https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post eltévedés ellen

February 27th, 2009

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 7:34 pm

Hatalmas lelki válságban voltam még nem is olyan régen. Kedvenc p990i telefonomra még annó felraktam a tomtomot. Mivel az UIQ3-nak már teljesen leáldozott, ezért nagyon kevés program támogatja mostanság. A tomtom hatalmas nyűgje, hogy az adott keretprogramhoz csak bizonyos verziójú térképek tölthetöek fel. UIQ3-ra az utolsó verzió a 6. volt. Most már a tomtom a 7. verzión is túl van. Sajnos már a 7. verzió térképei sem voltak kompatibilisek a hatossal, így meg kellett szoknom, hogy a térképem csak avul és avul. Ez igazából annyira nem zavar magyarországgal kapcsolatban, hiszen minden út átadását, mint nemzeti hírt azonnal leadnak a tv-ben, sajtóban.

A gondom az eu és usa volt. Ez a szerencsétlen telefon a tomtomjával lenyomta az usa-t és euban is számos országban navigált sikerrel. Lehetősége volt még észtországban is bizonyítani. A gondom, hogy amerre ritkán járok, ott az általános ismeret mit sem segít, ha pl le van zárva egy út és nem tudom, hogy merre kell kis utcákon keresztül kerülni. Persze a tájolás alapján nagyjából mindig sikerül az ilyeneket vakon átvészelni és utána csak menni előre, de egy új út megépítésekor már tényleg zavarban vagyok. Tudom, vehetnék papír térképet, de azt maximum ceruzával lehet upgradelni és csak awk, online nem megy. Vagy minden utazás előtt 300 oldalra kinyomtatjuk a gulgi earth útvonalát részletesen képekben és persze az itínert.

Nyilvánvaló, hogy upgrade után kezdtem nézelődni. Telefon vásárlását még jó ideig nem terveztem, még egy évet legalább várni akartam vele, hogy majd 3 évesen lecserélem, valami überbrutál készülékre. Úgy néz ki, ez a határidő pár évvel későbbre fog tolódni. Kezdtem is már aggódni, hogy a nyaralásunkkor egy 2-3 éves térképpel eddig teljesen ismeretlen helyen egy másik földrészen, hogyan boldogulok. Persze tudok angolul és szépen megkérdezem, de akkor is, adott a technika, kéne okosan használni és kiaknázni belőle mindent. Persze még az is jó, hogy a mostani telókban benne van a gps gyárilag, tehát a blututus gpsem is használaton kívülre kerül, ez pedig számomra megengedhetetlen, mert használni kell, ha már megvettem, igaz már többszörösen behozta az árát.

Mindenki esküszik valamire, én mondjuk semmire. Pár ismerősöm elkezdte nézegetni a Garmin cuccokat, hogy lám milyen jó és milyen szép és ezek mennek nokia cuccokon és a térképek hozzá folyamatosan frissülnek és keretprogramokból is van mindig friss. Ott már gyanús volt a dolog, hogy a nokia és sok symbian oprendszert rakott fel a telókra, tehát a keretprogramok vagy nagyon univerzálisak, vagy a garmin ennyire faszagyerek és tud mindent. Szóval utánanéztem, UIQ3 támogatva. A telepítés nem bonyolult, kártyára szépen felmásolja magát, majd lecsatlakoztatás után feltelepíti magát. Kell egy-két bűvésztrükk, hogy külső nem garmin gps menjen bluetoothon keresztül, de nem vészes a technika.

Szembesülni azzal, hogy térkép is kell, felraktam az állítólag legfrissebb magyarországtérképet. És valóban, van megyeri híd, van minden amit csak az ember el tud képzelni. Navigálni ugyanúgy navigál mint a tomtom, mondja, mutatja, bezoomol, kizoomol, éjszakai, nappali üzemmód. Egyszóval faja a cucc. De mégis van egy dolog ami miatt azt mondtam, hogy über. Ez pedig a trekkelés. Igen, szépen jegyzi, hogy merre mentünk, hol mikor voltunk és ebből lehet egy szép exportálható és konvertálható akár google earth számára is érthető adatcsomagocskát létrehozni. A mintavételezési időpontot tudjuk szaporítani vagy ritkítani, értelemszerűen egy erdőtúrán szaporítjuk, autópályán ritkítjuk. Google earthben szépen meg tudjuk nézni mikor merre jártunk és némi matekkal még szép átlagsebességet is tudunk szakaszonként számolni.

A negatívumokról is egy kicsit. Nem túl stabil, minden 3-4. bejövő hívásra bezár magától a cucc (4.20), a háttérvilágítást csak a telefonon beállítottig tudja felhúzni, a tomtom teljes világosságot is tud a telefontól függetlenül varázsolni. Gps vevő nélkül nem lehet tervezni, nincs előre tervezés, ez számomra zavaró. Nekem nagyon lassúnak és akadozónak tünt a program, nagyon sokáig is tervez. Tomtom valahogy sokkal gyorsabban tervez újra és a navigálás sem annyira darabos. A trekkelés miatt viszont biztos fogom használni, eleinte legalábbis, aztán majd csak akkor, ha tényleg nagyon kell. Egy szó mint száz, egyelőre fent van mind a kettő, de tudom ajánlani a garmint is, átgondolt jó cucc szintén.

post már majdnem…

February 25th, 2009

Filed under: Links — AndrewBoy @ 9:33 am

You type 548 characters per minute
You have 100 correct words and
you have 2 wrong words

Kezd jó lenni, az ú kifog rajtam, gyakorolni kell :)

http://hungarian-speedtest.10-fast-fingers.com/

post milyen gyorsan gépelsz?

February 24th, 2009

Filed under: Links — AndrewBoy @ 7:02 pm

Na itt egy fasza weboldal: http://hungarian-speedtest.10-fast-fingers.com/. Jelenleg 523 535 karakter / perc, de ez nekem régen ment 550 fölött is, gyakorolni kell.

post te echo de menos…

February 24th, 2009

Filed under: Zene — AndrewBoy @ 6:44 pm

Por qué hoy? Vamos a escuchar algo que te gusta demasiado.

:P

post dragonball – evolution

February 24th, 2009

Filed under: Mozi,News — AndrewBoy @ 6:31 pm

Filmbuzin most találtam meg a trailert. Én annó néztem a dragonballt és még most is szeretem. Nagyon sok rész meg van. Persze a sima dragonball még elég gyerekes mikor a kis gokunak megy a képzése, de a Z közepétől felpörögnek az események, mikor goku elutazik és edz, hogy freezerrel leszámoljon, majd később a faterjával. Ugye ekkor válik szuperharcossá és trunks is itt kerül a képbe, majd jönnek a robotok, etc. A GT is bejött, itt már pörgős igazi anime verekedés van végig. Ami rohadtul zavaró volt mindig, hogy 42 percből másfél perc a főcím és 5-6 percig ment, hogy mi történt az előző részekben. És húzták – vonták a verekedéseket, sokszor percek teltek el mire egymásnak estek. Persze annó ezen szétizgultuk magunkat :)

A trailer alapján egy kicsit mortal kombatos a beütés, ami nem baj, mert szeressük azt a világot. Ha lesz benne igen pörgős verekedés a levegőben kamehameval, akkor már baj nem lehet. A trailer alapján egyelőre nekem nagyon feelinges a film, én várom. Kérdés, hogy lesz -e itthon moziban, vagy csak feketén lehet majd megnézni, mert public reklámját én még nem láttam konkrétan. És akkor egy kis trailer:

