https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post háromdé

January 30th, 2010

Filed under: IT,Mozi,Napi fájdalom,News,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 11:22 am

Itt az avatar őrület, jönnek a toystoryk újra és még ki tudja mennyi film készül el háromdébe, hogy a nagyérdemű egy színes vagy polarizált szemüvegben hokizza végig a filmet a moziban. A fujinak már van háromdés fényképezője amivel lehet kamerázni, így már otthonra is elérhető a technológia alap pillérei. Természetesen ezek szemüveg nélküli háromdék és méregdrága megjelenítő panel is kell hozzá. Teljesen merőlegesen nézve látjuk háromdében a dolgokat, de egy idő után az ember feje megfájdul. A klasszikus háromdés képalkotás élmény a külön jobb és bal kép összebandzsításával érhető el.  Az alábbi videon is ezt látjuk:

A fenti videon a bandzsítással jól kijön a lány és tényleg háromdés érzetet ad a kép. Érzékeljük a mélységet és ez a lényeg. A hagyományos szemüveges filmeknél/képeknél nincs szükség bandzsítani, ott a bal és a jobb szemre külön megszűrt képet kapjuk meg, a bal szem a balhoz valót a jobb szem a jobbhoz valót. A vertikálisan és horizontálisan szemenként polarizált szemüveg is ugyanez, csak nem színnel szűr, kb ugyanazt az élményt adja vissza. Emlékezzünk még az Asus 3d-s szemüvegeire a 90es évek végéről, a descentet ugyanígy tudtuk játszani. Hatalmas ötlet volt! Bár kényelmetlen volt, de mégis a mélység érzetünk csodálatosan előjött, így a descentet ezzel überfaszán lehetett tolni.

vr100320

A bal és a jobb szemre a legolcsóbb verzió a színszűréses technológia, ez is megadja azt amire szükségünk van és nem kerül annyiba. Két kamerával már otthon is játszhatunk ezzel. De egyszerűbb a Fujifinepix W1-t beüzemelni és boldogan lehet kamerázgatni, a fényképezőnek két kamerája van, így készít háromdés alkotásokat.

Mostanában a háromdé szét van hypolva, de mintha nem történne semmi az otthoni technológiák terén. Ugye a szemüveget el akarják kerülni, hiszen kényelmetlen, a jelenlegi panelektől fáj az ember feje. A többréteges panelek gyártói nagy böszme böhöm cuccokkal állnak elő. Azért ne felejtsük el, hogy ezek csak háromdé érzetet adnak, mert hiába megyünk el fél métert a jelenlegi helyünkről, ugyanazt fogjuk látni fél méterrel is odébb, nem igazi háromdé, csak a klasszikus két szem közti átlagos távolságot használják fel a két kép közti szög differenciának. És ugye itt számít, hogy mire is fókuszálunk, mert amire fókuszálunk abból nem kell kettő, minden másból kell kettő ami a fókuszon kívül esik. A háromdés filmeknél fókuszálnak helyettünk. Szóval nem egyszerű. De azért egy ilyen fujival elszórakoznék. Háromdés szemüveget már 99 centért rendelhetünk bárhonnan.

post Hogyan csináld?

January 27th, 2010

Filed under: Auto-motor,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 4:06 pm

Vége a békávé sztrájknak, nagyjából visszaállt a normális reggeli menetrend. Ha 6:45-7:00 körül érek a szerencs utca / m3 kereszteződésbe akkor nincs gond, 15 perc alatt gond nélkül beérek dolgozni. Az első főútra kisorolni nem okoz gondot, de mikor sztrájkolt a bkv akkor a folyamatos autósorba bekerülni elég nehéz volt. Mostanság viszont nem a forgalom, hanem a hideg tizedelmi a szabadidőt. Mivel a garázsba nem férek be, ezért csillaggarázsból indulva tudom csak megoldani a reggeli indulást. Ma reggel -14 fokkal fogadott az autó. Dízel lévén nem a bemelegedésről híres. Viszont száraz hideg van, tehát a szélvédőn maximum pár fagyott foltocska, nem a szokásos fél centis jégpáncél vár reggelente.

