https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post ez itt a vég…

October 20th, 2021

Filed under: AndrewBoy Jr,Napi fájdalom,Oldies,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 7:47 pm

Mikor a gyerekek mondják, hogy apa a Narutót le kéne tölteni, mert azt mondják a suliban, hogy az nagyon jó és a Dargon Ball is állítólag hiperszuper, apa légyszi. Jó, hát apa aki ugye hatalmas Dragon Ball fan letölti a sima Dragon Ballt és a Dragon Ball Z-t. Szépen magyarul minden ahogy kell, csak szépen sorrendben nézzétek. Fél óra múlva, apa ennek nagyon szar a grafikája, apa ez nagyon fos, apa valami másik fajta Songokut láttunk mi. Jó, mit lehet tenni, kihagyva 400 részt rögtön a Dragon Ball Superhez ugrunk. Na ez bezzeg tetszik nekik és leragasztja őket a fotelbe egészen keményen. Kíváncsi vagyok, hogy mikor jön majd az apa kell egy Songoku figura, apa kell egy Bulma figura, apaaaa vegyünk Songoku jelmezt:D Ez van, na jó, én is nézem….

IMG_20211020_195612_resized_20211107_075958032

post hol vagytok utazók?

January 2nd, 2015

Filed under: Kirándulás,News,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:36 pm

A Voyager program keretében 2 szondát indítottak útjára 1977. augusztusában és szeptemberében. Feladatuk a külső bolygók megfigyelése és “nagy felbontású” képek hazaküldése volt. Ezek mellett számos egyéb fő feladatuk is volt, mint a töltött részecskék tanulmányozása, a napszél erejének a mérése, a gázóriások mágnesességének felderítése, felszerelték még őket plazma spektrométerrel, . A legtávolabb lévő ember alkotta tárgy jelenleg a Voyager 1 ami 2012. augusztus 25. óta már biztosan kilépett a Naprendszerből (a napszél ereje drasztikusan lecsökkent, az alacsony töltésű részecskék száma lecsökkent, a magas töltésű részecskék aránya viszont hatalmasat ugrott), a tényt 2014. júliusában újra megerősítették, így biztosan az első eszközünk ami elhagyta a mi naprendszerünket. Szegény Carl Segan ezt már nem élhette meg, pedig ő volt az egyik fő rendezője/szerzője a híres aranylemeznek.

Még 300 év és elkezdi útját az Oort felhőben amin röpke 30.000 év alatt át is repül, majd 40.000 év múlva másfél fényévre megközelíti a Gliese 445 csillagot. Rendszerei 2025. után már biztosan felmondják a szolgálatot, a plutónium készletének már csak 65%-a van meg aminek a felezési idejét hamarosan eléri, így tápellátása teljesen bizonytalan marad. Mivel a napszél már nem gyorsítja így, ha semmivel nem ütközik, 17 km/s folytatja útját a Tejúton keresztül.

A szonda jelenleg 19,5 milliárd km-re van a naptól és egyre jobban távolodik, a fénysebességgel utazó rádióhullámok 18 óra alatt teszik meg az utat a földről a szondáig. Egy bájcsevegés a szondával a válasszal együtt így több, mint 36 órát vesz igénybe. A szonda sok műszert már lekapcsolt, de kommunikációja a Földdel még működik és a navigációs egysége is hibátlan. Az utolsó portré amit készített a naprendszerről alább látható:

Family_portrait_(Voyager_1)

További érdekesség, hogy a szonda egy arany lemezt is hordoz magával, tűvel és egyszerűen készített instrukciókkal a visszajátszáshoz. Többféle zene, állathangok és egyéb természetes hangok mellett 55 nyelven köszöntik az idegeneket. Minden nemzet más köszöntést használ, van aki csak egyszerűen békét mond, de akad aki szívélyesen üdvözli az idegeneket. Angolul, japánul, latinul, magyarul, oroszul és spanyolul így hangzanak. A hanglemez mellett egy “egyszerű” leírás is helyet kapott a Föld helyzetéről (pulzárokhoz viszonyítva) és pár ábra a hidrogénatom rezgéséből átszámított másodperc alapú lejátszáshoz bináris megfogalmazásban. Aki ebből rájön, hogy miként kell lejátszani a lemezt, megkapja a helyi nagydíjat.

golden_record_cover_sm

Következő jelöltünk majd a New Horizons lesz, aki 2015. áprilisában a Plútót közelíti meg majd 10 évnyi utazás után. A New Horizons viszont sosem fogja utolérni a Voyager 1-t. Indító sebessége bár nagyobb volt, mint a Voyager, de folyamatosan lassul és a jelenlegi 15 km/sec sebesség tovább fog 13 km/sec sebességre csökkenni a Plútóval való találkozás után. Aztán lehet lesz még küldetés (bár most a Hold és a Mars van terítéken) ami ismételten a Naprendszer elhagyását tűzi majd ki célul, hogy évezredekkel később egy jópofa idegen megtalálja őt és esetleg válaszoljon is:)

post gugli kitalálja a gondolataidat

October 22nd, 2014

Filed under: Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:19 pm

Nem, nem a gmailes címemet használom, de ez már durva. Mostanában építette ki a digi nálunk a rendszerét és bedobtak szórólapot. Tönkrement az IKEA matracunk, 25 év garancia, cserélik, nincs gond. De… pár napja dormeo, upc és digi reklámokat látok a google adsokon. Kezdek félni…

post játék világ

September 23rd, 2014

Filed under: IT,News,Oldies,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 7:55 pm

mdJhEB6nQtsEatrGMOZpE2AMikor egy konzol eléri ciklusának a végét, nagyrészt csak legyintenek az emberek és a megszállottak veszik az új konzolt rögtön és kezdődik előröl a hercehurca a játékok beszerzésével és a régi cuccok eladásával. Azonban a régi cuccok eladása mellett még számos bontatlan csomagolásban elérhető régi játék elérhető a boltokban, melyek ára rohamosan csökkenni kezd. Ezt az átmeneti időszakot tudja a türelmes ember meglovagolni és töredék árakon hosszú időre bevásárolni a szórakozásból olcsón. Most egyelőre a PS3ról legyen szó, nekem az van és ide szoktam játékokat keresgetni. A legfontosabb, hogy a megjelenéskor nem szabad játékot venni, türelmesnek kell lenni…

m0Q2Trp0Vl91nUp-tsFfuCAMennyire? Én a Lego játék sorozatokra 1 évet vártam, mire ebayen megjelentek a kritikus feleslegek és a kezdeti 50-60 dolláros ár szépen apadni kezdett 30-40, majd később már csak 10-20 dollárra. 5000 Ft is nagyon sok pénz még, alkalmanként, ha az ember türelmes licitál, akkor olcsón beszerezheti a játékokat. Azonban vannak kult címek, amiket csak elég rövid ideig lehet megvenni olcsón, utána már a gyűjtőknél landoló volumeneknek meglesz a maga piaca és általában így borsosabb ára.

mRHTFEvrlhELbFNWsWl-N5gElég a super nintendomból kiindulni, majdnem tíz évvel ezelőtt vásároltunk egyet használtan a vaterán és egy font körül sikerült hozzá játékokat venni. Nagyon sok régi kedvencet, nem feltétlenül befektetési céllal, de egy supermario kart az akkori postával együtt 2 font helyett ma már 30-40 font körül kérnek darabjáért. Egy wolfenstein 3d vagy doom szintén filléres pár dolláros ára ma már állapottól függően 20-30 ezer forintot is érhet, mindez 9-10 év alatt. A japán belpiacos kult játékok pedig sokszor abnormálisan drágák.

moXqmk3hTkevBeW_liJlYSQ

És képzeljük el, hogy valamink eredeti és bontatlan csomagolásban van, helyszínen összeszarod magad, fél éven belül biztos jön valami megszállott aki képes minden pénzét beleölni a történetbe és megveszi a cuccot. Persze lehet nem fog vele játszani, csak nézni és további befektetésnek vásárolja meg. A PC-s játékok, ha bontatlanok, szintén giga pénzt képesek érni. De ugyanígy jó befektetés lehet a lego is. Millenium falcon, UCS kiadás, 10 évvel ezelőtt cca 100e Ft-ba került, ma egy bontatlan doboz 1 millió forint fölött képes gazdára találni, de egy bontott is több száz ezer forintért megtalálja új gazdáját. Egy 5000 db-s legónál az utánrendelés nem egyszerű móka, kb 50 ft / kocka lehet számolni az átlagárat, ha valaki képes egyesével mindent megrendelni, akkor 250 ezer forintból össze is rakhatja és megpróbálhatja kisebb haszonnal eladni. Az összeszerelési útmutató pdfben elérhető a lego oldalán. Raktam már össze félig hiányzó b-winget szép summáért.

