https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post jupiter ascending

March 1st, 2015

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 9:05 pm

Bevallom nem néztem előzetest, szándékosan nem olvastam róla semmit. Azt tudom, hogy Wachowski és akkor nem egy átlagfilmet fogunk kapni. Az elmúlt időszakban rendszeresen kaptuk a scifiket, mélyebb, kevésbé mélyebb mondanivalókkal, látványokkal, humorral megfűszerezve. A felhő atlasz után már minden elképzelhető tőlük, várós film volt és őszintén mondom, hogy nagyon pozitív volt a csalódottságom.

jupiterascending

A film nem arról szól, hogy van egy kislány aki a Jupiterre jut el. Najó, eljut, de mi célból és hogyan, az megint egy másik kérdés. Megint abból indulunk ki, hogy az emberek a Földön csak olyan időtermelő lények. A Földet benépesítették, hogy szaporodjanak az emberek, sokasodjanak. Sok faj él még az emberen kívül az univerzumban, viszont mindegyik ilyen faj halandó. A halandóságot viszont le lehet győzni (amennyiben a villamos nem üt el, vagy valaki nem gyilkol meg), méghozzá az emberekből készült kivonatokkal. Egy egység ilyen kivonat 100 emberből készül el. Gyakorlatilag a Dűne történet van átalakítva egy kicsit, fűszer amit emberekből nyernek ki és nem a mesterek termelik. Viszont a gazdaságnak szerves része a történet és több bolygó van ahol embereket termelnek. A bolygók fölött a tulajdonosa rendelkezik, mint a termőföld, csak itt a (F)földtörvény nem olyan, mint nálunk :)

Hatalmi harcok folynak a területekért és a Föld pont egy ilyen hatalmi harc közepén van, aratás érett túlnépesedett bolygó, egy családon belüli területi vita részeként kerül a történetbe. De mi köze ennek a Jupiterhez? A főszereplőt hívják Jupiternek, apu nagy csillagászat mániás volt, aztán a törzskönyvezett neve a lánynak így Jupiter lett. A sztoriban van még némi menekülés Amerikába státusz, orosz bevándorlás, takarítás, a kellően beállított legalja munkát vállaló szerencsétlen emigránsból hogyan lesz a Föld tulajdonosa.

A genetika a kulcsa mindennek. A tulajdonosi szerkezetben az egyik tulajdonos genetikai kódja megegyezik Jupiterével és mint jogos örökös a testvérek ki akarják fúrni saját gazdasági érdekeik miatt. Különböző gusztustalan lehetőségeket vázolnak elénk, hogy mivel lehetne a királyi vért semmibe venni semmissé tenni a tulajdonlást. A túlélés, menekülés mellett egy hatalmas üzenet, hogy az időből nagyon kevés van és az idő az ami a nagy galaktikus birodalmat, gazdaságot alakítja, akinek van pénze, tovább élhet, de milyen áron, gyakorlatilag a nagyurak és hölgyek szolgálók seregei közt tengetik napjaikat és nincs egy őszinte pillanatuk senki felé, mert mindenki fél, hogy valaki hátba fogja szúrni. Ez talán az egyetlen komoly üzenet a filmben, a balansz a hatalom és a szeretet közt talán.

Ezen felül nagyon látványos, nagyon jól megkomponált muzsikával rendelkező film a pont kellő mennyiségű képtelen humorral fűszerezve. A színészi játékra nem volt panasz, mindenki illett a neki szánt szerepre, bár lehet Mila Kunis túl naivra sikeredett. Tatum és Bean hozzák az érzelgős fenegyerekeket és Redmayne is jól alakítja az igazi mocskot Booth pedig a szépfiút. Nekem nagyon tetszett, az én értékelésem személy szerint 9 pont, de csak azért nem 10, mert lehetett volna még a háttér dolgokat jobban kidolgozni és még így 20-30 perc látványt elénk teremteni.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)