Elindulásnál rendesen megvárjuk az izzítást, ugye a golf nem “üldöző autó”, várni kell. Izzítás után kegyetlen traktor és fémcsapkodás hangok zavarják meg az ember csendhez szokott reggeli hallását. Pár másodperc után viszont már remegés nélkül jár a motor, de a hangja még kegyetlen. A fűtés vezérlő egység kegyetlenül elkezdi fújni a hideg levegőt, hiába van melegre állítva. Mivel a motor oldalon a hűtést a radiátor adja egy termosztáton keresztül, -14 fokos hűtőfolyadéknál a termosztát viszont nem kapcsol, így az utas oldali másik hűtő egység, vagyis az utastér fűtője az ami a folyadékhűtési rendszert felhasználva fütené fel az utasfülkét, viszont, ha hideg a hűtőfolyadék akkor nem fűt, hanem a külső hideg levegőt tolja az arcunkba. Mivel a külső hideg levegőt tolja az arcunkba ezért a motort sem engedi felmelegedni. Száraz hidegben szinte gond nélkül válthatunk belső légkeringetésre, nem fog pára kicsapódni a szélvédőre, viszont, ha leállítjuk a légkeringtetést (kikapcsoljuk a fűtő/hűtő egységet) akkor elkezd párásodni, felfagyni az üvegekre a lehelletünk.

Amennyiben belső levegőkeringetéssel melegítjük fel az autót, még -14 fokban is normális hideg tempóval az m3 elején már mozdul a mutató és már kezd meleg is lenni az autóban. (benzines gép ilyenkor már régen bemelegedne). Kb a 10-12 km alatt rendesen be is melegszik az autó és az utolsó 2km-n már a külső levegőre is lehet váltani, a motor menetközben már nem hül vissza, csak, ha sokat állunk a dugóban. Amennyiben a fenti trükköt nem alkalmazzuk akkor alig lehet bemelegíteni az autót. Tehát a lényeg, hogy a belső levegő keringtetés legyen bekapcsolva. Nagy hóban pedig vigyázni kell, mert ha telemegy hóval a radiátor előtti rész akkor a hűtés megszűnik, nem tud levegő átmenni rajta és felforr a víz. Ne erőltessük, hogy rögtön a legmelegebbet fújja be a szerencsétlen kocsija, előbb a motor melegedjen fel!

post sorozatidény kezdődik, TBBT már 2 rész!

January 19th, 2010

Filed under: Mozi,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 9:29 pm

Jó hír, elindultak a kedvenc sorozatok ismételten. Lehet How I meet your mothert, Big bang theoryt nézni már. Hamarosan indul a Smallville, Trueblood, SGU. Sajnos a Californication ugye befejeződött, esetleg majd szeptembertől lesz folytatás. A TBBT és a HIMYM új részei nagyon komolyak:)

Sheldon: Oh yes, I’ve just discovered I don’t have enough room on my hard drive for a Linux partition, so you and I are going to perform a full backup, re-initialize and then re-install all my operating systems.

Name: Dr. Sheldon Cooper MSc, PhD.
Occupation: Theoretical physicist.
From: Texas.
IQ: 187.

Sheldon is the uber geek, he possesses a Master’s degree and 2 PhDs, and conducts string theory research at Caltech. He shares an apartment with Leonard.

Unashamedly geeky, he has no qualms about speaking Klingon, he doesn’t mind sharing details of his life that others might find embarrassing, such as a common activity being Klingon Boggle until the wee hours. He wears vintage t-shirts sporting superhero logos.

As a child prodigy, Sheldon was involved in numerous experiments as a child, such as his plan to provide free electricity for his town by building a nuclear reactor. A plan stopped only by government pen pushers claiming it’s illegal to store yellow cake uranium in a garden shed! Sheldon started college at the age of 11, receiving his first PhD at 16.

While he might claim to be the perfect human specimen, Sheldon does have his faults – although he’d never admit it! He lacks empathy, is unable to discern sarcasm, doesn’t like change, and has an inflated ego. He does not understand social norms, and makes little attempt to do so.

