelőre ennyi, nincs nagy izgalom, most pedig irány a kert és restaurálom a kis ház tetejét.

post DSC fail #1

December 10th, 2014

Filed under: Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 9:22 pm

Koncepció itt. A nyalóka és hozzá a megfelelő álarc pedig lentebb részletekbe menően. Eltelt ugye két nap, első nap wowowow, lefutott a script gond nélkül és hozta a képet szépen ügyesen és okosan. Ám a nap a felhők miatt sajnos elmaradt így pixelről pixelre vizslatva sem sikerült megtalálni, hogy merre tartózkodik. Szép a kép, mi?

daily_14_12_09

Na eljött a mai nap, valamikor délután rápillantottam, hogy miként állunk az irányzékkal, sikerült -e a napot megtalálni, nos, ahogy a cizellált franciául tudó török mondaná, petite surprise (pöti szürprí). Én most erre tényleg nem tudok mit mondani, játszani kell még a kontraszttal.

daily_14_12_10

A kontraszton kívül pedig kell még valami védelem, egyelőre két polarizált lapot raktam elé, hát majd holnap meglátjuk, hogy mi fog belőle kisülni. A kontraszt nem fogja ezt elvinni, mert ez elég durva beégés így még felhőn keresztül is. Aztán akad még egy probléma. Számolgassunk, a Ráktérítő és a Baktérítő 24 fokon figyelnek, ez összesen 48 fok. Azért érdekes ez nekünk, mert a kamera dobozára rá vagyon írva, hogy 60 fokos látószög. 4:3 arány mellett ez azt jelenti, hogy 45 fokos fel-le a kamera látószöge, a nap sugara is van pár fok, tehát kb 55-60 fokos látószög kell legalább, hogy egész évben a nap gond nélkül beleférjen. Ötlet! A kamerát fordítsuk az oldalára és minden gondunk megoldódott. Ezt a hétvégén meg is csinálom, ha taknyom-nyálam nem fog egybefolyni.

Az irányzék már majdnem jó, 12.01-kor sült bele a nap a CMOS-ba keményen. Számításom szerint a fákig a nap nem fog már lejönni a következő 12 napban, viszont legalább az abszolút bottom így fog kiderülni. A középre rakással nem lesz gond, iránytű helyett google earthön lőttem be, hogy az erkély közepéről merre kell nézni, hogy pont dél felé legyünk. A napkorong vándorló kördiagramban a vonalak vastagsága miatt nem lehet pontosan kivenni, hogy mennyi az annyi, számolni meg, hát most annyira nincs érkezésem, kis finomhangolással ez is jó lesz.

Aztán lehet 4-5 ezerért inkább egy 2-3 megapixeles kamerát az ebayről, ugyanígy működik, csak nem mozgatható és dobozt is kell neki készíteni. Ezen még agyalok a következő napokban, a karácsonyi posta roham miatt úgysem fog előbb ideérni, mint január közepe, szóval ráérek. Most inkább az érdekel, hogy bármilyen bashben futó programmal miként vagyok képes feliratot elhelyezni a képre. Lehet lesz még egy projekt, óránként egy kép amikre a dátum felkerül és esetleg az aktuális hőmérsékletet is leszedjük valahonnét a netről. Viszont az a város felé fog nézni, úgy van értelme, ha látszik a citadella szép időben.

post projekt: napfény

December 8th, 2014

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 9:56 pm

A nap állásának loggolása már régóta dédelgetett álmom. Minden nap kimenni és lefényképezni a napot nem téma, mert ugyanabban az időben ugyanarról a helyről és ugyanabból a szögből biztosan nem sikerül, kell egy fix hely, ahonnan fixált szögből és fix időpontból lehet lőni a képeket. Asszem két éve vettem az aldis kamerát, ha nem voltunk itthon akkor kiváló megfigyelőként működött a konyhából, e-mailes riasztás, de egyszerűen csak ránézni mókás volt a konyhára, ha itt volt a rokonság gyerekvigyázásból. Háromésfeles jacken keresztül mikrofont is lehet rá kötni, így teljes megfigyelést lehetett folytatni és a rokonságot lehetett hívni, ha észleltük, hogy nyitották a hűtőt, sőt ugye azt is láttuk, hogy mit vettek ki. A poénkodáson kívül a gyenge minőség miatt valós megfigyelésre nem alkalmas, mázolódik keményen a képe.

A terv az, hogy kikerül a legfelső teraszra és déli irányzékba állítva 20-70 fokos magasság közt figyelni fogja az égboltot. A kikerülés megtörtént, némi utp és áramellátás toldást követően már üzemel is a masina kintről. Az UV védelemről még gondoskodni kell, hiszen a napot fogja nézni, műanyag olcsó optikáját az UV úgy zabálja meg, ahogy azt bizony nem öröm nézni. És nem csak nyáron, hanem ez télen is valós veszély. Az ótvar egyszerű fekete műanyagburkolatot valamilyen fényvisszaverő alufólia jelleggel kell bevonni, elkerülve a lehető legtöbb hőfelvételt a melegebb időszakban. Az UV lencse védelemre pedig a még megmaradt (tks Wizard) polarizációs lapokat fogom használni. Ezek teljesen áttetszőek, viszont elméletileg az UV-t 99,9%-ban kiszűrik, de ennek még utána kell járni. A teljes éves futáshoz a legalacsonyabb nap pontra már működnie kell a rendszernek és onnan leállítani és elmozdítani már nem szabad. A nap december 22-én van a legalacsonyabb ponton az évben, legmagasabb pont pedig június 22. Szóval fél év is elég, aztán visszafele le lehet játszani a képeket és megkapjuk a mozgást, de ne csaljunk, menjünk végig teljesen, mert más utat fog oda és vissza is bejárni. Torz O betűt kell kapjunk, ha jól gondolom.

Minden nap délben, Budapest szerencsés helyzetben van, mert tényleg dél körül zenitel a nap, pár perc difi már tényleg nem számít, a lényeg, hogy minden nap ugyanakkor lőjük a képet, a legnagyobb vetületi különbség dél körül van, így lesz látványos a rajzunk. A dél az csillagászati dél, tehát téli időszámítás szerint írva délben, de az első tesztképen kiderül, hogy középen lesz a napocska, vagy pedig máshol, akkor állítunk majd az időponton:) Tévedni emberi dolog, számítani meg lusta vagyok, puding próbája az evés.

kornyezettechnika-eloszo

Miért jó ez az aldis kamera? Beállítható fixen, ha áramot kap, előre programozott helyre odamegy így a pozíció mindig fix maradhat. Elméletileg nem fogom mozgatni, tehát mikor bekapcsol akkor érzékeli, hogy megfelelő pozícióban lesz és nem lehet benne elcsúszás. Léptetni a teszt időszakban fogom, a következő napokban, hogy megtaláljam délben az ideális helyet, mert szögmérő híján ismételten a puding próbája az evés operációt fogom bevetni. Szóval a következő napok ordas hidegében más dolgom nincs, minthogy ellenőrizzem, hogy megfelelő szögben áll a kamera, a finom meleg szobából, esetleg esténként a takaró alól.

