https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post úti kalauz: velence

August 24th, 2015

Filed under: Kirándulás — AndrewBoy @ 11:27 am

Előfordul, hogy az ember hirtelen ötlettől vezérelve valahol kiköt és szeretné kellemesen eltölteni az időt. A tengerpartos döglés helyett döntöttünk úgy, hogy a rosszabb idő miatt megnézzük Velencét. Nekem emlékeimben egy büdös, halszagú és nyirkos város élt, nagy tömeggel és drága éttermekkel. Persze ezt nehéz elmagyarázni másnak, mikor a tévében annyi minden szépet és jót mondanak róla és persze a történelem, csak nem lehet hazugság az egész. No persze hozzátartozik, hogy teljesen józanul és nappal még nem voltam Velencében és most jött el az idő, hogy szimpla hétköznapi turistaként én is megtekintsem.

Pár évvel ezelőtt még gondban lettem volna, hogy miként közelítsük meg, autó az adott, de sziget lévén lehet -e ott parkolni és az egyéb mennyibe kerül és onnan hogy jutok be kérdések is felmerülnek. Azért most már bátrabb az ember, elég felcsapni a googlet és azonnal kiderül mindenről, hogy mi is valójában. Jó dolog az, hogy a kedves látogatók, szolgáltatást igénybe vevők leírhatják véleményüket és szerencsére le is írják a véleményüket. De beszélhetünk a tripadviseorról, vagy a booking.com-ról és még persze sorolhatnánk napestig a megfelelő programokat. Én csak annyit vertem be a googlebe, hogy parkolás Velencében és mivel már Olaszországban voltunk így a kis okos asszisztensem nem akart Agárdig visszanavigálni, hanem megmutatta, hogy milyen lehetőségek közül lehet választani. A választások bősége nem zavart össze, összesen 5 parkoló jött fel amelyek alkalmasak arra, hogy tömegével fogadják a turistákat. Lehetőség lett volna még a parton megállni és onnan vonatozni, de az akkora időkiesést okoz és pénzben a végén kb ugyanott vagyunk, hogy a szigeten lévő parkolók közt kezdtem el keresgélni. És itt nem az ár volt a lényeg, egy napra 21 vagy 28 helyi pénz, gyakorlatilag mindegy, kényelmesen akarok menni és nem szopni 2 órát a parkolással. Nézegetve a véleményeket így a Tronchetto parkoló mellett döntöttünk ahová egyszerű bejutni és egyszerű kijutni. Kis vasút megy be a Róma térre ahol meg is csodálhattuk a város közepéhez közel álló parkolóba való autósok ideges várakozását, mert csak a dudálás ment és a forgalom percekig nem mozdult, se ki, se be. A parkoló így teljesen pozitív volt.

IMAG8524

Maga a város, most mit mondjak? Szép, szép, de azért sok házra ráférne a felújítás, sok a gagyit áruló utcai árus, párban dolgoznak, nézik, hogy mikor jön a rendőr és akkor futnak. Minden üzletben made in italy, meg handmade, meg minden egyedi, aztán persze ugyanazt a gagyit minden üzletben megkapni, talán csak a made in china felirat hiányzik a dolgokról. Érdekes persze, hogy minél távolabb megyünk a központtól annál olcsóbbak ezek az üzletek, a “kijárat” közelében már 50%-s áron is vásárolhatunk csecsebecséket és filléres dolgokat. A belvárosban persze az üzletek nagy része már nem a klasszikus arab bazárról szól, hanem a méregdrága üzletekről és drágább éttermekről. A kajával is ez a helyzet, a bejárat közelében sok a szeletes pizza, gyros, kebab és egyéb streetfood, aztán megyünk át a normálisabb és persze hatványozottan drágább éttermekig. Nem mesze a San Marco tértől még 2 helyi egységért mérték a kávét a 8 pénzű pizza után, aztán a San Marco téren ez a kávé a tengerparttal szemben már 5 EUR ért indult a turisták után.

IMAG8517

A tömeg a központig elviselhető, utána jön az, hogy emberhányinger, iszonyatos mennyiségű ember, a fő teret nagyon sok helyről lehet megközelíteni és mindenki ott akar fotózni, templomba menni, gondolázni és mindent amit ott lehet csinálni, a fő téren kívül már nincs nagy tömeg, csak a vékony kis utcákban van néha kis tumultus, ahol egymás mellett csak 2-3 ember fér el. De még mindig ott tartok, hogy nagyon sok az ember, azt mondják, hogy december vagy január az a hónap mikor kevesen vannak, lehet akkor tényleg érdemes lenne visszamenni pár napra és úgy rendesen körülnézni, mert ez alatt az 5-6 óra alatt annyi mindent nem látott az ember és csak 3-4 kötelező elemet sikerült megnézni. Tetszeni tetszik, de aki nem bírja a tömeget, annak biztosan ott van a wiki, google és megannyi natgeo vagy discovery film amik Velencéről szólnak.

IMAG8521

Nem kötelező családi programként valószínűleg nem mennék újra, aztán ki tudja….

post hol vagytok utazók?

January 2nd, 2015

Filed under: Kirándulás,News,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:36 pm

A Voyager program keretében 2 szondát indítottak útjára 1977. augusztusában és szeptemberében. Feladatuk a külső bolygók megfigyelése és “nagy felbontású” képek hazaküldése volt. Ezek mellett számos egyéb fő feladatuk is volt, mint a töltött részecskék tanulmányozása, a napszél erejének a mérése, a gázóriások mágnesességének felderítése, felszerelték még őket plazma spektrométerrel, . A legtávolabb lévő ember alkotta tárgy jelenleg a Voyager 1 ami 2012. augusztus 25. óta már biztosan kilépett a Naprendszerből (a napszél ereje drasztikusan lecsökkent, az alacsony töltésű részecskék száma lecsökkent, a magas töltésű részecskék aránya viszont hatalmasat ugrott), a tényt 2014. júliusában újra megerősítették, így biztosan az első eszközünk ami elhagyta a mi naprendszerünket. Szegény Carl Segan ezt már nem élhette meg, pedig ő volt az egyik fő rendezője/szerzője a híres aranylemeznek.

Még 300 év és elkezdi útját az Oort felhőben amin röpke 30.000 év alatt át is repül, majd 40.000 év múlva másfél fényévre megközelíti a Gliese 445 csillagot. Rendszerei 2025. után már biztosan felmondják a szolgálatot, a plutónium készletének már csak 65%-a van meg aminek a felezési idejét hamarosan eléri, így tápellátása teljesen bizonytalan marad. Mivel a napszél már nem gyorsítja így, ha semmivel nem ütközik, 17 km/s folytatja útját a Tejúton keresztül.

A szonda jelenleg 19,5 milliárd km-re van a naptól és egyre jobban távolodik, a fénysebességgel utazó rádióhullámok 18 óra alatt teszik meg az utat a földről a szondáig. Egy bájcsevegés a szondával a válasszal együtt így több, mint 36 órát vesz igénybe. A szonda sok műszert már lekapcsolt, de kommunikációja a Földdel még működik és a navigációs egysége is hibátlan. Az utolsó portré amit készített a naprendszerről alább látható:

Family_portrait_(Voyager_1)

További érdekesség, hogy a szonda egy arany lemezt is hordoz magával, tűvel és egyszerűen készített instrukciókkal a visszajátszáshoz. Többféle zene, állathangok és egyéb természetes hangok mellett 55 nyelven köszöntik az idegeneket. Minden nemzet más köszöntést használ, van aki csak egyszerűen békét mond, de akad aki szívélyesen üdvözli az idegeneket. Angolul, japánul, latinul, magyarul, oroszul és spanyolul így hangzanak. A hanglemez mellett egy “egyszerű” leírás is helyet kapott a Föld helyzetéről (pulzárokhoz viszonyítva) és pár ábra a hidrogénatom rezgéséből átszámított másodperc alapú lejátszáshoz bináris megfogalmazásban. Aki ebből rájön, hogy miként kell lejátszani a lemezt, megkapja a helyi nagydíjat.

golden_record_cover_sm

Következő jelöltünk majd a New Horizons lesz, aki 2015. áprilisában a Plútót közelíti meg majd 10 évnyi utazás után. A New Horizons viszont sosem fogja utolérni a Voyager 1-t. Indító sebessége bár nagyobb volt, mint a Voyager, de folyamatosan lassul és a jelenlegi 15 km/sec sebesség tovább fog 13 km/sec sebességre csökkenni a Plútóval való találkozás után. Aztán lehet lesz még küldetés (bár most a Hold és a Mars van terítéken) ami ismételten a Naprendszer elhagyását tűzi majd ki célul, hogy évezredekkel később egy jópofa idegen megtalálja őt és esetleg válaszoljon is:)

post modellváros, miniverzum

December 29th, 2014

Filed under: Kirándulás — AndrewBoy @ 6:19 pm

Az Andrássy úton nyílt egy modellvasút fanatikusok által épített kiállítás. A méret H0, már akinek ez mond egyáltalán valamit, mindenesetre érdemes elmenni megnézni, még annak is, aki nem modell függő. Tényleg érdemes gyönyörködni az aprólékosan kidolgozott részletekben. Több magyarországi nagyvárosból merítettek ihletet a lelkes készítők így teljesen egyedi modellekkel is találkozhatunk. A méretarányos felépített hatalmas és kígyózó terepasztalokon vonat, és minden egyéb a modellvasút világában meglévő elektromos kütyüket is helyet kapnak, esetenként mi is vezérelhetjük őket.

miniverzum

A lenyűgöző látványt azonban nem adják relatíve olcsón, a családi jegy 4900 Ft, a sima felnőtt 1900 Ft és a gyerekjegy is 1300 Ft. Az online időpont foglalás elméletileg ad valami kedvezményt (ebben nem vagyok biztos), viszont érdemes így az ünnepek és hétvégék környékén előre foglalni helyet, mert teltház esetén csak a foglalásosok tudnak bejutni. A gyerekeknek fellépőkkel biztosítják, hogy ők is kényelmesen szemügyre vehessék a modelleket, szerencsére a korlát elég távol van, így az aprócska érdeklődők nem tudnak benyúlni és kézbe venni az alkotásokat.