A The Big Bang Theory az a sorozat amit tilos kihagyni. Sajnos a magyar hangok és a magyar szöveg közel nem adja vissza azt a néha már fájdalmas humort amit kapunk. A How I Meet Your Mother igazából elmegy magyarul is, de a “szak” kifejezések miatt a TBBT-t mindenképpen angolul érdemes nézni!

post checklist

January 19th, 2010

Filed under: Auto-motor,Kirándulás — AndrewBoy @ 8:22 am

Közeleg a február 7. Ugye emlékszünk? Svédország, M3 BMW téli vezetési tréning? A teljes programban van még hószánozás és jégen gokártozás. Gondoljuk át mit is kell vinni, mindent meg akarunk örökíteni és megfagyni sem akarunk.

bmw-m3

  • videokamera
  • laptop
  • 12voltos inventer 220voltra
  • videokamera tartó
  • fényképező
  • laptop, telefon, kamera, fényképező töltő
  • telefon
  • útlevél
  • repülőjegy
  • bakancs
  • vezetéshez cipő
  • neoprén “jégeralsó”
  • motorosgatya
  • neoprénpulcsi
  • télikabát
  • pulcsik
  • pólók
  • zokni és alsógatyák

A fenti lista nem feltétlen a prioritást tükrözi:) A történet jó oldala, hogy hamarosan itt van a várva várt dátum, a rosszabbik oldal, hogy reggel 6:45kor indul a repülőnk. Vagyis 5-re érdemes kimenni okosan. Bár Norvégia nem EU, de a schengeni övezethez tartozik, így valszeg nem lesz detektoros ánusz vizsgálat fel és leszálláskor. Menetközben lesz még egy müncheni átszállás buli amire lesz röpke egy óránk begurulástól indulásig. Szóval valszeg rohanós lesz, reméljük itthonról végig be tudnak checkolni minket, jó megoldás lenne. Aztán 1 óra magasságában szállunk le Oslóban. 2 kor indul a kisbusz és megyünk a 2 órányira lévő Torsbytól északra fekvő Anttila nevezetű helyre. Konkrétan a senkiföldje közepén egy jégmező az egész. Éljen. A svédekből kinézem, hogy van stabil broadband internet kapcsolat a semmi közepén is, de erre felkészülni nem tudunk. Preapaid 3G-vel a HD videókat majd feltölteni nem szeretném. De gépet viszek és csinálunk okosan napi mentést.

Még kell pár dolgot venni, kiegészítőket, ruházatot ami valszeg csak egyszer lesz felhasználva az életben, de sosem lehet tudni. Az biztos, hogy már 7-én benne ülhetünk a verdákban és tombolhat a v8. Szóval megy a countdown erőteljesen. A motorosszánozást is nagyon várom és a jégengokártozást. Saját bukót vinnék, de az is csak helyet foglal, annyi cuccot pedig nehéz lenne kicipelni.

post ezüst paripa

January 12th, 2010

Filed under: Auto-motor — AndrewBoy @ 10:32 pm

Ma jött SMS a szervízből, mehetek a sárvédőért. Yes. Igaz egyelőre a paripa a garázsban figyel és nem eszi az abrakot, de ha marad a száraz idő és 10-15 fok fölé lenne kedves hajlandó felszaladni a hőmérő higanyszála akkor beüzemelném a soros négyes déóhácét és megkapná a 12 ezres fordulatot az ezüst paripa. Egyelőre szép álom. Kikapcsolódás gyanánt babetta hírdetéseket nézegetek a neten. Már 5 ezertől van működő darab, de az lent van Békés megyében, valami pesti cuccot kéne találni ahonnan a motort mopedet akár saját lábon is haza tudnám hozni. Igazából két moci kéne, mert szeretnék két hengereset csinálni, igaz csak a 207ből, a 210es már macerásabb a két sebesség miatt. Na persze nem olyan igazi az a két sebesség, röpsúly oldja meg a váltást. Na a lényeg az, hogy a két hengert fel lehet mountolni egymás mellé ügyesen és a főtengelyeket is össze lehet játszani. 100 ccm, 5 ló. De ez még a jövő zenéje.