Szóval aki esetleg most akar játékokba befektetni pár 10 ezer forintért, bízva abba, hogy 5-10 éven belül ezek a játékok keresettek lesznek és darabja több tíz ezer forint is lehet, ne fogja vissza magát, elég szép dömping van a különböző boltokban a ps3 és a régi xbox játékokból. Egy Uncharted 2 special editionért már most fél milliót kérnek. Jó gyűjtögetést, jó bidelgetést!

m7aJ7Vvwgv3Hj38Ia2H4mDw

post vegyünk tv-t, várj inkább szalámit…

September 20th, 2014

Filed under: Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 8:00 pm

Aldiban igazi kínai remek elektronikai cuccok szoktak lenni mérsékelten elszállt áron. Webcamera, pendrive, apróságok. Aztán az ember ránéz a TVkre is és még azt is lehetne mondani, hogy árban és ránézve a minőségre egy nyaralóba még elfogadható áron is vannak ezek a készülékek. Lázasan várom már, hogy mikor lesz megint TV az Aldiban. Az osztrák aldi mindig egy héttel előttünk jár, így a magyar kínálatot már egy hónappal ezelőtt lehet sejteni és lehet számolgatni is. Ma este nézem az osztrák Aldi (Hofer) honlapját és rábukkantam az alábbi gyöngyszemre:

pickszalami

6,49 EUR 400 gramm, vagyis 2.018 Ft, kilója pedig 5.045 Ft. Nettóban ez az osztrák 20%-s áfát számolva 4.202 Ft. Nosza nézzük meg, hogy itthon mibe kerül ez a közkedvelt ám drága csemege.

tescoszalami

A Tescoban ez a termék 2.699 Ft, kilója pedig 6.748 Ft. Nettóban ez a magyar 27%-s áfát számolva 5.313 Ft. Persze ez Tesco és nem a népnemzeti igazi magyar áru supplier CBA, nekik is van weboldaluk, lássuk ők mit mutatnak:

cbaszalami

Kicsit nehézkes a helyzet, hiszen 380 gramm a termék, méretre persze közel akkora, így az összehasonlítani vágyónak rögtön a kilós árat kell nézni, lásd ugyanezt a turpisságot a Mizó tejnél és kakaónál, 450 ml és 900 ml termék, ugyanakkora szokásos 0,5 l és 1 l csomagolásban. Persze lehet utána verni a tamtamot, de, ha nem nézte meg az ember az apróbb Ft/ l,kg,etc árat, akkor bizony barátom így jártál, átbasztak szépen és csendben. Node ne legyünk ennyire balfaszok és olvassuk el végre, hogy mibe kerül. Igen, meglepő, de olcsóbb, mint a Tesco, kilója csak 6.289 Ft. Nettó magyar ár 4.951 Ft. Az osztrák 4.202 Ft még nettóban is bőven olcsóbb, ami nem magyarázat a differenciára és végső soron a teljes árat nézve kicsit csalódás, hogy egy hazai itthon azért jelentősen drágább a végén. De elég csak a két évvel ezelőtti németországi bevásárlásomra gondolni, nem is tudom miért vagyok meglepődve. Annak azért örülhetünk, hogy az Amazon.com-n 3.250 Ft-nak megfelelő dollárt kell leszurkolni, legalább nem nálunk a legdrágább:)

post húsvéti ajándék:)

March 29th, 2013

Filed under: IT,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 12:23 pm

Még december közepén kaptam a t-hometól akciós ajánlatot. 9990 Ft egyszeri összegért és 2 év internet hűség mellé kaphatok egy Samsung Galaxy 7.0 Tab 2-t és valamilyen wireless routert is adnak ajándékba, vagy 4990 Ft ellenében Ghoo 7″ Tab. Kapóra jött a történet, mert novemberben amúgyis aláírtam újabb két évet velük, felhívtma őket, hogy ez a két év ez összesen így négy év lenne, vagy mostantól indul újra a kettő év. Néni elmondta, hogy most indulna újra, rendelést felvette a Ghoo Tabra, 4990 Ft. Öröm és boldogság. Este meggondoltam magam, elolvasgattam a Samu tudását és fényévekkel jobbnak nézett ki, mint a Ghoo, így felhívtam őket, töröltettem a megrendelést és egy új megrendelést vetettem fel velük. Nénivel 5x elmondattam, hogy előző rendelés törölve, új rendelés 9990 Ftért rögzítve.

Vége volt a karácsonynak, de még szilveszter előtt csöngetett a futár, kihozta a kütyüket. Öröm és boldogság, tényleg profi kompánia, na lássuk. Nem tudtam átvenni, mert a Ghoo tab volt benne és nem a Samu. Így hibás kiszállítás miatt visszaküldettem a bontatlan csomagot a futárral. Eltel egy hónap, semmi nem történt, megint felhívtam a t-t és azt a választ kaptam, hogy igen, látják a rendelésem, de valamiért a másik csoporthoz nem megy át akiknek a szállítást kéne intézniük. A következő két hétben kétszer próbáltam meg, de sosem tudtak olyannal beszélni aki a kiszállítással foglalkozna, többször ígértek visszahívást, de sosem történ semmi.

Meguntam, egy hónapja az egyik plázában berontottam az üzletbe, írásos panaszt tettem. A hölgy kedves volt és látta, hogy él a rendelés és minden rendben van, de ő sem érti miért nem szállították még ki. Panaszt megtettem. Eltelt egy hónap, mázli, pont t üzlet jött szembe, kérdeztem, hogy mi a szerencsétlenség van már, még válasz sem jött. Hölgy közölte, hogy a panasz rögzítését követően pár nappal valami módosítottak és onnantól számítódik a harminc nap, és nekem a rendszerben semmilyen rendelésem nincs és különben sem érti mit akarok. De most 47 ezerért meg tudom venni és akkor rendezzük le gyorsan. Elkértem a vásárlók könyvét, szépen beleírtam. Hétfőn kaptam egy SMS-t, hogy az ügyemben a választ postázták. Tegnap hozta a futár a tabet. Felhívtam őket, hogy wifi router nem jött és 9990 Ft-ba kerül -e a történet és ugyanarról a karácsonyi akcióról beszélünk -e. A hölgy mondta, hogy igen, látja, hogy futár hozta ki (DHL bazdmeg!!!) és a wifi routert majd egy t-s kolléga fogja valamikor vinni. Mivel a router annyira nem érdekel ezért részemről lezártnak tekintem az ügyet, a tabet szépen felbontottam, kicsomagoltam és a gyereknek önszórakoztatásra átadtam:)

Első nekifutásra hibátlan a készülék. Ez a második generáció már tényleg nem problémázik a HD felbontásokkal. A tegra2ben alapból még gondok voltak, mert az AC3-t nem akarta hwből kipréselni magából ezért néha röccent a kép. Igaz 7 col, de miért ne néznék rajta HD műsort, ha abban a formátumban már el van mente a kütyü. Jól müxik, a család örül, az én xoomom pedig megmenekült a kapirgáló kis kezek közül. Persze a lebaszást már megkaptam, hogy a kocsiba a xoom fog kelleni, mert szegény gyerek nehogy csak 7″-n nézze a csíkos tigriskét. A feeling legalább meglett. Hó, hideg, kész karácsony és még ajándék is van:)

Megint látszik, ha valamit el akarunk érni, akkor tényleg a vásárlók könyvét kell teleírni, különben szarnak az ember fejére. Lényeg, 50 ropi helyett 10 pénzbe került és már akartunk venni, vegyük úgy, hogy az internet elérésből adnak a következő két évben havi 1650 ft-t. És még a kamatokat is megnyerem! :D

post hús, tej, kenyér, vásároljunk külföldön?

December 17th, 2012

Filed under: Kirándulás,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 3:24 pm

Osztrákiában jártunk, boltot találtunk, szabad -e hüledezni? Igen. Szabad. Alapvetően sírunk, hogy minden milyen drága itthon és az áfa miatt is olcsóbb a szomszédban ez meg az, de arra nem jövünk rá, hogy igen, olcsóbb a kínai import gagyi fogyasztási cikk, olcsóbb a ruha, de pont az áfa miatt, vagy még azért is, mert nem 285-tel számol a bolt, hanem 310 forinttal mikor rendel, mert sosem lehet tudni, mert akkor is annyiért adja az IKEA a terméket mikor 320 a forint. Maradjunk olyan termékeknél ami nálunk is elérhető saját gyártásban, liszt, hús, etc. A boltban 170-200 ft közt lehet egy kiló lisztet kapni, szlovéniában 0.8 EUR vagyis 230 ft-nál kezdődik a liszt bolti ára, ausztriában most a csirkemell filén hüledeztünk, 14 EUR / kilós áron majdnem 4 ezer ft-ba kerül egy kiló csirkemell. Itthon ez cca 2 ezer ft ilyen jellegű kiszerelésben. De a benzin is 450 ftra jön ki literenként az autópálya mellett, a magyar oldalon 440 ftnál drágábban nem találtunk még az autópályán sem ma üzemanyagot. A zsömle, kenyér alapvetően másfélszer drágább mint itthon, az alapvető cuccok biztosan drágábbak. Hogy minőségre jobbak -e? Nem vagyok benne biztos, egy osztrák kenyér miért lenne jobb, mint egy magyar vagy az osztrák tej miért lenne jobb, mint a magyar, gyakorlatilag a hús és tejtermelésben résztvevő takarmányipar használ fel magyar alapanyagot, így maximum a receptúra más, de azt is minden cég a legolcsóbb alapanyagokkal tömi agyon, hogy maixmális profitot vigyen haza. Tehát az a fogyasztói kosár annyival mégsem olcsóbb kint, ha csak az alapvető élelmiszereket nézem, olcsósodni ott kezdünk igazán ami mindkét országnak valós import és az áfa különbség és a volatilis EUR/HUF miatt belekalkulálható rizikót kényszeríti ki az importőrből. Ami érdekes, hogy 1kg pick szalámi 17 EUR, azaz kb 5 ezer forint kint, annyi mint itthon, valszeg az áfa difiből a logisztikai költségeket lehet fedezni.

post ¡Viva la Revolución!