Képek lentebb, illetve a galériában. Elérhetőség: www.miniversum.hu.

post hobbit 3. és a cinemacity

December 28th, 2014

Filed under: Kirándulás,Mozi — AndrewBoy @ 10:55 pm

Egy hete foglaltam az új Hobbitra jegyet, persze IMAX 3D, mert ugye kövér lúd nélkül nem tudunk élni. Bánatomra már csak az első 3 sorban volt hely, így kénytelenek voltunk ezzel beérni. Az IMAX amúgy az 5. sortól fentebb szerintem már nem hozza a giga élményt annyira, szeretem közelről nézni, mondjuk egy normális 20 soros teremben is elől, az 5. és 7. sor környékét szeretem megpályázni, hátulról már semmit sem látni.

Szóval 4 órára szólt a jegy, jópofa egyik barátunk nekem nem szólt, hogy ne cigöljem a dolgait és a jegyét se fizessük ki, mert ők nem jönnek. 6 jegy foglalva, 4 jegy lesz vásárolva. Gondoltam, hogy majd akkor a pénztárban megoldjuk, persze egy órával a film előtt derül ez mind ki és még nem indultunk el. No időben 35 perccel előtte odaérünk, sor brutálisan nagy, de tényleg. Nem csak a ruhákat vitték vissza a karácsonyi hívők, hanem még a mozit is megszállták. Holnap munkanap, hová ez a féktelen mulatozás?:)

Automatához odamentünk, (ott kevesen vannak és a magyar úgy látszik nem szereti használni) és bevertük a foglalási kódot, hát csak úgy jött ki a matek, hogy 6 jegyet kell venni. Mivel fél órával az előadás előtt törlik a foglalást még pár percig próbáltunk bohóckodni, hogy a törölt foglalás helyére veszünk friss jegyet. Fél négy már jócskán elmúlt és még mindig ott figyelt a foglalásunk. Leszarom érzés, vegyünk 6 jegyet, majd eladjuk vagy nem tudom. Akadt is egy vállalkozó aki pont akkor akarta átvenni a foglalását az automatánál, de úgy gondolta, hogy a két jegytől megváltana minket kicsit olcsóbban. Párjára hivatkozva elrohant, ohne kp, meg ATM, jó, hát várunk.

Kisvártatva visszaért a hölgy, még mindig sehol a férje, nem talál parkolóhelyet. Saimonsais is 20 percet szenvedett, nekünk elsőre sikerült. Röfögött az egész parkoló, hatalmas high five és selffive után már csörtettünk is fel a mozihoz. Szóval a jegy eladást úgy néz ki elmulasztottuk. Pofátlanul az üres VIP kasszához odacsörtettem és feltettem a kérdést a kedves hölgynek, hogy ugyan 2 jegyet feleslegesen vettünk meg, mert lemondták és szíveskedjenek némi lóvét a kezembe adni. A kedves pénztároslány szabadkozott, hogy ő ilyet nem tehet, mert mindjárt kezdődik a műsor és kvázi kihúztunk egy nagy IJ kártyát. Tessen a kedves főnökénél rákérdezni, vettünk 6 jegyet, kettő nem kell, nem poénkodunk, komolyak a szándékaink. Fél percen belül kpban ott figyelt a kezemben a teljes vételár. Közel a siker.

Nem mentünk el a büfébe fent, mert az IMAXnál van büfé és ezt kevesen tudják, így a szemüveget átvéve már robogtunk is lefelé. Éhesek voltunk, “sajtos háromszögre” vágytunk. Beálltunk az egyik sorba, kb 5 rendelésnyi lehetett előttünk, de ez vagy 20 percig tartott, az egész brigád elment egyesével wcre, beszélgettünk és az idő gyorsan telt, de a kiszolgáló keze lassan ment. Tényleg nem értem, hogy miért lehet egy ilyen lassított felvételt berakni a büfébe, mikor mindenki sietne a filmre. A tömeg zúgolódott, csak kp-t tudott elfogadni, a POS nem működött, egyfolytában magyarázta a bizonyítványát, de tudott volna tenni az ügy érdekében, ha nem kérdez vissza mindenre és gyorsabban mozog. Szerintem az utánunk érkezők meglincselték a faszit.

hobbit3

Az előzeteseket kihagyva a főcím előtt értünk be 2 perccel, én még akartam volna ezt-azt kérni, de nem volt érkezésem még további 5 percet várakozni, lényeg, hogy beértünk nagyjából időben. A Hobbit jó volt. A történetet rendesen széthúzták, de nem volt annyira gáz, mint a második rész ami gyakorlatilag arról szólt 3 órában, hogy bementek a hegybe, felkeltették a sárkányt és kirepült a sárkány. Itt a nyitó rész a sárkány tűzokádásával indult, ahogy az előző abbamaradt. A csatajelenetek rohadt jók voltak, hangok is ütöttek keményen. Gyorsan elment a két és fél óra, lassúságnak, vagy nyálasságnak csak néhol volt lehetősége megtelepedni.

Ami rohadtul zavart viszont, hogy a nagyon gyors távoli táj mozgásoknál konkrétan homállyá váltak a részletek, lehet a 3D miatt, vagy a gyors mozgást én nem tudom már lekövetni (nem hiszem), de egyszerűen élvezhetetlen volt mikor a kamera végigment balról jobbra a hadoszlopokon és több km-nyi katonát mutattak meg nekünk egy völgyben. Valszeg a 3D miatt is ocsmányabbul jött ki ez a képsor és talán még az is hiba volt, hogy nem HFR-ben néztük meg. Én nagyon meg akarom majd nézni HFR-ben is, az előző részeket sikerült úgy megnézni és iszonyatosan ütött, jobb volt, mint a 3D, de HFR nincs az IMAX-ban.

A film tényleg jóra sikeredet, a második rész csalódása után ez egy korrekt felüdülés volt, lezárásnak biztosan húzok be egy 8 pontot. A moziról pedig a véleményem fentebb.

post új metró

August 10th, 2014

Filed under: AndrewBoy Jr,Kirándulás — AndrewBoy @ 9:43 pm

Családdal nyomtunk egy low budget kirándulást a hétvégén, mivel a fiú gyermek nemrég utazott a kisföldalattin és ígéretet kapott egy metró utazásra is. Megnéztük az új metrót, Kelenföldtől a keletiig, majd a keletiben pár vonat és utána uzsgyi vissza. Nagyon jó! Nekem nagyon tetszik, szépek az állomások, mindenhol van lift (babakocsi!) és ami a legjobb, hogy most már működő jegy automaták is üzemelnek. Az állomásokat viszont takarítani kellene, mert a funkció nélkül nem bíró dizájnelemek csak addig nagyon szépek amíg nincs rajtuk 4 cm por, ez picit zavaró, hogy már most ótvar néhol a felső rész, de majd egy giga beázás biztosan letakarítja. A kocsik jók, csendesek, gyorsak, sajnálom, hogy 20 éve nem volt ilyen:( A gyerekeknek tetszett:)

IMAG5794

post utazás a fellegek fölött

July 25th, 2014

Filed under: IT,Kirándulás — AndrewBoy @ 9:53 pm

Ha már utazás, akkor tudjuk, hogy hol vagyunk. Alig várom minden alkalommal, hogy a telefonon vagy a tableten nézni tudjam, hogy merre repül a repülő. Ugye nem vagyok online (bár a brussels airline-n egy kódolt wifi volt végig full erővel), de a GPS engedélyezett, nem cseszegetnek érte. Évekkel ezelőtt kezdtem el próbálkozni, egyedül a Xoom volt az aminek a GPS volt annyira pocsék, hogy a helyet nagy tévedéssel, de a magasságot és a sebességet elég pontosan, alacsony frissítés mellett mutassa. A HTC Max esetén most volt először lehetőségem kipróbálni a dolgot. A HTC X One még csak-csak jó volt 400 km/hig, de utána feladta a történetet. A max viszont überalles. Fent már kellett neki fél perc, hogy megtaláljon minden műholdat, de utána pontosan mutatta a dolgokat. Sygicben LOL volt nézni, ahogy elég reménytelenül tervez újra és csipog a sebességtúllépés miatt folyamatosan. Gmaps offline verzióban viszont hibátlan ilyenkor, kicsi helyet foglal, tud mindent amit tudnia kell, szépen lehetett követni az utunkat. Mondhatjuk, hogy akkor a bakancslistámon ez a történet már pipa…