post desktop in da house

January 11th, 2010

Filed under: IT — AndrewBoy @ 9:01 pm

Megérkezett a cuccos. Patent. Igaz, hogy finn a kiosztás, de kb lefosom, vakon gépelek már 14 éve:) Mivel bluetooth az eszköz ezért még a lapitopival is müx gond nélkül a saját bluetooth cucca nélkül. Az egér mesés, iszonyat érzékeny, tökéletes. 4 gomb + görgő gomb + görgő balra-jobbra + görgő tekergetés fel-le. HIBÁTLAN. A klavi is hibátlan, az egér része touchos, nagyon finoman lehet kezelni. Energonómiája kifogástalan, ölbe véve hibátlan. De kézben is nagyon fasza. A beépített vezérlő gombok segítségével winampot/mediaplayert is lehet vezérelni. Az elején problémás volt a szinkronizálás, aztán elolvastam a manuált. 5 másodpercig kell nyomva tartani a szinkron gombot. A bill háttérfény több lépcsőben állítható. Van automatikus része is, villany lekapcs és bekapcsol, aztán egy idő után, ha nem verjük a billt akkor elalszik. De fixen kikapcsolható, bekapcsolható, több lépcsőben állítható. 25 papírért hibátlan volt. A klavi az zsír új volt. Az egéren látszik, hogy használták valamennyit, mert a tappancsok pár órás munkát már mutatnak. A töltő szenzációs, a klavi mágnesesen feltapad az aljára. Szal ez egyelőre nagyon jó vételnek tűnik. Majd a patkányt egy FPS-sel is tesztelem, egyelőre nem találtam róla leírást, hogy hány DPI a felbontása.

12image

post mai zenei kínálatunk

January 9th, 2010

Filed under: Zene — AndrewBoy @ 9:53 pm

Tankcsapda: Örökké tart

Gyere mondd el mi a baj béb’ én figyelek rád
Elõttem ne legyen titkod én nem vagyok az apád
Látom van valami ami a szívedet nyomja
Tudom az élet súlya, tudom a világ gondja

Gyere ne félj tõlem én nem verlek át
Ha belekezdtél hát folytasd tovább
Ha akarod suttoghatsz nekem
Az is elég hogy halljam, és én majd
Ott leszek és segítek ha baj van

Ha nem hiszed el hogy az életed ajándék
Nézd meg jobban hogy élnek anyádék
Ha nem hiszed el hogy az élet
Tényleg örökké tart
Hiába úszol belefulladsz pedig
Ott van a másik part

Na jól van, borítsunk fátylat a múltra
A dolgok jönnek aztán mennek hirtelen és
Néha elvisznek magukkal arra az útra
Ahol az érzelmek laknak nem az értelem

Gyere ne félj tõlem én jól tudom mi bánt
Néha mindenki elkövet néhány hibát
De ha magadba nézel és azt látod hogy
A szíved tiszta akkor
Jó az út amin jársz és többé
Ne is fordulj vissza

Ha nem hiszed el hogy az életed ajándék
Nézd meg jobban hogy élnek anyádék
Ha nem hiszed el hogy az élet
Tényleg örökké tart
Hiába úszol belefulladsz pedig
Ott van a másik part

Ha nem hiszed el hogy az életed ajándék
Nézd meg jobban hogy élnek anyádék
Ha nem hiszed el hogy az élet
Tényleg’ örökké tart
Hiába úszol belefulladsz pedig
Ott van a másik part

