https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post befektetés, lemezek

December 16th, 2021

Filed under: Oldies,Zene — AndrewBoy @ 3:06 pm

Korábban már volt róla szó, hogy zeneileg megtérek és a vinyl felé veszem az irányt az MD után. Az elmúlt évek alatt bővült a gyűjtemény új és használt lemezekkel is. Az általam hallgatot zenéket elkezdtem keresgetni discogson, amazonon, itthoni boltokban és kezdtem hasonlítgatni, hogy használtan mibe kerül, új verzió mibe kerül, miből mit lehet vásárolni. Jellemző, hogy inkább az elmúlt 20 év zeniét kerestem, tehát olyan nagyon idős kiadásokat nem is kerestem, viszont az elmúlt 20 évben a vinyl használat megritkult, most kezd ugye ismét felfutni. Talán időben, de sikerült pár lemezt tényleg nomrális áron megvásárolni. Látva most az árakat, na nem azt mondom, hogy befektetés volt, de az alábbi listán lehet látni, hogy mi a max összeg amiért tradelt az album, illetve, ha van is eladó akkor jelenleg elképzelhető, hogy ennél drágábban kínálják.

lemezek

Armageddon the album: 40 USD postával együtt 2018-ban, most 182 USD.
Red Hot Chili Peppers – Californication: 27 USD postával együtt 2018-ban, most 150 USD
Bloodhound Gang – Hooray For Boobies: 28 USD postával együtt 2018-ban, most 113 USD
Hans Zimmer – Inception (Music From The Motion Picture): 4900 Ft, most 100 USD
John Williams (4) – Star Wars: The Force Awakens (Original Motion Picture Soundtrack): 7900 Ft, most 100 USD
Various – The Matrix: Music From The Motion Picture: 28 EUR 2018-ban, most 100 USD
Various – Music From The Motion Picture Pulp Fiction: 16 EUR 2018-ban, most 90 USD

Persze ezek már használt lemezek, de tisztán látszik, hogy sok olyan lemez van amiből, ha az eber kimarad akkor tényleg lemarad. Másik ilyen példa a The Offspring Americana albuma, az eredetit 25 éve adták ki, használtan 100 USD fölött lehetett kapni, egyik napról a másikra megjelent egy újra kiadás és 4900 Ft-ba került. 3 hónap alatt, de megérkezett, 15-20 ezer forint közt lehet még fellelni neppereknél. A történethez hozzátartozik persze, hogy a lemezekre vigyázni kell, ha többszöri meghallatás után sincs sercegés, pattogás akkor az ember jól végzi a munkáját. Sok használt lemeznél hiába adják meg a karcmentes, hibátlan állapotot, illetve a NM (near mint) besorolást az ember kap egy rakás karistolt, sőt volt már rá példa, vízköves fost. Lemezt besorolás alapján csak brutál mennyiségű feedbackkel rendelkező embertől vagy pedig újat a boltból! Egyesek azt hiszik, hogy a hagyatékban talált vinyllel megtalálták az arany tojásokat, de ez nem így van, hozzá nem értés végett és néha átbaszásból a portékákat próbálják jobb színben feltűntetni, mint ami. Egy használt lemez, ha már olyan álapotban van akkor nem ér semmit, egy VG vagy NM besorolás az tényleg élvezhető és az ember kifizetné a majdnem újkori árát érte, és itt jön az a kérdés, de mi van, ha már nincs belőle? Sokat kérnek érte és sokat fizetnek, de ha tré állapotban van akkor a meghirdetett 10 ezer forint seperc alatt nullára tud redukálódni, nem egyszer jártam így, hogy visszautasítottam drágára tartott lemezeket a valós állapotuk miatt, a beszélgetés vége odáig jutott, hogy jó, hát ők 5-10 embernél már próbálkoztak és mindig ide jutottak, akkor mennyiért venném meg? Dekorációnak 100 ft darabja, többet nem ér. Inkább keresni kell és tényleg kifizetni amit úgy gondoljuk megéri, mert a szarul szóló lemezt csak átbaszással tudjuk eladni, ahogy minket is átbasztak, persze ilyenkor nagyon nehéz megmagyarázni, hogy nem én karistoltam szarrá a lemezt, hanem ilyen volt mikor elhoztam.

post diy – elméletileg olcsón – boldog karácsonyt!

