https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post rapid visit: USA

May 15th, 2013

Filed under: Kirándulás,USA — AndrewBoy @ 9:06 pm

Rokonlátogatás címszóval kilátogattunk az USA keleti partjára. Maga az út jó és kényelmes volt, leszámítva, hogy Zürichben persze csak egy óra free wifi volt a 4 óra landoverből. Így okosan megosztottuk és minden létező eszközünkkel külön regisztráltunk, sikerült online maradni, nagyjából végig. A swiss még nem kínálta a repülőn a wifit, bár szükség annyira nem is lett volna rá, mert elég gyorsan alvás lett a dologból. Egy fontos dolog van, cubalibre-t senki ne kérjen light kólából, mert kurvára ihatatlanul fos. Pfuj. Az érkezést követően a jó ütemű gépből való menekülés miatt a bevándorlási részlegen lézengtek az emberek. Meglepő módon alig fél óra után átjutottunk, a ne használd a telefonod, ne fényképezz és ne mászkálj a sorok közt dolgot elég komolyan veszik, megy keményen a basztatás a mobil buzerálásáért, aztán persze lehet magyarázni, semmi gond, csak elviszik az embert egy teljes átvizsgálásra. Meglepő módon spanyol ajkú homelandes barátunk angolját azonnal lehetett érteni és innentől kezdve a nyelvvel már nem is volt probléma. Kicsit unalmas ujjlenyomatot adni és mosolyogni már sokadjára, de legyen belőlem nekik sok szép képük, bassza őket az ideg, hogy a szétrágott sebes ujjbegyemről mindig más és más lenyomat készül, mivel nincs takargatni valóm, ugye a klasszikus kérdésekre nemmel válaszoltam, így igazán leszarom az egész történetüket. Ha így érzik magukat biztonságban, hát legyen.

Megérkezve a hegyekbe a semmi közepére (Lake Ariel, PA) a nyugodtság fogadott minket. Farmer emberek mindenfelé, sehol egy izgulás, kapkodás, ők nem vakarták a fejüket és anyáztak, tették a napi dolgaikat. Ott az összetartás kicsit más fogalom, de ebbe most ne menjünk bele.

New York? Meglepően tiszta és élhető. Buszon wifi, mindenhol wifi, mindenhol internet. Pénzt ezért már nincs pofájuk elkérni. Helyes gondoltam én végig magamban, aztán rájöttem, hogy milyen jó dolog a szociális élet. 4 tagú holland család a time sqi mekiben basztatták a smartokat és a tabeket 30 percig úgy, hogy nem szóltak egymáshoz, néha egyik-másik felkuncogott mikor facebookon valami vicceset olvasott. Ó bazdmeg. Ez az élet. Én csak nyomtam egy lájtos 4[] checkint meg toltam egy szkájpot a családdal, na ennyi. New Yorki látogatásunk pánitempós villámlátogatás volt, kényelmesen fél nap alatt letudtuk dél manhattant. Majd egyszer talán valamikor több napra is. De annyira zsufis, hogy kétszer is át kell előtte gondolni.

Miért volt jó? Mindenhol mosolyognak az emberek, sehol nem néznek ki, mindenki segítőkész, a wendysben a pultos kislány még piromkodott is egy kicsit, ami igaz nagyon unprofessional volt, de nem kértem el a vásárlók könyvét:) Gyorskajából pár wendys, egy mekis shake, kb ennyi volt, inkább a házi koszt vagy a normális kajálda volt a fókuszban. Nem, sem panda, sem taco bell nem volt. Kihagytam most a rendes 7 évenkénti rohanás a wcre fosás hadműveletet:)