Oké, miért jó még az aldis foscam? Szó szerint, foscam, kvázi szabvány jellegűen lehet vezérelni és képet lekérni. Wgettel lekérjük a képet, http://ipcím:port/snapshot.cgi?user=XYZ&pwd=XYZ és már tolja is elénk a képet. Ezt a dátummal kombinálva elmentjük pl így:


#!/bin/bash
now=$(date +"%y_%m_%d")
file="/var/www/dailycamera/daily_$now.jpg"
wget -O $file "http://ipcím:port/snapshot.cgi?user=USER&pwd=PASS"

Esetleg a script elejére egy rdate is befigyelhet, hogy lefutáskor kérjük le a pontos időt, mert ugye a fránya PC órája késik/siet, mindig utána kell állítani. Aztán még az elejére egy megfelelő control commanddal, itt /decoder_control.cgi?command=31&user=USER&pwd=PASS mindig visszaállíthatjuk az elmentet kezdőpozícióra. Ha esetleg a kép készítése előtt/után nézelődtünk volna és elfelejtettük volna visszaállítani az alapértelmezett helyre. Persze a script nem veszi figyelembe, hogy beállt volna a kamera pozícióra, így adjunk utána 20 másodpercnyi alvást is a sleep paranccsal, várjuk meg, álljon a helyére, utána mentse le a képet wgettel a kívánt helyre. A scriptet cronba berakjuk, de úgy, hogy a kimenetre megkérjük a /dev/null-t, vagy minden nap szépen ömlik e-mailben, hogy végrehajtott a feladatát, inkább akkor nyöszörgéljen, ha valamiért nem sierült.

Namost a kapott képek így mindennap a megfelelő dátummal lesznek ellátva. Ha összejött már pár száz darab, akkor érdemes elkezdeni videóba összefűzni őket, de ez már egy másik történet lesz. A kamera még tökéletesen használható bolygó, csillag, hold és egyéb követésekre. Mivel mindennek ki lehet számolni az útját, ezért lehet függvényt készíteni szinte mindenre, amit csak szeretnénk és a kamera boldogan a program szerint léptetni fogja önmagát. Remélhetőleg december 22-től élesben fog működni a rendszer, akkor készül majd egy DailySolarCam subpage.

snapshot_006E0606323C_20141208205814
esti látkép:)

post initiating startup sequence…

November 27th, 2014

Filed under: Links,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 8:56 pm

Reactor online, sensors online, weapons online, all systems nominal. Egy hete némi kavarodás után behúzták az üveget, vagy ahogy mondani szoktam még, összelógatták üveggel a rendszert. Szóval itt van a digi, tv-re, telefonra és persze internetre. Ami fontos, hogy végre az upstream is normális, nem pedig 10mbit ami gyakorlatilag telítődik egy intenzívebb letöltésnél, így kényelmesen filozofálhat az összes user a hálózaton. Konkrétan a QOS-sel nem kell pöcsölni, értelmetlen teljesen, 200 mbit lefelé a wifin lógó gépeknek bőven sok, a tyúkbeles user pedig ne töltsön annyit:)

A tv rész nagyon jó, végre nem kell smartcarddal bohóckodni és megy szépen az összes csatorna gond nélkül. Kevesebb gyerek adó, több HD, és persze ami a matávnál fizetős volt, mint külföldi adó, az itt is megy gond nélkül. Nincs discovery, de vannak saját gyártású műsorok, néha álmatlan éjszakákon azokat is lehet nézni, no, de ha nagyon kell a discovery, akkor online XBMC-n keresztül megnézem kényelmesen. Igazából nem tudjuk, hogy tv-re minek fizettünk elő. Telefont úgy adták, ja igen, lövésem nincs mi a telefonszámunk és azt sem tudom, hogy megy -e, mert számhordozást kértünk, az pedig időt vesz igénybe.

No, korrekt szerelők jöttek és győztek, a feladatot értették, semmihez nem nyúltak, lerakták a dobozt és bedugtuk egy 220-ba, onnét csináltam én a dolgomat. PPPOE… ez valami mágikus rémálom nálam, valahogy sosem bírtam, de egyelőre stabil, szakadás nem volt, kipp-kopp. És akkor jött a feketeleves. Hát a 25ös port biza ki-be tiltva van. Kifelé még megértem, de befelé mi a reteknek van tiltva? Kedves hölgyet a telefonos rendelésnél 5x megkérdeztem, hogy bármilyen port, szolgáltatás tiltva vagyon -e, ő kedvesen mondta, hogy semmi, minden ugyanúgy elérhető. Szóval a levelet már a felügyeleti szervekhez elkezdtem fogalmazni.

Másik ami érdekes a matávhoz képest, hogy teljesen puritán a szolgáltatás, adott 3 email cím 30 megás postafiókkal, használj gmailt köcsög, ha nem tetszik felkiáltással. Jó, ezt még túl lehet élni, mert nem használom úgysem a gyári szolgáltatós e-mailt, nincs webtárhely, jó erre sincs szükségem, ezen a sávon korlátlanul ott figyel az apache. Node az a 25ös port azért bassza a csőrömet, meglátjuk mi sül ki belőle. Egyelőre öröm és bódottá.

A dyndnstől viszont búcsút vettem, mert megint árat emelt és gyakorlatilag minden tekintetben fizetős lett, az eddigi ingyen hostok megszűntek, az újraregizés díját emelték és a dns szolgáltatás díját is emelték. Hát kérem, 2 évre 110 USDből, ezt itthon megoldom fillérekért, az otthoni műsort pedig majd no-ipvel teszem megoldhatóvá, talán így valamennyire biztonságosabb és az e-mailek is gond nélkül mennek, backup mx nélkül boldogan.

5 napi levelezés stop után átkerült itthoni szolgáltatóhoz a cucc, webhosticonnál figyelünk most minden domain esetén. Jó, fain, kipróbált, olcsó és nagyon profi ügyfélszolgálattal rendelkeznek! Csak ajánlani tudom őket. Aki egyébként tényleg szeretne náluk műsorozni, az legyen kedves előbb velem egyeztessen, mert akkor ugye a beajánlás végett azt hiszem lehet olcsósítani, vagy mi a manó:)

Ja igen, a t-s cuccokat holnap kell legkésőbb postán leadnom, eddig 5 postán voltam ahol nem vették át, de végre meg tudták mondani, hogy melyik postán tudom leadni. T-s üzletben sem voltak képesek kinyögni, hogy melyikben lehet. Vicc, dehát benne vala az ÁSZF-ben, így a könnyes búcsút holnap fogjuk megejteni. Még egy számlát fognak küldeni, érzem, lesz még elszámolási vitánk….

post neked bizony nincs tisztelet!

October 22nd, 2014

Filed under: IT,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 9:40 pm

Internetadó? 150 ft / gigabyte? Inkább nem számolok, de szerintem rajtam tönkremenne a té és a digi is. 20 mrd bevétel? Bixből számolj köcsög és látod, hogy ez már 200 mrd. Az nembaj, hogy az össz bevétele a telekom szolgáltatóknak nincs ennyi, de azért csengessék be. Persze nem hárítják tovább majd ránk, hiszen nekik az érdekük, hogy veszteséggel üzemeljenek, mert mi a faszért is dobtak ki most az ablakon több mrd-t azért, hogy frekvenciákat vegyenek. Magyarország! Én így szeretlek!

internetado-4--dyn--fullwidth-tablet

Verzió nulla, Viktor és csapata tényleg akar valami bevételt, hiszen kurva drágán épülnek a stadionok és 2000 ft-s jegyárból sosem jön vissza. Ha telt ház lenne mindig, minden meccsen, akkor is kb 70-100 év a megtérülése egy most épült stadionnak. De még ennyi pénzért sem mennek ki az emberek. Elgondolkodtató. Kell a pénz, elkúrták, de nem olyan Ferisen böszmén, hanem nagyon elszámolva kurták el.

Verzió egy, megy a hepajkodás az usával, az euval, az áfacsalással, meg mindenféle figyfenével foglalkozik a mocskos ellenzéki sajtó és félő, hogy sokat akar tudni a nép. Foglalkozzon mással. Az internetet kb. 3 millió előfizető érinti ma itthon. Ebből biztosan van olyan aki érti is miről szól a gigabyte és legalább azzal lesz tele a sajtó. Gyorsan kitaláltak valamit, azonban nagyobbat szólt, mint kellett volna és már mondják, hogy beszéljünk róla, átgondoljuk, lesz ez még máshogy. Oké, ezzel jól lehet időt húzni, míg addig a külföldi témákra a magyar nem figyel oda.