December 2nd, 2021

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 2:53 pm

Több futó projekt is volt a porondon a napokban. A karácsonyfa felállításra került és a lépcső korlát is megkapta a szokásos díszkivilágítását, viszont ott még nem volt wifis kapcsoló, hát nosza gondoltam seperc megcsináljuk, hiszen kintre is át kell szervezni a világítást és oda is wifis kapcsolót szeretnék, menjünk el anyagot venni. Este már a lokál boltok nincsenek nyitva így az obit látogattam meg. Nem voltak túl nagy elvárásaim, kötődoboz kell és külső konnektorok és oldható kábel közösítő. Szóval dobtam egy hátast, a korábbi párszáz forint helyett a szürke 80×80-s kötődoboz 1000 ftért díszelgett az obiban szemmagasságban kirakva, 350 ftért pár darab volt még lentebb, ezeket megvettem. A kábel közösítő 5 db hármas 1200 ft.., egy éve darabját vettem 120-150 ft közt, külső konnektor egy lyukas 800 ft, két lyukas 1800 ft, három lyukas 2100 ft és ezek noname cuccok, nem egy legrand vagy prodax/schneider termékek. Kábel még van otthon bőven, így csak szörnyülködni tudtam, hogy minden nagyon drága lett. A korábban 5 dollárért rendelt wifi kapcsolóhoz a kiegészítők gyakorlatilag többe kerülnek, mint maga a cuccos. Persze totál felesleges dobozba rakni és külön kapcsolót csinálni hozzá, hiszen a konnektor mögé befér, de így ezt bármikor bármire fel tudom használni és szabadon pakolhatom a lakásba és bemondással lehet vezérelni. Kívülre viszont kénytelen voltam megcsinálni dobozzal, konnektorral, mert még egy konnektor sem volt, úgy loptam le a delejt a mozgásérzékelőről, 3-4 ledes karácsonyi bizbaszt elbír, ezen nem fogok izgulni. A kapcsolóval így faszán oda lehet igazítani, hogy naplementétől muzsikáljon este 10-ig. A karifa és a lépcsőkorlát is 10ig muzsikál, reggel 6.45-től:)

IMG_20211201_195737

Másik történet egy tv magasító polc/szekrény amibe befér egy center hangfal és arra jön a TV, a tvk már alacsonyak, vagy falra rakod és tudsz alá/elég hangszórót tenni, vagy olyan TV szekrényed van amibe befér a hangszóró. Namost a 160 széles Malmmal csak így tudtam megoldani. A bútorlap levágását 10 cégnél kérdeztem, egy cég vállalta 10 napra, az ár 6000-9000 ft közt változott, itt 6400 ft volt. Kérdeztem mindenhol, hogy összeraknák e tiplivel, a lyukakat megcsinálják -e, válasz nagyrészt, hogy ilyen kis munkákkal nem fognak szórakozni, ahol vállalták volna ott 15 ezertől indult volna az összeállítás. Persze én azt gondoltam, hogy majd veszek tiplit és valami sablont. Namost a 4 beszúró sablon és 50 db tipli került 2000 ft-ba. Ragasztó volt itthon, így azt megúsztam. Kellett még egy fúró mélység limiter, ez további 500 ftot vitt el. Én korábban úgy emlékeztem, hogy egy tipli nincs 1 ft.

IMG_20211201_200019

Jó hobby a házi barkácsolgatás, de iszonyatosan drága lett ez is, az anyag és a szerszám is horrorisztikus szinten van. Talán félkomoly szerszámokat az Aldi/Lidl páros megfelelő minőségben még normális áron képes kínálni, de érzem, hogy jövőre már azok is 15-20%-kal drágábbak lesznek ahogy verik agyon a drága jó forintunkat.

IMG_20211201_195728

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)