Szóval a vidéki környezet jó, az utak kicsit szarabbak szerintem mint itthon, bár lehet keveset járok mostanában borsodban, békésben, szóval lehet itthon szarabbak. Mondjuk a 8 sávos autópályán nem tűnik fel, mikor araszol az ember a dugóban, de ezt a másik parton is megszokja hamar az ember. Ruhák? Hát igen. Ami itthon 30 ezer, sógoroknál 79,99 EUR, az a nagy vizen túl csak 49.99 USD. Outletben pedig 20 USD alatt is van márkás gatya és ing és ez meg az. A ruhatár cserét folyamatosan abszolváltam az elmúlt hónapokban így elég kevés ruhát vásároltam magamnak. Inkább a chips, salsa és dr pepper light cherry volt terítéken. A megengedett súlyt és méretet ki kell használni. Jó, meg cipőt sikerült venni, beszarás, Airwalk, 15 éve nem láttam.

Ha nagyobb lesz a gyerek, illetve majd esetleg a gyerekek akkor kell menni megint, hogy inkább a nyugodt hegyvidéki környezet vagy a picit zsúfolt meleg pálmás óceánpart? Asszem erre a választ talán mindenki tudja magától:)

Képek a galériában jobb oldalt és alább is.

post wendy’s…

March 27th, 2013

Filed under: Kirándulás,News,USA — AndrewBoy @ 9:37 pm

A klasszikus tripla és a megunhatatlan sajtos békönös kurmpli. Respect. Ahogy mondani szoktam, még a büfi íze is más a wendy’s után. Most ez jó volt, nagyon kellett, nagyon vártam és nem kellett csalódnom. 20 órát utaztak lefagyasztva és követelték, hogy elfgyogyasszam őket! Ha lányok lettek volna, akkor cibálták volna a fülüket, ahogy Atilllla fogalmazna:) A potenciális mennyiségek száma véges, jöttünkre negyven nap múlva számíthattok, nyugat felöl, napnyugtakor!

moist, tender and delicius! rnr!

post countdown…

February 26th, 2013

Filed under: Kirándulás,USA — AndrewBoy @ 9:24 am

post hmmm….

August 15th, 2012

Filed under: News,USA — AndrewBoy @ 9:37 am

image

Eeezz finom:D

post the eagle has landed…

July 6th, 2011

Filed under: IT,News,USA — AndrewBoy @ 10:14 pm

Matisz nagypapa csak annyit mondana, hogy e örö e bódottá. Mert keremszepen itt figyel a kezben a xoomocska. Wind eladva, kifizetve, mar tenyleg kellett valami, hogy tudjak normalisan netezni, mert a telefon erre -hiaba 4,3″- hosszutavon teljesen alkalmatlan. Es persze gigagyorsan merul is. Csomagbol ki, ket perces konfig es nezelodes, majd jott a 3.1 frissites. Igy mar minden muxik rajta jol. Termeszetesen a marketbol a programok letoltodtek azonnal. Teljesitmeny?

image

720p mkvt roccenes nelkul viszi, sajat mp4 formatumaval 1080p is megy extra cpu zabalas nelkul. Nincs akadozas, roccenes. A honeycomb azer mas mint egy gingerbread, ez tenyoeg tablara van kitalalva, sok progi itt is megy’ de van par ami mis kepernyon fut fekete nagy kerettel, vagy ocsmanyul van felnagyitva es megoli a szep kijelzot. Memoriara nincs panasz, parszaz mega mindig van szabadon ami szinte mindenre eleg kell hogy legyen. Video editor is van, ezzel a 720pben rogzitett dolgainkat tudjuk osszevagni.

A kamera, fenykepezo picit csalodas, picit homalynak tunik, de kb nem is erdekel, ez nem elsodleges funkcio. A gps viszont geci durva, szinte azonnal latja a muholdakat es szobaban ahol eddig semmilyen komoly cucc semmit nem latott, ez akkor is lat muholdakat. Ez teljesen pozitiv csalodas, a telokba kellene ilyen gps es akkor szerintem mindenki boldog lehet. Persze lehet hogy a nagy hatlap miatt a gps antenna 10x akkora mint egy telon, egyelore nem kivanom szetszedni, szoval erre nem tudom meg a valaszt egyhamar:-) Aztan persze gepelni sem kell, of course only in english because there is no support for the hungarian language. Speech recognition works fine but you have to break after a few words or recognition software cannot follow you anymore. Majd egyszer biztos lesz magyar nyelvre is, jopofa. Gyorsabb mint a mobilon ami van:-)