Verzió kettő, korábban blog regisztrációval, Sztálinista cenzúrával és kommentelői felelősségre vonással fenyegették a népet. Nyilván ezzel is túllőttek a célon ezért visszavették, viszont rájöttek, hogy a nép szereti a nyugati ópiumot és szereti fogyasztani a külföldi médiát, filmek, sorozatok, youtube, facebook, mp3 és minden olyat ami nem kis hazánkban készült. Ha valami ilyesmit akarsz nézni, keresni akkor bizony köcsög fizess. Mert az internetszolgáltató úgyis odabassza a korlátot és keményen odafogja verni rád a 150 ft gigabyteonként, és ha tömörített file-t töltesz akkor adót csalsz a kurva anyád! Szóval havi pár gigabájttal érd be, addig is hallgasd a Kossuth rádiót és nézheted a kedves vezért az M1-n élőben, amit akár előfizetés nélkül is foghatsz az államilag támogatott dvb-t beltéri egységeddel, nehogy lemaradj a szlogenekről, rezsicsökkentés, jobban teljesítünk és tisztelet a magyaroknak.

Előttem a kép, ahogy a NAV ferihegyen Liszt Ferenc reptéren túrja a csomagokat, hogy az ebayen kínából 5 dollárért rendelt wifi detektorokat lefoglalja és a címzetteket bilincsbe verve vigye el, mert adómegkerülés céljából nemzetbiztonságot fenyegető eszközöket vásároltak. Fekete ruhás emberek próbálnak a határnál a földek mellett az árokban üvegszálat és UTP-t bevezetni, hogy drága szomszédainknál 30 EURért előfizetett korlátlan internetet osszák szét a környező falvakban. Turisták kóborolnak a határoknál, hogy némi wifire leljenek, aztán a NAV lecsap rájuk, mint adócsalókra, pedig a 10 éves Petike csak a transformerst akarta nézni a youtubeon miközben szendvicsét majszolgatta a patak partján szüleivel.

Az biztos, hogy olcsóbb lesz kurvázni, mint hd pornót tölteni….

post manga cowboy

September 25th, 2014

Filed under: Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 7:12 am

A belváros szívében egy hamburgerező, ami távol keleti stílusra szeretne hajazni amerikai konyhájával. Nem meglepő, hiszen a japán az európai és amerikai kultúrára szokásokra úgy tekint, mint valami elérhetetlen, magasztos dolog. Legyen kajáról, divatról, de végső soron bármiről szó a japán tinik szó szerint összepisilik (igen, fosás, hányás is benne lehet, képzeld oda nyugodtan Atis…) magukat, ha az európai vagy amerikai eredetű. A japán fiatalos kultúra keverése az amerikai dögburgerrel így nem is meglepő, izgalmas egyveleget hozhat nekünk.

Mielőtt arra számítunk, hogy egy japán (modern, cyberpunk, kisvonatos, etc) étteremben fogunk steaket zabálni már felejtsük is el. A hely inkább egy modernebb, semlegesebb western kocsma némi japán beütéssel, szóval senki ne számoljon azzal, hogy a 22. századba csöppen.

Az étlap egyszerű, csak a fantázia nevek mögé kell olvasni, hogy tudjuk mit szeretnénk enni. Hús és hús amit persze el is várok. Előételnek gigacsípős szárnyak, fő ételnek pedig egy szép duplát kell kérni. Hamburgert nehéz jól készíteni, a pogácsa nem eshet szét, de nem is lehet cipőtalp, ugyanakkor az átsülés mértékére is vigyázni kell, nem lehet giga kérges és belül nyers, mert attól még harapás közben forgácsolódik és szétesik. Itt a balanszot elég jól sikerült elkapni és nagyon jól fűszerezett burgert készítettek. A hús minősége és a pogácsa elkészítése is elsőosztályú volt, le a kalappal. Az ízvilág és az ételek teljesen rendben vannak, a körítés és a hangulat lehetne kicsit japánosabb, elvégre Európában már megszoktuk a hamburgeres steakhouse jellegű éttermeket, inkább több japán dekorációra lenne szükség, és nem feltétlen a klasszikus dekorációban kell gondolkodni, hanem a mangás erősítéssel lehetne jobb hangulatot varázsolni. Beteg látogatóknak külön hentai szobával.

mangac

Összességében tetszett, de nem mondom azt, hogy gyakran vissza fogok térni, mert a belváros miatt a parkolás szívás és árban azért máshol is lehet ilyen ételt fogyasztani, az étterem hangulata az ami nekem ront a teljes összképen. Egyszer már jó volna egy olyan késdobáló, mint Ratz kocsmája.

post kevesebbért többet

September 24th, 2014

Filed under: IT,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 7:30 am

Már régóta a nagy kijelző volt a lényeg a telefonoknál, kezdetben a 4,5″ környékéről indultunk és hamar eljutottunk odáig, hogy 4,7-4,9″ körül a hagyományos okostelefonoknak már határokat szabnak. Akkoriban, egy éve, mikor elkezdett a történet érdekelni, nagy választék tényleg nem volt a piacon, Samsung vetélytárs giga pénzért és hát a HTC még gigább pénzért volt ott a piacon. Szerencsémre. Úgy látszik, hogy a HTC csúnyán benézte és elbaszta ezt a HTC One Max telefont, teljesítményben erős, de már mikor megjelent is gyengébb volt a konkurencia által olcsóbban elérhető átlagtelefonoknál, az ára nem indokolta a képernyő méret miatt kifizetésre kért prémiumot, így a telefonból lassan tényleg csak egy drága kütyü lett a bolt egyik polcán az érdekességek közt. A termék ára csak nem akart mozdulni pár hónapig, aztán eljött az én időm és szerintem sokak ideje. 200.000 Ft-s korai ára horrornak számított a telefonok közt, teljesen indokolatlanul is, ahogy ezt a mobil arénások már majd egy éve megjegyezték.

htc-one-max

Viszont arra, amire ki van találva a telefon, teljesen nyerő a hardware és a nagy akkumulátor miatt nem kell tényleg rohangálnunk töltőért minden nap. A telefon jelenlegi képességei szerintem egy átlag feletti felhasználót is kielégítenek, persze, ha nem akar valaki minden alkalommal a legújabb játékokkal órákon keresztül játszani a telefonján, mert akkor tényleg bajban lesz az illető, de gyakorlatilag minden alkalommal, mikor a telefonja elér egy bizonyos kort. Úgy vagyok ezzel, mint bármi mással, ez most tényleg az, amit felbontásban, méretben és sebességben kényelmesen tudok használni. Lásd még a neo x-8h-t, ahol biztos lesz még erősebb hardware, de nincs már értelme, mert amire szükségem van, azt röccenés nélkül tudja futtatni, a további optimalizálás egy telefonon persze több akku időt jelent, de 3 évnél úgysem hosszabb egy telefon életciklusa napjainkban. A software updatetől nem félek, ha már nincs hozzá gyári frissítés akkor lehet főzött romot is felrakni. Mondjuk a HTC-nél még a régi One X-re is jön ki frissítés, pedig az már 2 telefonnal korábbi a mostani csúcsnál (M8). Aki most gondolkodik ekkora batár készülékben, az 110-130 közt megkapja áfával, szolgáltató függetlenül 2 év gyártói garanciával out of the box ami viszont már olcsóbb, mint egy note 3, vagy akár egy érkező note 4, de gyakorlatilag bármi ami ma kijön az ajtón 150-200 közt sokkal kisebb képernyővel.