A kőkemény fanatikusok pedig tudnak maguknak fillérekért dragonballos action figurákat rendelni a dealextreme.com-ról. Szóval akár ezzel is meg lehet engem lepni, katt ide. Valamelyik nagyobbacsak Goku vagy Gogeta jó is lesz :) Köszönöm előre is.

post papás mamás

February 24th, 2009

Filed under: Vicces — AndrewBoy @ 9:11 am

A férfi és a nő bár még sosem találkoztak, a véletlen egy hálófülkébe tette őket a Transcontinental vonaton. Kezdetben persze kicsit kínos volt, hogy egy fülkében kell aludniuk, de mivel mindketten nagyon fáradtak voltak, hamar elaludtak, a nő a felső, férfi a meg az alsó ágyon.
Éjjel 1 körül a nő finoman szólongatva felébreszteti a férfit:
– Uram, sajnos zavarnom kell. Tudna rajtam segíteni, nagyon fázom. Fel tudná adni nekem a szekrényből a másik takarót? Itt borzasztóhideg van!
– Nekem jobb gondolatom van. – Kacsint a férfi – Csak ma éjszakára tegyünk úgy, mintha házastársak lennénk.
A nő mosolyogva pirul el: – Nem bánom, bennem is megfordult a gondolat…
– Akkor mássz le magad azért a kibaszott takaróért!

post hó helyzet II. – update -

February 24th, 2009

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 8:01 am

Most is esik. Asszony tegnap szépen eltakarította (respect!), erre ma reggelre is esik a rohadék, tegnap még sóztam is este, meg ma reggel is, meg lapátoltam. De nem ér semmit… Miért nem december végén esik? miért ilyenkor? Legyen már vége!

 

post hó helyzet

February 23rd, 2009

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 5:48 pm

Péntek délután konkrét havazás, 5 centi esett. Szombat délre elolvadt ami esett, csak a múlt heti mennyiség maradéka volt fellelhető. Tegnap este abban a tudatban feküdtem le, hogy nemsokára vége a télnek, hiszen itt a március és milyen jó lesz, talán még a cebitre is lesz lehetőség idén kijutni. Reggel viszont szembesültem a ténnyel, hogy az éjjel esett megint 5 centi, és folyamatosan esik, mára még 10 centit mondanak. Elolvadni nincs esélye, -2-3 fok van. Szóval faszkivan…

post forgalom

February 22nd, 2009

Filed under: IT,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 8:20 pm

Elgondolkodtál már azon, hogy, mennyit is töltesz le, fel? Gondolom igen. Lehetne számszerűsíteni? Biztosan, ha fanatikus vagy, akkor csípőből mondod, hogy havi fél terra és finoman kisimul az arcod mellé. Mióta a szélessáv ennyire penetrált a magyar piacon, azóta kicsit megváltoztak a helyzetek. Tíz éve még a netszolgáltatóknak is fika külföldi vonalaik voltak, persze akkoriban a 33.6-s esetleg az 56-s modem dívott. Mindenki külső vagy ISA-s hw-s modemet akart, a pci-s 3 ezer forintos modemeket szidta minkenki mint a bokrot ;)

Szóval annó a matávos kedvezményes időszakban 220 megát lehetett lekapni, ma ez pár perc alatt lent van akinél adsl leledzik. Mit is jelent ez? 3 éve a bix forgalma max átlag 20-25 gigabit / sec volt. Ma ez csúcsterhelésnél 100 fölé kúszik. 3 év alatt 4-5x nőtt a forgalom. Nem csoda, hogy a szolgáltatók fosnak és próbálnak mindenkit basztatni, hogy a letöltés korlát az igazából csak reklám szöveg, mert, bizony, ha letöltesz sokat, akkor terhelsz minket és az nekünk nem jó. Persze, hogy nem jó. De mi előfizettünk erre, tehát pofájuk lapos.

Nézzük ezt a csodálatos grafikont, 3 év! Bazdmeg 3 év! És ne mondja nekem senki, hogy a távmunkás VPN miatt nőtt meg ennyire!:

És most íme egy másik grafikon, ez akkor volt, mikor bizonyos nem kívánatos szervereket leállított a közeg magyarországon 2007. novemberében, egyéb részletes info az asva.info oldalon. Jól látszik, hogy az esti csúcs jelentősen visszaesik, ez a visszaesés kb 10-15%-s, ennyi lenne a warez felhasználás?

És ekkor mondta Yoda a híres mondatát (-:

post mai zenei kínálat

February 22nd, 2009

Filed under: Oldies,Zene — AndrewBoy @ 12:58 pm

Dallamos és szomorú. De valahogy ma ezt dúdolgattam egész délelőt.

Soul Asylum – Runaway Train

Call you up in the middle of the night
Like a firefly without a light
You were there like a slow torch burning
I was a key that could use a little turning

So tired that I couldn’t even sleep
So many secrets I couldn’t keep
Promised myself I wouldn’t weep
One more promise I couldn’t keep

It seems no one can help me now
I’m in too deep
There’s no way out
This time I have really led myself astray

Runaway train never going back
Wrong way on a one way track
Seems like I should be getting somewhere
Somehow I’m neither here no there

Can you help me remember how to smile
Make it somehow all seem worthwhile
How on earth did I get so jaded
Life’s mystery seems so faded

I can go where no one else can go
I know what no one else knows
Here I am just drownin’ in the rain
With a ticket for a runaway train

Everything is cut and dry
Day and night, earth and sky
Somehow I just don’t believe it

Bought a ticket for a runaway train
Like a madman laughin’ at the rain
Little out of touch, little insane
Just easier than dealing with the pain

Runaway train never comin’ back
Runaway train tearin’ up the track
Runaway train burnin’ in my veins
Runaway but it always seems the same 

post windows 7 – hmm

February 22nd, 2009

Filed under: IT — AndrewBoy @ 7:32 am

Felraktam a bétát. 7022 build. Annó a windows milleniumból az rc1-t használtam. Sosem fagyott, semmi gondom nem volt vele, a final viszont instabil volt mint a disznó. Szóval bízom a bétákban. Az XP bejött, nem volt vele semmi gond, a windows 2k pedig ugye, hát igen, jó cucc volt. A vistát csak ideig, óráig bírtam elviselni, annyi fáradtságot nem vettem, hogy kikapcsoljam benne az idegesítő featuret ami mindig figyelmeztet a beállítások változtatása előtt. Valahogy más volt, de nem volt jobb, mint az XP. Inkább szenvedés volt az egész. Lassú és átláthatatlan, tele szeméttel. Faterék notján preinstalled vista van. Kínszenvedés, fájdalmas. Ha lesz pár óra szabadidőm, tényleg felrakom nekik az XP-t. Nos, hát nem hiába, hogy itt a windows 7 és az MS mégsem szüntette be az XP eladásait. Mondjuk ki együtt, hangosan, a vista egy nagy rakás szar.

Fő probléma az átláthatatlanság és a lassúság. Szeressük már, ha egy oprendszer egyszerűen kezelhető és mindent ugyanott talál meg az ember ahogy megszokta az XP-ben, végülis az XP elég hosszú ciklust futott be és az átállás nem mindenkinek kényelmes. A 7 telepítése egyszerű, kb 45 perc alatt végigment. Meg kellett mondanom, hogy hova települjön, aztán usernevet, gépnevet, pwd-t, és persze a serial numbert. Ezek után rögtön használhatóvá vált. Kb 5-6 perc keresgélés után már 85%-ban úgy nézett ki, ahogy nekem tetszett, felbontás, háttér, widgetek, gadgetek, másik winyóról shortucttoltam a mirandát és a tc-t. Persze adminisztrátorként kell futtatni, ha pl a tc-ben a settingeket el akarjuk menteni, a windows könyvtár alapból nem írható.