November 21st, 2012

Filed under: Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:45 am

Azt elhiszem, hogy mindenkinek sok a munkája és próbálja úgy csinálni ahogy tudja. De, ha egyszer nem bírják és zsúfoltság van, akkor a főnökség miért nem látja és áll oda, hogy uraim, kell még ember, vegyünk fel, csináljuk, a népet kell szolgálni, és az a nép türelmetlen és szeretné úgy érezni magát, hogy ki van szolgálva és olyan szolgáltatásért fizet ami megfelel a mai kor színvonalának. Konkrétan a postáról és a vámról beszélünk. Ez a kettő párosítás sosem volt nyerő. Korábban, ha jött csomag és vámos/áfás játék volt akkor az Orczy térre a kis cetlivel a kezünkbe besétáltunk, jó esetben 5-10 percet álltunk sorban, megkaptuk a határozatot és mehetett a fizetés a helyszínen. Volt, néha ugyan, hogy nem tudtam milyen csomagot kaptam és lövésem sem volt, hogy annak a csomagnak mi az értéke, így mindig bőségesen vettem fel kp-t, hogy ne érjen meglepetés. Ja igen, kártyával persze nem lehetett fizetni. Ez így jó volt nagyjából, inkább elfogadott.

A posta és a vámolás most kiköltözött valahová a reptér mellé. Már nem kell bemenni személyesen, de küldenek egy levelet, ha adatokat kérnek vám és áfa ügyileg, ezeket már elektronikusan is meg lehet küldeni nekik. Válasz persze nincs, csak majd egyszer jön a postás akinek a kezébe kell leszurkolni a lóvét kp. Otthon vagyunk, valamikor csönget valaki és pénzt kér. Nem fogok otthon ülni a kezemben a pénzzel és várni a postást. Kényelmes ezt otthon intézni, de akkor legalább lehessen választani, legyen online felület, ahol elektronikusan be tudom fizetni a pénzt és utána a postás gond nélkül hozza a csomagot. Ma már, ha külföldről vár valaki csomagot, elképzelhető, hogy van internet kapcsolata, sőt ha ezt a csomagot ő vette, akkor valószínű, hogy van valamilyen elektronikus fizetésre alkalmas plasztikkártyája. Biztosan van kivétel elég sok, de szerintem nagyrészt erről van szó. A határozatot pedig mi a redvesnek küldik ki papíron?

És ez még a történet eleje, mert a posta ám odabassza a vám elé állítás költségét szó nélkül. Mire fel? Ki a kurva anyám bízta meg őket? Január egytől megbízhatok más intézményt, hogy eljárjon helyettem? Lenne még itt mit fejlődni, mert ez balkán ami itt van. Arról is kell ám beszélni, hogy egy kurva csomag 2 hetet pihen a vámon és nem történik semmi, a telefont ritkán veszik fel, a posta oldalán a nyomonkövetés legalább be van kapcsolva a nemzetközi rendszerbe és nagyjából azt mutatja amit minden nyomkövető rendszer mutat a világon bárhol. És ott lehet látni, hogy 2 hete vám elé van állítva. Ha most úgyis minden csomagra rá vannak izgulva, legalább még két Gézát felvehetnének, hogy gyorsabban menjen a történet. Droid munka, de ez van, csomag megvizsgál, érték x EUR alatti, pöcsét rá, vámmentes, mehet a picsába a userhez. Érték magasabb, másik szalagra rakjuk, mehet tovább Gézához, Géza meg megnézi mi van ráírva és átgondolja, hogy reális -e.

Ennyit kell csinálni. Egy kurva csomag nem volt kibontva sosem, tehát nem néznek bele csak gondolom kevés számú csomagba. Nem hiszem el, hogy egy csomagnál 5 másodpercnél tovább kell -e gondolkodni. Fejben gyorsan eldönthető, hogy mi után kell fizetni és mi után nem. Utána mehet tovább a műsor, kap iktató számot ami egy előre legyártott vonalkód matricával már iktatva is kerül a rendszerbe. Név és cím alapján. Julika pedig beviszi a rendszerbe, 10 másodperc alatt gépelhető a szöveg, jöhet a következő. A meglévő rendszerből pedig két óránként dőlhetnek ki a határozatok amiket vagy gép vagy Géza II. pedig ablakos borítékba dobál be. Miért ne lehetne ezt automatizálni? Egy kurva egyszerű program kiszámolja, hogy mi a helyzet, csak annyi kell, hogy az árfolyamokat tudja a rendszer, ami pedig elérhető minden nap az MNB weboldalán.

Ez ennyire nehéz lenne? Nem, nem nehéz, csak ez közvetlen a nép kényelmét szolgálná és nagyot gondolom nem lehetne szakítani vele, hogy ezt megcsinálják. De ez van, nem dünnyögök tovább, várok türelemmel, hogy a 2 hete a vám előtt rohadó 3 dolláros bluetooth modulom és a másik fantasztikus 10 dollár értéket képviselő hálózati kártyám megérkezzen már végre. Kibaszott Balkán!

post hideget:D

June 21st, 2012

Filed under: IT,Oldies,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 12:52 pm

Eljött a pihenés ideje, gatyarohasztó 35 fok mindenhol, eső, szél nincs. A szmog viszont nagyon szépen látszik, csodálatosan szürke az ég alja. Talán ideje keresni valami tóparti menedéket ahol át lehet vészelni a dög meleget. Egyelőre lekopogom, hogy nincs semmi gond és minden bírja a meleget. Komolyabb hűtés nélkül egy szerverpark ilyenkor látványosan tud elfüstölni. Csak a vicc az egészből, hogy több áramot használnak el a hűtésre pár helyen, mint amennyit fogyasztanak a gépek maguk. A 3db splitklíma lerakva egy szobába és hozzá 10 db szerver elég böszme megoldás. Ha inverteres a klíma akkor még lehet azt mondani, hogy lehet takarékosan bánni a hűtéssel, de a nagymennyiségű levegő és a falak lehűtését szerintem teljesen felesleges így megoldani. Mondhatjuk, hogy a gépek egyik ellensége a víz, nyílván senki nem örülne neki, ha ázna a szerverparkja.

Több mint tíz éve azt hittük, hogy a modern computerhűtések terén a víz, gáz hűtés ilyenkorra már nagyon elterjedt lesz. Ez nem valósult meg, gyári vízhűtéseket horror áron mérik, a víz hűtését is meg kell oldani valahogy, de nagyrészt csak a szobai levegőhel megy a hűtés, kvázi annyit érünk el, hogy lassabban fog a gép felforrósodni és elég nagy hőszívó pufferral rendelkezik a vízhűtés a sima léghűtéshez képest. A vapochil jellegű rendszerek hordozhatósága nagyon limitált, egy kompresszoros fix hűtő egységhez készített lecsapató hő pufferjének a szintje nagyon alacsony, bármilyen leállás után a CPU azonnal felforr, rendszer leáll, adatvesztés bekövetkezhet. Továbbá a stabilan fagypont alatti üzemeltetés hátránya, hogy párakicsapódás keletkezhet a gépen belül ami pedig rövidzárlatot okozhat, így komoly szigetelés nélkül ilyen rendszereknek neki se ugorjunk, ugye nincs arra lehetőségünk, hogy csak akkor hűtünk mikor szükgség van rá, mert a hűtés leállásával a melegedés azonnal elindul és mire a hűtő visszakapcsol már lehet, hogy kritikus szinten van a maghőmérséklet.

A nagyon erős hűtés és jó hőpufferolási képesség ötvözete a kétkörös gáz-víz hűtés. Egy nagyobbacska (vödör) tározó már képes akkora puffert adni a rendszernek (persze leszigetelve), hogy a víz ne fagyjon meg és a hőmérséklet is csak lassan változzon 1-2 fokot. A kompresszoros hűtés hiszterézisét így 2-3 fokra be lehet állítani, tehát nem állandóan megy, csak amikor a víz 2-3 fokot melegszik, lehűtés után pedig lekapcsol és vár újra. Minél nagyobb ez a tározó, annál nagyobb a hőpuffer, így a rendszer akár több gépet is ki tud szolgálni. Egy 200-300 wattos kompresszorral ami csak 50%-ban megy már nagyon szép megtakaríást lehet elérni vs 2kw klíma ami egésznap duruzsol. Az ilyen jellegű kétkörös hűtésnél persze a víz/folyadék még mindig ott lebeg felettünk, így célszerű a leginkább vezetőképtelen, de jó hőközvetítő folyadékot keresni. Bizonyos ásványi olajok erre alkalmasak lehetnek.