Screenshot_2014-07-24-22-26-22Screenshot_2014-07-23-20-13-12

Ja igen, az út jó volt, a brüsszeli csatlakozást majdnem lekéstük, de megvárt a pesti gép, így éjfélre már itthon is voltam… viszlát Genf, boldog szülinapot nekem…:)

post first encounter

July 5th, 2014

Filed under: AndrewBoy Jr,Kirándulás — AndrewBoy @ 10:58 pm

Srác és csaj első találkozása a tengerrel. Hideg és sós. De azért tetszett nekik. Fiamat alig lehetett kiszedni belőle. A szélben a hideg víz után fázni kezdett és a 40 fokos homokban kezdett el hemperegni. Teljesen jogos, de utána le akarta magáról mosni és egy végtelen ciklusba kezdhettünk volna bele, így a kézzel való ledörgölést választottam:) Ami biztos, jó a tengerpart, gyerek élvezi. Ami megint biztos, ilyen zsúfolt helyre nem szabad jönni. De a gyerek boldogsága persze mindent megér:)

Az autó jól vizsgázott, pont egy hete ment szét a jobb hátsó gumi, így azt frissen utazott velünk, agyonrarámolva, pályán 150 körüli tempóval és légkondival 7,2. Szerintem ez teljesen korrekt 2 tonnától, hazafelé Szlovéniában az üresebb hegyi szakaszokon azért megnéztem, hogy mi a vége…. asszony türelmének:D

IMAG5177

IMAG5186

post prága #x:)

May 18th, 2014

Filed under: Kirándulás,News,Oldies,Party — AndrewBoy @ 10:21 pm

Idén a prágai turné kimaradt a cebitből és brnoi turné lett helyette. Nade úgy néz ki, nincs év mikor prágát nem úszom meg, már hosszú ideje. Ismételten a svejkben ettünk, de már számolni nem tudom, hogy ez hányadik volt már, a mostani kiszemelt a Husova utcában volt, első kerület. Íz, ár, mint mindig, minden rendben volt. Jövőre már akarni akarom, hogy mehessek ismételten Prágába:)

IMAG4684

IMAG4685

post barcelona reloaded

April 24th, 2014

Filed under: Kirándulás — AndrewBoy @ 10:51 pm

Úgy néz ki, hogy a barcelonai turnékból is hagyomány lesz. Imádom a várost, már sokadjára járok itt és még mindig találok új és felfedezetlen részeket. A szállás a zöld füves diagonálnál volt, emlékezetes hely, már csak a drága bevásárlóközpont miatt is a sarkon:) Az egész diagonál részt átépítik, hidakat bontottak el és készítenek új verziókat, mondjuk ráfért már a város közepére a felújítás. A reptértől az út természetesen horror volt, délelőtt 10kor kb egy óra volt beérni. A program keretén belül szerencsénk volt ökörködni egy csapatépítésben az olimpiai stadionban. Lenyűgöző akusztikával rendelkezik. Az idő természetesen hideg volt, így ilyenkor április végén a part gyakorlatilag üres napközben.

IMAG4646

IMAG4655

post cebit, the new tour #X

April 1st, 2014

Filed under: IT,Kirándulás — AndrewBoy @ 3:01 pm

Ismételten érdekes tapasztalatokkal lettünk gazdagabbak. Brno szép város éjszaka és olcsó és finom. Na körülbelül itt véget is ért a pozitív gondolatsor. A probléma ott kezdődött, hogy szombaton már nincs cebit, péntek az utolsó nap. Persze van ingyenjegy, nem is ezzel van a gond, de így szabit kellett rá kivenni, ami ugye elég ocsmányul hangzik már alapból is. Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatta, hogy a kínaiakra kell ráfókuszálni, jómagam rákészültem 10 féle androidos lejátszóra, hogy tudjam melyikből mit lehet válogatni, utolsó nap a sárgák kiárusítanak mindent, így néha félpénzért jó dolgokat lehet venni. Lehet benéztünk valamit, de délben már semmi nem volt meg, a kínai bazársor teljesen leürült, a 78. usb kábelt akarták ránk tukmálni, persze az a hülyének sem kell, mert az van otthon is, viszont quadcore tvnéző még sehol. A legjobb ami megmaradt az egy minix G5, no thank you, hiába adod 20 EURért, nem érdekel.

A többi standnál újdonság nem volt, MS nokiázott, de nem volt formabontás. Esettől hoztunk kulcsokat, hogy legyen egy évre elég a családnak, talán kb még ez érte meg, jövőre lehet jó lesz. Nem tudom. Saimonsaisnek lehet igaza volt, hogy talán ezt az évet érdemes lenne kihagyni és jövőre mehetünk sokkal többen. Elképzelhető, hogy ha a valós fogyasztói cuccokra vagyunk már inkább kíváncsiak a nagyrészt vállalati megoldások helyett akkor a nyáron kellene Berlinbe menni. Meglátjuk… Köszönet Gábornak és Ákosnak a vezetésért és, hogy hagytak aludni visszafele a prágai dugóban két órát:)

post rapid visit: USA

May 15th, 2013

Filed under: Kirándulás,USA — AndrewBoy @ 9:06 pm

Rokonlátogatás címszóval kilátogattunk az USA keleti partjára. Maga az út jó és kényelmes volt, leszámítva, hogy Zürichben persze csak egy óra free wifi volt a 4 óra landoverből. Így okosan megosztottuk és minden létező eszközünkkel külön regisztráltunk, sikerült online maradni, nagyjából végig. A swiss még nem kínálta a repülőn a wifit, bár szükség annyira nem is lett volna rá, mert elég gyorsan alvás lett a dologból. Egy fontos dolog van, cubalibre-t senki ne kérjen light kólából, mert kurvára ihatatlanul fos. Pfuj. Az érkezést követően a jó ütemű gépből való menekülés miatt a bevándorlási részlegen lézengtek az emberek. Meglepő módon alig fél óra után átjutottunk, a ne használd a telefonod, ne fényképezz és ne mászkálj a sorok közt dolgot elég komolyan veszik, megy keményen a basztatás a mobil buzerálásáért, aztán persze lehet magyarázni, semmi gond, csak elviszik az embert egy teljes átvizsgálásra. Meglepő módon spanyol ajkú homelandes barátunk angolját azonnal lehetett érteni és innentől kezdve a nyelvvel már nem is volt probléma. Kicsit unalmas ujjlenyomatot adni és mosolyogni már sokadjára, de legyen belőlem nekik sok szép képük, bassza őket az ideg, hogy a szétrágott sebes ujjbegyemről mindig más és más lenyomat készül, mivel nincs takargatni valóm, ugye a klasszikus kérdésekre nemmel válaszoltam, így igazán leszarom az egész történetüket. Ha így érzik magukat biztonságban, hát legyen.

Megérkezve a hegyekbe a semmi közepére (Lake Ariel, PA) a nyugodtság fogadott minket. Farmer emberek mindenfelé, sehol egy izgulás, kapkodás, ők nem vakarták a fejüket és anyáztak, tették a napi dolgaikat. Ott az összetartás kicsit más fogalom, de ebbe most ne menjünk bele.

New York? Meglepően tiszta és élhető. Buszon wifi, mindenhol wifi, mindenhol internet. Pénzt ezért már nincs pofájuk elkérni. Helyes gondoltam én végig magamban, aztán rájöttem, hogy milyen jó dolog a szociális élet. 4 tagú holland család a time sqi mekiben basztatták a smartokat és a tabeket 30 percig úgy, hogy nem szóltak egymáshoz, néha egyik-másik felkuncogott mikor facebookon valami vicceset olvasott. Ó bazdmeg. Ez az élet. Én csak nyomtam egy lájtos 4[] checkint meg toltam egy szkájpot a családdal, na ennyi. New Yorki látogatásunk pánitempós villámlátogatás volt, kényelmesen fél nap alatt letudtuk dél manhattant. Majd egyszer talán valamikor több napra is. De annyira zsufis, hogy kétszer is át kell előtte gondolni.

