https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post project m/v “малыш”

September 5th, 2016

Filed under: Auto-motor,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 7:52 am

Az elmúlt években minden nyáron sikerült egy kis 55 fontos elektromos motorral hajtott gumicsónakkal órákat bíbelődni a Balaton nyílt vizén. Valahol hatalmas szabadságot és megnyugvást tud adni egy ilyen hajó, egy nehéz hét után hibátlan tud lenni a csend, bár ugye a víz jól viszi a hangot, de 2000 méterre mindenkitől teljes csendben mégiscsak a legjobb pihizni, némi imbolygással. A nyűg viszont mindig az akkumulátorral van. Fel kell tölteni, de normálisan kell tölteni, egy combosabb kapacitással rendelkező akku feltöltése 10 órát is igénybe vesz, aztán ezt pikk-pakk óra alatt ki lehet járatni. Hozzáteszem, hogy a 7-8 éves akkuk sincsenek már a helyzet magaslatán, a múlt évi 1 órás be és 1 órás ki út elárulta, hogy a két akkunak a kapacitása már alulról nyaldossa az 50%-t. A hétvégén lesz egy rendes teszt, de nem csodák nincsenek, egy normális akkut gondozni is kell, nem lehet télire ott hagyni érintetlenül, havonta meg kell kínozni és tölteni.

Az első és legfontosabb amit el kell dönteni, hogy milyen rendszert kívánunk kiépíteni. A Balatonon a belsőégésű motorok használata tilos, azt ugyan nem tudom, hogy a közeg mit szól, ha egy 2kw-s generátorral a fedélzeten rodeózok amire egy 100 fontos elektromos motor van kötve. A kérdés jó, de nyilván sok értelme nincs, mert egyrészt rohadt hangos, meleg és büdös. Tudom, rejtsem a víz alá, de a déli parton még ez sem megoldás egy aszályosabb évben. A normál életmódhoz 12, 24 és 48 voltos motorok adottak. A tankönyv azt mondja, hogy 55-60 font bőven elég, hogy egy 1500 kg-s hajót mozgassunk. Amit én kívánok készíteni az 4 emberrel 500-600 kg maximum, úgyhogy fentebb nem is gondolkodom. Az árak a motorok tekintetében durva szorzóval mozognak amennyiben magasabb feszültségben kezdünk el gondolkodni. Természetesen az extra szolgáltatások tárháza is gyarapodik, de a négyszeres teljesítmény nem indokol közel tízszeres árat. A motorunk már úgyis adott, 12 volt, 55 font, cca 600 watt, vagyis 50 amper kitekerve. Ez nem hangzik kevésnek. De fogadjuk el, 50 amper. Vagyis egy 100 Ah-s akkuval két órát rodeózhatunk, ami azért nem rossz, két akkuval már 4 óra ez a műsor. Én maradok a 12 voltos rendszernél egyelőre.

banner-energy-bull-munka-akkumulator-100ah

Az akku kérdéskör szintén nagyon fontos. Zselés, savas, lipo, li-ion és egyéb más hangzatos nevek amik mellé vastagabb és vastagabb árcetli is tartozik. Azt szögezzük le rögtön az elején, hogy nem autó akkumulátort keresünk. Nincs szükségünk egy v8 dízelt beindító 800 amperes indítóáramra. Egy folyamatos 50 amper leadására képes akkumulátort keresünk. És gondolkodik az ember, hol lehetne ilyen akkukat találni. Igen, mikor offgrid rendszereket használunk akkor kell ilyesmi, normál háztartási eszközökben gondolkodjunk, 600 watt nem a világ vége, még egy nyavalyás rezsó is többet zabál meg. Lakókocsi, túrázás, napcella, hobbi. Ezek a kulcsszavak amiket keresünk. Itt szabvány (autó) méretektől eltérő akkukat is találunk, ami teljesen normális. Van 250 Ah-s akku is, azonban a 63 kg-s súlya miatt a mozgatása elég macerás és bármi történhet elven koncentráljunk a redundanciára. Én két db 100 Ah Bannert néztem ki, solar és kemping felhasználásra, nem autóba valót. Ezek képekes 100 Ah-t folyamatosan leadni és tölteni őket 25 Ah fölött lehet őket. Igen, 4 óra alatt csittifittire lehet tölteni egy akkut, nem kell méregdrága gondozós csepptöltővel 10 órát várni, hogy tele legyünk. Normál havi egyszeri fogyasztás és töltés esetén a szakik 8 évet mondanak, ezek az elemek kifejezetten offgrid floatingra lettek teremtve. Árban 100 EUR körül vannak, a további hasonló kapacitással rendelkező elemek melyekre 80%-t írnak 3000 ciklusra, de max 10 évre kerülnek 5x ennyibe. Akkor inkább nem gondozom és 2 évente veszek új akkut. Szóval belőle lesz 2 db. Azért nem érdemes autósat venni, mert ekkora méretben kb dupla árat fizetünk és csak azért fizetünk, hogy legyen egy bika indítóáramunk. Itt erre nem lesz szükségünk.