Egy fenti ilyen rendszer persze macerás és elég egyedi, de valamennyire modulárissá lehetne tenni. Pénzeszközökkel rendelkező befektetni vágyó embereket várok, jelige, jéghideget a CPU-nak! :) Mindenesetre a pincében a rackszekrényben a gépek még bírják. Nincs különösebb nyűgjük. Kopp-kopp.

post malév:(

February 8th, 2012

Filed under: Napi fájdalom,News,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 1:02 pm

Valahogy nem lepett meg a hír, hogy itt a vége. Csak az volt a meglepő, hogy egyik pillanatról a másikra derült ez ki. Jó, persze érthető is és nem is, most ebbe kár belemenni. Az, hogy miért húzta eddig ki a malév az egy jó kérdés, már sokkal korábban lakatot kellett volna tenni a pénznyelő ajtójára. Nemzeti légitársaság? Akkor miért repülünk wizairral és a többi fapadossal? Miért nem a malévet választjuk? Azért mert drága és még így sem tudja magát fenntartani. Ez van sajnos, egy ilyen kis légitársaság nem bírja ki, hogy minőségben egy nagyobbat próbáljon hozni. Ha megmarad fapadosnak, a csőpincérek felének kirúgásával és mindenért pénzkérünkkel, akkor talán túlél. De így nem lehet. Ahogy országon belül a taxisoknál, úgy kontinentálisan, de akár interkontinentálisan is működik a verseny a nagy cégek között. A sokkal alacsonyabb fix költségek miatt egy Lufthansa keresztbe megeszi a malévet, egy minden esetben teletömött gép inkább hoz pénzt, mint egy üres járat. Az évi több tíz milliárdos bukó helyett inkább emlékezzünk, hogy egyszer volt ilyen. Ha valaki akar üzemeltetni itt légitársaságot, akkor az majd jön és intézi magának, de ne az adófizetők pénzéből költsünk presztizs baromságokra. Ki nem szarja le, hogy nincs légitársaság? Majd utazunk azokkal akik jönnek. És már jönnek is. Ez az egészséges verseny, a kicsi meghal, vagy beolvad és behódol, a nagy életben marad. Amíg van egy egészséges verseny addig nincs baj, legalább 2-3 lehetőség közül választani kell tudni, akkor elméletileg nem lehet nagy baj. Azt meg úgy sem engedig meg talán ebben az évszázadban, hogy 2-3-4 nagy társaság egyesüljön, mert nem lesz alternatíva.

post back in ’99

January 10th, 2012

Filed under: Oldies,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 12:29 pm

Öcsém. Azért nem sámli. Mennyire elvakult pénzimádó hívő gyűjtő degeneráltnak kell már ahhoz lenni, hogy googleadsban próbálsz híveket szerezni és népszerűsíteni az egyházat? Le sem merem írni a nevüket, nehogy belistázzon valamelyik weboldaluk. De a kép mindent elárul. Gyakorlatilag késtek párszáz évet, mert a politikába nem tudtak olyan erősen belefolyni, mint a korábbi egyházak, így nincs gyakorlatilag sok orszában állami támogatás, nem elismertek, etc. Mondtam is 10 éve a haveroknak, hogy basszátok meg egyházat kell alapítani, jó alaptörténet kell hozzá és a dől a lé. Ügyes vállalkozási forma az egyház, főleg, ha még adót is tudnak szedni/kötelező beszolgáltatást írnak elő. Akinek megér minden pénze a hitét, ám legyen. Csak utána ne legyen véres szemű a bárány, hogy bizony a pásztor elment nyaralni a pénzből, őket meg itthon hagyta. Ja igen, a kép lentebb.

post spórolj az idővel!

January 10th, 2012

Filed under: Links,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 12:16 pm

Voltunk mostanában moziban is, korábban a MI4. részét néztük meg, tegnap pedig a Sherlock Holmes második részét. Mindkét film jó volt, a közepére lett pörgősek, akció, belassítás, ütés-vágás, lehetetlen jelenetek. Tényleg faszányosak voltak, nem egy dokumentum film egyik sem. A moziban az a szar, hogy nem lehet gyorsítva nézni a filmet. Pedig mennyit tud spórolni az ember 2 óra alatt. Nemrég elkezdtem a filmeket/sorozatokat 1,2-3x sebességen nézni, ezek még tökéletesen jól érhetőek és minden részlet kivihető. Agresszív verzióban az 1,4x is belefér egy-egy lassabb történetű filmben. Gondold végig, 2 órás film csak másfél óra, fél órát nyersz. Egy 13 részes 21 perc/részes californication 273 percét 210 percre tudod sűríteni, ami így csak 3 és fél óra 4 és fél óra helyett. Jelentős megtakarítás szerintem. Gyakorlatilag tényleg nincs idő arra, hogy a TV előtt üljön az ember és bambuljon bele a világba. Talán ezért nem is nézünk normál TV adást.

post technika

November 23rd, 2011

Filed under: IT,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 11:22 pm

Olvasom az sgn a minap, hogy mar nyuszi szembe tudnak kijelzos-vetitos kontaklencsetrakni. Jo hir. Pont nemreg beszektuk arcokkal, hogy milyen ujdonsagok es fasza lehetosegek vannak a technologiaban. Eleg egyelore egy 16:9-s szemuvegre gondolni ami szepen a periferias latasunkban meg benne van. Kikepzese nyoman a megjelenitett szoveg a hatterbe fokuszalva lenne eles. A szemmozgas vizsgalat mar eleg elorehaladt allapotban van, hogy a gep tudja, hogy mere nezunk es mozgatni tudja a feliratokat, vagy pont maskoljon egy targyat amire fokuszalunk. A beepitett gps es az elorevetitett valosagba agyazott navigacio elerheto lenne. Gyakorlatilag egy hud ami vizsgalna szemunk helyzetet es mozgasat (szemuveg eseten ez fix, nem kell a kijelzohoz kepest korrigalni a fej helyzetevel). A felismero kamera pedig rogton adatokat dobhat felenk, hogy mit latunk, kerdes, hogy turist, ehseg vagy kocsma modba kapcsoltuk:-)  elony, hogy mindent rogzit a pufferbe amit latunk 15 percig, ha megerositjuk a felvetelt akkor minusz 15 percrol indulunk, vagy amennyirol akarunk. Kezmozgas felismero, de lehet oraba rakott vezerlest is hasznlni. Gesztikulacionkkal tudjuk iranyitani, vagy az elenk vetitett klaviaturan gepelni. A hangvezeles is megoldas. Szol a zene, radio es mi eldonthetjuk, hogy vizualisan vagy audio megszakitas utjan szeretnenk a kozelgo esemenyrol, hirrol infot kapni. Giganyi lehetosegek, aztan mar csak emberfelismeres kell, ruhafelismeres, network es megosztas, realtime csapattars mutogatas iranytuvel es indulhat a harc, a kollektiv tudat elonye, hogy latjuk a virtualis ellenfelet a fal mogott, ha arra barmelyik tarsunknak ralatasa van. Valszeg inkabb az utobbi katonai lehetoseg az ami izgatna a nagyfogyaszto allamokat, a lehetoseg vegtelen, realtime tervezheto kuldetesek, alacsony vesztesegek. Gyakorlatilag egy jo lvcds szemuveg, digitcompassos fejpant, latitude, fejkamera, belso halozat kell hozza. A harctertol nem messze lehet egy wimaxos kocsi aki a lokal hq, muholdas osszekottetessel a nagy hqval…..minden adott egy vastag gyozelemhez…

post szép világ

November 6th, 2011

Filed under: Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 8:56 pm

Olvasom, hogy leszerelik az atombombákat az USA-ban, mert a nukleáris arzenál mennyiségét szépen lassan csökkenteni akarja Obama. Persze gyakorlatilag értelme nincs ekkora arzenált fenntartani, őrzés, karbantartás visz egy rahedli pénzt. Az oroszok is ezt csinálják, szerelik le. És persze amit mindenki elfelejt ilyenkor, hogy a nagy tisztaságú fegyver hasadó anyag az szépen megy az atomerőművekbe. Az orosz hasadóanyagot eddig szinte csak az USA vásárolta fel. Az urán bányászása méreg drága, az uránérc bányászati tisztasága ezrelék alatti, költség és hercehurca újra előállítani. Szép és okos gondolat energiára fordítani, mondhatjuk, hogy tiszta energiára, ha pont nincs földrengés, szökőár és egyéb más természeti csapás. Csak magunkat hülyítjük a napenerigával és a szélenergiával. A napenergia jó, de gyakorlatilag egy napcella előállítása majdnem annyi áramot vesz igénybe, mint amennyit élete során kitermel. Egy szélerőmű karbantartása, felépítése is hatalmas lóvét követel, gyakorlatilag viszont korlátozott a telepítés lehetősége. A spanyolban felépített, arizonában tervezett energia kémény jó megoldás lehet a sivatagok közepére, de ott is kell tükör hegyek, hegynyi beton. Viszont gyakorlatilag a karbantartás minimális. És bazi meleg helyeken lehet használni, ilyenből van dögivel, csak az áramot kell tudni eljuttatni.

