https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post hol vagytok utazók?

January 2nd, 2015

Filed under: Kirándulás,News,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:36 pm

A Voyager program keretében 2 szondát indítottak útjára 1977. augusztusában és szeptemberében. Feladatuk a külső bolygók megfigyelése és “nagy felbontású” képek hazaküldése volt. Ezek mellett számos egyéb fő feladatuk is volt, mint a töltött részecskék tanulmányozása, a napszél erejének a mérése, a gázóriások mágnesességének felderítése, felszerelték még őket plazma spektrométerrel, . A legtávolabb lévő ember alkotta tárgy jelenleg a Voyager 1 ami 2012. augusztus 25. óta már biztosan kilépett a Naprendszerből (a napszél ereje drasztikusan lecsökkent, az alacsony töltésű részecskék száma lecsökkent, a magas töltésű részecskék aránya viszont hatalmasat ugrott), a tényt 2014. júliusában újra megerősítették, így biztosan az első eszközünk ami elhagyta a mi naprendszerünket. Szegény Carl Segan ezt már nem élhette meg, pedig ő volt az egyik fő rendezője/szerzője a híres aranylemeznek.

Még 300 év és elkezdi útját az Oort felhőben amin röpke 30.000 év alatt át is repül, majd 40.000 év múlva másfél fényévre megközelíti a Gliese 445 csillagot. Rendszerei 2025. után már biztosan felmondják a szolgálatot, a plutónium készletének már csak 65%-a van meg aminek a felezési idejét hamarosan eléri, így tápellátása teljesen bizonytalan marad. Mivel a napszél már nem gyorsítja így, ha semmivel nem ütközik, 17 km/s folytatja útját a Tejúton keresztül.

A szonda jelenleg 19,5 milliárd km-re van a naptól és egyre jobban távolodik, a fénysebességgel utazó rádióhullámok 18 óra alatt teszik meg az utat a földről a szondáig. Egy bájcsevegés a szondával a válasszal együtt így több, mint 36 órát vesz igénybe. A szonda sok műszert már lekapcsolt, de kommunikációja a Földdel még működik és a navigációs egysége is hibátlan. Az utolsó portré amit készített a naprendszerről alább látható:

Family_portrait_(Voyager_1)

További érdekesség, hogy a szonda egy arany lemezt is hordoz magával, tűvel és egyszerűen készített instrukciókkal a visszajátszáshoz. Többféle zene, állathangok és egyéb természetes hangok mellett 55 nyelven köszöntik az idegeneket. Minden nemzet más köszöntést használ, van aki csak egyszerűen békét mond, de akad aki szívélyesen üdvözli az idegeneket. Angolul, japánul, latinul, magyarul, oroszul és spanyolul így hangzanak. A hanglemez mellett egy “egyszerű” leírás is helyet kapott a Föld helyzetéről (pulzárokhoz viszonyítva) és pár ábra a hidrogénatom rezgéséből átszámított másodperc alapú lejátszáshoz bináris megfogalmazásban. Aki ebből rájön, hogy miként kell lejátszani a lemezt, megkapja a helyi nagydíjat.

golden_record_cover_sm

Következő jelöltünk majd a New Horizons lesz, aki 2015. áprilisában a Plútót közelíti meg majd 10 évnyi utazás után. A New Horizons viszont sosem fogja utolérni a Voyager 1-t. Indító sebessége bár nagyobb volt, mint a Voyager, de folyamatosan lassul és a jelenlegi 15 km/sec sebesség tovább fog 13 km/sec sebességre csökkenni a Plútóval való találkozás után. Aztán lehet lesz még küldetés (bár most a Hold és a Mars van terítéken) ami ismételten a Naprendszer elhagyását tűzi majd ki célul, hogy évezredekkel később egy jópofa idegen megtalálja őt és esetleg válaszoljon is:)

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)