https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post kmv – usb switch

April 27th, 2020

Filed under: IT — AndrewBoy @ 4:39 pm

Régi álom válhatott ma valóra, szerettem volna már egy USB switchet a NAS/tűzfal közé és ez most megvalósult. Na nem azért volt ez nagy álom, mert extra urihuncutság lenne, hanem mert így lehe spórolni egy egész billentyűzetnyi helyet az asztalon. Lényeg, hogy itthoni ketyerékből sikerült összeépíteni. Micro USB kábelből Dunát lehet rekeszteni, dobozka volt, kapcsoló volt és arduino, raspberry építőkészlethez 4 relés modul is volt. Bár valszeg a 4 relés modul drágább, mintha használtan vennék egy USB switchet. Az asztali géphez amúgyis kell egy négyes switch, dokkoló, gép 1, gép 2 és bármi amit az asztalra kirakok (pl raspberry, ps, stb). Itt a gyereknek az építés öröme volt a lényeg. Természetesen jó volna, ha lenne benne valami védelem, dióda, kondi, stb.. de úgy néz ki, hogy nincs baj a váltásoknál. Annyit viszont megcsináltam, hogy a két gép 5v-ja nem ér össze, arról a gépről megy az áram az USB eszközre amelyikre kapcsolódik. A gép 2ről kapja a kapcsoló áramot. Ezért kell a négy relé kettő helyett.

IMG_20200426_210122_resized_20211112_014850007

IMG_20200426_210131_resized_20211112_014849277

IMG_20200426_211857_resized_20211112_014849647

IMG_20200426_211915_resized_20211112_014850423

post xiaomi m365 pro – a vadállat

April 27th, 2020

Filed under: AndrewBoy Jr,Kirándulás — AndrewBoy @ 9:18 am

Mindig is szerettem volna valami egyszerűbb, de gyors járművet. A motor nagyon jó, viszont gyakorlatilag rövid távra teljesen értelmetlen használni a dolgos napokhoz pedig túl kevés, kirándulni a környékre teljes családdal esélytelen. Na a lényeg, hogy a gyerek megkapta szülinapjára még januárban a rollert. Aliról, legyen boltból rendelve, 3 nap alatt hozta a DPD. Az összeszerelés, első töltés teljesen rendben lement, hasít vele a gyerek ahogy kell. Természetesen felmerül a kérdés, hogy ki lehet -e többet hozni a rollerből? Az akku kapacitása adott, a motor adott, valószínű, hogy túl van tervezve minden, illetve kisebb súllyal jó eséllyel meghibásodás nélkül lehet túlhajtva használni. A gyerek alatt 40 km-t probléma nélkül elmegy a roller, persze 35kg az nem 80 vagy 100, így a napi iskolába járáshoz bőven ideális.

A rollert lehet firmware updatelni, gyárilag a saját Xiaomi appjában van erre lehetőség, ha jön hozzá frissítés. A programban be tudjuk állítani a tempomatot és az állandó hátsó lámpa világítást (fékezés esetén villogni fog). A tuningoláshoz elég egy androidos telefon és az m365 flasher nevű app beszerzése. Weboldalak sokasága foglalkozik custom firmwarekkel. Mindenhol van egy maximális beállítási ajánlás, elmondható, hogy kb. 30 km/h a biztonságos (elektronikai szempontból) maximális sebesség. Be tudjuk továbbá állítani, hogy milyen sebességtől induljon meg a roller, milyen áramerősség tomboljon gyorsításkor, stb. Nyilván mindent ésszel érdemes beállítani, mert a vezérlést seperc zéróra lehet égetni. Ide tartozik továbbá, hogy a megnövekedett teljesítmény a gumikat is gyilkolja, a hátsó a fékezés miatt, a kisebb súly végett farolás a vége majdnem minden nagyobb fékezésnek és az indulásnál a kisebb súly miatt a kerék kipörög, így kb 50 km után már lehet is elől és hátul is külsőt cserélni.

Az első 500 km tapasztalata azt mutatja, hogy a farolás és kipörgetés darálja a kereket, azonban, ha normálisan használjuk akkor is oda kell figyelni a nyomásra, alacsony nyomás esetén a belső és a külső közt surlódás lép fel és a belső gumi kopni kezd és valahol a levegő szokni fog. A surlódást lehet csökkenteni hintőporral, wd40-gyel, de ezek is csak ideig óráig fognak segíteni a belső gumin. A takonnyal való felfújás még egy lehetőség, de belső nélküli gumit is varázsolhatunk a kerékre, lényeg, hogy a szelep körül tömítenünk kell. Persze ezek a megoldások a normál használat mellett számítanak valamit. A keréknyomásra tényleg oda kell figyelni, mert brutálisan tud rosszul kopni a gumi és slickre tudjuk darálni a közepét elég gyorsan.

A rollerhez nagyon sok kiegészítőt lehet kapni, hátsó sárvédő merevítőt amit mindenképpen javaslok. A hátsó sárvédő rezeg, remeg, egy idő után elreped, letörik és viszi magával a féklámpa vezetékét is ami, ha tőből kiszakad akkor csak az alsó véde levételével forrasztással orvosolható. A hátsó gumi felhejezésére javaslok kábelkötelegőket amikkel a gumit össze lehet nyomni és be lehet szorítani az egyik oldalon így a másik oldalon probléma nélkül a perem alá csúszik a gumi. 2-3 felfújást követően a külső a helyére fog kerülni, ebben segít még a hintőpor vagy a WD40. Az első kerék már szívás, csak egy oldalról tudjuk felrakni a gumit, hiszen a tápkábel miatt fixen csak egy oldalról férünk hozzá. Érdemes kisebb szorítókat (igen, asztalos szorítókat) beszerezni és azzal összenyomni a külsőt és benyomni a két perem közé a gumit így a másik oldalt már relatív egyszerű lesz a perem alá nyomni.

A gyári fékbeállításhoz nem érdemes nyúlni szerintem, sokkal jobb nem lesz, ha előbb fog a kerék akkor csak farolni fog, sajnos ez a bowdenes megoldás nem a legjobb, nehezen adagolható a fék. Lehet rá olajos féket venni, de ennek most nem látom igazán értelmét. A tapasztalatok nagyon jók az első 500 km után. Az akkumulátor jól bírja, degradálódásnak még nyoma sincs, bár 2-3 ezer km-t el kellene, hogy menjen gond nélkül. Én is agyalok már, hogy veszek magamnak, bár nekem picinek érződik az m365, nyáron lehet benevezek inkább egy nagyobb darabra, már csak a nagyobb akku kapacitás miatt is, mert alattam 20km-nél többet tényleg nem megy el a roller, a Balaton körül pedig épül/szépül a bringás körút.

IMG_20200227_201852_resized_20211107_095310343

Haszons kiegészítőnek még a másodlagos kijelzőt mondhatnám, a fékkar és a gázkar segítségével lehet a menüben ugrálni, kb mint egy autó fogyasztásmérő – fedélzeti egysége mutatja a megtehető km-t, a napi számlálót, átlagsebességet, mennyi a teljes megtett távolság. Hasznos egy darab, ha statisztikát akarunk vezetni. Lányom is már nagyon érdeklődik a roller iránt, de szerintem ez pár évet még várat magára.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)