Ne érezzük magunkat szuperzöldnek, ha bió üzemanyagot tankolunk, mert azt a szerencsétlen növényt meg kell termelni, és persze, hogy megérje, telenyomják műtrágyával, az is környezet szennyező. Az elektromos autó csak lokálisan nem büdös, az erőmű a város szélén csak többet fog termelni. Az áram előállítására Jelenleg talán ez az energia kémény a legjobb, hatásfoka elég jónak tűnik. Szahara szélére ki lehet rakni, tengervízből sót lepárolni és rögtön lehet erdőket ültetni és locsolgatni. Borítani egy kicsit a klímát a sivatagosodás ellen. Persze gyakorlatilag más haszna nincs, csak az, hogy olcsón lehet új területeket erdőbe/termelésbe bevonni.

post a zidő;]

October 4th, 2011

Filed under: Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:00 am

Gyakorlatilag lemákoltuk az elmúlt egy hónapot, hogy nem volt eső és napközben a hőmérséklet is 20 fok felett volt végig. Várhatóan egész héten így marad, éjjel már hideg van, de ez köszönhető annak, hogy reggel háromnegyed hétkor kel a nap és este pedig már negyed hétkor sötétedik. Gusztustalan és egyre gusztustalanabb lesz ahogy közeledik a karácsony. Engem a reggeli nap kelése annyira nem izgat, inkább az zavar, hogy este korán sötétedik, de ez igaz ám nyáron is, nem csak az ilyen téli időszakban. Gyakorlatilag szar időzónához tartozunk, hangoztatom én ezt régóta. A CET leginkább keleten lévő országaihoz tartozunk és teljesen abnormális, hogy nálunk este 9kor már sötét van nyáron, míg a hollandok vagy a nyugat franciák még másfél/két órán keresztül élvezhetik a napsütést. Hol a francba érdekel az engem, hogy nyáron nem reggel 4kor, hanem 5kor lesz világos? Sehol. Inkább zavaró, hogy már korán reggel rohadt meleg van és nem egy kellemes reggelre ébred az ember, hanem folyik az izadság az ember kőműves dekoltázsán. És az este lenne a lényeg. 10ig legalább világos lehetne, télen (el kéne felejteni az óra átállást is) pedig 5-6ig simán lehetne világos, nem pedig 4kor már korom sötét. Persze nálunk még nagyon jó a helyzet, mert nincs akkora különbség tél és nyár között, fentebb északon van a szívás, mikor csak pár órára süt ki a nap télen. Na az depi helyzet, de ott nem lehet változtatni az óra eltolásával. Mindenki monnyon le, vagy legyünk egy időzónával keletebbre és felejtsük el a téli-nyári időszámítást (default a nyári).

post katasztrófa helyzet:)

May 18th, 2011

Filed under: IT,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 12:45 pm

Katasztrófa védelmi gyakorlat van/volt ma. Lényegében a TV2, és a közszolgálati médiák random időpontban elárasztják a nézőket azzal, hogy vihar közeledik, de semmi pánik, áll ez az indexen: http://index.hu/kultur/media/2011/05/18/vihar_pusztit_ma_kozepfolden/. Ennek örülök is meg nem is. Aki napközben nem hallgat rádiót, nem néz tv-t, esetleg internet kapcsolata sincs valamiért, az biztosan nem fog tudni értesülni bármilyen katasztrófa is legyen. Viszont mi lenne az első? Az ismerősök és rokonok azonnal hívnák egymást, megdöglene a hálózat, ha egy olyan lépne életbe és még így sem sikerülne mindenkit elérni. 10 milliós országban 10 millió mobil van forgalomban. Kézenfekvő helyzet, mindenkinek küldjenek egy SMS-t, a szilveszteri több milliós SMS hullámot már elbírja a rendszer, hát ezt ne bírná el? Dehogynem. Elbírja az, nincs is ezzel gond, kerülne 300 millióba egy ilyen sms? Ugyan kérem, ha az belefér a szolgáltatónak, hogy egyéb más smsekkel szórakoztassanak, akkor valószínű, hogy az állam részére ingyen adnának egy ilyen lehetőséget. Na, de tényleg, kiből van több? Aki TV-t, Rádiót néz napközben, vagy mobil van nála?

post figyelni, okosan

March 20th, 2011

Filed under: Kirándulás,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 3:22 am

Régi álmom, hogy bővebben is betekintést nyerjek a fölöttünk játszódó eseményekbe. Ehhez nincs is másra szükség, mint non-stop nézni valamelyik discoveryt, de persze tv nélkül is megnézhetjük magunknak az égboltot. Persze, ha engedi és nem ilyen fos felhős idő van. Szükségünk van egy szép csillagos égboltra, egy kb párszáz méter magas dombtetőre némi tisztással távol a város fényeitől és némi segédeszközre. A korábbi harmadosztályba sem sorolható tükrös távcsővel az eget vizsgálva sok érdekesség tárult már fel elém, hold, szaturnusz, mars, jupiter. Persze az ember mindig többet akar, így beszereztem a korábbi 110/500 as reflektor helyett egy komolyabb skywatcher 150/750es tubust. Szép nagy, súly is van, de minőség is ezerrel. Tükrös távcső lévén egy nagy henger az egész, amit az ég felé kell fordítani és lehet bele nézni okosan. Persze ne a henger tetején nézzünk bele, mert akkor csak a bamba arcunkat fogjuk látni ahogy visszatükröződik a főtükrön. Szóval oldalról kell beleskubizni és közben az állvány mechanikát okosan tekergetni, hogy a látnivaló ne másszon el, mert a kis bolygónk igen gyorsan mozog és egy erős nagyításnál szinte esélytelen elfordulni pár másodpercre, mert bizony volt-nincs játékot fogunk az objektumokkal játszani. A műszer minőségételősegíti a nagyon jó optika ami van hozzá, külön köszönet Frankynek aki a supplyt végezte és az amúgy csilliárdokat érő holmit félpénzért atpasszolta nekem:)

Még egy jó mechanikára lesz szükségem és utána már tényleg csak a csillagos ég a határ. Fényképezni ezt nem egyszerű, az asztrofotózás műfaja sajnos nem az olcsóságról és a sikert-siker hátára halmozásról szól. Türelem kell és szerencse dögivel, hogy egy jó képet elkapjunk a kiszemeltről. Azért az döbbenetes, hogy egy ilyen távcsővel a normál látható csillagokon felül mennyi minden más jön elő. Galaxysokat lehet látni, ködfoszlányokat, halmazokat és persze a bolygókat. Eddig csak a szaturnusz volt a palettán, mert persze a többi bolygó most a Nappal mozog együtt. Várjuk a jó időt és a bolygók megjelenését, hogy ámulatba ejtsenek mindenkit:)

post a fény és súly

March 6th, 2011

Filed under: Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:15 pm

A fényről tudjuk, hogy mennyivel megy vákumban, hogyan tudunk fényt csiholni, tudjuk hogyan kell lelassítani és már azt is tudjuk hogyan kell megállítani, ha akár csak egy másodpercre is, de már tudjuk. A korábbi utazós posztokban normál körülmények között vizsgáltam annak a lehetőségét, hogy egy közeli rendszerbe eljussunk. Alább adott egy “nearby” csillagtérkép itt válogathatunk kedvünkre, hogy hová szeretnénk menni, de láthatjuk, hogy amúgy minden rohadt messze van. De lehet lassan a google latitude “még ennyi km a holdig” részét átírhatjuk “még ennyi fényév az andromédáig”.

Talán a legegyszerűbb módszer a teret meggörbítve utazni. Hogyan lehet a teret meggörbíteni? Sokszor hallani, hogy a fény sem tud a feketelyukak vonzásától elszabadulni és a feketelyukak elgörbítik a fényt. Ez hibás, mert a fény nem görbül el, hanem a téridő görbül. A fény a saját téridejében egyenesen megy. Lényegében, mint amikor a főútvonalon haladunk egyenesen előre. És ha a főútvonal kanyarodik, akkor a külső szemlélő azt látja, hogy elkanyarodik az autó az úton. Mi pedig “egyenesen” megyünk a főútvonalon. Tulajdonképpen a fénnyel is ez történik, megy előre töretlenül, de a megváltozott téridő miatt, mi úgy látjuk, hogy elgörbül, eltér és közelít az objektum felé. A tér görbülhet, ezt tudjuk, látjuk és halljuk is. A folyamatos háttérzaj amit kapunk az a nyilas csillagképből jön, ott pedig a Tejút közepe van. Látni rendes optikával nem lehet, de hallani és nem látható hullámhosszon vizsgálni csodálatosan lehet az objektumot. Már több, mint tíz éve annak, hogy bebizonyították, hogy a galaxisunk közepén egy megtermett feketelyuk figyel. Az objektumot körbeeső csillagok sebessége brutális, van amelyik eléri a 16 millió km / h-s sebességet. Tehát a feketelyukak igen is léteznek. Vizsgálatuk azomban nem egyszerű, Hawking sugárzást még nem érzékeltük, és az eseményhorizontot sem sikerült megfigyelni hogy Susskindnak igaza van -e a húr elmélettel kapcsolatban. Amit nagyjából tudhatunk, hogy az eseményhorizonton áteső tárgy menthetetlenül megsemmisül a hatalmas gravitációs erő miatt. A téridő torzulása miatt az eseményhorizonton áteső akármit megfagyni látjuk, érintetlennek tűnik. Valójában már régen megsemmisült. A húr elmélet itt a hologram effektussal magyarázza tovább a rezgések alapján előkerülő újabb kivetüléseket láthatjuk az eseményhorizonton. Ami az él-nem él paradoxont oldja meg, azt tudjuk, hogy nem él az illető, ha egy emberről volt szó persze.