image

Egyelore videozas van ezerrel, kb mega/seccel jon a film igy nincs megakadas. Feltorom e? Fel bazdmeg:-) de most meg csak probalgatas van. Megnezuk mi nem megy, aztan majd fozunk ra valami jot:-)

post Pepper

June 24th, 2011

Filed under: Napi fájdalom,USA — AndrewBoy @ 6:18 pm

image

Vanilacherrypepperdr!

post mert utazni jó

March 27th, 2011

Filed under: Napi fájdalom,USA — AndrewBoy @ 9:52 am

Nem tudom, hogy csak a gazdasági válság miatti nem utazásokra való tekintettel készült -e el az útlevelem 2 nap alatt, vagy ennyire faszányosan dolgozik az államaparátus? Lényeg, hogy szerdán kértem (14 ezer ft 10 évre?!) és pénteken már a postás hozta okosan. Az önkormányzatban a néni 2 hetet mondott, sürgősségivel lehetett volna 1 hétre garantálni. No lényeg, hogy ez jól működik, tényleg alig kellett sorban állni, bár szerintem ez köszönhető annak, hogy a visegrádi utcában végig fizetős lett a parkoló és kevesen jönnek kocsival. Cép cini új bijómetrikus útlevél, ezzel már mehetek bárhová. Macromedia az örömben, hogy az USA vízummentesség is pénzbe kerül. 14 dodót le kell szurkolni a neten a bankkártyáról a regisztráláskor. A kinyomtatott papírt, azonosítókat pedig vigyünk magunkkal. A szokásos 5 kérdés van, mint annó a vízumnál, kémkedtél -e a náci pártnak – követtél -e háborús bűnöket, van -e fertőző betegséged, akadályoztál -e már amerikai ál(l)ampolgárt gyermeke felügyeletében, munkát akarsz -e feketén vállalni az usában és végül, hogy guggoltál -e már a jégen? Értelemszerűen bármelyikre igent mondasz, az nem jelenti az azonnali kizárást, max a leszálláskor finoman hazaküldenek, hogy hát köszi, ebből nem kérünk. Persze ez a módszer csak az újlenyomatos útlevéllel működik. Kérdeztem a nénit, hogy ha nincs értékelhető újlenyomatom akkor mi van, hát akkor nem kapok útlevelet. Pedig egy fülcimpa vagy akár a makk is teljesen egyedi lenyomattal rendelkezik. No mindegy, szóval örömködés van, mert lehet megint jól utazni.

post judgement day

October 29th, 2010

Filed under: News,USA — AndrewBoy @ 11:45 pm

2010. november 2. Az ítélet napja. Komikus, de Arnold Schwarzenegger fölött ítélkezhet a nép. Persze nem a leváltásáról, hanem a marijuana legalizálásáról. California Proposition 19 (2010) címen lesz a szavazás. Hát várjuk az ítéletet.

post gasztonómia argentín módra

October 1st, 2010

Filed under: Links,Napi fájdalom,News,USA — AndrewBoy @ 11:42 pm

Már régóta szerettem volnam elmenni a Vámház krtn lévő Pampas étterembe. Étlapjukat elnézegetve, igaz nem olcsón, különböző marhák különböző részeiből lehet válogatni. Lehetőség nyílik kis, közepes és nagy adagot is kérni bizonyos husokból, de van amelyikből csak 550 grammos kiszerelés létezik. Valljuk be, 550 gramm hús finoman átsütve nem is annyira sok:) Köretnek valami egyszerű zöldségfélét vagy különböző módon elkészített krumplikat választhatunk. A húst kérhetjük ahogy akarjuk, akár nyersen vagy teljesen átsütve, ki ahogy szereti. Korábban külföldön már voltam komolyabb steak houseban és ott mindig az nyűgözött le, hogy a hús fűszermentes és brutálisan jó íze van. Egy normál étteremben itthon még nem tudtam úgy enni fűszernélküli húst, hogy arra tényleg azt mondjam, hogy patent.