Pro: van SD bővítés, ujjlenyomat olvasás, 5,9″ kijelző, nagyon szép kép, kontrasztos, minőségi hangzás, legyen az zenehallgatás a beépített két hangszórójával, vagy telefonálás közben. Gyárilag jó fülhallgató, kényelmes és nagyon jól szól. Kiváló akku idő. Ma már elérhető áron.

Kontra: 2 éves technológia (snapdragon 600), 5mp fényképezőgép, beltéren gyengébb mint a HTC One X.

post posta vs e-bay vs kína

September 22nd, 2014

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 7:11 am

Több száz rendelésen vagyok túl külföldről melynek túlnyomó többségét e-bayen keresztül rendeltem meg. Eddig két csomaggal volt összesen problémám, az egyik Ukrajnából jött volna, de ott a kedves feladó próbált átbaszarintani a második csomag esetében és egy brazil pillangószelep tűnt el az óceánban valahol Afrika partjai előtt. Az elmúlt évek kínai rendelései mind időre befutottak, ám azonban most nyáron lassulni látszódik a helyzet, méghozzá eléggé komolyan. Az eddigi 7-15 nap helyett a csomagok 20-35 nap közt érkeznek és a legbosszantóbb történet, hogy nem a magyar posta ül rajta. Igen, ritka, de már a Kínából jövő olcsó húsnak is adnak tracking numbert, mert úgy néz ki, hogy amit tracking nélkül rendel az ember az sosem jön meg. 3ból 3 termék nem érkezett meg, és kénytelen voltam az e-bay resolution centerét igénybe venni a visszatérítés miatt.

Két dolog lehet, az egyik az, hogy a tracking nélkül feladott cuccokat egyszerűen a magyar posta lenyúlja, ez kizárható, mert eddig sem tettek ilyet és máshonnan tracking nélkül érkező cuccok szépen befutnak. Ami még elképzelhető, hogy a lenyúlás Kínában, közvetlen még a postára adás előtt történik meg. E-bayen sokszor fordul elő, hogy azonnal postázottnak mutatják a terméket kifizetés után, mikor tudjuk, hogy kamu, vasárnap ottani idő szerint hajnal 3 kor ott sincs posta szolgáltatás. Ha van hozzá tracking number, akkor pedig csak annyit tudunk, hogy az útja ki van bérelve előre a csomagnak és nyomon tudjuk majd követni. A nyomon követett csomagok útjából és időpecsétjeiből az látszik, hogy bizony a feladótól a posta 4-5 nap alatt veszi csak át, és onnan még 4-5 nap is lehet, mire elküldik külföldre és átesik mindenféle vizsgálaton. Lehet, hogy a vizsgálgatások közepette tűnnek a cuccok a nyomon követés hiánya miatt?

Mindenesetre az a javaslat, hogy 1-2 USD-t ne spóroljunk és próbáljunk trackinget kérni az eladótól. Persze, csak akkor, ha tényleg akarjuk a kütyüt és nincs gondunk azzal, ha csak a pénzt kapjuk vissza másfél hónap után. Mondjuk, ha rohamosan gyengül a forint, akkor nem rossz deviza spekuláció egy 225-s dollárt 238-n visszakapni:) Ami nem érkezett meg: USB kábel, wifi repeater, RJ45 kültéri doboz. Össz érték nincs 20 USD…

post utolsó barkácsolás

September 21st, 2014

Filed under: AndrewBoy Jr,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 7:16 pm

A szép időt kihasználva ma is barkácsolással telt a délután. Mellék projektként a teraszra készült egy kisajtó megelőzve a gyermek szabad távozását a szabadba és mozgásterét csak a teraszra korlátozni. Ma reggel reggeli után a kis fickó úgy döntött, hogy húgával együtt távoznak a természetbe, természetesen előzetes bejelentés nélkül. Andriskával nem is lenne baj, ha menne, de Szancsika még lépcsőzni nem tud, így a komolyabb ajtó felszerelése mellett döntöttem. Faanyag még volt bőven, zsanért és riglit kellett találni, hogy a mű elkészüljön, úgy néz ki, hogy a korábban vételezett ezres nagyságrendű csavarkészlet viszont fogyóban van, gyakorlatilag az utolsó csavarokat hajtottuk be mikor elkészült a mű, pont időben, mert már szakad az eső.

IMAG5988

A tulipános motívum maradt még a szaletli készítéséből és így passzol a korláthoz, a maradék deszkákba én dekopírral nem fogok már bohóckodni, jó ez így, várhatóan 4-5 év múlva úgyis leszerelésre kerül az ajtó, ha addig kibírja az időjárás viszontagságait. Festés a héten, a korlátot is be kell fejezni, mert hónapok óta úgy áll. A héten mindenképpen lazúrt kell vegyek, végre meg van a pontos kód és a márka is, már csak meg kellene rendelni.

A házikó is 95%-ban elkészült, még egy hátsó háromszög egységet és belső farostlemez burkolatot kell feltegyek és lefesteni az egészet, kb a nyolcadát már sikerült lefesteni, de itt is festékhiányba ütköztem, így még várat magára, bár a feljáró fölé az elő tetőt fel kell rakjam még a héten, mert nem jó, hogy folyamatosan ázik. A fentiektől függetlenül a gyerekek már birtokba vették az építményt és szabadon lehet csúszdázni, kalózkapitánykodni, és mindenféle a kertben fellelhető kacatokat felhalmozni kincs eldugás címszóval.

IMAG5998

post kütty vagy nem kütty

January 12th, 2014

Filed under: IT,Mozi,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 11:52 pm

Az ember belefárad egy idő után, hogy a leginkább nyitott rendszereket tákolja és akkora szabadságot adjon magának, hogy az idejét legyilkolja vele. Korábban egy PC szolgáltatta a tv nézéshez szükséges erőforrást, de nincs már arra idő, hogy bootoljon, bohóckodjon az ember egérrel, klavival, ez a htpc idő elment, 5-6 éve mint egyetlen megoldás jó volt, de ma már annyi lehetőség van, hogy alig lehet megérteni, hogy pontosan mit is kínál a sok kínai gyártó. Eredetileg a htpc-t hivatott volna leváltani a dlna. A default dlna szolgáltatások – és most legyünk őszinték – egy kalap szart nem érnek, ki a faszom használja ezeket tényleg, de most komolyan? Egy ember jelentkezzen, hogy beállítja a media player 10 nevű förmedvényt és remote lejátszatja a zenéjét vagy videóját az arra alkalmas eszközre? Még telóról persze hogy átlövöm a friss képeket és videókat a tvre, de a telón kezelem és nem a tvről. Szóval igen, erre is célszoftver kell, serviio, ps3mediaserver és sok más lehetőség kínál mindent amit csak lehet. A korlát még mindig ott van, nyilván a legfrissebb csillivilli tv kell hozzá, hogy minden menjen. De egyelőre ne korlátozzuk szét magunkat, a tvt használjuk monitornak és a hifit audiónak.

Lehet kapni nagyon sok médialejátszót, az elmúlt 5-6 év megmutatott minden lehetséges kütyüt és fityfenét 15 és 100ezer forint közt. Talán a wdtv live és a dune egyes olcsóbb kategóriái jelentették az igazi megoldást, ám sok esetben a technika fejlődése ezeken is kifog, illetve ár-érték arányuk nem biztos, hogy a legjobb. Ha már van kütyünk, azért a kütyü tudjon sok mindent és egyéb egyszerű funkciókkal is kápráztassa el a gyarapodó és fejlődő családot.