Az Einstein-Rosen féreglyuk vagy Podolszkij paradoxon azt bizonyítja, hogy féreglyukat márpedig lehet létrehozni. A féreglyuk két vége és maga a féreglyuk is módosítja a téridőt. Ugyanúgy kell beszélnünk eseményhorizontról és szingularitásról. A nagy kérdés az, hogy a téridő ilyen esetben hogyan torzul, egységnyi térfogat egységnyi térfogat marad -e, vagy pedig összenyomódik? Ha bármilyen torzulás lép fel, azt valószínűleg az ember nem élné túl. A fény az biztosan átmenne vagy bármilyen más tiszta energia egy féreglyukon. Rádió hullám, fény, lézer és lehetne még ragozni. Tehát még ez a technika is várat magára, a Csillagkapu rajongók legnagyobb bánatára:)

post mennyit fogyaszt az űrhajónk?

March 1st, 2011

Filed under: Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 11:21 pm

Korábbi postomban azt fejtegettem, hogy mennyi ideig tartana eljutni a legközelebbi csillagrendszerig az utazóknak és a földön lévők szemszögéből vizsgálva a helyzetet. Most megpróbálom megszámolni, hogy hány “liter benzinre” van szükségünk, hogy az utat kivitelezzük. Az utazás legfontosabb adatai a következők: gyorsulás 9,81 m/s^2 vagyis 1g, a távolság a gyorsuláson és a lassuláson darabonként 3 710 milliárd km. Ebből már tudunk számolni, csak azt kell meghatároznunk, hogy mekkora az űrhajónk, amit szeretnénk mozgatni. Mivel antianyaggal, vagy fúziós reaktorral szeretnénk szerelni a csillagközi gépünket, ezért legyen elég egy 1000 tonnás űrhajó amit az űrből indítunk. Egyelőre üzemanyag súly nélkül számoljuk ki, hogy tényleg mekkora energiát igényel egy ilyen út. Az alapképletből induljunk ki, E = m x c^2 vagyis energia egyelő a tömeg és a fénysebesség négyzetének szorzatával. Ezt alakítsuk át, hogy mi is tudjuk használni. Newton második törvényét felhasználva (F = m x a) megkapjuk, hogy mekkora erőre van szükségünk. A munkához (ami büdös) pedig tudjuk hogy az erő és a távolság szorzatára van szükségünk. Tehát az energia a súly, távolság és a gyorsulás szorzata. Ezt Jouleban, Wattban tudjuk kifejezni. Tehát kell a kilogramm a méter és a másodperc. Ez mind rendelkezésünkre áll. 10^6 Kg a súly, 3,71 x 10^15 m a távolság és 9,81 s a másodpercünk az odaútra. Ez 3,64 * 10^22 J vagy W energiát igényel. Pont ma néztem, hogy egy köbméter gáz 34MJ energiát hozott nekünk januárban, ami azt jelentené, hogy 1,07 x 10^18 köbméter gázra lenne szükségünk, hogy ezt az energiát előállítsuk. Ez kibaszott sok. Hasadó anyagból ennyi energiát előállítani ~ 1 MeV / atommal. 10^6 (M) x 10^-19  (eV) / 10^-27 (U) = 10^14 J / kg energiát nyerünk. A mi energia igényünk ennél (2x) 3,64 x 10^8-szor több, vagyis 364 ezer tonna hasadóanyagot kell hogy magunkkal vigyünk a gyorsulásra és ugyanennyit a lassulásra. Az öröm, hogy fúziós anyagból csak 17 szer kell kevesebb, tehát az gyorsulás-lassulásra szánt mennyiség csak cca 43 ezer tonna. Triciumban és deutérimban mérve, mint a legideálisabb fúziós egyveleg. Tegyük fel, hogy a kapott He4 elhagyja az űrhajót menetközben és ennyivel is könnyebbek leszünk. A szám amit keresünk, mekkora tényleges induló mennyiség kell, hogy felgyorsuljunk a fénysebesség 90%-ig, majd lelassuljunk úgy, hogy nem marad üzemanyagunk. A fenti adatokkal ilyen szám nincs, az egyenletnek nincs megoldása. Megoldása az egyenletrendszerünknek ott lesz, ha a gyorsulást 0,2 g körül maximalizáljuk. Ekkor jön elő az, hogy az adott üzemanyagunk mennyiségénél pár százalékkal több lehet a teljes súlya az űrhajónknak. 1 g-s gyorsulásnál kb mindig 4-5 ször annyi súlyú fúziós üzemanyagra van szükségünk, mint amit valójában tudunk mozgatni. Így ez sem lehet megoldás. 1kg antianyag találkozása 1kg anyaggal 1,8 x 10^17 energiát szabadít fel, ez folyamatos fogyással kb 100-100 tonna antianyagot és anyagot jelentene. Ez már nem hangzik rosszul, sőt. Egyetlen egy gond van, a cern percenként 10^7 protont tud előállítani, ami azt jelenti, hogy egy gramm antihidrogénhez kellene cirka 114 milliárd év. A Nasa 1999-ben 1×10^18 USD-re tette egy gramm előállítását. Mivel nálunk pont ma jelentettek be új költségvetési irányzatot, erre biztosan nem fogunk költeni. Ezzel még odébb vagyunk…. nem kicsit…

post once we will live among the starts

February 21st, 2011

Filed under: Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 12:02 am

A fenti idézet Michio Kaku elméleti fizikustól származik. Nagyon sok könyvet írt, egyik kedvencem talán a jövő fizikája (Physich of the Future), de ugyanúgy lenyügöző munkája a párhuzamos világokról írt műve. A húr elméletet felfogni persze nem egy délután fogjuk, szépen apránként kell megérteni, hogy pontosan a szerző mit szeretne velünk közölni. Egy feketelyuk eseményhorizontjának múltbéli kitöltöttsége az egyszerű alapművelet. Ami mindig elrakadott Kakuban és Hawkingsban, hogy mertek nagyot álmodni és olyan dolgokkal is foglalkozni ami normál esetben nem része hétköznapi életünknek, de mégis a scifi világ szerves részét képezi. Pedig, ha egyszer végigvezetjük ezeket a logikus gondolatokat magunkon, rájövünk, hogy annyira nem is nehéz megérteni, felfogni ezeket az elméleti dolgokat. Az általános relativitás levezetése és megértése 2 tükörrel és a pitagorasz tétellel szinte teljesen egyértelmű, a speciális relativitás egy kis változtatásokkal van fűszerezve, de még az is érthető. És amikor összeáll a kép, akkor olyan egyszerű és átlátható lesz az egész, hírtelen mindent ki tudunk számolni.

Nagyon sok ismeretterjesztő filmben látunk mindenféle űrhajókat, terveket, sokáig repülnénk, generációk kellenek, hogy eljussunk egy adott naprendszerbe. De sosem kaptam meg egy választ, egy számot, hogy na akkor az mennyi bazdmeg, mert én tudni akarom. A sok év az relatív és sosem adott egyik leírás vagy akár könyv vagy film pontos számot, számítási lehetőséget. De ki tudjuk számolni és rájövünk, nem is bonyolult, hiszen ezen számok nagyrészét használjuk a hétköznapjainkban is, igaz maximum az autó gyorsulását számolgatjuk, nem pedig az űrhajónk maximális sebességét:) Első és legfontosabb amit el kell fogadni, hogy a fénysebességnél gyorsabban nem lehet utazni. Miért kell elfogadni? Itt is a relativitáshoz kell eljutnunk és nem elég a newtoni klasszikus mechanikát vizsgálnunk, lényeg az, hogy fénysebességnél a kinetikus energinánk olyan nagy lenne, mintha végtelen lenne a tömegünk. Ez nem lehetséges, ezért fénysebességgel vagy annál gyorsabban nem lehet utazni.

