https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post hőskori játékok

February 4th, 2009

Filed under: IT,Napi fájdalom,Oldies — AndrewBoy @ 9:11 pm

Tegnap pont ezen agyaltunk Saimonsaissel, hogy mennyire jók voltak a régi játékok. Persze szabadidő annyi volt amennyit nem szégyeltünk. A régi c64-s időszakban a 16 szín lenyűgözte az embert. Búgott a magnó, búgott a floppy és már vártuk mikor írhatjuk be végre, hogy RUN. No persze miután a turbo (tömörítő) már betöltésre került és a tömörített programokat már tudtuk így futtatni. Vagy ugye a királyoknak pillanat turbojuk volt amin még egy reset gomb is helyet foglalt. Emlékszem, órákat töltöttünk a gép előtt és gyűrtük a piaci 800 Ft-s quickshot joystickokat. Persze szigorúan mikrokapcsolós darabokat, akkoriban még nagyon drágák voltak az analóg darabok. Többszáz játékot lehetne említeni amelyik igazán jó volt. Most így pár darab a teljesség igénye nélkül.

Boulder Dash
Elite
Delta
Ghosts & Goblins,
Bounder
Commando
Green Beret
Spy Hunter
Loadrunner
Bruce Lee
Night Mission Paintball
The Hobbit
Forbidden Forest
Impossible Mission 1-2
Pitstop 2
Stunt Car Racer
Aztec Challange
Donkey Kong
Bubble Bobble
Drop Zone
International Karate
Trailblazer
Rambo
Turrican 2
Encounter
Flip & Flop
Last Ninja
Katakis
Beach Head
Creatures 2
Powerdrift
Rock ‘n’ Bolt
IO
Elektraglide
Starcontrol
Ballblazer
War of Wizards
Double Dragon




A grafika és a hang elmarad a maiaktól, de a játékélmény szenzációs volt. Napokra, hetekre odaragasztotta az ember a gép elé. Valszeg azért, mert minden játék teljesen egyedi volt, más stílus, más típus. Ma már a 35. fps játék nem hoz lázba annyira, hiába olyan a grafikája, hogy már elhiszem, hogy a játékban benne vagyok. A pár pixelből összerakott grafika mégis megfogta az embert, valami művészi volt benne, beleéltük magunkat, elképzeltük, hogy milyen is lenne a játék igazából, a grafika és a hang az agyunkban született meg, mint mikor könyvet olvasunk. Ezért voltak ezek maradandó játékok, 20-22 év távlatából még mindig emlékszek rájuk.

Szerencsére ezeket a játékokat le lehet tölteni és emulátorokkal ismét lehet játszani. Még meg lehet próbálni, hogy igazi c64 előtt játszunk, de a floppyk visszaolvasására már egyre kevesebb a siker. Tapasztalatok alapján a 80-s évek 5.25″-s DD-s lemezei nem bírják ki 20 évig. A HD-s későbbi lemezekkel van esélyünk még pár évig a 90-s évek közepéről egy darabig (Persze PC esetén). A magnókazetta, ha nem volt fénynek, melegnek kitéve akkor nagy valószínűséggel kibirta az idő kegyetlenségét és újra használhatóvá válik. Szóval lehet kéne venni egy C64-t, magnóval, floppyval és átélni újra, hogy 6-10 évesen minek is örült igazán az ember :)

A következő lépés egy ZX vagy Amiga jelentette volna, de nekem ez kimaradt és rögtön PC-vel kezdett dübörögni az élet. Innen még több játékot is lehetne mondani, konkrétan vagy 100 darabot amit biztosan végigjátszottam még a középiskola végéig. Ezekből majd legközelebb lehetne szemezgetni :) Azt hiszem előszedem a régi 576kbyte, Guru és CoV újságaimat és nézelődöm mivel is lenne érdemes játszani.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)