Miért volt jó? Mindenhol mosolyognak az emberek, sehol nem néznek ki, mindenki segítőkész, a wendysben a pultos kislány még piromkodott is egy kicsit, ami igaz nagyon unprofessional volt, de nem kértem el a vásárlók könyvét:) Gyorskajából pár wendys, egy mekis shake, kb ennyi volt, inkább a házi koszt vagy a normális kajálda volt a fókuszban. Nem, sem panda, sem taco bell nem volt. Kihagytam most a rendes 7 évenkénti rohanás a wcre fosás hadműveletet:)

Szóval a vidéki környezet jó, az utak kicsit szarabbak szerintem mint itthon, bár lehet keveset járok mostanában borsodban, békésben, szóval lehet itthon szarabbak. Mondjuk a 8 sávos autópályán nem tűnik fel, mikor araszol az ember a dugóban, de ezt a másik parton is megszokja hamar az ember. Ruhák? Hát igen. Ami itthon 30 ezer, sógoroknál 79,99 EUR, az a nagy vizen túl csak 49.99 USD. Outletben pedig 20 USD alatt is van márkás gatya és ing és ez meg az. A ruhatár cserét folyamatosan abszolváltam az elmúlt hónapokban így elég kevés ruhát vásároltam magamnak. Inkább a chips, salsa és dr pepper light cherry volt terítéken. A megengedett súlyt és méretet ki kell használni. Jó, meg cipőt sikerült venni, beszarás, Airwalk, 15 éve nem láttam.

Ha nagyobb lesz a gyerek, illetve majd esetleg a gyerekek akkor kell menni megint, hogy inkább a nyugodt hegyvidéki környezet vagy a picit zsúfolt meleg pálmás óceánpart? Asszem erre a választ talán mindenki tudja magától:)

Képek a galériában jobb oldalt és alább is.

post wendy’s…

March 27th, 2013

Filed under: Kirándulás,News,USA — AndrewBoy @ 9:37 pm

A klasszikus tripla és a megunhatatlan sajtos békönös kurmpli. Respect. Ahogy mondani szoktam, még a büfi íze is más a wendy’s után. Most ez jó volt, nagyon kellett, nagyon vártam és nem kellett csalódnom. 20 órát utaztak lefagyasztva és követelték, hogy elfgyogyasszam őket! Ha lányok lettek volna, akkor cibálták volna a fülüket, ahogy Atilllla fogalmazna:) A potenciális mennyiségek száma véges, jöttünkre negyven nap múlva számíthattok, nyugat felöl, napnyugtakor!

moist, tender and delicius! rnr!

post on the road again, cebit the tour 2013

March 12th, 2013

Filed under: IT,Kirándulás — AndrewBoy @ 1:11 pm

Tisztán az adatok, 3800 km, 47 óra. Péntek reggel 4 kor ébredés, 5kor taxi, irány a párizsi reptér, kis késés, de 10 óra után touchdown! Még egy óra játék, hogy a kocsit kiszabadítsam a parkolóból. Tényleg, miért raknak csak kp-s automatát egy nagy forgalmú helyre? Ha kicsit gyűrött a pénz már nem akarja berángatni, lényeg, hogy egy idő után sikerült bevarázsolnom a díjat az automatába és elindulhattam felvenni az autót. 7 személyes, szép szagos, kérdés, hogy 7 személy hogyan fér el benne, a hátulja egészen szűkösnek tűnt. De elméletileg minden rendben.

Haza a motyóért, csók a családnak és irány felvenni a bandát. Valami gáz lehetett a szokásos felszereléssel, mert a szivargyújtó elosztó teljesen megadta magát, valszeg az inverter túlterhelte a biztosítékot amikor a laptop töltőt rádugtam, ez leolvasztotta a biztosítékot az elosztóban. Ezt sikerült gyorsan megpatkolni, de utána a gyári biztosíték ment el, nagy köszönet a vezetés oktató bácsinak, aki pont ott volt tőlünk 20 méterre, hogy kisegített minket egy 20 amperes biztivel. A technika ördöge már az első métereken kibaszott velünk, de gyorsan megértettük, hogy akkor laptop nem lesz. Helyette tablet és telefonok állnak majd rendelkezésre. A feljavított inverter tudta a dolgát és osztotta a 220 voltot a telefon és tablet töltőknek. Az új (10 éves elsa gladiac) ventilátor is jól tudta a dolgát és nem is zörgött annyira mint vártam.

Innentől technikai gondunk nem volt és elindultunk. A mekinél már rájöttünk, hogy nem lesz jó a középső ülés még elhajtva sem, mert sok helyet foglal, így meki vételezés után visszakanyarodtunk és az ülést átraktuk Grabowski fehér gépsárkányába. Elindultunk, probléma nem volt, prágában másodszorra sikerült helyet találni, innen sétával közelítettük meg a kiszemelt kajáldát, persze előtte még nyomtunk egy túrát a fő téren, pár fénykép készítése megtörtént. A kaja ehető volt, igazából semmi extra, sörözni nem sörözött a társaság. Árban? Nézd, 5 ropi alatt üdítővel bőven meg lehet úszni egy normál adag kaját a belvárosban a turisták paradicsomában. Ez valahogy nem normális, a svejk is 10 ropi volt 3 főre, ez most 20 ropi lett 5 főre, de abszolút nem vészes, a legdrágább bélszín is 3500 ft-nál megáll. A normális alapkaják 1500-2500 ft környékén vannak. Belváros, turista lehúzó hely. Milyen lehet vidéken a kaja? Az üzemanyag 37-38 CZK körül van litere, ez 440 ft az autópálya mellett, itthon az autópálya mellett 455 volt az üzemanyag. Vicc. Prága üres volt, múlt évben igaz egy héttel később volt a cebit, de hasonló volt az időjárás, így arra nem lehet fogni az ürességet, alig voltak emberek. Péntek este 10kor az étterem leürült, az utcán az emberek lézengtek, komolyabb sor csak a károly hídnál lévő több emeletes disco háznál volt. Prágát gyorsan elfelejtettük és mentünk tovább németország felé.

Persze az autópálya még nincs kész a hegyekben, így megint sűrű ködben 40-nel vészeltük át a hiányzó 20km-t. Az autópálya sem volt sokkal jobb, hatalmas köd, 80nal alig lehetett menni. Aztán német testvéreink nagyon unatkoztak, komoly autós üldözés hiányában csak a fiatal külföldieket tudták igazoltatni, így a péntek éjszakai rend őrzését letudták azzal, hogy igazoltattak minket. Mentünk tovább, majd megérkeztünk hanoverbe. Saimonsais elkúrta, nem a szokott parkolóban álltunk meg, hanem eggyel később. Ébredés után vettük észre, hogy körbebarikádoztak minket és bár idő pazarlóan, de meg tudtunk lépni a kijelölt parkolóba. Még mindig úgy hiszem, hogy prémiumot fizettünk azért, hogy nem a füves, hanem a beton placcon álltunk meg A múlt évi 8 EUR ellenében 9 EUR volt a parkolás. Nem hiszem, hogy egy év alatt 10% fölötti az infláció, pont a németeknél!

A cebit nem volt egy nagy durranás, csalódás volt, évről évre csalódás az egész. Kevesebb épület, kevesebb tapizhatóság. A nagy nevek is csak kevés kézzel fogható kütyüvel voltak kint, nem voltak extra állösszekaparós dolgok. Csak szolid, mindennapos fogyasztói cuccok voltak kitéve, nem volt iránymutatás, „normális” 4k 200 colos tv vagy valami ilyesmi. Az MS stand is visszafogott volt, már egy touch asztal sem volt kitéve, semmi. A gamer részre bejutni megint nem lehetett, helyi fiatalság kiélte magát bent, de ez kb nem is érdekelt minket. A hw kütyük hiányát próbálták ellensúlyozni a felhő és monitoring alkalmazások, annyian foglalkoznak már mindennel, hogy megszámlálhatatlan hány db megoldást akarnak benyújtani az emberek. Flex elméletét kicsit tovább boncolva, gyakorlatilag tényleg úgy néz ki a dolog, hogy valaki egyszer valakinek megcsinál valamit a modularitás jegyében és utána már kész személyre szabható csomagként akarja árulni a cuccát. Az open source rész katasztrofálisan kicsi volt. Az ubuntu stand kb 3 négyzetméter volt. A nagy gyártók kirakták azt amit a boltban lehet kapni. Semmi promóció.

A kínai rész viszont bazárból átcsapott nagyon komoly üzleti negyeddé. Mindenhol mindent meg lehetett tapizni, beszélgetni róla, ki lehetett próbálni. Az eladók fosták magukból a szót és, ha nem áll ellen az ember elég keményen már egy 5 ezer darabos szállítási szerződést is aláíratnak az emberrel fél órán belül. Gagyinak nyoma sincs, tabletek, ebook olvasók, okos órák, okos telefonok, mindenféle kiadásban, kitalációban, innovatív megoldásokkal, törhetetlen, vízálló. Itt már nem csak a másolás megy, hanem a gondolkodás is, nagyüzemben méghozzá. Nem az általános kínai olcsó szarral találkozott az ember, hanem használható eszközökkel. Bár a kínai/ázsia részt leszámítva über fos volt az egész, jövőre is el lehetne menni, ha végre az iparág megint kitalál jó dolgokat és kezdik a milliárdokat a fejlesztésekbe beleölni, ki kell találni megint valami új irányt, új lehetőséget.