A nappaliban van a kütyü, távol ülök tőle, legyen hozzá távirányító. Ha akarom, akkor menjen egérrel és klavival is, mert ha internetezni akarok komolyan, akkor ne a távirányító 1-9 abc style régi nokiás sms íróversenyt rendezzük meg minden este, tehát egy bluetooth minimum kell, ha nem is kötelező. Legyen benne lan csati, nem bazdmeg, a wifi szart sem ér, hiába 5ghz, 2 fallal odébb már örülsz, ha 50mbit néha átcsorog és ugye akkor kéne venni új wifit is, a régi wifi örülsz, ha 2-3 mb/sec, ez gyakorlatilag egy BDre rohadtul nem elég, kell a stabil 40-50mbit, oda viszont illik a 100mbit legalább, vagy akkor már legyen gigabit rj45, ugye ki lett építve 5 éve, pont ezért. Wifi csak láma cuccokra van. Ha már a nappaliban vagyunk akkor lehet, hogy egy-egy gyors játékot bevállalnánk, semmi komolyat, csak olyan egyszerű szórakoztatót, na nem árt, ha tényleg van benne így bluetooth az irányítás végett, egy ps3, wii kontrollert rá lehessen varázsolni. Legyenek rajta játék lehetőségek, tehát olyan platform kell ami támogat játékokat, persze nem ps3, vagy ps4 vagy az új box színvonalát kell elképzelni magunk előtt. Legyen hozzá webcamera, trendi hangoutsolni a nagyszobából fullhdbben persze, mert ezzel is mutatjuk, hogy nekünk aztán van stílusunk és tudjuk, hogy miként kell élni.

Felvezetésnek akkor összeszedve, hogy mit szeretnénk. A legideálisabb platform ami még nagyjából széthákolható az android lesz. Jelenleg a kínai hw-t teljesítménye eléri egy közép-felső kategóriás mobiltelefon teljesítményét is. Ugye ez azt jelenti, hogy fullhd-t röccenés nélkül visszajátszanak, programok tekintetében pedig bármi elérhető rájuk, webcamera fut velük, bluetooth egér és bill megy, wii, ps3 vezérlő csont nélkül. Annyi ps1, nintento és egyéb emulátor van rájuk, hogy 3 éven keresztül lehet nosztalgiázni előtte. (Legalább az SNES és PS1 az eredeti dobozában szépen becsomagolva pihen és várja majd a múzeum árajánlatát 30 év múlva).

letöltés

Szóval valami fasza androidos cucc kell. A stick fosok nem jók, mert nincs rj45. Kell a quadcore (a sokféle lehetőség miatt), persze a dedikált grafikai gyorsító chip is fontos (pl mali) és az optikai kimenet is, nem elég a hdmi, mert sok fos nem tolja át az ac3-t hdmi-n, hanem csak optikára van a passthru, és ez fontos, szóljon a 7.1 mint a kurvaélet. Tehát dobozka kell nekünk, legyen USB/OTG, hogy bármit lehessen rányomni, legalább 8giga nand, hogy azért lehessen telepíteni rá. Mi legyen rajta felület? Ótvar mindegy, alap droid is jó, van nagyon sok lejátszó program amik tudják azt amit tudniuk kell. Lehet még itt kis rpi-ben gondolkodni, ezt fogom tesztelni – Thx Atilllla -, jó lehetőség, de megint csak korlátolt a dolog és a sokat kell hákolni, hogy minden menjen rajta amit én szeretnék. A kiszemelt áldozat egyelőre a Minix neo x7 ami mindent tud amit fentebb leírtam már. Árban 130 USD. Honnan lesz erre lóvé? Ebayen most mennek el a régi PC alkatrészek, ennyi pénz elméletileg lesz belőle, ha beérkezik fizikailag a kp a paypal accountra már menni is fog a rendelés. Aztán majd lehet miről írni, remélem majd csak pozitívan.

post karácsony, idén is

December 15th, 2013

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 4:36 pm

És ahogy nézem ez megint csak nem fog érdeklődés hiányában elmaradni. Stagnáló GDP? Vásárlóerőből veszítő bérek? Az emberek mégis ellepnek mindent és megy a keresgélés, vásárlás, helyekért gyilkolás. De most tényleg, miért kell elmenni nézelődni, szagolgatni, vásárolgatni órákon át eredménytelenül? Miért nem lehet előre rendesen kitalálni, hogy mit szeretne az ember, legalább határok közt kitalálni, utána pedig a neten megnézni, hogy hol és mennyiért kapható. Neten gyakorlatilag már mindent meg lehet találni, ugye ami nincs ebayen az már szinte nem is létezhet és amire a gugli nem ad találatot az pedig sosem volt. Igen, ismételten emberiszonyom van és hányni tudnék a tömegtől. Megint előjött az, hogy 15 éve a város egyik sarkából még ilyenkor karácsonykor is gond nélkül fél óra alatt átértem, most ezt kalkulálni sem lehet előre, mindenhol autók hada, tömegnyomor és persze idegeskedő emberek. Én ugyan vasárnap és holnaptól szabin lévén már nem idegeskedek, így kényelmesen hallgatom puzsér agymenését a hétlövetűben, de akkor is, 15 éve az emberek nem vásároltak ennyit? Akkor nem voltak igényink? Igénytelenek voltunk? Minek veszünk többet? Az egy dolog, hogy nagyobb a választék és dübörög a kapitalizmus, de miért nem lehet a neten megnézni, esetleg meg is vásárolni amit szeretnénk? Komolyan mondom agyrém… Már a media markt is felismerte, hogy a netes történet jobban megy és olcsóbb is. Gyakorlatilag minden ami boltban van legalább annyival drágább, mint az eladók és az üzlethelyiség költsége. A benzint és az időveszteséget is lehet számolni, mert ugye a posta pénzbe kerül, de az is, hogy órákat töltünk feleslegesen egy-egy plázában és pöfékeljük a benzint és persze ott ebédelünk ami ismételten drágább. Nyugodtan lehet októbertől kényelmesen netről rendelni, minden megérkezik a posta egyre jobb, már kínából is átlag 2 hét alatt megérkeznek a cuccok, még november közepi rendelés esetén.

post vagány motoros:)

August 20th, 2013

Filed under: AndrewBoy Jr,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 5:29 pm

Kihasználjuk az utolsó órákat is, hatalmas száguldás és élvezet a gyerek részéről, nagyszülők inkább a félelem és reszketés stádiumában vannak, anyag nélkül:) Érdemes figyelni a szlalomnál alkalmazott bedöntést és közben a finom vigyort.

post húsvéti ajándék:)

March 29th, 2013

Filed under: IT,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 12:23 pm

Még december közepén kaptam a t-hometól akciós ajánlatot. 9990 Ft egyszeri összegért és 2 év internet hűség mellé kaphatok egy Samsung Galaxy 7.0 Tab 2-t és valamilyen wireless routert is adnak ajándékba, vagy 4990 Ft ellenében Ghoo 7″ Tab. Kapóra jött a történet, mert novemberben amúgyis aláírtam újabb két évet velük, felhívtma őket, hogy ez a két év ez összesen így négy év lenne, vagy mostantól indul újra a kettő év. Néni elmondta, hogy most indulna újra, rendelést felvette a Ghoo Tabra, 4990 Ft. Öröm és boldogság. Este meggondoltam magam, elolvasgattam a Samu tudását és fényévekkel jobbnak nézett ki, mint a Ghoo, így felhívtam őket, töröltettem a megrendelést és egy új megrendelést vetettem fel velük. Nénivel 5x elmondattam, hogy előző rendelés törölve, új rendelés 9990 Ftért rögzítve.