A sima aero felület tényleg gyors, semmi akadozás mint vistán. Az átlátszóság poénos, jól néz ki (3-4 éve kde/gnome is tudta) A start menü és alul a programok, óra körüli ikonok kirajzolása full kde lopás. Kb mint a “shortcut” és a symlink esete. Szóval erről ennyit. Persze a nagy MS ezt nem hírdeti, miért is tenné. Linuxot még mindig kevesen használnak desktopra. A testreszabással nem volt gondom. Nézelődtem, hogy van -e hang, 3d, etc. A tv tuner kártyámat nem ismerte fel (ezer éves miro pctv, igen, még nem pinnacle!) Sima régi xphez tákolt drivert beraktam alá, müxik gond nélkül. Alaplapi realtek cuccokat mindent megtalált. Gyorsan egy mohaa-t lefuttattam, na itt ugye gond, a 3d nem ment. Itt még drivert kell keressek. Kb fél óra után már nincs gond, nemsokára telepítek még egy-két dolgot és szimultán fogom használni, aztán lehet átszokok az xpről, annó a milleniummal ez volt, kb 2 hét után már csak xp-t használtam, vistánál persze ilyen nem volt.

Várjuk a véglegest és bízzunk abban, hogy lesz akkora átütés, mint az xp. Saját képek majd hamarosan. Most inkább pihi :)

post multi router traffic grapher

February 22nd, 2009

Filed under: IT — AndrewBoy @ 6:35 am

Mert ilyen is van. 6 éve használtam is, aztán egy szerver újra telepítés után (mikoris minden adatom elfelejtettem backupolni) már nem raktam fel. Pedig mókás és jópofa dolog. Lehet vele monitorozni az adatforgalmat. Eredetileg arra lett kitalálva, hogy routereken átmenő adatforgalmakat lehessen megjeleníteni, itt egy nagyon jó példa: BIX statisztika persze itthon ekkora adatforgalmat nem bonyolítok (na majd, ha belógatják az üveget ;D ) Gyakorlatilag rá lehet húzni az mrtg-t ethernet interfacekre is, vagy bármilyen hálózati csatolóra is, akár ppp-re is, de ott bajos lesz az IP váltás.

ADSL esetén mivel az is etherneten keresztül csatlakozik, vegyük alapul az adsl-be menő interface-t. Első dolgunk lesz egy snmp-t leszedni, amivel a hálózat kezelés / managemant megoldható. Az SNMP-ben a persze rögtön változtatni is kell:

/etc/snmp/snmpd.conf -ban

com2sec paranoid default public
#com2sec readonly default public
#com2sec readwrite default private

erre kell módosítani:

#com2sec paranoid default public
com2sec readonly default public
#com2sec readwrite default private

Ha ezzel kész vagyunk, tegyük fel az mrtg-t. Debian alatt ugye ez egy apt-get install mrtg megnyilvánulással meg is történik. Felrakás után kell készíteni egy munkakönyvtárat neki a /var/www/mrtg alá, vagy ahova az apacs mutat. Ha ezzel kész vagyunk, lehet kezdeni a konfigolást. Sok ezernyi konfig elérhető a neten, egyszerűek és bonyolultak, de van egy nagyon jo config makere az mrtgnek, amit rögtön lehet használni. Adjuk ki az alábbi parancsot: cfgmaker –global “workdir: /var/www/mrtg” –ifref=eth public@localhost –output=/etc/mrtg.cfg. Ezzel létrehozzuk a config file-t az /etc/mrtg.cfg fileba. Kukkantsunk bele. Igen, mint látjuk egy html kódos kimenetet kapunk, ami fix azt nyugodtan átírhatjuk benne, saját magunk szájízére szabni.

De első körben futassuk az mrtg-t, alapból daemonként fut, de lehet crontabba is berakni, hogy 5 percenként fusson le. Mindenki eldönti magának, mit szeretne. Ha UTF-8 van fent, akkor az alábbi paranccsal indítható az mrtg: enf LANG=C /usr/bin/mrtg /etc/mrtg.cfg. Ezek után nincs más dolgunk, mint a /var/www/mrtg/ alatt megkeresni az interface macaddresse alapján létrehozott html filet. Ezt tekintsük meg, és gyönyörködjünk. Amennyiben fordítva mutatja a le-feltöltést, a public elé egy -1-t írva ezt is megoldhatjuk. Ez egy elég egyszerű és gyorstalpaló megoldás, lehet ezt finomítani ezer féle módon. RTFM!

post you’ve got to ask yourself one question:

February 22nd, 2009

Filed under: Mozi,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 6:13 am

‘Do I feel lucky?’ Well, do ya, punk?

Hatalmas…

post windows 7

February 22nd, 2009

Filed under: IT — AndrewBoy @ 5:08 am

Kell ez nekem? Vista három napig volt a gépen, csak füstölt a partíció mikor törlésre került. Kiváncsivá tett azért a cucc. Le is kapok egy 160 Gigás samut a polcról. Az XP szerintem zsírul használható, 3 alaplap cserével még mindig müxik, és winyó is volt már alatta cserélve, persze partition magic ezerrel segített a dolgon. Most lehet fikázni, megvetted? tudsz jobbat írni? Na akkor meg kuss a neved. Ha nem érted a feladatot, akkor meg főleg. Tolom fel. Will see…

post upgrade, you have 589 new e-mails

February 22nd, 2009

Filed under: IT,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 4:46 am

A héten olvastam, hogy itt az új debian, számszerint az ötös, kódnevén a Lenny. Elég régóta használok debiant szerver funkciók ellátására. A disztribúció szinte minden gépre (akár telefon, pda) gond nélkül települ és tényleg csak az amire nekünk igazán szükségünk van. Igényes csomagválasztás, és nem kell hozzá 4 DVD, hogy menjen, elég akár az első cd, vagy régen a párszáz megás netinstall cd, hogy az alap rendszer működjön. Azonnal tudunk adsl-lel, vagy kábelnettel, vagy modemmel netet varázsolni és utána már csak le kell tölteni a csomagokat az apt-vel amik nekünk kellenek. Az apt okossága, hogy az upgrage is egyszerűen meg van. Csak simán updateljük az elérhető csomagok listáját (kb százezer db ingyen) és utána beverjük, apt-get upgrade. A többit már elvégzi ő maga. Pár egyszerű kérdés és van egy frissebb, szagosabb, biztonságosabb rendszerünk.

A mostani debianokkal akár még desktop gépet is tudunk egyszerűen telepíteni, nincs már az a szívás az x-szel ami pár éve volt, hogy pár nvidia vagy ati kártyát nem ismert meg és szét hullott a kép. Nekem szimpibb rendszer, mint a többi, valahogy jobban testreszabható, persze nem árt, ha az ember vi virtuóz. Ha bármit szeretnénk telepíteni, akkor az apt-cache-ben rá kell keresni a megfelelő kulcs szavakkal és biztos találunk pár csomagot ami nekünk kellő programokat takarják. Persze itt is játszik vastagon az rtfm, érdemes mindennek utána nézni, google segít ebben nekünk.