Gyere mondd el mi a baj béb’ én figyelek rád
Elõttem ne legyen titkod én nem vagyok az apád
Látom van valami ami a szivedet nyomja
Tudom az élet súlya, tudom a világ gondja
Az élet súlya, a világ gondja

post faszkorbács folytatás

January 9th, 2010

Filed under: Auto-motor,News,Oldies — AndrewBoy @ 8:41 pm

Emlékszünk még ugye, hogy augusztus 7-én lecrashelték a mocit? Hát a hét elején jutott eszembe, hogy ideje lenne a biztosítást intézni. Felhívtam a vétkes fél biztosítóját, bejelentettem az ügyet. Még aznap este felhívtak, hogy másnap jönnének kárszemlére és elkérték a részletes adatokat. A baleset dátuma hallatán a kárfelmérő csak hümmögött, kérdezte, hogy de miért most? A válasz egyszerű, rendberaktam a 2009 év számláit és a kupac legalján volt a kéksárga, akkor jutott eszembe, hogy kellene már az új sárvédő idom. Kárszakértő reggel kijött, fényképezés, okmányok fényképezése, pár aláírás, és közölte, hogy rendeljem meg és majd a számlát küldhetem nekik. Még aznap délután megrendeltem. Tippelj bazdmeg, 37 ezer Ft fényezve ez a darab PUR műanyagból kiöntött fos, további munkadíj a felszerelés ami megkezdett óránként nettó 8 ezer Ft. Azt már tudni sem akarom, hogy egy fejidom, ha véletlen letöröm, mennyibe kerül. Százezrekbe már biztos lehetne mérni. Jövőhétre megjön az elem, de majd itthon szerelem fel, gány időben nem fogok rohangálni. A töröttet majd kirakom e-bayra, hátha kell valakinek:D

post wiidiota

January 9th, 2010

Filed under: IT,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 8:32 pm

Alapvetően 3 konzol uralja ma a piacot. PS3, Wii és Xbox360. Mindegyik konzol nyújt online szolgáltatást, csak ugye mivel az IP címünk magyarország, ezért sok szolgáltatást nem lehet igénybe venni, simán ki vagyunk tiltva. Picsányi piac vagyunk a világ többi vezető piacához képest. Szerintem ótvarul leszarják, hogy éves szinten pár tízezer játékkal több vagy kevesebb. A játékeladásokon magyarországon megélni nem fog egyik gyártó sem. Egyedül talán a sony, az xbox és a wii hibátlanul törhető. A Wii kb 5 perc alatt kivégezhető és az 5. perc után már kereshetünk is játékokat hozzá. Az xboxra is kb ugyanez igaz. A rangsor nálam mindenképpen úgy alakul, hogy a PS3 az első hely. Miért? Menü, lehetőségek, grafika, hang, felszereltség, gyárilag akkus vezérlők, ezek mind viszik a prímet. Rátolom a nagytvre, optikán összekötöm az erősítővel és szól ahogy kell. Xbox esetén viszont nincs optikai kimenet, nincs akkus távirányító és a menürendszere ótvar. PS3 felhasználóbarátabb és áttekinthetőbb. A grafikailag és hangilag is a legbutább gép a wii. A wii viszont mozgásérzékelős távirányítóval van ellátva, méghozzá alapból 2 db jár a játékosnak, na persze nem két főre, hanem a bal kézbe és a jobb kézbe is egy. A távirányítók beilleszthetőek kormányba, pisztolyba, shotgunba, zapperbe, vagy bármibe ami az adott játék “megoldókulcsát” tartalmazza. Természetsen táncikálás és guitar hero is van dobszerkóval és gitárral is, mint mindegyik platformhoz. A PS3 kontrollere is mozgásérzékelős, de csak kevés játéknál lehet kihasználni ezt a lehetőséget. Tudtom a PS3 csak a jobbra-balra verziót alkalmazza a Wii viszont konkrét G szenzorral van ellátva, lehet teniszezni, bármit csinálni, sőt FPS játékoknál a távirányítóval célozni. Az Xbox ilyeneket nem tud. És persze microsoft. A PS3 legalább engedi, hogy másik oprendszert feltegyünk, az MS semmit nem enged. És a wii? USBről lehet futtatni a játékokat, okosítva persze. Már az alap wii sport csomag is komoly. A remotehoz adott csuklópántot érdemes felvenni, egy komolyabb labdamenetben ugyanis simán kicsusszanhat akezünkből és kurva szarul mutat az LCD közepén beékelődve egy wii remote. Grafikában és hangban nem tud olyat mint a PS3, viszont játékélményben a kontrollerei miatt magasan élvezhető. Nem összehasonlítható a kettő sajnos. A wii szép, a wii jó.