Vége volt a karácsonynak, de még szilveszter előtt csöngetett a futár, kihozta a kütyüket. Öröm és boldogság, tényleg profi kompánia, na lássuk. Nem tudtam átvenni, mert a Ghoo tab volt benne és nem a Samu. Így hibás kiszállítás miatt visszaküldettem a bontatlan csomagot a futárral. Eltel egy hónap, semmi nem történt, megint felhívtam a t-t és azt a választ kaptam, hogy igen, látják a rendelésem, de valamiért a másik csoporthoz nem megy át akiknek a szállítást kéne intézniük. A következő két hétben kétszer próbáltam meg, de sosem tudtak olyannal beszélni aki a kiszállítással foglalkozna, többször ígértek visszahívást, de sosem történ semmi.

Meguntam, egy hónapja az egyik plázában berontottam az üzletbe, írásos panaszt tettem. A hölgy kedves volt és látta, hogy él a rendelés és minden rendben van, de ő sem érti miért nem szállították még ki. Panaszt megtettem. Eltelt egy hónap, mázli, pont t üzlet jött szembe, kérdeztem, hogy mi a szerencsétlenség van már, még válasz sem jött. Hölgy közölte, hogy a panasz rögzítését követően pár nappal valami módosítottak és onnantól számítódik a harminc nap, és nekem a rendszerben semmilyen rendelésem nincs és különben sem érti mit akarok. De most 47 ezerért meg tudom venni és akkor rendezzük le gyorsan. Elkértem a vásárlók könyvét, szépen beleírtam. Hétfőn kaptam egy SMS-t, hogy az ügyemben a választ postázták. Tegnap hozta a futár a tabet. Felhívtam őket, hogy wifi router nem jött és 9990 Ft-ba kerül -e a történet és ugyanarról a karácsonyi akcióról beszélünk -e. A hölgy mondta, hogy igen, látja, hogy futár hozta ki (DHL bazdmeg!!!) és a wifi routert majd egy t-s kolléga fogja valamikor vinni. Mivel a router annyira nem érdekel ezért részemről lezártnak tekintem az ügyet, a tabet szépen felbontottam, kicsomagoltam és a gyereknek önszórakoztatásra átadtam:)

Első nekifutásra hibátlan a készülék. Ez a második generáció már tényleg nem problémázik a HD felbontásokkal. A tegra2ben alapból még gondok voltak, mert az AC3-t nem akarta hwből kipréselni magából ezért néha röccent a kép. Igaz 7 col, de miért ne néznék rajta HD műsort, ha abban a formátumban már el van mente a kütyü. Jól müxik, a család örül, az én xoomom pedig megmenekült a kapirgáló kis kezek közül. Persze a lebaszást már megkaptam, hogy a kocsiba a xoom fog kelleni, mert szegény gyerek nehogy csak 7″-n nézze a csíkos tigriskét. A feeling legalább meglett. Hó, hideg, kész karácsony és még ajándék is van:)

Megint látszik, ha valamit el akarunk érni, akkor tényleg a vásárlók könyvét kell teleírni, különben szarnak az ember fejére. Lényeg, 50 ropi helyett 10 pénzbe került és már akartunk venni, vegyük úgy, hogy az internet elérésből adnak a következő két évben havi 1650 ft-t. És még a kamatokat is megnyerem! :D

post awesome!!!

December 27th, 2012

Filed under: Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 4:52 pm

Megérkezett a várva várt övcsatom (video a tovább után!). Fanatikus rajongóknak kötelező ez ilyen cucc beszerzése. Több színben is elérhető, csak okosan kell e-bayen keresni! Egyéb kínai oldalakról is rendelhető, viszont visszajelzés nélkülit ne vegyünk, mert még relatíve friss cuccról van szó és lehet, hogy ótvar gagyiba fut bele az ember pár dollár spórolás mellett. A kütyü roppant egyszerű, nincs túl bonyolítva. 3 gomb és kész. A dot mátrix kijelzőn 4 karakter fér el egyszerre. Ez szépen scrollozik balról jobbra, lentről felfelé vagy fentről lefelé és villogtatni is lehet. Ezeknek sebességét is természetesen lehet állítani. (more…)

post karácsonyi köszöntő

December 24th, 2012

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 9:59 am

Nagyon boldog karácsonyt mindenkinek!

post vélemény?!

December 18th, 2012

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 10:08 pm

Én nem csipázom a kínani büfé stílust, de úgy látszik a család ezt szereti. Nekem kell kiválasztanom, persze fővesztés terhe mellett, mert, ha nem jó amit hozok, akkor vihetem vissza. Én fizetem ki, én szerelem be és persze én üzemeltetem. Bár egy óra kapcsolót már lehet, hogy beszerzek, mert unalmas este kimenni mindig bedugni, mert ezért is csak a lecseszés jár:P

post hús, tej, kenyér, vásároljunk külföldön?

December 17th, 2012

Filed under: Kirándulás,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 3:24 pm

Osztrákiában jártunk, boltot találtunk, szabad -e hüledezni? Igen. Szabad. Alapvetően sírunk, hogy minden milyen drága itthon és az áfa miatt is olcsóbb a szomszédban ez meg az, de arra nem jövünk rá, hogy igen, olcsóbb a kínai import gagyi fogyasztási cikk, olcsóbb a ruha, de pont az áfa miatt, vagy még azért is, mert nem 285-tel számol a bolt, hanem 310 forinttal mikor rendel, mert sosem lehet tudni, mert akkor is annyiért adja az IKEA a terméket mikor 320 a forint. Maradjunk olyan termékeknél ami nálunk is elérhető saját gyártásban, liszt, hús, etc. A boltban 170-200 ft közt lehet egy kiló lisztet kapni, szlovéniában 0.8 EUR vagyis 230 ft-nál kezdődik a liszt bolti ára, ausztriában most a csirkemell filén hüledeztünk, 14 EUR / kilós áron majdnem 4 ezer ft-ba kerül egy kiló csirkemell. Itthon ez cca 2 ezer ft ilyen jellegű kiszerelésben. De a benzin is 450 ftra jön ki literenként az autópálya mellett, a magyar oldalon 440 ftnál drágábban nem találtunk még az autópályán sem ma üzemanyagot. A zsömle, kenyér alapvetően másfélszer drágább mint itthon, az alapvető cuccok biztosan drágábbak. Hogy minőségre jobbak -e? Nem vagyok benne biztos, egy osztrák kenyér miért lenne jobb, mint egy magyar vagy az osztrák tej miért lenne jobb, mint a magyar, gyakorlatilag a hús és tejtermelésben résztvevő takarmányipar használ fel magyar alapanyagot, így maximum a receptúra más, de azt is minden cég a legolcsóbb alapanyagokkal tömi agyon, hogy maixmális profitot vigyen haza. Tehát az a fogyasztói kosár annyival mégsem olcsóbb kint, ha csak az alapvető élelmiszereket nézem, olcsósodni ott kezdünk igazán ami mindkét országnak valós import és az áfa különbség és a volatilis EUR/HUF miatt belekalkulálható rizikót kényszeríti ki az importőrből. Ami érdekes, hogy 1kg pick szalámi 17 EUR, azaz kb 5 ezer forint kint, annyi mint itthon, valszeg az áfa difiből a logisztikai költségeket lehet fedezni.

post bolt-bolt-bolt

December 10th, 2012

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 9:09 pm

Mi történik akkor mikor valamire szüksége van az embernek? Elmegy a boltba és megveszi:) Jó esetben előtte körbenéz a neten, hogy milyen lehetőségek vannak, kiválasztja a termékeket és megnézi, hogy hol a legolcsóbbak és mérlegel, optimalizál és utána ellenőrzi, hogy van -e raktáron. A mai éles árversenyben és a kütyük naponta eső árai miatt és a bizonytalan fizetőképes kereslet miatt raktárkészletet a cégek nem tartanak, pénzbe kerül a helyiség is, az alkalmazott aki ott áll, a weben minden terméket fel lehet tölteni, elírással és meg lehet rendelni, 5-8 nap, esetleg két hét és élvezhetjük a készülékünket.