Van egy alap egyszerű csomag a fetchmail. Ez azt csinálja, hogy a pop3-s leveleket begyűjti és egy központi postaládába rakja. Namost alap esetben van 4 db pop3-s régi címem, amiről azért még jó, ha megjön a levél, egy-két levlista, heti info levél, etc azokra érkezik még a régi időkből. A normál levelezésem persze eximmel megy, azzal nincs is gond. Namost annó a fetchmailt amit felraktam nem nagyon nézegettem. Párszor újra kellett indítani, de nagy tulajdonságot nem nyílvánítottam neki. A szerver 81 napja indult újra, akkor a fetchmailt persze el is indítottam. Persze fel sem tűnt, hogy baszik menni. Most, hogy ő is upgradelve lett, újraindult, majd csak pislogtam mikor a send & receive gombra klikkelve 589 új mailt írt ki az ótluk. Hát igen. Sorry mindenkinek aki nem a mostani címre írt, de én töröltem egyben az egészet, volt ott decemberből és januárból is levél, biztos már nem aktuálisak :P

post hajnali ébrentartó

February 22nd, 2009

Filed under: Zene — AndrewBoy @ 4:32 am

post operation valkyr

February 22nd, 2009

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 4:04 am

Nehéz most hírtelen bármit is mondani a filmről. Alapjában nem szeretem tom cruiset annyira, de azért itt is eljátszotta a szokásos arcokat. Ugye tudjuk a film miről szól, nem sikerül az akció, kivégeznek mindenkit. Azért érdemes megnézni, elgondolkodtató, hogy eljátszunk a gondolattal, hogy mi lett volna, ha…. Sztori az adott. A forgatókönyv teljesen lineáris, mindenkiről azonnal kiderül minden, nincs titkolózás, nem is lenne értelme. Összességében nézhető volt és egy darabka történelem. Azért az félelmetes, hogy göbelst most is egy aszott fejű játszotta el, oda mindig sikerül megtalálni a leggecibb fejű embert :)

post beugró

February 19th, 2009

Filed under: Mozi,News,Vicces — AndrewBoy @ 4:56 am

Nem nézed? Hiba! Kéne majd belőle dvdrip, igaz arra várhatunk még az m1 ebből dvd-t fog faragni, akinek meg van az összes rész legyen szíves jelentkezni, kell. Igényes kikapcsolódás :) Miről szól? Szituációk. Rögtönözve.

post full throttle

February 17th, 2009

Filed under: Auto-motor — AndrewBoy @ 3:37 am

Történt a hétvégén, hogy szombaton hideg is volt, de száraz és jó idő. Úgy éreztem, hogy ideje valami apró izgalmat csempészni a gusztustalan és unalmas hétköznapokba. Reggel rögtön el is látogattunk egy modell boltba, aholis sikerült pár alkatrészt vásárolni, mint üzemanyag cső, elemtartó és izzító. Igen, ezek az alkatrészek valamiféle belsőégésű-robbanómotoros dologhoz kellenek, ami nem más, mint egy RC autó. Annó kaptam egy HPI nitro 3 darabot. Ez 1:10-hez modell, két sebességes, négykerék hajtás, 0,15cui-s motor, és komoly 1,45 ló. Persze az autó nincs több telerámolva 2 kilónál.

Gyorsulási adatokat nehéz mondani, kb 70 km/h a vége és még ott is irányítható marad. Na ugye ez azért annyira nem egyszerű. Az elején még sikerült pár padkát megtalálni és lezúzni a felfüggesztést és egyéb részeit az autónak, egy idő múlva már edződik az ember és az ilyen extrém baleseteket elkerüli. Móka és kacagás az egész, ha ésszel csináljuk, mint minden mást persze. Egy ilyen modell gépet már ready to run kiszerelésben 40-50 közt nagyon szép állapotban lehet használtan szerezni, érdemes a forum.rcmodell.hu-t nézegetni, ott szoktak elég jó ajánlatok lenni az aprók közt.

Persze, ha az ember megvette az autót és már tudja irányítani, mi következik? A tuning. Ez az iparág elég nagy kompatibilitást mutat a gyártok közt, így nagyjából semmivel nem nyúlhatunk mellé. Az 1:10 arányban még a 3-4 ccm motorok is beférnek, igaz a súly is nő velük, de az erő amit adnak, az fenomenális. Egy ilyen kis cuccban ez az erő tényleg repíti a gépet. Tovább játszva az áttételezéssel 100 km/h végsebesség környékére is fel lehet tornászni a gépet. Persze ez előtt, mint minden autó építésnél, a fék és a futómű átszabása is kötelező. A fék egy központi kardánfék melyet egy 6kg/cm szervó húz, a szervót nincs értelme lecserélni erősebbre (9-12kg-s nagyon sok elemet eszik), viszont a fékpofát és a tárcsát igen. Ez a tuning kb 950-1200 forintunkat emészti fel, amivel 70km/hról a tapasztalatok alapján 1-2 méterrel is előbb állhat meg az autónk.

A másik nagyon fontos a kanyarodás, kanyarodási sebesség. Alapból csak néhány ponton tudunk változtatni a fix telók miatt, máshova rakott felfüggesztési pontokkal az autó magasságát tudjuk szabájozni és a hozzá adott “coil over” hézagolókkal pedig a keménységet. A gyári telók 5-10 óra sima betonos játék után ellenőrzése szorulnak és a szilikont érdemes bennük lecserélni, minél “keményebb”-re. Persze ha On-Road autóról beszélünk. A telókat állíthatóra is le lehet cserélni, így bármelyik felfüggesztési ponthoz lehet őket csatolni és a magasságot már tisztán a telón állítjuk. A rugókészlet is nagyon fontos, érdemes egy On-Road autóhoz a keményebb darabokat választani. A teló tuning viszont nem olcsó, kb 7-8 ezer forintunk fogja bánni, de utána a kanyar sebesség és a tapadás még jobb lesz.

A jó úttartás megköveteli a kemény nem deformálódó anyagokat. Érdemes a tornyokat alu darabokra lecserélni elől és hátul, amikre fel tudjuk aggatni az új telókat. Ezzel már tényleg jó lesz a futómű, de ez is további 4-5 ezer forintunkba fog kerülni. A többi dolgot fémre igazából nem érdemes cserélni, mert csak csillivilli lesz a gép. Annyival nem tartósabbak, és ha nagy a crash, akkor utána nagy lesz a helyre állítási számla is. A további tuning még a gumi megválasztása. A kemény slick “drift” gumitól kezdve az ultra softig bármit megtalálunk, kérdés, hogy aszfalton vagy pedig gumin játszunk az autóval egy versenyen. Minden gumi máshogyan viselkedik, jól meg kell választani a méretet is. Ha fent van a jó gumi, beállítva a futómű, akkor jöhet a nagy motor és a tuning rezonátor.