Hazafelé közért, bevásárlás, sorry fiúk a büdös sajtért, de ez ízre tényleg király volt:P Nyugodtan telt az idő, hazaértünk 3ra. Még egy német oldali börgerking is belefért drága pénzért, de túléltük, dübörögtünk hazáig. A filmezés jól sikerült, aux bemenet, tablet meg adta a képet hozzá. Azért ködben fos időben posztapokaliptikusszociódrámát talán nem a legjobb nézni. Értsd úgy, hogy 8 túlélő egy balta, egy maradhat aki a végén úgyis rábaszik, mert atomvillanás volt. Kész kocka utóérzés az egész. De jó volt, csak más megközelítésből. De erről majd később, mert újra kell néznem és a kockákat is. Elgondolkodtató.

Egy szónak is száz a vége, jövőre is megyünk, de csak a kínaiakra fogunk koncentrálni, másra gyakorlatilag nincs értelme, mert azt itthon is meg tudom fogdosni a boltban, el tudom olvasni a neten. Amit nem tudok megfogdosni az a kínai cucc, erre itt nagyon jó alkalom és lehetőség van, talán jövőre már több ázsiai épület lesz, rendezetten, szervezetten. És ha már más miatt nem is, a rockandroll érzés miatt mindenképpen megyünk! A nagy teszt kimaradt, sygic ment végig, tomtom csak egy fél órát volt kézben. Én szerintem maradok a sygicnél egyelőre. Tud mindent amit tudnia kell és teljesen offline müxik jól.

post párizs

March 12th, 2013

Filed under: Kirándulás — AndrewBoy @ 1:08 pm

Tényleg megdobogtatja az ember szívét. Budapestnyi méretű belváros rendben lévő régi épületekkel, zsúfolt kis utcákkal, végeláthatatlan étterem és szórakozóhely tengerrel és persze annyi látnivalóval amennyi talán szép országunkban sincs összesen. És minden rendben, szervezetten, készen. A belvárost gyalog 5-10 óra alatt kényelmesen le lehet tudni, nem kell metrózni és közben az ember tényleg lát mindent. Persze éjszaka helyett a nappal a javasolt, de ezt adta a gép, este jártuk be, ezt kellett szeretni.

Ami nappal feltűnt, hogy nagyon sok az építkezés, út felújítás, új házak, üzleti negyed karbantartása. Bringa út építés. Ezek itthonról hiányoznak, hiába a válság, ott mennek a kivitelezések és készülnek az új dolgok, habár lassabban gondolom, mint 5 éve, de pörögnek megállás nélkül.

Akit érdekel, hogy mit kell megnézni párizsban az megtalálja a wikin az összes látnivalót a teljes történelemmel egyetemben.

post cebit the tour #3

February 26th, 2013

Filed under: IT,Kirándulás — AndrewBoy @ 9:48 am

Úgy néz ki, akkor minden kész van. A stáb lista teljes, Saimonsais, Grabowksi, Johnny, Flex és persze én. A szállító jármű egyterű szerkezet, hogy kényelmesen elférjünk. A 3 éve Svédországban szétdarált invertert sikerült meghákolni, lecseréltem a ventilátort benne, milyen jó szolgálatot tud tenni egy 10 éves ELSA Gladiac (Geforce2GTS) hűtő ilyenkor, amit nem dob ki az ember, mert valamire biztosan jó lesz. A forrasztást támogatta az új páka amit karácsonyra kaptam gyermekem anyjától! Elkészült egy ötös elosztó is, vékony csatival, mert ugye az inverterbe csak olyan megy be. A szigszalag és a takonyragasztó is jó szolgálatot tett:) Azt nem értem, hogy ezekbe az 500 forintos elosztókba miért ilyen fej nélküli csavarokat raknak? Miért nem lehet normális csavart belerakni? Megőszül az ember mire kitekeri, persze utána vissza már nem, keresni kell hozzá csavarokat. Ebben az IKEA fixa pakk volt a nyerő:)

Megtaláltam a tablet tartót is, előszedtem a 220 töltőjét, laptop is már bekészült. 5 főből 4 nem vezet, így 4 laptoppal, egy switchcsel (a wifi snassz, lassú) végig lanolhatjuk az utat. Ugyan még az nagy kérdés, hogy kézben az egeret hogy fogjuk irányítani, de majd erre is biztosan lesz valamiféle megoldás. Gyúródeszka, rajztábla itt kifejezetten előnyben:)

Indulás jövő hét pénteken 14.30 kor Saimonsaistől.

Igen, bejönnek ezek a visszaszámlálós dolgok:P

post countdown…

February 26th, 2013

Filed under: Kirándulás,USA — AndrewBoy @ 9:24 am

post sunny diner

January 17th, 2013

Filed under: Kirándulás,News — AndrewBoy @ 9:37 pm

És ha már a legutolsó értékelő poszt hamburgerezésről szólt, akkor folytassuk is ezzel a témakört. Sunny diner régen volt a westendben is, és ha jól rémlik akkor talán a Szentendrei úton, de ebben nem vagyok biztos. És talán nem is ez volt a neve? Régebben jó, de drága hely volt, így ritkán látogattuk, az elmúlt években viszont többször felkerestük a Hűvösvölgyi úti kajáldát ahol most már normálisabb árak mellett egy jót lehet kajálni. A normálisabb alatt azt értem, hogy nem Friday’s vagy más még drágább hamburgerekről beszélünk. A választék mondhatni Pazar, sok féle burgerből, húsból lehet választani és különböző tálak is vannak. Itt is van, ha meg bírod enni a legnagyobb mega tálunkat x időn belül akkor mi fizetjük. 10 db 20 dekás húsból készült hambi 9 ropiért. Talán megéri a kockázatot, és ha nem bírja megenni az ember, akkor a haverok besegítenek. Tényleg megéri, hogy 4-5 ember menjen el és tálakat egyen, mert akkor már 1000 HUF körül lesz egy burger ára, az pedig a mai világban nem tűnik annyira soknak.

(more…)

post hooters

January 10th, 2013

Filed under: Kirándulás,News — AndrewBoy @ 8:18 am

Hype! Ugrik be elsőre a név után, hogy mit fogunk érezni. Természetesen bögyös csajokat, hideg sört és jó hamburgert akarunk fogyasztani normális áron. Hamburgereshez mehetünk máshová is nagynevű import brandekbe, mint a TGI mondjuk. Ez mégis más, nem a családias gyorséttermet jelenti meg, hanem a fiatalos, sörözős, meccsnézős (bár nem tudom, hogy itthon az NFL mennyire népszerű?) csajokat bámuló helyet. Az már az elején rögtön feltűnt, hogy a lányok sokszor jönnek, mennek az asztalokhoz, sajnos sok nem volt belőlük, így néha tényleg várni kellett rájuk egy ital újratöltésért, de gyakorlatilag, ha ránk találtak akkor szívesen időztek az asztalnál.

(more…)

post cebit the tour #3

January 7th, 2013

Filed under: IT,Kirándulás — AndrewBoy @ 10:03 pm

Nagy az izgalom, úgy néz ki, hogy idén is tovább bővül a csapat, ha így folytatjuk 5 év múlva már egy csuklós Ikarust kell kölcsönözni. A témakör a szokásos lesz, péntek délutáni indulás, prágai kajálás és utána korai érkezés. Idén megpróbáljuk végre logikusan összerakni a látogatni valót. Valszeg olyan helyen fogunk kezdeni ahol napközben nagy lesz a zsufi és megéri korán berohanni azokra a helyekre. A kiállítói lista már elérhető és már app is van a térképpel, gondos mérlegelés után össze kell rakni az ütemtervet és nem sokat időzni a lényegtelen helyeken. Azért persze egy 4 méteres 4k felbontású tv képernyőt meg fogunk bámulni, ha akad, de próbálunk a tényleg érdekesebb kütyükre, újdonságokra fókuszálni. A kiállítókat talán érdemes röptében végigfutni és megnézni, hogy kinek milyen terméke van, kézzel megtapizva azért tényleg más érzés, mint random találomra a több ezer kacat közül rendelgetni és reménykedni, hogy biztosan nem lesz rossz. A szerver-rendszer ügyosztály is valószínű, hogy érdekesebb megoldásokat fog kínálni, mint tavaly, remélhetőleg találunk olyasmit ami megindító lehet és alkalmazhatóságát is igazoltnak találjuk. De a terv még nincs készen, ezen dolgozni kell. Szóval 2200km, Saimonsais-zel, Johnnyval, Atillllaval és Flexszel. Belevágunk az életbe:)

post knrdy

January 3rd, 2013

Filed under: Kirándulás,News — AndrewBoy @ 8:14 am

Na ez egy érdekes történet. Októberben nyílt a hely, magyar weboldal nincs. Árak a weboldalon nincsenek. Külföldi blog bejegyzések alapján lehet tájékozódni, hogy miről van szó valójában, mi is ez a hely és mire szolgál. Steak house jelleg az biztos. Az étlap is egyszerű mint az egyszer egy. Melyik részét kéred, mennyire átsütve és mennyit? Ezekből a kombinációkból lehet enni 5 és 25 ezer forint közt egy húst, persze a köret és esetleg a bor még erre jön rá. Jellemzően inkább 10 ezer forint magasságában van a normális adagnak számító hús. Ez az a hely, amit 10-15 ezer alatt biztosan nem lehet megúszni, ha normálisan akarunk enni.