Mi van akkor, ha azonnal kell? Szinte botrányosan szűkülnek a lehetőségek, már nincs tényleg az, hogy bemegyek egy boltba és nagy választék van, vagy ez a bolt rohadt drága és max arra jó, hogy megnézem, hogy mit fogok igazából megrendelni majd máshol. Ezzel nem is lenne baj, csak a rendelős boltok közül sok tényleg lassú, mint az állat, megrendelem, hitegetnek és utána, ha törölni akarom a tranzakciót mert nem hiszek a dologban újra kezdhetem az optimalizálást és persze megint eltelik egy kis idő. Ha van lehetőség akkor olyan helyről kell venni ahol van raktáron, de ez sem mindig igaz, hiába írják a weben, hogy van készlet, hát néha kurvára nincs. Öröm, hogy van egy-két nagyobb bolt hálózat ami neten nézhető, utána boltban átvehető, vagy kihozzák, ha persze van raktáron. Ezeknek a cégeknek a forgalmuk miatt már megéri tartani boltot ahol azt várná az ember, hogy odamegyek, kifizetem és elhozom a kütyüt.

Akartunk párásítót venni, kitaláltuk melyik legyen és rögtön keresésre indultam, az extreme digital boltjában meg is találtam, raktáron is van, de másnap a közelebbi boltba átviszik. Megrendel, ma kapok e-mailt és sms-t is, hogy vegyem át 3 napon belül, címmel, nyitva tartási idővel és rendelés azonosítóval. Fasza, bedöcögök a boltba, elmondom mit szeretnék, kapom a számlát, kifizetem. Várok és várok. Kezdő eladó bénázik az előttem lévő két emberrel akik tabletet és könyv olvasókat vettek, megy a bénázás, tokot nem találja, képtelen a ragasztószalagot használni és ott szerencsétlenkedik. A két ember kiszolgálása 15 perc volt miután fizettem. Utánam még 2 embert szolgáltak ki, mire előhozták a kütyüt. Közben persze 3 ember állt ott és csinált kb semmit, de a számlámat már mindenki látta, hogy mit kértem. Gondolom a raktár másik sarkába senki nem szerett volna elmászni érte. Beszarás, de fizetést követő 20 perc után volt a kezemben a termék. Agyam eldobom bazdmeg. Ilyen a kibaszott világon nincs. Klasszikus magyar mentalitás, egy csinálja és 5 nézi. Miért nincs az, hogy, ha több eladó van akkor kérik el a számlát a következő emberektől és hozzák ki a termékeket szépen egyesével? Vagy kettesével? Számomra ez hihetetlen, de a kezdő pancser eladó miatt ott kellett állni 20 felesleges percet, fizetni azonnal, utána már le van szarva az ember?

post retro nes

December 9th, 2012

Filed under: Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 11:41 pm

Azért egy ilyen övcsat megéri ám a pénzét. Öröm volt kézben tartani. Egy röpke pillanatig még az is megfordult a fejemben, hogy talán nem is szabadna kinyitnom és a polcon milyen jól fog mutatni. De elkezdtem hordani és nagyon bejön:) Majd nemsokára megjönnek a társai is, eddig Benji és egy vonalkód van még rajta kívül. De nagyon sok jó darab van szerte a világon. Van már egy 30as lista amit szépen majd bevásárolok a jövőben:)

post kedvezmény, tömeg, gyilkolás

November 26th, 2012

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 11:42 am

Pénteken hatalmas akció keretében a bricostore és a tesco is kiárusított. Bricostore bezárja a bazárt és gyakorlatilag mindent kidobál 30-70% kedvezménnyel, a tacskó pedig a játékokra adott 50% kedvezményt. A bricostorenál érthető volt, hogy szinte mindegy alapon kidobálnak mindent. Pénteken indult az akció és már délután üres volt a bolt, építési anyagok még voltak dögivel, de szerszámgép, vagy bármilyen szerszám már nem volt, mert azért egy normális fúrót 30 helyett 15ért megcsípni, azért az tényleg nem egy rossz deal. Gyakorlatilag esélytelen lett volna fizetni gyorsan, kígyózó sorok végig a kasszánál, így miután örömmel konstatáltam, hogy bár bizony az én különleges vágyaimat itt már egyik termék sem elégíti ki, a kijárat felé vettem az irányt. A parkoló helyemre csak 4 autó akart egyszerre lecsapni. Öröm, hogy elszabadultam. Péntek este a tescot meglátogattuk, én úgy láttam, hogy egy napközbeni árutöltés után érhettünk oda, mert mi már üres polcokat, de a környező emberek teli kocsival rohangásztak. Legót esélytelen volt megcsípni, már a normálisabbakat, mindent vittek ami mozdítható volt, pár játékot mi is bezsákoltunk, majd sorban állás után kifizettük. Utána megint sorban állás, mert utalványban kapja vissza az ember a kedvezményt, amivel visszakötnek minket a tescohoz. Persze apró betűként ott volt, hogy decemberben le kell vásárolni, ha jól rémlik december elején. Ez pár ezer, esetleg pár tíz ezer forintnál nem igazán jelent gondot, veszünk két csomag mosóport meg ezt azt és pipa. De azok, akik feltehetően kereskedelmi jelleggel vásároltak 10 db vonat legót, ahol már 200e huf fölött kell levásárolni másfél héten belül, már az is azért kérdéses. Valószínű, hogy a kereskedelmi részt kiiktassák, ezért van rövid határidő a bonok beváltására, különben megveszünk mindent és másnap már vaterán pörög az egész készlet. Az 50% kedvezményt nézegetve igazából a tesco játék árai 5-10% esetenként 20%-kal drágább mint máshol, legóra bőven igaz, hogy esetenként 25%-kal is drágább lehet egy játék a legolcsóbb webshopokhoz képest. Ez az 50%-s akció viszont még mindig megérte így. Engem az zavart, hogy mire odaértünk már nem volt választék, legközelebb éjfélkor megyünk be, összeválogatjuk ami kell és ott alszunk mellette és elsőként fizetünk, ha elindul az akció, közben pedig tesco wifin keresztül feltöltjük a termékeket vaterára/e-bayre, hehe.

post ¡Viva la Revolución!

November 21st, 2012

Filed under: Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:45 am

Azt elhiszem, hogy mindenkinek sok a munkája és próbálja úgy csinálni ahogy tudja. De, ha egyszer nem bírják és zsúfoltság van, akkor a főnökség miért nem látja és áll oda, hogy uraim, kell még ember, vegyünk fel, csináljuk, a népet kell szolgálni, és az a nép türelmetlen és szeretné úgy érezni magát, hogy ki van szolgálva és olyan szolgáltatásért fizet ami megfelel a mai kor színvonalának. Konkrétan a postáról és a vámról beszélünk. Ez a kettő párosítás sosem volt nyerő. Korábban, ha jött csomag és vámos/áfás játék volt akkor az Orczy térre a kis cetlivel a kezünkbe besétáltunk, jó esetben 5-10 percet álltunk sorban, megkaptuk a határozatot és mehetett a fizetés a helyszínen. Volt, néha ugyan, hogy nem tudtam milyen csomagot kaptam és lövésem sem volt, hogy annak a csomagnak mi az értéke, így mindig bőségesen vettem fel kp-t, hogy ne érjen meglepetés. Ja igen, kártyával persze nem lehetett fizetni. Ez így jó volt nagyjából, inkább elfogadott.