Ha kész, már csak karosszériát kell választani, az pedig a létező autók nagy részét lefedi, talán dacia nincs, de szerintem ezt senki sem bánja. Unalmas hétvégéken hatalmasat lehe hepajkodni a bevásárló központok parkolójában, a polusnál rendszeresen vannak jó időben és lehet sok okosat tanulni és nézni más autóit és gyakorolni. Itt bármit megtehetünk amit normál körülmények közt az utcán igazi autóban nem tennénk meg. Persze ésszel és módjával, a másik modelljét nem illik lezúzni 70-nel keresztbe… fél centis hóban pedig igazán élvezet csapatni vele :)

post két keréken

February 13th, 2009

Filed under: Auto-motor,Kirándulás,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 8:27 pm

Habár -2 fok van és jövőhét elejére -14 fokot mondanak, már mindenképpen izgat a két kerekezés. Nem, nem autóval, bár úgy lenne gizda a körúton végig csapatni szombat éjjel. Konkrétan motorozásról van szó. A motorozáshoz igazából három fő dolog szükséges, motor, felszerelés és nem hátrány, ha a motoros jogosítványt is megszereztük már. Namost ebből nekem egyik sincs meg. A legizgalmasabb történet talán maga a jogosítvány megszerzése. Gyerek korában ugye ki nem ült mz-n, pannónián, jawa-n, etc-n. Ja és mostanság robogón, ezek még B-vel vezethetőek, de én motort szeretnék, ezért kell mindenképpen jogosítvány.

Először mindenképpen szükségünk lesz egy sikeres A kresz vizsga certifikátra ami a nevünkre szól. Ezt elég nehéz a könyvesboltban beszerezni, így szükséges egy tanfolyamot mindenképpen elvégezni. Egyénileg a kresz vizsgázási lehetőséget már 5 éve nem teszik lehetővé, tehát mindenképpen iskolára van szükségünk. A gyorstalpaló tanfolyamok 1-2 hét után már visznek vizsgázni. És mivel tényleg más a motorozás, mint az autózás, ezért illene bejárni, sőt akár néhány extra dolgot is megtudhat az ember ami a későbbiekben hasznos lehet. A környezetemben senki nem motorozik, távolabbi ismerőseimnek van motorja, de nem vagyunk annyira napi kapcsolatban, hogy én most kiverjem belőlük a tutit. Tehát a tanfolyam ami gyorstalpaló, délután 4 től este 8ig. Ez ki van lőve, mert iga húzás van. Szóval marad a hétvége, így 5-6 hét után eljutunk odáig, hogy mehetünk kreszvizsgázni. Namost 10 éve hiába lett hibátlan a kreszem az autóra, azóta pár dolgot változtattak és ugye motorról van szó. Persze itt is van jobb kéz, stb, de vannak speckó kérdések amire biztos nem tudjuk azonnal a választ, hiába logikus a történet. Nyilvánvaló, hogy a hősök terén nem fogok csutka gázzal keresztbe menni, ahogy ezt kocsival sem teszem meg. Tehát kresz tanfolyam és vizsga, cca 35 ezer ft.

A sikeres kresz vizsga után jöhet a rutin, vagyis első vezetési élmény zárt pályán. Ezzel nincs semmi gond, mert zárt pályán lassú menetben gyakorol az ember, ez kell, sőt én gyanítom, hogy a szükségesnél lehet 1-2 órával többet is fogok venni, inkább gyakoroljunk, mert, ha itt repülünk, akkor baszott nagyot repülünk. A rutinvizsgához gondolom szervesen fog csatlakozni a műszaki vizsga is, itt nem érzek félelmet, ha valami belsőégésű akkor annak a teljes működése egyszerű és ugye a motoron is hasonló dolgok vannak, mint egy autón, szóval nem lehet baj. Viszont fingom nincs milyen rutin feladatok lehetnek, parkolni, padka mellett megállni, y és egyéb ilyen tipikusan autós dolgok nem hiszem, hogy a motoros világban léteznek. Ugye a kézifékes elindulástól is eltekinthetünk, szóval marad a sima gyorsulás és valami egyszerű szlalom? Ennek még utána kell járni.

Sikeres műszaki és rutinvizsga után mehetünk az utcára 28 órát kerekezni. Na és itt jön az érdekesség, ugye, ha betartjuk a kreszt akkor szépen a saját sávunk közepén, okosan óvatosan megyünk. Szépen indexelgetünk, semmi agresszió, okosan csináljuk amit az oktató a fülünkbe duruzsol. Kicsit azért parásabb mint egy autó oktatás, mert nincs ott az oktató, hogy a fékbe beleálljon helyettünk, ha baromságot csinálunk. Persze 10 év autós rutinnal azért nem hiszem, hogy egy macisajt, vagy jobbkéz fogna ki rajtunk, ezekkel nem lesz probléma, inkább a motorozás hogyanjával leszünk elfoglalva. Miután sikeresen letudtuk a forgalmi vizsgát, mehetünk az okmányirodába a jogsiért. Ez pár nap alatt megérkezik és már használhatjuk is. Persze előbb kell valami motor és felszerelés.

Motor elérhető olcsótól a csillagos égig, 50 től 1300 köbcentiig. Kezdésnek kizárt dolog, hogy speedmotorról beszéljünk. Egyszerű kis túra motor kell, kellemes 35-45 lóval, használtan max-max 400 köbcentiig. Na ilyet kellene találni 300 ezer forintért, egyelőre ez most még lehetetlennek tűnik, nagyon sok motor van hírdetve használtan, hiába nézzük, hogy mit tud, mennyi éves, hány lovas, nincs még egy fikarcnyi viszonyítási alapunk. Ültem már robogón és nagy kawasakin, ezekből nem lehet viszonyítani, hogy egy kényelmes városi, de 140 km / h -s tempót autópályán bíró, hegyre felmenő motor milyen is igazából. Szóval itt van a nagy dilemma, nagyon sok kérdés van még a témakörben, majd a fórumokból tanulgatunk, olvasgatunk.

Ha a moci meg van, érdemes a felszerelésen is gondolkodni. A bukón kívül érdemes egy normális dzsekit beszerezni, protektorokat, zsír hátizsákot és persze a mocira kiegészítőket, mint tankra szerelhető zsák és hátulra rakható tárolók. Ha ezen túl vagyunk, gyakoroljunk pár száz-ezer km-t és utána irány valahova külföldre túrázni, hegyi feelinges utakra ahol nincs kamion és lehet a tájban korlátlanul gyöngyörködni. Ez a gyönyörködés persze nem kevesebbe mint 500 ezerbe fog kerülni legalább. Ha 300 a motor, 100 a jogsi és 100 a kiegészítő. Persze biztos kell kötelező biztosítást, teljesítmény adót is fizetni, az ilyenek még finoman maszírozzák az ember golyóját. Lassan jelentkezni kell a kreszre, azt hiszem a hónapban el kell kezdeni, hogy az iskolás rohamot megelőzzük.

post elvan a gyerek…

February 9th, 2009

Filed under: Airsoft,IT,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 9:49 pm

Szombaton arra a kényszeres elhatározásra jutottam, hogy ismételten testedzést fogok folytatni. 10 éve mikor cca 20 kg-val voltam könnyebb akkor csináltam is, 2 naponta jártam terembe és sikerült kordában tartani magamat. A cél persze nem az überbrutális izomépítés volt, hanem a lájtos kondizás, hogy azért mégiscsak legyen valamennyi ereje az embernek.

Akkoriban az osztálytársak is nyomták a sportot és ugye nem lehetett kimaradni. Hatalmas súlyokról szó sem volt, max 65-70 kg-s fekvenyomás volt, kétkezesre 50-60 kg-val bicepszezni és felrakott lábbal nyomni a fekvőtámaszt. Na ez tíz éve volt. Elballagtunk a dechatlonba és vettünk egy egyszerű fekvenyomó padot amin van bicepszező rész is. Akciósan rúd, súlyok, a csomagot békán kivitték a kocsiba, majd berámolás.