Megérte -e az étterem? Klasszikus magas belmagasság, kicsit zsúfoltnak tűnik elsőre, de aztán mégis levegős és kényelmessé válik az egész. A kiszolgálás kifogástalan, udvarias pincérek. Étvágygerjesztőnek fűszervajas kiskifli és utána már az ember alig várja, hogy elkezdje enni a husit. A hús és a köret természetesen külön tányérban érkezik. Én egy steakhez a zöldspárgát tudom csak elképzelni köretnek, sok helyen nincs, persze itt van, bután rákérdeztem, hogy van -e, de az étlapon szerepel a köretek között. A hús íze kegyetlenül finom, annyira lassan akarja enni az ember, hogy ne menjen el az íz, hogy a végére már majdnem hideg lesz a hús. Deszertnek is sok féle ma máshol is már elterjedtebb desszertek vannak, egy vanília fagyis brownieval sikerült lefolytani a husimat. Nagyon jó a hely és nagyon jó a kaja is. Bár egy minőségi marhahúson fűszerezés nélkül nehéz bármit is elrontani. Javallott a hely és nem kötelező rögtön a Kobe marhával nyitni. Legközelebb szerintem két különböző hús lesz kis adagban, hogy tudjam tesztelni, mi a legjobb:) Asztalt a www.steak.hu oldalon tudsz foglalni!

post tiltshift LA

July 5th, 2010

Filed under: News,USA — AndrewBoy @ 9:18 pm

Egyszerűen imádom ezeket a videokat. Nem is kell kommentárt fűznöm hozzájuk. Kéne csinálni egy egésznapos videót Budapestről. Egy 2 perces éjféltől-éjfélig videó alig áll 2760 képből. Ez azt jelenti, hogy kb félpercenként egy kép. Persze lehet videózni is, aztán kivágni a felesleges képeket, de a fényképező jobbnak tűnik. Sebaj, jön a szabi hamarosan, majd játszom vele, írok fasza makrót psre:)

post a fű(szer)

April 24th, 2010

Filed under: Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts,USA — AndrewBoy @ 7:45 pm

Most persze nem a Dűnéről lesz szó, pedig ott is lehetne beszélni a fűszer termelésről és kereskedelemről. Már a csapból is ez folyik mostanában, hogy Kaliforniában legalizálni akarják a Marijuanat. A kalifornia kábítószer törvények talán a világ egyik (normál nyugati civilizáció) legmegengedőbb a marijuanával szemben. 1 uncia után maximum pénzbírság jár és nincs “visszaeső” kifejezés, nincs börtön, nincs semmi gond, kifizeti az ember akár a gyorshajtást és mehet tovább a dolgára. Most ott tartanak, hogy indul nemsokára a népszavazás és, ha igent mondanak, akkor lehet termelni és fogyasztani is. Jelenleg orvosi előírásra lehet fogyasztani marijuanat Kaliforniában, elég a receptet beszerezni és hajrá.