A posta és a vámolás most kiköltözött valahová a reptér mellé. Már nem kell bemenni személyesen, de küldenek egy levelet, ha adatokat kérnek vám és áfa ügyileg, ezeket már elektronikusan is meg lehet küldeni nekik. Válasz persze nincs, csak majd egyszer jön a postás akinek a kezébe kell leszurkolni a lóvét kp. Otthon vagyunk, valamikor csönget valaki és pénzt kér. Nem fogok otthon ülni a kezemben a pénzzel és várni a postást. Kényelmes ezt otthon intézni, de akkor legalább lehessen választani, legyen online felület, ahol elektronikusan be tudom fizetni a pénzt és utána a postás gond nélkül hozza a csomagot. Ma már, ha külföldről vár valaki csomagot, elképzelhető, hogy van internet kapcsolata, sőt ha ezt a csomagot ő vette, akkor valószínű, hogy van valamilyen elektronikus fizetésre alkalmas plasztikkártyája. Biztosan van kivétel elég sok, de szerintem nagyrészt erről van szó. A határozatot pedig mi a redvesnek küldik ki papíron?

És ez még a történet eleje, mert a posta ám odabassza a vám elé állítás költségét szó nélkül. Mire fel? Ki a kurva anyám bízta meg őket? Január egytől megbízhatok más intézményt, hogy eljárjon helyettem? Lenne még itt mit fejlődni, mert ez balkán ami itt van. Arról is kell ám beszélni, hogy egy kurva csomag 2 hetet pihen a vámon és nem történik semmi, a telefont ritkán veszik fel, a posta oldalán a nyomonkövetés legalább be van kapcsolva a nemzetközi rendszerbe és nagyjából azt mutatja amit minden nyomkövető rendszer mutat a világon bárhol. És ott lehet látni, hogy 2 hete vám elé van állítva. Ha most úgyis minden csomagra rá vannak izgulva, legalább még két Gézát felvehetnének, hogy gyorsabban menjen a történet. Droid munka, de ez van, csomag megvizsgál, érték x EUR alatti, pöcsét rá, vámmentes, mehet a picsába a userhez. Érték magasabb, másik szalagra rakjuk, mehet tovább Gézához, Géza meg megnézi mi van ráírva és átgondolja, hogy reális -e.

Ennyit kell csinálni. Egy kurva csomag nem volt kibontva sosem, tehát nem néznek bele csak gondolom kevés számú csomagba. Nem hiszem el, hogy egy csomagnál 5 másodpercnél tovább kell -e gondolkodni. Fejben gyorsan eldönthető, hogy mi után kell fizetni és mi után nem. Utána mehet tovább a műsor, kap iktató számot ami egy előre legyártott vonalkód matricával már iktatva is kerül a rendszerbe. Név és cím alapján. Julika pedig beviszi a rendszerbe, 10 másodperc alatt gépelhető a szöveg, jöhet a következő. A meglévő rendszerből pedig két óránként dőlhetnek ki a határozatok amiket vagy gép vagy Géza II. pedig ablakos borítékba dobál be. Miért ne lehetne ezt automatizálni? Egy kurva egyszerű program kiszámolja, hogy mi a helyzet, csak annyi kell, hogy az árfolyamokat tudja a rendszer, ami pedig elérhető minden nap az MNB weboldalán.

Ez ennyire nehéz lenne? Nem, nem nehéz, csak ez közvetlen a nép kényelmét szolgálná és nagyot gondolom nem lehetne szakítani vele, hogy ezt megcsinálják. De ez van, nem dünnyögök tovább, várok türelemmel, hogy a 2 hete a vám előtt rohadó 3 dolláros bluetooth modulom és a másik fantasztikus 10 dollár értéket képviselő hálózati kártyám megérkezzen már végre. Kibaszott Balkán!

post balkán vol n^n+1

September 16th, 2012

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 2:41 pm

Akarjuk csinálni Atillllával és Wizarddal azt a quadcoptert. Megrendeltem a motyót. A kicsi sárgák elég gyorsan feladták a kütyüket és szépen kaptam róla mindenféle számokat, hogy online tudjam trackingelni. Pár nap alatt eljutottunk oda, hogy átadva a magyar vámosoknak, szeptember 4. Lehet előre ittam a medve bőrére és túl örömködtem magam. Mert mi van? Pár nappal később dobok egy e-mailt a vámkezelésnek, 3 napig lófasz válasz, felhívom őket, ja igen itt van, még a vámosok nem döntötték el hogy mi legyen vele, vámolva vagy sem. Pénteken dobtam nekik 10 nap után egy új e-mailt de nuku válasz azóta sem. Próbáltam hívni őket délben, de persze telefont nem veszik fel. Ez gyász, komolyan mondom gyász, mi lesz itt karácsony előtt amikor mindenki rendeli a cuccokat külföldről? Eddig október végén rendelt cuccok legkésőbb november végén megérkeztek. Most januárban fognak megérkezni? Mi a faszért kell két hetet ülni egy csomagon? Rá kell mondani, hogy már bizony ennyi és ennyi a vám és áfa, vagy bizonyítsam be, hogy nem valami papírokkal, ha nem tetszik. OEM zacskós cuccokra amire még egy betű sincs ráírva hogyan számolja ki, hogy mennyit ér? Ebayen nézelődik??? Ugyan már.. komolyan mondom ez egy rossz vicc.

post reptéren jártam, káoszt találtam

July 9th, 2012

Filed under: Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 3:40 pm

Bezárt az egyes terminál Ferihegyen nem oly régen ezért most minden a kettes terminálból indul. Azt hinné az ember, hogy ez öröm és boldogság, mert a kész új középső terminál majd milyen szépen átveszi az embereket és kényelmesen el lehet férni mindenhol. Persze. Bent biztosan nincs probléma, de ami a kocsikkal van, az már tényleg horror. Az alsó szint még mindig lezárva, csak a felső szintre lehet kocsival menni. Hiába van bal és jobb oldalt parkoló, nem számít, katasztrofális a helyzet, mindenki mindenhol próbál megállni, kikerülni, várakozni. Nincs egy kész drop off, vagy pick up lane ahol max fél percig lehet állni és egymás után állnának az autók, és indulhatnának, mehetnének szépen sorban egymás után. Nem, itt teljes a káosz. Ha találsz parkolót, akkor 1000 HUF fél óra. Ez még nem is lenne baj, de kártyával nem lehet fizetni. A lenti parkoló sem lenne probléma, de ott is csak KP lehet már fizetni az automatáknál. Nyílván olcsóbb így, mert nem kell pénztáros, de ott legalább lehetett kártyával fizetni. Szóval káosz az egész, ez nem egy XXI. századi reptér szervezése, hanem valami katonai logisztikai intézmény ami támadás alatt áll és mindenki fejvesztve csak a saját feladatára koncentrál.

Személy szerint én BKV buszt nem is láttam a kettes terminálnál. Ugye vonat még nincs és szerintem nem is lesz. Viszont 2 db csont üres 93-s buszba is belefutottunk amik Ferihegy 1-re mentek. Már régóta bezárva a reptér, de az üres busz jár oda-vissza. Ennyire jól megy a városnak…

post reklám

June 24th, 2012

Filed under: IT,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 8:49 pm

Na ettől féltem. Tecső elkezdte nyomatni a reklámos videókat. És persze magyarul megy. Teljesen beszarás a történet. Várom, hogy üvöltsön Meredith Brooks, erre jön valami reklám, át lehet ugrani, de akkor is, ilyen a világon nincs. Csak azt nem tudom, hogy a mobilos app is nyomni fogja? Mert az totál kibaszás megzabáltatni ilyen hulladékkal a dataplant. És igen, ez nem tetszik!

Next Page »
ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)