Az építendő űrhajónk a fénysebesség 90%-val tud menni és odáig kell felgyorsítani. Egy későbbi alkalommal lesz majd szó arról, hogy ehhez mennyi üzemanyagot kell magunkal vinni, de lehet, hogy nem lesz szükségünk nagy tankra hozzá? A fény sebessége vákuumban 299.792.458 méter per secundum. Ennek a 90%-t szeretnénk elérni. A gyorsulásunk mértéke legyen 1g, ezt az ember folyamatosan el tudja viselni és olyan lesz mintha itthon lennénk a földön. Max fejjel előre repülünk az űrben:) Mivel állandó gyorsulásról van szó, ezért a legegyszerűbb gyorsulást számoljuk, a = v / t, a mi esetünkben t = v / a, mert azt keresem, hogy meddig tart az út. A = 9,81 s^2 amiből a végén az következik, hogy az út 0,87 évig tart. A felgyorsulás szakasz után persze az űrhajót meg a sodródás közben meg kell fordítani és elkezdeni lelassítani. A gyorsulás és a lassulás összesen 1,74 évet vesz igénybe, ennyi idő alatt pedig 0,78 fényévet haladtunk. Wow. A Földről nézve 1,74 év telt el, de az űrhajón mennyi? A lorentz egyenletet felhasználva ki tudjuk számolni, hogy egyenletes gyorsulás esetén az űrhajón ez csak 1,05 év az utazóknak. Ez már időutazás a javából, nem öregszünk, mégis előre kerülünk 0,69 évet. Már csak az a kérdés, hogy a maradék utat a Proxima Centaurihoz mennyi idő alatt tegyük meg. A teljes 4,2 fényéves útból már elutazgattunk 0,78 fényévet, így a hátralévő 3,42 fényév a fénysebesség 90%-val a földről 3,8 évig tart, de az utazók ezt csak 1,66 évnek fogják érzékelni. Tehát az utunk a Proxmia Centauriig 5,54 év a földről nézve 1g-s gyorsulással és lassulással a fénysebesség 90%-ig/ról és az utazóknak csak 2,71 évig tart az út. T+9,74 év múlva kap a földi irányítás megerősítést arról, hogy az utazók megérkeztek. Ha azonnal visszaindulnak, akkor T+11,08 év alatt már meg is érkeznek. Közben a brigád csak 5,42 évet öregedett, tehát 5,66 évet előre utaztak az időben. A matek már jól megy arra, hogy meddig tart, legközelebb megpróbálom megszámolni, hogy hány liter 95ös kell egy ilyen 11 éves turnéhoz. Csak a smart kártyát otthon ne hagyjam!

post ip alapon

December 3rd, 2010

Filed under: IT,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 8:49 pm

Gondolkozzunk el egy picit. 15 éve még alig tudtuk mi az IP cím, ma pedig már minden eszköznek IP címe van. A telefonnak, tvnek, média lejátszóknak, laptopoknak, táblagépeknek, nyomtatóknak és egyéb kütyüknek amit nap mint nap használunk. Hálózati elérés nélkül eszközt már nem is vásárolunk, mert a hordozható média már elavult. De tényleg, minek legyen egy hordozható winyóm amit a lakásban ide-oda cipelgetek? Egyszerűbb hálózatba rakni az eszközöket és mindenhonnan minden működik. Persze elvben, a DNLA még gyerekcipőben jár, de már fejlődik, pedig egy egyszerű NFS vagy Samba share mennyivel egyszerűbb lenne, feleslegesen túlcsicsázták a dolgot, persze az egyszerű és nem tákolós usereknek. Az időjárás jelentést reggel nem a rádióból és nem a TV műsorból nézi már meg az ember, hanem widgetek segítségével a tvn keresztül. A tartalom egyre bővül amit elérhetünk és lassan tényleg elindul az IP alapú adatszolgáltatás, nem csak zárt láncban, hanem tokkal vonóval, én ezt látom, ez a jövő, lokál szolgáltatótól megveszi az ember a hozzáfárást és streamben nézi IP alapon a TV-n, telefonon, laptopon, táblagépen amikor csak kedve van. A hardware már adott, a fullHD technikával kimenő streameket a mai média eszközök (asztalik) lejátszák, a hordozhatóak pedig lassan tényleg képesek lesznek rá. Felesleges lehet a kábeltv, a műhold, a sima antenna. Szélessávon bejön az internettel együtt és szó szerint előfizetek bármilyen csatornára az adott szolgáltatónál. Nézhetem a mexikói sport tv-t és közben a japán valóságshowt is nyomonkövethetem, és semmi nem kell, csak egy normális internet elérés. Asszem ez tetszene, azt nézek amit akarok, felirattak, különböző hangsávokon. És persze így más tartalmakra is elő lehet fizetni, de miután a tvk már tudják a skypeot a twittert és a facebookot, sok más mindennapi dolog is bekerülhet. Az már természetes, hogy telefonról e-mailezünk, lassan európában is lehet normálisan tvt nézni telefonról, nem csak japánban és délkoreában. Hol voltunk 15 éve? És hol vagyunk most? És hol leszünk 15 év múlva?

post naplemente

November 15th, 2010

Filed under: Mozi,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 7:27 am

Nézünk mostanában egy pár sorozatot, preferálom a jobb minőségben való letöltést, ami rendben is van, de a részletgazdagabb megjelenés megmutatja, hogy mennyire nem foglalkoznak a készítők a valósággal:) Adott a Smallville utolsó évadának mostani része (asszem 7 v 8), arról van szó, hogy Tessről kiderűl, hogy ő is Luthor (ó micsoda szörnyű meglepetés:P). A filmben 3 éjszakai jelenet/kép/spot van. Az első felvételen dagadó hold van, de rossz oldalon, mert nyugaton van a nap kelet helyett (pedig kora este van), a korábbi napos scenekből lehet számolni, hogy a Kent farmnak milyen a tájolása. A kövi spot a Luthor villa, ugyanaz az éjszaka, teliholddal. A másik spot szintént a Kent farmot mutatja éjszaka, de akkor fogyó Hold van, csak egy vékony sarlóval, ez a következő éjszaka. Tehát beszabehu mennyire igénytelen állatok is ezek. De volt még ilyen kedvencem, mikor Chilében “forgattak” egy film jelenetet és az orion csillagkép csodálatosan szépen 35-40 fok környékén látszódott. Azért néha tényleg verném a stáb fejét ilyen hibákért.

A hétvégéhez hozzátartozik, hogy megtekintettünk egy budapesti csillagvizsgálót szombat este. A 3. kerületi egyesületi teleszkóp nem a legfickósabb ami van magyarországon, de minden hétvégén látogatható párszáz forintért. Láttunk pár szép csillagegyüttállást, a Jupitert és holdjait, az Uránuszt, andromeda ködöt. Megérte elmenni, a Jupiter csíkjai fantasztikusak.

post nemdohányzós

November 11th, 2010

Filed under: News,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 8:10 pm

Vasárnap óta nem gyújtottam rá. Tegnap geci szar volt, ma elviselhető, talán egyre jobb lesz, majd meglátjuk. Elfoglalom magam minden hülyeséggel, próbálok inni sokat, nem zabálni. Egyelőre még furcsa. Nincsenek meg a mozdulatok, a reggeli kellemes érzés, egy cigi reggel mindig jól esett, most próbálok reggelzni inkább valamit felkelés után.

Szolgálati közlemény: Ha valaki tud USB-s nyomásmérőt szerezni ami megy linux konzolból az legyen olyan kedves szólni. Köszönöm.

post fejlődés

September 8th, 2010

Filed under: IT,Oldies,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 5:51 pm

13 éve még örültünk a modemnek mint majom a farkának. Elméleti sávszélesség 56K volt, de akkoriban még a 33,6os modem volt az elterjedt. Aztán jött az 56k-s modem, a májer gyerekeknek US Robotics volt ISA szigorúan, nem ám valami softwares PCI fos. És persze a külső modemek. Mókás korszak volt, izgultunk a matáv kedvezmény miatt, nehogy szakadás legyen az éjjel:) Csináltam egy kis összehasonlítást, abban sántít, hogy én csak az éjszakai kedvezményeset vettem, nem egy teljes nappalisat az elejére, pedig ugye a későbbi kábel, adsl már egésznapos volt. A lényeg, hogy kb megnéztem az előfizu díjakat az akkori időre, mostani reálértékre átszámoltam egy cirka átlagos 6%-s inflációval és megszámoltam a ft/mbit költségét. Besírsz rajta bazdmeg. 1997-8ban 1mbit így számolva 400 ezer ftba kerülne ma. Ma 100-150 ft-ból megkapjuk ezt az 1mbit sávszélességet szinte bármelyik szolgáltatónál. Érdekes azért elgondolkodni, hogy 12 év alatt 2500-3000 szeres fejlődésen / olcsósításon, etc ment át az egész piac. Szinte mint a winyók és a ramok. Nagyon dúlva vazze!

post lepjetek meg!

