https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post háromdé

January 30th, 2010

Filed under: IT,Mozi,Napi fájdalom,News,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 11:22 am

Itt az avatar őrület, jönnek a toystoryk újra és még ki tudja mennyi film készül el háromdébe, hogy a nagyérdemű egy színes vagy polarizált szemüvegben hokizza végig a filmet a moziban. A fujinak már van háromdés fényképezője amivel lehet kamerázni, így már otthonra is elérhető a technológia alap pillérei. Természetesen ezek szemüveg nélküli háromdék és méregdrága megjelenítő panel is kell hozzá. Teljesen merőlegesen nézve látjuk háromdében a dolgokat, de egy idő után az ember feje megfájdul. A klasszikus háromdés képalkotás élmény a külön jobb és bal kép összebandzsításával érhető el.  Az alábbi videon is ezt látjuk:

A fenti videon a bandzsítással jól kijön a lány és tényleg háromdés érzetet ad a kép. Érzékeljük a mélységet és ez a lényeg. A hagyományos szemüveges filmeknél/képeknél nincs szükség bandzsítani, ott a bal és a jobb szemre külön megszűrt képet kapjuk meg, a bal szem a balhoz valót a jobb szem a jobbhoz valót. A vertikálisan és horizontálisan szemenként polarizált szemüveg is ugyanez, csak nem színnel szűr, kb ugyanazt az élményt adja vissza. Emlékezzünk még az Asus 3d-s szemüvegeire a 90es évek végéről, a descentet ugyanígy tudtuk játszani. Hatalmas ötlet volt! Bár kényelmetlen volt, de mégis a mélység érzetünk csodálatosan előjött, így a descentet ezzel überfaszán lehetett tolni.

vr100320

A bal és a jobb szemre a legolcsóbb verzió a színszűréses technológia, ez is megadja azt amire szükségünk van és nem kerül annyiba. Két kamerával már otthon is játszhatunk ezzel. De egyszerűbb a Fujifinepix W1-t beüzemelni és boldogan lehet kamerázgatni, a fényképezőnek két kamerája van, így készít háromdés alkotásokat.

Mostanában a háromdé szét van hypolva, de mintha nem történne semmi az otthoni technológiák terén. Ugye a szemüveget el akarják kerülni, hiszen kényelmetlen, a jelenlegi panelektől fáj az ember feje. A többréteges panelek gyártói nagy böszme böhöm cuccokkal állnak elő. Azért ne felejtsük el, hogy ezek csak háromdé érzetet adnak, mert hiába megyünk el fél métert a jelenlegi helyünkről, ugyanazt fogjuk látni fél méterrel is odébb, nem igazi háromdé, csak a klasszikus két szem közti átlagos távolságot használják fel a két kép közti szög differenciának. És ugye itt számít, hogy mire is fókuszálunk, mert amire fókuszálunk abból nem kell kettő, minden másból kell kettő ami a fókuszon kívül esik. A háromdés filmeknél fókuszálnak helyettünk. Szóval nem egyszerű. De azért egy ilyen fujival elszórakoznék. Háromdés szemüveget már 99 centért rendelhetünk bárhonnan.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)