Bemelegítésnek a pincegarázs egyharmadát meg kellett szabadítani a lomoktól és a költözésből megmaradt még dobozolt cuccokat normálisan elhelyeztük. A megmaradt fa anyagokat és régi bútorokat és kerti cuccokat pedig a külső garázsba telepítettük át. A kondisarokba bekerült még egy sarokbútor és TV állvány. A sarokbútor fölé gyorsan került még két polc, a barkács cuccokat majd jó lesz ott tartani, jelenleg egy nagy zacskóba volt mind ömlesztve, de így most külön szeparált helyen van a fúró, sikító, akku-s csavarhúzó, fúrófejek, bitfejek és egyéb szerszámok.

Kezdődhet a kondi gép összerakása. Alig egy óra alatt összeraktuk a padot, majd felhelyeztük a súlyokat. Ne legyen probléma, rúd és 2x10kg került rá. Kis bemelegítés, 5kg-s kézi súlyzókkal bohóckodás, majd befekvés. 10x kinyomás, utána végbél tájékon erős szorítás. Úbazdmeg. Régen volt. Szóval finoman kell kezdeni. Vasárnap már 30 percet voltam képes edzeni, igaz fájt is reggelre mindenem. Szépen emeljük a napi adagot másfél két órára. Aztán meglátjuk mi lesz. Talán 6 hónap alatt lesz érdemi változás, ha nem, hát azt nem mondom, hogy kivágom az ablakon, mert felfelé kéne dobni és száz kilót nem dobálgatunk csak úgy kifelé a pince ablakon :)

A szombat este továbbiakban a megmaradt használaton kívüli dobozok légpuskával, dobókésekkel és dobócsillagokkal való dobálása maradt. Mindezt két órán keresztük sikerült Saimonsaissel elkövetni. Mókás ülni a kerti székben és a garázsban cca 8 méterre lövöldözni, csak semmi megmozdulás, még a végén megárt. Mondjuk a térdemmel most nem is kellene ugrálni.

Tehát akkor ma este is kondizás. Megpróbáljuk az egy órát. Meglátjuk, hogy mi sül ki belőle. Szereztem egy ezres cerkát, a régi 19″-s moncsit megvan, kap tv tuner kártyát és lesz entertainment system a kondizáshoz is, most már nem lehet kifogás, hogy lemaradok bármiről is, ezért nem csinálom. Igaz még kell két régi ótvar hangszóró. Valahonnan elő kéne őket bányászni, de lehet, hogy képes leszek venni egy párat max 1500ért :)

post replay

February 6th, 2009

Filed under: IT,Oldies — AndrewBoy @ 8:05 pm

Első dolgunk, hogy letöltünk egy Commodore 64 emulátort. Ebből nagyon sok kering a neten. Sokkal az a baj, hogy a default joystic funkciót nem lehet átírni és klaviról nem mennek a játékok. Azonban a VICE emulátor ezt is megoldja. Töltsük le gyorsan a legutolsó 2.1-s verziót. Kicsomagolás után indítsuk is el az x64.exe-t.

A látvány önmagáért beszél. Options menü alatt rakjuk fel rögtön dupla méretűre. Ezután állítsuk be a vezérlést. A settings, joystick settings alatt válasszuk be az első és második játékosnak a keymap A-t és a második játékosnak a keymap B-t. Alul bal és jobb oldalt konfiguráljuk fel az A és B beállításokat. Csak az irányt kell beállítani és a tűzgombot. Ideje letölteni játékokat, googlebe írjuk bele, hogy c64 games és dőlnek a találatok. Amit letöltünk általában 180k méretű lesz kicsomagolás után (5″25-s floppy egy oldala). A file menüben az autostart disk/tape image pedig a letöltött játékot azonnal letölti. Mókás újra játszani a gémekkel. Nekem most pár óra nosztalgia bőven elég volt. De tudom, hogy 3-4 hónap múlva megint el fogok pazarolni az életemből pár órát, hogy újra játszam a 20 évvel ezelőtti klasszikus játékokat. De lehet még egy C64-re is benevezek, de amennyiért árulják őket a vaterán az azért elég vicces.

Na de most nézzünk is akkor valami játékot. Pár perc töprengés után úgy döntöttem, hogy az Aztec Challenget választom. 20 év után még néha eszembe jutott a játék zenéje és dúdoltam magamban, szerintem sokszor nem is tudtam, hogy mit dúdolok. De most magától kezdtem el dúdolni. Töltsük be a játékot és induljunk el. A játék semmi mást nem igényel, mint némi csendet, ügyességet és koncentrációt. Egyedül lehet játszani, vagy felváltva, persze, ha barátunk be tudja fogni a pofáját még rajtam a sor. A játékot sosem tudtam végigjátszani. A 4. nehézségi fok első pályáján mindig meghaltam. 7 level van.

Az első levelben csak fel-le kell mozogni, ugrani vagy hajolni, a karakterünk fut magától. Bal és jobb oldalt végig lándzsás aztékok állnak és doblálják felénk jobbról vagy balról a lándzsát. A lándzsa jöhet fent vagy lent. Le kell hajolni, vagy át kell ugrani a lándzsát. Nincs rá módszer, hogy mi alapján jönnek a lándzsák, teljesen random. Jó ütemben kell átugrani őket és akkor nincs baj. A piramis a háttérben egyre jobban közeledik, mikor már elég nagy, a levelnek vége.

Level 2 a lépcső, a játékos magától rohan fel a lépcsőn és a legördülő sziklák elől kell elmenekülni, balra és jobbra lehet mozogni, ez általában nem okoz problémát. Azonban pár alkalommal előfordul, hogy a pálya széléhez beragadunk és akkor jön a vég, összezúznak minket a kövek. Itt sincs semmi logika, simán jó időben kell észrevenni, hogy mikor jönnek a kövek és elmenni előlük.

A harmadik szint mókás. Itt szobáról szobára kell futni, meg is tudunk állni. Tudunk még ugrani is. 3 veszély forrás van, megnyílik a lábunk alatt a föld vagy köveket dobálnak ránk és a személyes kedvencem a lenyilazás, amit az ember alig vesz észre. Persze unalmas lenne ezen csapdák váltogatása, így a koncentrációt még inkább zavarja az, hogy a szobák színe, a keret menet közben változik, néha élénk, néha sötétebb színű lesz, na ez már zavaró tud lenni, egy világosabb szobában a kijáratnál ledobott fehér nyilat észrevenni. Ez a leghosszabb szint. Amúgy bárhol halunk meg, csak az adott szintet kell újra kezdeni.

A negyedik szint lehetne egy pince is akár. Pókok, kígyók és krokodilok találhatóak a földön, vagy éppen esnek le a levegőből, itt is lényegében csak ugrani kell. Át kell ugrani a pont leérkező csúnyaságot vagy már a földön ránk váró egyedeket. Semmi extra, csak ugrani és ugrani és ugrani. Persze az sem mindegy, hogy mekkorát ugrik az ember, 3 egységnyit tudunk ugrani, így ha sűrűn vannak egymás mellett az egyedek valamelyikre pont rá tudunk ugrani, ki kell mindig találni, hogy hol mennyit tudunk átugrani kényelmesen.

Az ötös csak egy szoba, aholis, ha rossz kőre lépünk kapjuk fejünkbe a nyilat kétoldalról, olyan indiana johnes stílusban. Pár próbálkozás után kitalálható, hogy merre tudunk kijutni a kijárat felé. Nem egy idegesítő, inkább nyugis, relaxálós pálya, persze csak annak, aki mostanra még nem zúzta szét a gépet.