cannabis

A prevencióra költött pénzek és a bűnüldözésben felfalt dollár milliók szinte mit sem érnek, mert Mexikóból dől át a fű. Földön, föld alatt, levegőben. Egyszerűbb fűhöz jutni 21 év alatt, mint alkoholhoz. A fű népszerű mindenhol. Fizikai függőség nehezebben alakul ki, mint az alkoholnál, de kábítószernek tekintik, ezzel az erővel az alkoholokat is lehetne tiltani. Lényegében ez a legalizálás normálisan is elsülhet. Magántermesztés működhet, viszont a kereskedelmi túltermelést, mint bármilyen más terméket megadóztatnák. Az olcsó termesztésbe egy tisztességes haszonnal a magasabb “jövedéki” adó is beleférhet így az állam is jól jár és a legális termesztő is, no persze a fogyasztó is. Kik nem járnak jól? A csempészek, drog kartelek, hiszen a hosszú csempészésnek vége, nem kell a feketén dolgozó csempész, biztonságiak, etc. A fű népszerűsége töretlen ahogy ezt a weeds és californication sorozatban is láthatja az ember. Mennyivel normálisabb lenne, ha zárjegyesen megveszed a zacsit 2 rongyért és nem a dealernek osztasz le 2 rugót amivel aztán tényleg támogatod a bűnözést. A kemény drog tényleg más tészta, a kóla elit drog a hernyó meg zombivá tesz. Bár zoral lenne a traffikban mondani, hogy kérek egy kék szimfit és 2 gramm kólát és akkor csapjon hozzá egy kocka csokit is :)

post pacific vs band of brothers

March 31st, 2010

Filed under: IT,Mozi,USA — AndrewBoy @ 7:50 am

HBO, Tom Hanks, Spielberg, etc. Mi lehetne még garancia egy jó sorozatra? A Band of Brothers a II. vh európai eseményeit dolgozza fel a partraszállástól egészen a sasfészek bevételéig az easy companyt végigkövetve. A kiképzéstől egészen a háború végéig. Mindegyik rész pörgős, egyedül az utolsó rész ahol már a pihenő katonákkal találkozunk és a történet nyer valamiféle befejezés. Az első rész a kiképzés ami szintén pörgős és megismerkedünk a katonákkal. A középső 8 rész alatt pedig lényegében végigfut a háború borzalma. A Pacific szakított ezzel a hagyománnyal, itt a kiképzés helyett főhőseinket a hétköznapi életükben ismerhetjük meg, aztán pedig már kezdik is az észak ausztrál bevetést. Az első két rész így-vagy úgy pörgős volt, hozta amit hoznia kellett. De a hamradik rész. Mi van bazdmeg? Oké hogy a tengerészgyalogosokat az ausztrál nők leszopták örömükben, de szerintem ez teljesen felesleges volt, egy részen keresztül ivás, csajozás, etc. Alig történt valami, kétszer is bealudam. Kellett most ez? Még jó, hogy van Caprica és Weeds még nézhető mennyiségben. Szóval a sorozat háború élményét csúnyán összetörték a harmadik részben. Persze kellenek párszor pihenős jelenetek, mikor megpihennek a katonák, de erre én egy részt nem szenteltem volna. Ez valahogy nem jön össze az eddig bemutatott Hanks-Spielberg anyagokkal. Várjunk a negyedik részt, itt már bevetés lesz, remélhetőleg 2 részt rászentelnek Iwo Jimara. És már, ha itt tartunk akkor majd kell nyomatni egy jó BF1942-t.

1967_iwo_jima

post karácsonyi e-bay láz

December 9th, 2009

Filed under: Napi fájdalom,USA — AndrewBoy @ 4:05 pm

Normál esetben egy hong kongi vagy usa csomag kb 6-7 nap alatt megérkezik, tehát pl hétfőn rendelem és következő hétfőn meg is érkezik. Sima mezei légipostával. EMS esetén persze ez 3 nap, de 10 USD posta költség helyett 30 körüliről beszélünk. Lászik, hogy egyre közelebb van a karácsony és egyre terheltebbek a posták. Egy november közepén rendelt csomag november vége előtt bőven befutott 7 nap alatt. November végén rendelt csomag már 10-11 nap alatt érkezik meg. A december elején rendelt csomagok szerintem a héten már meg sem érkeznek, a december első hetében rendelt / feladott csomagok pedig valószínű, hogy a két ünnep közt fognak megérkezni, vagy lehet már csak januárban. A drágalátos desktop kombómat még nem adták fel. De a hírdetés szövegében ez is volt, decemberben fogják postázni, már nagyon várom, remélem, hogy mire feladják már leül a postai őrület és jönnek a cuccok.