Vastagon ajánlok egy wii-t mindenkinek. Kötelező darab, kicsiknek és nagyoknak is. Nosztalgiázni lehet a sok klasszik gém folytatásával, mario, mariokart és persze az új népszerű gammák is elérhetőek.

post készüljünk együtt nyelvvizsgára

January 3rd, 2010

Filed under: Mozi,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 9:28 pm

Ma egy átlagos ember hány nyelvet beszél? Nagyon sok felmérés készül évről, évre és mindig kiábrándítóak az eredmények. Persze kérdés, hogy milyen nyelven kell, érdemes beszélni? Matematikai eseményláncolatok sorozatát bármelyik programozási nyelvvel le lehet írni, kérdés persze, hogy bővebben ezeket a nyelveket fel lehet -e használni, bizonyos esetekben csak nagyon bonyolultan lehetne őket használni, így még a kockák közt sem annyira elterjedt az ezzel való poénkodás, csak az egyszerűen leirható eseményekre szokás poénból ráhúzni egy-egy fordulatot.

Beszéljünk holt nyelveket? Latin elég elterjedt, de nagyon sokan beszélik/használják, általában kiemelkedő tudásra való hivatkozás miatt, idézgetnek latinul akarva, akaratlanul. Szóval mit is tegyünk, hogy aztán tényleg csak egy kiemelkedő kocka réteggel tudjunk kommunikálni? Az új őrület a klingon és a tünde nyelv mellett a na’vi az avatarból a pandorát lakó nép nyelve. Ezen az oldalon: http://www.learnnavi.org/ segítséget találunk a nyelv elsajátításához. Első ránézésre nem egy bonyolult nyelv, a klingon valamivel nehezebbnek tűnik, persze a tünde a legdúrvább a saratival, a speciális írásmóddal, míg a két másik nyelv latinnal is írható. (Persze a tündét is lehet fonetikusan írni, csak úgy nem elég gizda).

Ha az életrajzomban feltüntetem, hogy klingonul és na’viul is tudok, mit fognak gondolni? Egy videójáték fejlesztő cégnél lehet bejön, de pl egy idegenforgalommal foglalkozó helyen előnyt jelent a +1 nyelv ismerete? Azért a flash az lenne, ha ezekből a nyelvekből majd lehetne vizsgázni. A sok kocka bazdmeg….jó, azért pár szót én is tudok klingonul, talán többet is, mint franciául:)

post bő nyállal

January 2nd, 2010

Filed under: IT,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 10:42 pm

Ugye emlékszünk még a Microsoft Destop Entertainment Pro 8000 kézikészülékre? Álló répával vártam, hogy küldjék a motyót, mert 150 USD postával együtt már szinte ingyen van ezért a cumóért. Az eladó már pár db-t korábban eladott, voltak pozitív feedbackjei dögivel, így teljes bizalommal vettem meg a kütyüt. Hát ott tartottunk, hogy december közepétől fogva az eladó már nem válaszolt, majd pár nappal ezelőtt kiregisztrált az ebayről. Kb 10 db negatív feedback csalót kiáltva + pár refund (mikor én vettem akkor 20 db-t árult, eladta őket 3 nap alatt). Szóval a csóka sosem válaszolt. Későn ébredtem fel, nem basztattam, mire feleszméltem már kiregisztrált.

Namost akkor buktam 150 USD-t vagy sem? Ebaynek jeleztem, hogy nem kaptam meg a terméket. Nincs seller response. Teltek a napok, majd jött egy levél az ebaytől, hogy az eladó válaszolt -e már? Megírtam, hogy nem. Következő e-mail megint megkérdezte, hogy válaszolt -e az eladó, ismét közöltem, hogy nem, több kérdés nem volt. Az eladót nem tudták elérni úgy néz ki. Két órán belül jött egy e-mail, hogy teljes refundot kaptam az én javamra döntöttek az ügyben. Ebben a pillanatban a paypal számlámon már ott volt a pénz. Jó ez a buyer protection. Most vadászhatom újra a cuccost. Kiváncsi vagyok vatera ad -e ilyen védelmet, de gondolom, hogy ott csak a szokásos PTK duma van és majd eladó és vevő egymással lerendez mindent. Szóval bidelni tovább, egyelőre ez maradt…

post viva la revolución!