(more…)

post buffalo

December 28th, 2012

Filed under: Kirándulás,News — AndrewBoy @ 8:12 am

És megint valami steak zabáló hely egy kis western utóérzéssel megfűszerezve. Sokadig látogatás után is azt tudom mondani, hogy van mit kipróbálni az étlapon. Árban a hely a külvárosi elhelyezkedés miatt teljesen rendben van. Erzsébet közepén nem a fancy 10 ezer forintos argentin bélszín lesz a slágertermék, de persze étteremről van szó, így 2-5 ezer forint közt fogunk ételt kapni az asztalra. Az ár igazából innentől kezdve már csak a mértéket határozza meg. Érkezés mindig kicsit problémás, buszmegálló, kapubeállók után kell leparkolni és visszasétálni, villamos is van a környéken, tehát a főúton megállni így nem lehet. Nincs ezzel gond, csak sötétben sövények közt ki-be szállni annyira már nem nyerő.

(more…)

post prime steakhouse

December 21st, 2012

Filed under: Kirándulás,News — AndrewBoy @ 3:16 pm

Tudom, hogy már nem a bevásárló központban vannak, hanem a belvárosban, de egyelőre még csak a régi helyről tudok beszámolni. Megközelíthetőség miatt nincs baj és a parkoló jegyet is „lepecsételték” így ezzel kényelmessé teszik a megközelítést. Az már egy másik történet, hogy péntek délután a Széna térre átvergődni az kész katasztrófa. A hely elegáns, de a gyér kivilágítás miatt mégis bensőséges, meghitt légkört sugároz. Nem túl zsúfolt, de azért annyira nagy helyek sincsenek. Talán a bárpult környéke okoz zsúfoltságot, ahol bérszékek, kisebb asztalok vannak kihelyezve, valóságos bár hangulatot keltve, tvvel a pult fölött.

(more…)

post hús, tej, kenyér, vásároljunk külföldön?

December 17th, 2012

Filed under: Kirándulás,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 3:24 pm

Osztrákiában jártunk, boltot találtunk, szabad -e hüledezni? Igen. Szabad. Alapvetően sírunk, hogy minden milyen drága itthon és az áfa miatt is olcsóbb a szomszédban ez meg az, de arra nem jövünk rá, hogy igen, olcsóbb a kínai import gagyi fogyasztási cikk, olcsóbb a ruha, de pont az áfa miatt, vagy még azért is, mert nem 285-tel számol a bolt, hanem 310 forinttal mikor rendel, mert sosem lehet tudni, mert akkor is annyiért adja az IKEA a terméket mikor 320 a forint. Maradjunk olyan termékeknél ami nálunk is elérhető saját gyártásban, liszt, hús, etc. A boltban 170-200 ft közt lehet egy kiló lisztet kapni, szlovéniában 0.8 EUR vagyis 230 ft-nál kezdődik a liszt bolti ára, ausztriában most a csirkemell filén hüledeztünk, 14 EUR / kilós áron majdnem 4 ezer ft-ba kerül egy kiló csirkemell. Itthon ez cca 2 ezer ft ilyen jellegű kiszerelésben. De a benzin is 450 ftra jön ki literenként az autópálya mellett, a magyar oldalon 440 ftnál drágábban nem találtunk még az autópályán sem ma üzemanyagot. A zsömle, kenyér alapvetően másfélszer drágább mint itthon, az alapvető cuccok biztosan drágábbak. Hogy minőségre jobbak -e? Nem vagyok benne biztos, egy osztrák kenyér miért lenne jobb, mint egy magyar vagy az osztrák tej miért lenne jobb, mint a magyar, gyakorlatilag a hús és tejtermelésben résztvevő takarmányipar használ fel magyar alapanyagot, így maximum a receptúra más, de azt is minden cég a legolcsóbb alapanyagokkal tömi agyon, hogy maixmális profitot vigyen haza. Tehát az a fogyasztói kosár annyival mégsem olcsóbb kint, ha csak az alapvető élelmiszereket nézem, olcsósodni ott kezdünk igazán ami mindkét országnak valós import és az áfa különbség és a volatilis EUR/HUF miatt belekalkulálható rizikót kényszeríti ki az importőrből. Ami érdekes, hogy 1kg pick szalámi 17 EUR, azaz kb 5 ezer forint kint, annyi mint itthon, valszeg az áfa difiből a logisztikai költségeket lehet fedezni.

post dallas

December 14th, 2012

Filed under: Kirándulás,News — AndrewBoy @ 8:00 am

Ne csak a rongyrázós helyekről beszélgessünk, legyen szó az egyszerű hamburgeres helyről is. Szeretem a hamburgert, sokféleképen elkészítve, nincsenek különleges igényeim, ne legyen benne bbq szósz és majonéz. Néha jól esik, mikor meglepetésekkel kényeztetik az embert, de egy hamburger esetén jó beleválogatni, hogy mi van benne. Egy talponállóban is megkérdezik az embert, minden mehet bele? Ez a jó! Itt azért minden ne menjen bele, mert végkép nem tudjuk megenni. Az étlapot megnézve már zavarban van az ember, nagyon sokféle kaja van a hamburgeren kívül, de ide másért szerintem nem igazán érdemes menni, talán még sültkrumpli és hagymakarika ami jöhet. A hamburgert alapvetően a hús méretének kiválasztásával kezdjük, ez 100 grammtól mehet kiló fölé. Utána a buci méretét kell kiválasztani, nagy vagy kicsi. Gyakorlatilag felesleges időt pocsékolni a bucival, mert minél nagyobb a hús annál kevesebb bucit fogunk elfogyasztani.

A fél kilós hús szerintem bőven vállalható, zamatos, jó fűszerezésű burgerről tudunk beszélni, persze nem egy argentin steak kerül két zsömle közé, hanem darált hús, de nincs is ezzel baj. A feltétek választéka szuper, de szerintem ami a konyhában elérhető az kérhető rá feltétként, arra kell figyelni, ha privát állítjuk össze a burgert, akkor krumplit, egyebet ne felejtsünk el rendelni hozzá, mert az csak az előre összeállított cuccokhoz jár automatikusan. Én kétszer rábasztam, mert a pincér rendelés felvételkor erre nem kérdezett rá külön. Öröm viszont, hogy az ízek kavalkádja nem okoz csalódást, minden olyan amilyennek elképzeli az ember a burger összeállítása közben. Ha valamit nem szeretünk, azt ne kérjük bele és már nem is lehet baj.

Az étterem a klasszikus amerikai útszéli megfáradt vándort csábító vendéglő hangulatát adja. Klasszikus diner , ha úgy tetszik. Van dr Pepper és poénosan van berendezve, gyerekeseknek, családosoknak. Bár hangos és a tvk is mennek egyfolytában, de nyüzsis és mozgalmas helyet kell elképzelni, ide nem szabad romantikusan megérkezni és csendesen a sarokban szerelmet vallani. A kiszolgálás sebességével voltak problémák, eléggé foglaltak a pincér lányok, sok az asztal, sok a rendelés, voltak felcserélések és tévesztések, ez azért az élményt lehúzza, mikor nem azt kapja az ember amit kér. Fejben ne próbáljon már megjegyezni 20 dolgot, ott a papír le kell írni és akkor nincs ilyen tévedés. Nyilván kibírható tévedés, de ha nem azt rendeltem amit kértem, akkor szerintem jogosan mondhatnám, hogy vissza az egészet. És minden asztalnál egy-egy kaja visszaküldés gondolom azért a tulaj szemét kinyitná, ebből is látszik, hogy mennyire elfogadják a vendégek az ilyen hibákat.

Szóval nekem tetszett a hely, az összeválogathatóság végett és a nagy választék mindenképpen jó. Nagy meglepetés nincs, ha nagy mázlink van azt kapjuk amit kérünk, relatív gyorsan. Kajáljunk meg és menjünk a dolgunkra, itt nem tudunk sokáig pihikézve beszélgetni és elmélkedni. De az árak is ezt tükrözik, teljesen vállalható éttermi szinten 1500-2000 forintért egy burger, ami mondjuk azt, hogy a talponálló verziónál sokkal jobb és burgernek tényleg nagyon jó.