Level 6 csak jobbra-balra úszásról szól, a piranjákat kell kikerülni, semmi más. A hetedik pedig át kell ugrani a lyukakat amiket alánk letesznek, jó ritmus érzékkel mindkét pálya seperc alatt végigvihető. Ha vége a játéknak, akkor kezdődik előről. Miért? Csak bazdmeg, méghozzá 4szer játszhatjuk végig. Minden szint egyre gyorsabb és gyorsabb. Állítólag a legvégén nincs semmi gratuláció, csak annyi, hogy vége a játéknak. A 4. nehézségen én már az első pályán elakadtam. Több óra játék után némi pihenés helyett kikapcsoltam mérgemben a gépet, ezt nem kellett volna, hiszen itt nincs load lehetőség. Szóval így jártam. Lehet nem bántam meg és a békésebb utat választottam ;)

post hőskori játékok

February 4th, 2009

Filed under: IT,Napi fájdalom,Oldies — AndrewBoy @ 9:11 pm

Tegnap pont ezen agyaltunk Saimonsaissel, hogy mennyire jók voltak a régi játékok. Persze szabadidő annyi volt amennyit nem szégyeltünk. A régi c64-s időszakban a 16 szín lenyűgözte az embert. Búgott a magnó, búgott a floppy és már vártuk mikor írhatjuk be végre, hogy RUN. No persze miután a turbo (tömörítő) már betöltésre került és a tömörített programokat már tudtuk így futtatni. Vagy ugye a királyoknak pillanat turbojuk volt amin még egy reset gomb is helyet foglalt. Emlékszem, órákat töltöttünk a gép előtt és gyűrtük a piaci 800 Ft-s quickshot joystickokat. Persze szigorúan mikrokapcsolós darabokat, akkoriban még nagyon drágák voltak az analóg darabok. Többszáz játékot lehetne említeni amelyik igazán jó volt. Most így pár darab a teljesség igénye nélkül.

Boulder Dash
Elite
Delta
Ghosts & Goblins,
Bounder
Commando
Green Beret
Spy Hunter
Loadrunner
Bruce Lee
Night Mission Paintball
The Hobbit
Forbidden Forest
Impossible Mission 1-2
Pitstop 2
Stunt Car Racer
Aztec Challange
Donkey Kong
Bubble Bobble
Drop Zone
International Karate
Trailblazer
Rambo
Turrican 2
Encounter
Flip & Flop
Last Ninja
Katakis
Beach Head
Creatures 2
Powerdrift
Rock ‘n’ Bolt
IO
Elektraglide
Starcontrol
Ballblazer
War of Wizards
Double Dragon




A grafika és a hang elmarad a maiaktól, de a játékélmény szenzációs volt. Napokra, hetekre odaragasztotta az ember a gép elé. Valszeg azért, mert minden játék teljesen egyedi volt, más stílus, más típus. Ma már a 35. fps játék nem hoz lázba annyira, hiába olyan a grafikája, hogy már elhiszem, hogy a játékban benne vagyok. A pár pixelből összerakott grafika mégis megfogta az embert, valami művészi volt benne, beleéltük magunkat, elképzeltük, hogy milyen is lenne a játék igazából, a grafika és a hang az agyunkban született meg, mint mikor könyvet olvasunk. Ezért voltak ezek maradandó játékok, 20-22 év távlatából még mindig emlékszek rájuk.

Szerencsére ezeket a játékokat le lehet tölteni és emulátorokkal ismét lehet játszani. Még meg lehet próbálni, hogy igazi c64 előtt játszunk, de a floppyk visszaolvasására már egyre kevesebb a siker. Tapasztalatok alapján a 80-s évek 5.25″-s DD-s lemezei nem bírják ki 20 évig. A HD-s későbbi lemezekkel van esélyünk még pár évig a 90-s évek közepéről egy darabig (Persze PC esetén). A magnókazetta, ha nem volt fénynek, melegnek kitéve akkor nagy valószínűséggel kibirta az idő kegyetlenségét és újra használhatóvá válik. Szóval lehet kéne venni egy C64-t, magnóval, floppyval és átélni újra, hogy 6-10 évesen minek is örült igazán az ember :)

A következő lépés egy ZX vagy Amiga jelentette volna, de nekem ez kimaradt és rögtön PC-vel kezdett dübörögni az élet. Innen még több játékot is lehetne mondani, konkrétan vagy 100 darabot amit biztosan végigjátszottam még a középiskola végéig. Ezekből majd legközelebb lehetne szemezgetni :) Azt hiszem előszedem a régi 576kbyte, Guru és CoV újságaimat és nézelődöm mivel is lenne érdemes játszani.

post race to death

February 4th, 2009

Filed under: IT,Mozi — AndrewBoy @ 8:53 pm

Tegnap megtekintettem a death race c. remekművet. Jason Statham a főszereplő. A történet lényege, hogy a nem túl távoli jövőben az USA gazdasága összeomlik. Rohamosan nő a munkanélküliség, bűnözés. Az állami börtönök már nem bírják a rabokat megtartani, ezért a büntetővégrehajtás átkerült a privát szektorba. A börtönökben halálos futamokat rendeznek. Vegyél egy autót, heggeszd körbe kazánlemezzel, rakjál rá két minigunt majd 3 körös versenybe zavard be másik 8-10 ilyen autóval.

A 3 futamos versenyeken az első futamból csak elég a túlélés a tovább jutáshoz. A fegyvereket, védelmet a második körtől lehet “felvenni”. Világító csatornadeklin áthaladva a védelmi vagy támadó rendszer aktiválódik. A támadó fegyver lehet bazooka, minigun, .50-s, bármi amit el tudunk képzelni, felszerelhető egy autóra. Védelem gyanánt egy 15 centis acéltömb van a kocsik hátulján és persze napalmot, olajat, szögeket tudnak kidobni hátul. Az autók szét vannak tuningolva, persze konkrétumok annyira nem hangzonak el, de azt lehet tudni, hogy 800-900 LE egy kocsi.

Aki 5 futamot megnyer az kiszabadul a börtönből. Egy-egy versenynek 40-50 milliós nézőszáma van, tehát ez tisztán profitot termelő történet. Az utolsó versenyen a favorit 4x győztes ipse csúnyán felrobban a célvonalon. Ekkor csöppenünk bele a történetbe. Jason barátunkat és csapatát elbocsátják a gyárból, felveszik végkielégítésüket. Otthon vacsora előtt elemgy fürdeni, majd utána feleségét leszúrva találja a konyhában. A feltételezett gyilkos egy gázsprével lefújja őt. Persze elájul és a rendőrök találják meg a véres késsel a kezében, ő a gyilkos. Bekerül a börtönbe. Mivel autóversenyző volt korábban, ezért felkérik, hogy induljon a következő futamon.

Lényegében innentől pörög a film. A cél, hogy kijusson a börtönből, megtalálja felesége gyilkosát és végezzen vele. Pár apróbb csavar be van építve azért a filmbe, de nem kell megijedni, egyszerűen a követhető a film. Maga a karakter a szokásos kegyetlen, mindent túlélő faszagyerek. (Kb mint transporter 3) A film amiért megfogott az a felvehető fegyverek, a realisztikusan roncsolódó autók, a hangulat miatt.

