https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post once we will live among the starts

February 21st, 2011

Filed under: Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 12:02 am

A fenti idézet Michio Kaku elméleti fizikustól származik. Nagyon sok könyvet írt, egyik kedvencem talán a jövő fizikája (Physich of the Future), de ugyanúgy lenyügöző munkája a párhuzamos világokról írt műve. A húr elméletet felfogni persze nem egy délután fogjuk, szépen apránként kell megérteni, hogy pontosan a szerző mit szeretne velünk közölni. Egy feketelyuk eseményhorizontjának múltbéli kitöltöttsége az egyszerű alapművelet. Ami mindig elrakadott Kakuban és Hawkingsban, hogy mertek nagyot álmodni és olyan dolgokkal is foglalkozni ami normál esetben nem része hétköznapi életünknek, de mégis a scifi világ szerves részét képezi. Pedig, ha egyszer végigvezetjük ezeket a logikus gondolatokat magunkon, rájövünk, hogy annyira nem is nehéz megérteni, felfogni ezeket az elméleti dolgokat. Az általános relativitás levezetése és megértése 2 tükörrel és a pitagorasz tétellel szinte teljesen egyértelmű, a speciális relativitás egy kis változtatásokkal van fűszerezve, de még az is érthető. És amikor összeáll a kép, akkor olyan egyszerű és átlátható lesz az egész, hírtelen mindent ki tudunk számolni.

Nagyon sok ismeretterjesztő filmben látunk mindenféle űrhajókat, terveket, sokáig repülnénk, generációk kellenek, hogy eljussunk egy adott naprendszerbe. De sosem kaptam meg egy választ, egy számot, hogy na akkor az mennyi bazdmeg, mert én tudni akarom. A sok év az relatív és sosem adott egyik leírás vagy akár könyv vagy film pontos számot, számítási lehetőséget. De ki tudjuk számolni és rájövünk, nem is bonyolult, hiszen ezen számok nagyrészét használjuk a hétköznapjainkban is, igaz maximum az autó gyorsulását számolgatjuk, nem pedig az űrhajónk maximális sebességét:) Első és legfontosabb amit el kell fogadni, hogy a fénysebességnél gyorsabban nem lehet utazni. Miért kell elfogadni? Itt is a relativitáshoz kell eljutnunk és nem elég a newtoni klasszikus mechanikát vizsgálnunk, lényeg az, hogy fénysebességnél a kinetikus energinánk olyan nagy lenne, mintha végtelen lenne a tömegünk. Ez nem lehetséges, ezért fénysebességgel vagy annál gyorsabban nem lehet utazni.

Az építendő űrhajónk a fénysebesség 90%-val tud menni és odáig kell felgyorsítani. Egy későbbi alkalommal lesz majd szó arról, hogy ehhez mennyi üzemanyagot kell magunkal vinni, de lehet, hogy nem lesz szükségünk nagy tankra hozzá? A fény sebessége vákuumban 299.792.458 méter per secundum. Ennek a 90%-t szeretnénk elérni. A gyorsulásunk mértéke legyen 1g, ezt az ember folyamatosan el tudja viselni és olyan lesz mintha itthon lennénk a földön. Max fejjel előre repülünk az űrben:) Mivel állandó gyorsulásról van szó, ezért a legegyszerűbb gyorsulást számoljuk, a = v / t, a mi esetünkben t = v / a, mert azt keresem, hogy meddig tart az út. A = 9,81 s^2 amiből a végén az következik, hogy az út 0,87 évig tart. A felgyorsulás szakasz után persze az űrhajót meg a sodródás közben meg kell fordítani és elkezdeni lelassítani. A gyorsulás és a lassulás összesen 1,74 évet vesz igénybe, ennyi idő alatt pedig 0,78 fényévet haladtunk. Wow. A Földről nézve 1,74 év telt el, de az űrhajón mennyi? A lorentz egyenletet felhasználva ki tudjuk számolni, hogy egyenletes gyorsulás esetén az űrhajón ez csak 1,05 év az utazóknak. Ez már időutazás a javából, nem öregszünk, mégis előre kerülünk 0,69 évet. Már csak az a kérdés, hogy a maradék utat a Proxima Centaurihoz mennyi idő alatt tegyük meg. A teljes 4,2 fényéves útból már elutazgattunk 0,78 fényévet, így a hátralévő 3,42 fényév a fénysebesség 90%-val a földről 3,8 évig tart, de az utazók ezt csak 1,66 évnek fogják érzékelni. Tehát az utunk a Proxmia Centauriig 5,54 év a földről nézve 1g-s gyorsulással és lassulással a fénysebesség 90%-ig/ról és az utazóknak csak 2,71 évig tart az út. T+9,74 év múlva kap a földi irányítás megerősítést arról, hogy az utazók megérkeztek. Ha azonnal visszaindulnak, akkor T+11,08 év alatt már meg is érkeznek. Közben a brigád csak 5,42 évet öregedett, tehát 5,66 évet előre utaztak az időben. A matek már jól megy arra, hogy meddig tart, legközelebb megpróbálom megszámolni, hogy hány liter 95ös kell egy ilyen 11 éves turnéhoz. Csak a smart kártyát otthon ne hagyjam!

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)