mpptl60

Töltés. Hogyan töltsük őket? Töltés előtt még ki kell sütni őket persze. Nagyon fontos, hogy ezeket az akkukat nem szabad mélyen kisütni. Ez az amit valószínűleg sosem vettünk figyelembe és csak akkor cseréltünk akkut a vízen, mikor a feszültség már biztosan 10,7 volt alá csökkent. A hosszú életet az garantálja, ha nem merítjük őket durván és tölteni is csak megfelelő feszültséggel töltsük. A terv az, hogy az akkumulátort folyamatosan töltsük és használjuk is egyben, floating üzemmód. Ezek az akkumulátorok és tulajdonképpen az autó akkuja is így van kitalálva, menet közben a generátorról tölt, azonban, ha több áramra van szükség amit a generátor nem tud megadni, akkor van hová nyúlni. Valami ilyesmi is az elképzelésem, generátor helyett viszont napelemeket akarok használni. Az akkumulátorok üzemi töltése 12,5-7 volttól egészen 13,5 volt környékéig egészségesek. Folyamatosan ekkora feszültséggel el lehet látni, de kell hozzá egy töltés vezérlő. Az egyszerűbb napelemeket általában 18 voltot adnak ki magukból, a nagyobb darabok 36 volt környékén garázdálkodnak. Mivel a napsütés nem egyenletes és a feszültség, teljesítmény ide-oda ugrál, kell egy szerkezet ami stabil töltést ad az akkunak, vagy ha több áramra van szükség, mint amit a napból nyerünk akkor a hiányt az akkuból pótoljuk miközben a nap energiáját is a fogyasztóban hasznosítjuk. Ez már nem ördögtől való technika, az összes offgrid rendszer így működik, kérdés itt az, hogy mekkora áramerősségre van szükségünk. Teljesítmény osztva a feszültséggel. Ez lebegjen a szemünk előtt. A 24, 48 voltos rendszerek ezért egyszerűbbek valahol, mert alacsonyabb áramerősség mellett több teljesítményt leadni képes rendszerünk van, ezekben a rendszerekben viszont az én fogyasztom horror drága, így maradunk a 12 voltos rendszernél. A feszültség szabályozónk relatív olcsó egy komoly ház üzemeléshez képest, ahol több ezer wattra is szükségünk van adott pillanatban, bár nem számottevően sokszoros az áramerősség. Amiben gondolkodunk az 50 amper. Lehetséges csak a töltési oldalról vizsgálni a helyzetet, mert nem fogunk 600 wattnyi napcellát használni, ez esetben a fogyasztót közvetlenül az akkumulátorra kell kötni, viszont az akkumulátor védelmét így már nem tudjuk ellátni, mert a fogyasztás nem lesz monitorozva. Maradunk az 50 ampereres rendszernél, biztos ami biztos legyen 60 amper. Vagy 10-15 fajta cucc létezik, mindegyik made in china, de az amazontól a conradon át mindegyik ugyanazokat forgalmazza. Árban az egyszerűbb 10 amperesek pár ezer forintba kerülnek, ezek 100 wattos cellával gond nélkül elmennek egy hobbi kiránduláshoz ahol egy kisebb dolgokat akarunk használni. A komolyabb 60-80 amperes cuccok már 20-30 ezer forint közt mozognak. De itt a lényeg, hogy a fogyasztásunk monitorozva legyen az akkumulátorunk védelme érdekében. Az árdifi egy 25 és 50 amperes közt 40 EUR is lehet, de szerintem ennyit már megér a történet.

100wsp

Szóval töltés, még mindig. Akkor kellenek napcellák. Az elmúlt években ezek a napelemek megint olcsóbbak lettek. A dollár / watt mérő már 1 dollár / wattnál jár, nemrég még 1.5-2 dollár környékén voltunk. Egy évben kb 2000 óra a napsütés, ideális szögben, full töltésben legyen 1000 óra. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt termel meg egy wattunk egy kWh-t, ami jelenleg rezsicsökkentve 40 ft körül lehet. Tehát kb 7 év lehet a megtérülés + a fix költségek. Jó ezt minden évben kiszámolni, talán jövőre már csak 6 év lesz. Pár éve még 10 év fölött volt, mikor számolgattam. Elkanyarodtunk. Mivel a napelemnek terjedelme van, ezért van egy maximális mennyiség amit rá tudunk a hajónkra applikálni. Először is talán a súly. Egy 100 wattos mono 89,99 EUR akciós panel (25 év 85% gari) 7 kg-t nyom és 100 x 67 centi. A csónakunkra egy aluvázas merevítéssel rendelkező tető kerül fel, mely súlyban 30-40 kg-t is elbír, viszont a magasabbra kerülő súlypont miatt nem kellene ezt tovább feszegetni. A területi méret 160 x 130 centi, tehát egymás mellett kettő elem elfér és marad még 60 x 130 centink, ahol egy harmadik is kényelmesen elfér, így lesz 300 watt töltésünk. Ha okosan csináljuk, akkor egy akkuval nyélgázon 3 órát lehet szánkázni. Ha nagyon okosan csináljuk, akkor többet is, nem kell mindig csutka gázon menni, félállásban a napot is tudjuk ám hasznosítani. A fent említett rendszerbe ezek a 100 wattos 18 voltos napelemek párhuzamosra kötve bekötésre kerülnek és már indulhat is a móka. Az elmélet nagyjából készen van. Beszerzendő:

  • 1 db akkumulátor 100 EUR
  • 3 db napcella 300 EUR
  • 1 db töltés vezérlő 100 EUR
  • 2 db y kábel papa és mama közösíteni 9 EUR
  • 2 db papa és mama kábelvég 5 EUR
  • 2 méter UV álló napcella kábel 4 EUR
  • 2 db akku saru 4 EUR
  • 4 méter 25 mm^2 (50 amper!) kábel 10 EUR
  • 1 db hajótető 110 EUR

További szerelékek a napcellák rögzítésére, valami alu sín rendszer és szegecsek és csavarok, passz. Majd, ha együtt a cucc akkor látom. Első körben az új akkumulátor a legfontosabb, szeretném pontosan feljegyezni, hogy a tervezett motorral mennyit tud elmenni biztonságosan, az akkut is biztonságban tudva természetesen.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)