A film ötvözi a Hi-Octaine (Bullforg 1995), Quarantine (Imagexcel 1994), Distruction Derby (Psygnosis 1995), Carmageddon (Interplay 1997) feelinget. A Hi-Octain volt az első olyan versenyzős játék ahol rakétát, pajzsot, golyószórót lehetett felvenni és a pár körös versenyben elsőként kellett beérni. Menetközben, ha hátrakerült az ember nem jelentett gondot, hiszen az előttünk lévőket némi küzdelem árán ki lehetett lőni. Persze itt nem autókkal, hanem repülő cuccokkal kellett versenyezni, kb mint az F-Zero-ban. (Azt hiszem előszedem az SNES-t a hétvégén).

A quarantineben pedig taxizni kellett. A közeljövő taxisa egy romos éjszakai városban kezdi szállítani az utasokat és beszélgetés közben próbálja kideríteni a következő pájára a kód mondatot. Az 5 pályán a taxinkat felszerelhettük golyószóróval amivel a gyalogosokat és más autókat tudtuk leszedni. Ha jól rémlik 5 pálya volt amin keresztül kellett vergődni.


A distruction derby és a carmageddon önmagáért beszél. Az egyik roncsderbi a másikban autókat és gyalogosokat kell elcsapni. Járókeretes öreg néni dupla pont, mert az utolsó pillanatban mindig elugrik. Azt hiszem a doom 2 után a második olyan játék volt a carmageddon amit betiltottak sok országban. Ez csak 4 siker játék a régi nagyok közül. Dosbox alatt hibátlanul megy mindegyik. Azt hiszem játszom velük egy kicsit, kiélem magam. Utána pedig nyomok egy Eye of Beholdert, vagy Ishart, de csak, hogy picit megnyugodjak.

post az ügyfélszolgálatosok gyöngye

February 2nd, 2009

Filed under: Napi fájdalom — AndrewBoy @ 9:08 pm

Elköltöztünk. De a régi villa nem lett eladva, csak egyelőre üresen áll és majd a családi nagytanács meghozza ítéletét hamarosan. Ennek fényében a rendelkezési jogokat átadtam nővéreméknek. Jan 1-ig mindent kifizetek és utána ők viselnek minden ezzel kapcsolatos költséget. Tehát befizettem az utolsó gáz számlát, havi e-mailezőben ez egyszerű, a vizes megnézte a vízórát és akkor jön még az elmü. Mivel éves általány van megállapítva ezért okosan kiszámoltam, hogy kb hol van az a pont, ahol nem keletkezik az elmü felé extra kifizetni való.

Ez a pont a februári fogyasztás közepe, aholis a túl alacsony általány miatt elérem a január elsejei állapotot. Felhívtam ma az elmüt, hogy szeretném, ha elszámolnánk az adott óra állásig és onnantól kezdve havi 5 Kwh-t számláznának ki, mert az ingatlan használaton kívül van, de nincs eladva, nincs átirva, csak odáig szeretném elszámolni.

A hölgy az alábbi kérdéseket tette fel: mikor kelt az adásvételi szerződés, kinek a nevén van most a villanyfogyasztás és ki lesz az új lakó, mert így egyszerűbb, mint nullás igazolást kérni. Elmondtam mégegyszer, hogy nincs eladva, marad a tulaj egyelőre, de az adott óra állásig szeretnék csak fizetni és utána havi 5Kwh számlázzanak csak ki. Újabb kérdéseket kaptam, tehát akkor márciusban lesz átírva az ingatlan, majd elég akkor a nullás igazolást megkérni, majd akkor telefonáljak. Ekkor már kicsit idegesen, de nagyon finoman jeleztem felé, hogy még mindig nem érti, hogy miről van szó, szeretnék elszámolni x óra állásig és utána 5Kwh-s számlákat szeretnék látni.

Rátértünk, hogy a januári számlát be kell fizetnem és utána tudunk elszámolni. Mondtam, hogy ez nyilvánvaló, de a februári számla ne az általányról szóljon (320 kwh), hanem csak a különbözeti 93 kwhról szóljon. Ismét megkaptam a kérdést, hogy de akkor a januári számla már be van fizetve? Mondtam, hogy nincs, de ez irreleváns abból a szempontból, hogy én februárban mit szeretnék és február után csak 5 Kwh-s számlákat szeretnék látni.

Eljutottunk egyi idő után oda, hogy akkor márciustól 5 kwh-s számlákat kapok. Ezután elmondtam, hogy mit szeretnék; januári számlát befizetem, februári számla az x óraállásig történő kifizetés, vagyis csak a fennmaradó különbözet és márciustól 5 kwh-s számlák. A hölgy megjegyezte ismét, hogy a januári számlát be kell fizetnem, csak akkor tudunk majd elszámolni és telefonáljak majd február közepén. Elmondtam újra, hogy mit szeretnék, majd a hölgy részletesen ugyanazt végül visszaigazolta, tehát februári számla csak a különbözet lesz és a márciusi számla pedig 5 kwh-s általánnyal lesz.

Mivel rögzítik a beszélgetést, remélem, hogy március elején még meglesz a felvétel. Kb február végén, március elején jön majd meg a számla, remélem, hogy csak a különbözetről és nem az általány fogyasztásról. Vannak még okos lányok. Csak az a baj, hogy ez a beszélgetés 20 percet rabolt el az életemből a várakozásokkal együtt. Szükséges ez? Vagy csak nem értenek magyarul a vonal másik végén???

post na ez kell nekem, ha rámjön…

February 1st, 2009

Filed under: IT,Kirándulás — AndrewBoy @ 10:06 pm

Szóval jövőre leginkább egy ilyennel mennék sielni. Max a nagyszobába a nagy TV elé…

Klikk

post film pótlás

February 1st, 2009

Filed under: Mozi,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 9:59 pm

Az elmúlt egy hét alatt bepótoltam az összes heroest, unitot, sarah connor terminatort, jerichot és 24-t. Szóval most megint nullán vagyok sorozatok terén. Jöhet pár szabad hét / hónap, hogy összegyűljön megint pár rész és akkor egyben több részt végignézve lehet élvezni a sorozatot. Sajnos az atlantisnak is vége, így júliusig várni kell a stargate universre.

Meglepő módon mostanság havonta egyszer elmentünk moziba. De még így is nagyon sok filmről maradtunk le. Nyáron és ősszel a felújjítás miatt nem sikerült úgy a filmnézés mint régebben, mikor majdnem minden hétre jutott egy film. A sorozatokkal egyszerűbb, mert ott tudja az ember mire kell keresni, de persze így is van pár sorozat amit a közeljövőben elkezdünk megnézni. Felhasználva a filmbuzi.hu -t elkezdtem visszafelé keresgetni azokat a filmeket amiket nem láttunk, sem moziban, sem itthon. Persze amit láttunk és megér még egy misét az is begyűjtésre fog kerülni.

A teljesség igénye nélkül az alábbi filmeket fogjuk a közeljövőben megtekinteni:

- Yes Man
Synechoche New York
Eagle Eye
I’m Not There
The Fall
The Proposition
Babylon A.D.
Bangkok Dangerous
Pride and Glory
Burn After Reading
Body of Lies
Slumdog Millionaire
Transsiberian
Revolutionary Road
What Just Happened
RocknRolla
Transporter 3
The Curious Case of Benjamin Button
Seven Pounds
Marley & Me
Zack and Miri Make a Porno
Valkyrie

Szóval lesz pár film amit monstanság megtekintünk. Igazából nem is tudom melyikkel kezdjük ;)

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)