Benzinkút is van a helyszínen, így a parkolás, kocsival érkezés nem probléma, általában mindig van hely. Ha gyors hambira vágyunk normálisan leülve, akkor jó a hely. De nem a hétvégi kiválasztott fő étterem, azért ez is csak egy gyorskajálda tud lenni a zsúfolt, hangos terével. Nem kedvenc, de nem is gyűlölt hely, a pincéri hibák miatt tudok rá egy elfogadható színvonalat kapunk a pénzünkért kb jobb mint a közepes értékelést adni a helynek.

post olimpia

December 7th, 2012

Filed under: Kirándulás,News — AndrewBoy @ 8:00 am

Már maga az odajutás is okozott némi meglepetést, Alpár utca? Hol merre? Valahogy senkinek sem rémlett, hogy azon a rövid szakaszon a Garay tér után már Alpár utcáról beszélünk. Az étterem weboldala is ennek fényében www.alparutca.hu. Megközelítés tekintetében nem volt gond, fél köpésre grund parkoló ami nem a kifejezetten drága kategóriát képviseli, lényeg, hogy kényelmesen lehet parkolni, ha esetleg az utcában, vagy pont az étterem előtt van hely az még külön szerencse. Ide az ember mindenképpen úgy készüljön, hogy egész estés program, fél órás gyors kajára beugrani nincs értelme. A vendéglő 6kor nyit, a szakács addig készülget. A felállás egyszerű, van egy szakács aki aznap reggel bevásárol a piacon és kedve szerint összeállítja a menüt. Mindig más és más ínyenc falat kerül az asztalra. Nehéz dolga lehet, mert nincs étlap, az aznapi „menü” a táblára kerül meghirdetésre, esetleg annyi variációs játék van, hogy valaki halat nem szeret, akkor ott más fog szerepelni. A fix 5-6-7 fogásban előétel, leves, főétel, desszert is van. Vannak meglepetés kis betét fogások, ezek nincsenek feltűntetve, de megeszi az ember.

Az összesen 8-9 fogás senkit ne rémítsen meg, bőven végig lehet enni az összest. Az ízek harmóniájára és a társaságra kell koncentrálni. 4-5 órát biztosan el lehet tölteni. A változatos menühöz hozzá tartozik, hogy azért vannak sláger ételek amik elég gyakran szerepelnek a napi menün. Egyszer voltunk, de más leírásokból rögtön feltűnt, hogy sok az egyezőség. Ide az ember nem rendszeres látogatóként érkezik, ha évente, két évente ellátogat akkor valószínű, hogy mást fog enni, de a gyors ismétléssel beleeshetünk egy egyezőségbe, ami nem fog új élményekkel gazdagítani minket. A hely kifejezetten családias, 4 asztal, egy pincér és egy szakács. Ital választék nagyon nagy, többféle bor, több árkategóriában, de el kell mondani, hogy a korrekt pincér nem a legdrágább italokkal próbálja kényeztetni az embert, hanem normális árszintekből ajánl. A szikvíz ingyen van, ez külön piros pont.

A menün nincs értelme végig menni, sok fogásból biztos akad ami nem az én íz világom és ez így van rendjén. Kb 80-90% volt az ami mindenkinek ízlett, persze ez más és más, mondjuk azt, hogy 90%-ban a kaják stimmeltek az emberek elképzeléséhez. Azért a meleg céklát még mindig nem tudom megérteni, de ha valaki tényleg így szereti, hát legyen, egészségéreJ A szakáccsal baráti beszélgetést ejtettünk a vacsora végeztével, örömmel, áradozva mondta az elkészítési módokat. Otthon úgyse fogunk ilyet csinálni, és tényleg, egy kajáért egyszer jön az ember, ha legközelebb megyünk, akkor nagyon reméljük, hogy mással leszünk meglepve, kényeztetve.

Nekem nagyon tetszett a hely, tényleg időt kell rá szakítani, mert 4-5 órát simán ott lehet tölteni, a fogások közti szünet jó a feltöltődésre és a helyképzésre, időpontot mindenképpen kell egyeztetni előre, mert csak 4 asztal van és fix ember mennyiségre főz a szakács fix mennyiségű ételt. A pincér előtt le a kalappal, minden alkalommal elmondani viccesen, érdekesen, hogy mit fogunk enni és milyen italt érdemes hozzá inni, végig kínálni, felszolgálni, hát biztosan nem egy kapkodós idegbeteg ember. Árban mit tud? Nem vészes. Tíz ezer forintot ki lehet bírni, aztán persze kérdés mit iszik az emberfia, mert ez is meghatározó, ahogy minden vendéglőnél az ital rész is szórhat vastagon. Ha nem alkoholizálunk, akkor szikvízzel a sima menü aktuális áron fogyasztható, meglepetések nélkül.

Nekem nagyon tetszett a hely, a minőség, háziasság és új élmények, meglepetések miatt biztosan megyünk újra, megközelíthetőségre sincs panasz és a kiszolgálás is jó volt. Ennyi kajáért az árazásra sem lehet panasz. Egyszer ki kell próbálni mindenképpen a helyet. Erre mondanám talán azt, hogy csillagos ötös.

post la pampa

November 30th, 2012

Filed under: Kirándulás,News — AndrewBoy @ 8:00 am

A Pampas testvér vállalatát kipróbáltuk szintén. Nem voltam túl bizakodó a Pampasban utoljára átélt csalódások miatt. Lényegében a hely ugyanolyan, ugyanaz az étlap. A berendezés kicsit modernebbre sikerült, nekem annyira nem tetszik. Túl üzleties, ellentétben a Pampas hangulatos kis családiasabb kinézetével. Túl sok a fény és túl sok a fehér bútor. Aztán lehet másnak ez tetszik. Megérkezés kocsival? Felejtős. Parkoló helyet találni a környező utcákban szinte lehetetlen. Az Ó utcában van lehetőség parkolóházban találni helyet, óránként 600 Ft a tarifa. Ez sajnos nem a legjobb, de ez van. A keskeny járdán utána oda kell sétálni még 2 percig, kerülgetni kell az embereket, nem túl kényelmes.

A kiszolgálásra nem lehet panasz és a tisztaság is rendben volt. A pincérek teljesen kulturáltan szolgálják ki a népet és figyelik, ha valakinek valamire szüksége van, azonnal tudjanak cselekedni. Mivel az étlap ugyanaz mint a Pampas, ezért hatalmas változásra nem lehet számítani. Igazából a hely egyezőségével csak a helyszínen találkoztam, korábban nem gondoltam volna, hogy tényleg ugyanaz az egész csak pepitában. A korábbi csalódottság miatt úgy éreztem, hogy nem biztos, hogy ez jó lesz nekem, de adjunk egy esélyt és próbálják bebizonyítani, hogy mégiscsak forrón eszik a kását és nem hidegen.

Meglepetésre a tányér tapintása forró volt, már mosolyogtam magamban, mert tudtam, hogy ez meleg ételt fog jelenteni. A hús hőmérsékletére így panaszom nem lehetett. Nagyon jó volt, sokáig élvezettel lehetett enni és nem hűlt ki két perc alatt. A grillezett spárga is grillezve volt, roppanós volt és nem párolt puha passzírozható verzió. Ezek alapján a bizalmam visszatért és elképzelhető, hogy újra tiszteletünket tesszük a La Pampa vagy Pampas helyeken. Nekem a La Pampa kicsit túl modern, valahogy első ránézésre valami “csodaország” jut róla eszembe a fehérrel és feketével és a sok váligítással, de biztos van akinek ez a zsánere, ez tetszik.

Értékelés valahol a 70-80% közt lebeg, jó-jó, de a hangulat nem tudott megragadni.

post pampas

November 22nd, 2012

Filed under: Kirándulás,News — AndrewBoy @ 10:45 am

Flancos étterembe azért jár az ember, mert finomat akar enni, ínyenc módjára és közben jól akarsz szórakozni a társasággal. Szervesen hozzákapcsolódik még minden egyéb más, megközelíthetőség, kiszolgálás, hely tisztasága, mellékhelyiség milyensége is a történethez, és persze az ár, de ha flancos, akkor ne számítson az ember talponálló árszintekre. Az elmúlt pár évben körbejártunk pár éttermet, most már van annyi tapasztalat, hogy rendes összehasonlítást tudjon az ember készíteni. A repertoárban leginkább steak house jellegű éttermekről beszélhetünk, valamiért ez áll közel a szívemhez, de szeretem persze a más jellegű kajákat. A listát előre nem akarom elárulni, mert menetközben bővülhet, vagy valamiről mégsem akarok írni, meg egyáltalán, ne legyen számon kérhető.

Az első ami nekem érdekes volt és amivel kezdenék is az a Pampas. Mielőtt elmegyek egy helyre mindig azon rágódok, hogy akarok -e én oda menni, hogy fogok oda jutni? Pampas a Vámház körúton van ami parkolás szempontjából nem túl szimpatikus, napközben. Este már jól lehet parkolni a vásárcsarnok oldalában, persze 8 óráig fizetni kell, ez is lehet egy kis kényelmetlenség. Két perces sétával kényelmesen be lehet érni az étterembe. Mondjuk szakadó esőben, vagy szakadó hóban máris nem ilyen rózsás a helyzet. Védett helyen nem tudunk ugyanis sétálni.