January 2nd, 2010

Filed under: Auto-motor,Links,News — AndrewBoy @ 4:17 am

Motorzni a busz sávban és 3. sávban is legális:
„(3) A párhuzamos közlekedésre alkalmas olyan úttesten, amelyen az azonos irányú forgalom számára kettõnél több
forgalmi sáv van útburkolati jelekkel kijelölve, a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseket kell értelemszerûen
alkalmazni. Az ilyen úttesten azonban a második forgalmi sávban – a (2) bekezdésben foglalt rendelkezések
megtartásával – bármely gépjármûvel szabad közlekedni; a harmadik és további (belsõ) forgalmi sávokra – a balra
bekanyarodás esetét kivéve – ráhajtani csak személygépkocsival és motorkerékpárral szabad.”
(2) Az R. 36. § (8) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(8) Az autóbusz forgalmi sávban
a) a menetrend szerint közlekedõ autóbusz és trolibusz, a villamos, továbbá 20 és 6 óra között a kommunális szemét
szállítására szolgáló jármû;
b) az autóbusz- és trolibuszforgalom zavarása nélkül
ba) ha az autóbusz forgalmi sávot az úttest menetirány szerinti jobb szélén jelölték ki, erre utaló jelzés esetében
(117/c. ábra) a kerékpáros,
bb) külön jogszabály alapján rögzített üzemmódú megkülönböztetõ jelzést adó készülékkel felszerelt
bba) sürgõsségi betegellátásra rendszeresített gépjármû,
bbb) hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a tûzoltóság és a tûzoltó egyesületek közvetlen helyszíni beavatkozására
rendszeresített gépjármûve,
bbc) a rendõrség közrendvédelmi és közlekedésrendészeti szolgálati ágának közvetlen helyszíni beavatkozásra
rendszeresített gépjármûve,
bc) a betegszállító gépjármû,
bd) a személytaxi,
be) a kétkerekû motorkerékpár és a kétkerekû segédmotoros kerékpár
közlekedhet. Más jármû erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem
hajthat rá. Ahol autóbusz forgalmi sáv van, a menetrend szerint közlekedõ autóbusz és trolibusz – a bekanyarodás és
kikerülés esetét kivéve – csak ebben a forgalmi sávban haladhat.”

Lámpánál előrecsorgás autók közt, mellett:
(4) Az R. 36. §-a a következõ (12) bekezdéssel egészül ki:
„(12) Ha a jármûveknek útkeresztezõdésben, útszûkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból
meg kell állnia, – elõre sorolás céljából – kétkerekû motorkerékpárral, illetve kétkerekû segédmotoros kerékpárral
az álló jármûvek mellett, vagy azok között, kétkerekû kerékpárral az úttest szélén, az álló jármûvek mellett jobbról
szabad elõrehaladni, ha
a) az elõrehaladáshoz elegendõ hely áll rendelkezésre, és
b) az irányváltoztatási szándékot jelzõ jármûveket az irányváltoztatásban nem akadályozzák.”

És a régi fáma, motorral a járdán parkolni:
(2) Az R. 40. § (9) bekezdése helyébe a következõ rendelkezés lép:
„(9) A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetõleg az õt szállító jármû vezetõje) jármûvével, a betegszállító gépjármû,
a kerékpár, a kétkerekû segédmotoros kerékpár és a kétkerekû motorkerékpár a (8) bekezdésben említett egyéb
feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzõtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg.”

A teljes változtatás itt található meg: http://www.magyarkozlony.hu/pdf/1966

post BUÉK!

January 1st, 2010

Filed under: News,Party — AndrewBoy @ 12:01 am

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)