September 6th, 2010

Filed under: IT,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 8:29 pm

Gondolj bele, hogy 100 éve az autó nagy szó volt. 60 éve a tv elérhetetlennek tűnt. Itthon a vonalas telefon 40 éve beszerezhetetlen volt. A mobil telefon megfizethetetlen volt a 90es évek elején. Egy számítógép ára vetekedett egy autó árával. És most mi van? Utánad dobják a lapos tvt a boltban, a mobilt már a benzinkúton is megveheted eldobhatónak egy közepes vacsora áráért. A számítógép már szinte a zsebedben is elfér és azt is utánad dobják egy boltban. Mi jön még? Szinte természetessé vált, hogy a telefonról internetezel? Azzal dolgozol, élsz, játszol? A számítógép minden asztalon ott figyel? Legyen hordozható vagy fix az már nem is számít. Egyre gyorsabb? Mindent vezérel? Már az autóban is van? A fentieket kombinálva hamarosan kimerülnek a fejlődési lehetőségek, gyorsabb lesz, nagyobb lesz a tárhely, szélesebb a sáv, de mi az ami igazán valami új dolgot tudna mutatni? Ez már 10 éve egyértelmű volt, hogy ide jutunk el, csak ugye nem volt mindegy milyen áron. Az autók már nem tudnak hova fejlődni, hiába találnak ki 9 sebességes automata váltót, hogy 1%-kal kevesebbet fogyasszon, ez már nem fejlődés, a vezérlő programok orrvérzésig lehet finomítgatni. Hiába lettünk jobbak és nagyon, számítási kapacitásban 16 szor nagyobbak, mint 8 éve. A tv mellett már ott van a wifis hálózati lejátszó média szerverről, de ez is csak a meglévő eszközök összekombinálása. Mi az ami ismét hype lehet? Mit találhatnak ki? Üzemanyag cellás akku az eszközökbe? Valóban elektromos meghajtású nem szennyező autó? Az áramot mivel állítják elő hozzá? Még több atomerőmű? Vagy hidegfúzió? Gravitációt legyőző ion meghajtó? Ballasztikus interkontinentális repülőjárat? Világbéke? :) De tényleg, mi az amit még nem találtak ki és még “hasznosabb és hosszabb életet” adhat?

post addiction? no way!

July 28th, 2010

Filed under: Mozi,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:30 pm

Had a chat several times with couple of my friends recently about serials. If a movie has 4-5 parts, are we talking about a serial? The difference between productions can be 1-3 years. Is it a serial? Come on, it’s not. A serial contains minimum 6 episodes per year each isn’t longer than one hour. Some of my pals claim that serial addiction is bad but of course they are watching tv or at least the tv is turned on and making some background noise. Think about, you are sitting 1 hour minimum everyday front of the tv. I think it doesn’t matter whether you watch some stupid local show (news, old movies) or serials. A serial has usually 22 episodes per year. The show starts in October and finishes in May-June. Other serials start in June-July and ends in October-November. If we follow 8 serials a year, 8 x 22 episodes, 176 episodes a year, we spend half of the year front of the tv. But only 45 minutes (or even less in case of many shows) per day. It’s not much and you are not losing time and at least you are having fun and you are excited about the next episode after a huge cliffhanger. It’s a fad or bad habit? I don’t think so. I truly believe that serial addiction is a fallacy. If there is no show you like, you simple don’t watch it. If you just sit and watch tv couple of hours per day meanwhile you could do different things, now that’s tv addiction. If you are gullible enough to believe everything in the shows, go into solitary. There are many good shows out there which bring you 45 minutes of laugh or thrill. Don’t be shy, just try one, it won’t snap you!

post hét képei

July 3rd, 2010

Filed under: Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 11:10 pm
Duna towers 14. emelet

Volt szerencsém a héten a “dunaparty” két nagy torony egyikében járni. A 14. emeletről a fenti kilátás nyílik a városra. Azért nem rossz, valjuk be. A tetőről egy távcsővel órákig elnézegetném a várost és a környéket.

Emperor Palpetine :)

Pétnek délutáni kirándulásunk a városligetben zajlott, sikerült lencsevégre kapni az uralkodót:)

post a fű(szer)

April 24th, 2010

Filed under: Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts,USA — AndrewBoy @ 7:45 pm

Most persze nem a Dűnéről lesz szó, pedig ott is lehetne beszélni a fűszer termelésről és kereskedelemről. Már a csapból is ez folyik mostanában, hogy Kaliforniában legalizálni akarják a Marijuanat. A kalifornia kábítószer törvények talán a világ egyik (normál nyugati civilizáció) legmegengedőbb a marijuanával szemben. 1 uncia után maximum pénzbírság jár és nincs “visszaeső” kifejezés, nincs börtön, nincs semmi gond, kifizeti az ember akár a gyorshajtást és mehet tovább a dolgára. Most ott tartanak, hogy indul nemsokára a népszavazás és, ha igent mondanak, akkor lehet termelni és fogyasztani is. Jelenleg orvosi előírásra lehet fogyasztani marijuanat Kaliforniában, elég a receptet beszerezni és hajrá.

cannabis

A prevencióra költött pénzek és a bűnüldözésben felfalt dollár milliók szinte mit sem érnek, mert Mexikóból dől át a fű. Földön, föld alatt, levegőben. Egyszerűbb fűhöz jutni 21 év alatt, mint alkoholhoz. A fű népszerű mindenhol. Fizikai függőség nehezebben alakul ki, mint az alkoholnál, de kábítószernek tekintik, ezzel az erővel az alkoholokat is lehetne tiltani. Lényegében ez a legalizálás normálisan is elsülhet. Magántermesztés működhet, viszont a kereskedelmi túltermelést, mint bármilyen más terméket megadóztatnák. Az olcsó termesztésbe egy tisztességes haszonnal a magasabb “jövedéki” adó is beleférhet így az állam is jól jár és a legális termesztő is, no persze a fogyasztó is. Kik nem járnak jól? A csempészek, drog kartelek, hiszen a hosszú csempészésnek vége, nem kell a feketén dolgozó csempész, biztonságiak, etc. A fű népszerűsége töretlen ahogy ezt a weeds és californication sorozatban is láthatja az ember. Mennyivel normálisabb lenne, ha zárjegyesen megveszed a zacsit 2 rongyért és nem a dealernek osztasz le 2 rugót amivel aztán tényleg támogatod a bűnözést. A kemény drog tényleg más tészta, a kóla elit drog a hernyó meg zombivá tesz. Bár zoral lenne a traffikban mondani, hogy kérek egy kék szimfit és 2 gramm kólát és akkor csapjon hozzá egy kocka csokit is :)

post lead the way

April 22nd, 2010

Filed under: Auto-motor,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 8:12 am

Csak a szokásos, szerencs utca, rendőr irányítás reggel, sor végigelőz motorral. Kis autós hölgy kiszól, hogy miért előzöm végig a sort, miért nem tudok várni a helyemen. Mert a kresz már jan egytől megengedi, hogy így tegyek és különben is miért zavarja, gyorsabban fogok elindulni mint ő és nem zavarom semmiben. De zavarom, mert neki jobban kell figyelnie jobbra-balra. Állóhelyzetben? Max amúgyis nézelem jobbra-balra hogy mi van, hátha jön egy mozdony és ki kell ugranom a kocsiból. Na mindegy. Rendőrök közben már előjöttek és irányították a forgalmat keresztbe, mikor nekünk zöld volt. Majd a nő folytatta, nekem könnyű, mert motorral gyorsabban beérek így. Mondtam, hogy ő is motorozhat, hát az veszélyes, paff. Kockázatot is kell vállalni az életben, ha valamit jobban akarunk, mint az átlag. Szóval a reggeli élmény már meg volt, alig várom, hogy hazafelé is legyen valami:)

post pihenés helyett

March 17th, 2010

Filed under: Kirándulás,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 6:18 pm

Az elmúlt pár évben szinte alap, ha valami állami ünnep lesz és a pártok rendezvényeket szerveznek akkor a várost el kell hagyni. Na idén persze nem jött hír semmi extrém összecsapásról és rendbontásról, viszont próbáltunk egy kört kirándulni, sikerrel. Hétvégi fő programként meglátogattuk a Jánoshegyi Erzsébet kilátót. A moszkvai börger találkozó után megcéloztuk a fogaskerekűt és onnan felmentünk vele a Normafáig. Onnan laza séta fel a Jánoshegyre, kilátó, nézelődés, fényképezés, 50-60 km/h-s szélben kapaszkodtunk, a szél miatt viszont teljesen tiszta volt az idő és nagyon messzerie el lehetett látni. Hazafele a 22-s buszt vettük célba és azzal visszamentünk a fogaskerekű aljába ahol az autót hagytuk. A négyévszakban nyomtunk egy jó kaját. Szépen eltöltöttük a napot, egyedül csak a bkv jegy ára váltotta ki nem tetszésünket. 320 ft / db. Mi van akkor, ha valahová 3 átszállással megyek? És vissza is akarok menni? 2560 Ft-ról beszélünk. Persze, vegyél heti/hétvégi bérletet és akkor rögtön olcsóbb a történet. Ha 3-4 ember akar így utazni akkor már a taxi megéri. Hétvégén, ha nem esik útba nagyobb bérletpénztár, akkor a felutazó család is bukta a családi kedvezményes hétvégi bérleteket, és vehet mindenki jegyet magának. Sexy történet. De ezzel kell élni. A 22-s busz pedig tényleg gyorsan jött. Egyedül csak az zavart még, hogy a rendezvények miatt nagyon sok minden le volt zárva és nehezen lehetett a moszkva környékén közlekedni, de ezt a 10 perces extrát kibírtuk. Túléltük. Jó volt, szép volt.

Next Page »
ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)