Az étterem két részre van szeparálva, egy első tágasabb tér fogad minket és egy hátsó elszeparált, de még szintén tágas, de csöndesebb hely. A berendezés jól néz ki, argentinosra veszik a figurát, mindenhol borok, finom hangulat világítás, kifejezetten tetszetős. Adja magából, hogy bizony itt sokáig fogunk úgy ülni, hogy nem történik semmi érdemleges, ezért megéri betárazni a beszédtémákból jó előre. Érkezést követően a pincér illedelmes, segítőkész és hozzák a szokásos fűszervaj kis-kifli kombinációt. Közben ital rendelést megejtik, mire az italt kihozzák kérik az ételt is. Mivel túl nagy variációk nincsenek, ezért itt tényleg nehéz ajánlani, mindenki a saját ízlése szerint kénytelen választani, hogy mit hogyan akar elfogyasztani. Esetleg a körítéssel lehet játszani.

Sokszor voltunk már, de 25 percnél korábban sosem kaptunk kaját, pedig gyakorlatilag egy szelet hús félig megsütve amit kér az ember. Talán a párolt, pardon, grillezett spárga készül ennyi ideig. Többszöri látogatás miatt már könnyen tudok véleményt alkotni. A hús többször volt kihűlt érzetű, a tányér nem volt, vagy nem megfelelően volt elő melegítve. Ez sajnos nem egyszer fordult elő. A hús minőségével nincs probléma. Alapvetően fontosnak tartom, hogy amit eszek az nagyjából végig meleg maradjon. Egy fél kilós steak elfogyasztása nem fél perc. Az ízeket szereti az ember élvezni, lassan enni. Ezzel nincs összhangban azzal, hogy a kajának 5-10 percig melegnek kéne maradnia egy hideg tányéron. Ettől a szarvas hibától eltekintve nem volt baj, a köretek jók voltak, nincs túl bonyolítva az sem. A kiszolgálás tényleg normális, de nem egetverő. Az utóbbi csalódások miatt nem tudom nyugodt szívvel ajánlani már. Árban drága, fejenként 10-15 ezer forint desszerttel, borral simán ott marad. Ennyi pénzért a hideg hús sajnos nem fér bele.

Pontozni nem akarok, nem lehet a szubjektív véleményt pontozni, vagy ez alapján összehasonlítani. Mondjuk azt, hogy a közepesnél kicsit jobb a nagy átlaga a Pampasnak, nálam.

post nyaraltunk:)

August 15th, 2012

Filed under: AndrewBoy Jr,Kirándulás — AndrewBoy @ 9:27 am

Két hét pihi a balaton mellett. Mázli volt az idővel, kifogtuk a jó meleget, előtte és utána már hideg volt. A víz 26 fokos volt legalább, délutánra a térdig érő víz szerintem volt 28 fokos is ami már szinte kellemetlen volt. Jó ez a balaton, de csak a gyerek miatt nagyon jó a 40 centis víz, különben visszataszító az egész, hogy nincs benne víz és tiszta zöld trutyi a part mellett a hínárok miatt. Csónakázni is nehézkes, mert a part közelében lévő homokpadokon felül a csónak és utána lehet tili-tolizni. Bentebb már jó, de 500 métert kell sétálni, úszni gyakorlatilag esélytelen, mert az ember végighúzza a lábát az iszapban. A víz tisztaságára nincs panasz, kiváló a minőség, csak ugye klasszik balaton szaga van ami lehet pár embernek visszataszító. Nem is értem, hogy miért engedték le tavasszal a vizet, aztán nincs eső és 50 centi legalább hiányzik a vízből.

Turista sok volt. Nyílván a preferált helyeken nem lehetett megmozdulni, de legalább látszott, hogy ki hová jár. A lellei spar gyakorlatilag végig tele volt németekkel, beférni nem lehetett. A kintebb lévő cba-t nem néztük meg, de ott is lehettek páran, a még kintebb lévő lidl is szintén zsúfolt volt. A távolabb lévő aldi már kellemes volt, kevés emberrel, pedig kínálatban ugyanazt tudja mint a lidl, csak ugye még 100 métert kell odáig autókázni és talán sokan nem is vették észre, hogy van aldi is a lidl után. A spar, lidl és aldi árai ugyanolyanok voltak mint pesten, ez normális. Viszont a meki árai a balaton mellett hozták a szokásos balaton feelinget, 10% plusz legalább ott volt, a menü drágább talán 20%-kal is, igaz 0,75ös ücsit adnak hozzá. Kérdés, hogy a kis üvegesnek megfelelő upgrade megér –e 200-300 forintot? Nyílván nem, de meki máshol nincs a környéken, így az okos turista nem tud mást csinálni, kifizeti.

A déli parton lévő falvak a felújított siófoktól egészen boglárig teljesen rendben voltak, nincs szemét, gyep nyírva, jó volt átautózni rajtuk és látni, hogy közelítünk a nyugathoz és távolodik a balkán, bár nem vagyok benne biztos, hogy egy bolgár aranypart nincs e tisztábban, rendezettebben tartva. Siófok belvárosát szépen megcsinálták, utoljára két éve voltam, akkor még átépítés alatt volt. Nagyon herzig lett, de kb 5 perc alatt bejárható és utána a koszos vasútállomás mutogatja magát, oda nem jutott el a tiszta udvar rendes ház szlogen sajnos. Voltunk tihanyban is, meglátogattuk a szobrainkat, majd egy kicsit a fő téren sétálgattunk és kajáltunk. Klasszikus turista lehúzó helyek, árban pesti árak, de mennyiségben és minőségben valahol a III. osztályú talponállót hozták. De ez van, főzöl otthon vagy elfogadod, hogy lehúznak. Odafelé a kompra esélytelen volt a felférés, gyakorlatilag szántód közepéig álltak az autók (a shell kút után 100 méterre), legalább 6-7 kompnyi autó lehetett. Így gyarapítva a kilométereket körbe autóztunk ami szép volt a szemnek és nem volt idegeskedés a forgalom miatt. A déli parton a régi hetesen kevesen voltak. Inkább mindenki autópályázott, ami dugó nélküli haladást tett lehetővé. A 71-s elkerülőjét használták szintén az emberek, így az m7től fűzfőig kényelmesen lehetett autókázni. Az északi part sem volt necces, pár autóval több volt, nem volt igazán zsufi egy hétköznap szerdán. A komppal mázlink volt visszafelé, a második kompra felfértünk. Nem 40 percenként járt, hanem 20 percenként, 4 komp rotált folyamatosan, ez nagyon pozitív csalódás volt. A 10 perces utat élvezte a család, mégiscsak gyorsabban jutottunk haza a délutáni sziesztára.

Összességében jó ez a balaton, a szállás az tényleg gusztustalanul drága, de a kajálást normális árakból meg lehet oldani. Ennyi pénzért biztos lehet horvátországozni, de ott heringezik az ember a strandon és kavicsos. No és persze a kicsivel lehet nem autóznék 8 órát. Jó volt a kikapcsolódás, télen is lehet majd jönni, ha ennyire lent marad a víz, mert gyorsan fagyhat és akkor lehet korizni a kijelölt területeken. A gyerek még nem látott úgysem ilyet, bár a jéggel ismerkedett már, mert megtanulta kinyitni a mélyhűtőt és a fiókból kivenni a fagyit:)

post balcsibalcsi

August 2nd, 2012

Filed under: Kirándulás — AndrewBoy @ 1:49 pm

Hurrá nyaralunk:D (ez egy teszt igazából, mert szétqrtam a db-t…)

post görög

July 23rd, 2012

Filed under: Kirándulás — AndrewBoy @ 10:34 am

Ismét voltam görögben. Talán valamennyire mákunk volt, hogy érkezésünkkor már nem 42 fok, hanem csak 35 fok volt. Végig kellemes idő, szép meleg, esténként pedig kellemes hűsítő szél és elviselhető 25 fok körüli meleg. Talán nem véletlen, hogy este az emberek csak napnyugta után kezdenek el élni és addig csak a légkondicionált helyiségekben szeretnek tartózkodni. Persze az élet is csak reggel 9 után indul el, mert ki kell hogy pihenjén az éjféli vacsorázást. Az mekkora, mikor az étteremben megkérdezik, hogy honnan jöttünk, majd a válasz után mosolyognak és bólogatnak az economic és crisis szó összetétellel? Ha ők a fekete bárányok akkor mi már eléggé szürkék vagyunk, ugyan tisztában vannak vele, hogy mi egy kicsit jobb helyzetben vagyunk a várható hitel megállapodások miatt, de nem az együttérzés az amikor Magyarországra gondolnak, az is biztos. Athén továbbra is igénytelen, mocskos, koszos és büdös. Hát ez van, talán majd lesz egyszer szép és nyugodt újra.

Next Page »
ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)