Múlt évben és tavaly előtt szintén hasonló volt a helyzet, csak jobban volt követhető. Szinte minden nap volt valami airsoft rendelni való kütyü. A november utolsó hetében rendelt csomag december elején megérkezett, a december elején rendelt csomag pont, hogy karácsony előtt esett be. A vám bélyegzőket végignézve nem feltétlen a külföldi posta a ludas. Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, hogy a magyar posta képtelen ilyenkor megbírkózni a nagyobb mennyiségű levelekkel és csomagokkal. Volt olyan cucc ami másfél hetet figyelt a postai kicserélőben már levámolva és csak utána került át a kis postára hozzánk a kerületbe.

Szerencsére feladni nem túl gyakran szoktam, a karácsonyi képeslapok mostanában fognak feladódni, de, ha csomagot kéne most feladnom külföldre, el tudom képzelni, hogy itthon még 2 hetet pihen, sőt lehet csak a két ünnep közt rakják repülőre, mert a posta pont most kapacitás hiányban szenved. Azért a postai árakat érdemes lenne összehasonlítani. Egy pufizacsis hki feladás 100-200 gramm esetén itthonra nem éri el az egy USD-t, USA-ban ez kb 2 USD, itthon ezért ezer forintot kérnek el. Mire fel?!

Egyelőre várjunk és szurkoljunk a postának, mert sok csomagnak kell még megérkeznie karácsonyig, hogy a rokonság boldogan tudja őket használni.

post southern us english

September 3rd, 2009

Filed under: Mozi,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts,USA — AndrewBoy @ 7:05 pm

Ugye van az angol nyelv. Oskolában elméletileg a brit angolt tanítják, azt amivel lehet az anyakirálynővel beszélni. A brit angolhoz hasonlót próbálnak beszélni ausztráliában és új zélandon. Pakisztán/india még próbálkozik, de jobban hasonlít a brit angolra mint egyéb másra. És akkor van az amerikai angol. Itt van a klasszikus keleti parti New Yorker és a nyugati parti “ingléze”. A keleti parti az minden dallam és beszéd nélkül mondja, nagyjából ez jellemző mindenhol középen és nyugaton is. A californiai spanyolos angol viszont már picit dallamos és egyes helyeken a kiejtés is elferdül az angoltól és inkább spanyolos jelleget vet.

A klasszik viszont a dél. Az igazi dél. Floridától texasig. Nagyon szépen hallható a general’s daughterben travolta bunkónak tűnő déli tájszólása a katonai bázison ahol mindneki normális angolt beszél (keleti parti). Persze mikor kiderül, hogy ő valójában kicsoda, onnantól kezdve vált és keleti kiejtésben szépen érthetően beszél. A trueblood sorozatban mindenki déli akcentusban nyomja, szépen dallamosan, viszont a szövegezés NEM jellemző a déliekre. A káromkodásokkal megtűzdelt mondanok bárhol megtalálhatóak az angol nyelvben.

A dallamos és elnyújtott szövegezéshez mindenképpen hozzátartozik az első osztályú helyi nyelvtan és szóhasználat. Nyelvtanilag helytelen, de ők így beszélnek: she pretty, she more pretty than you. Igen, az is hiányzik, de ez normális, ugyan ez igaz, ha egyesszám második személyben beszélnek, ott is elhagyják sokszor. Az “a” előljáró. Mindenhova kirakják, ahol nem kéne oda is. The wind was “a”-howlin’. Így van, nem kell oda az a, de ők kirakják okosan. Természetesen az ing végződés in’re cserélődik le, másra nem.

Tagadásban az ain’t viszi a prímet, elméletileg ez valamikor az I am not-t akarta jelenteni. I h’aint seen for ages. És a többi hasonló beigazgatások. A gonna, wanna, otta kifejezések természetsen léteznek minden nélkül. Y’ll mint you all, és persze a legszebb dolog a világon i knowed him for ages. Igen kb mintha nem is tudnák, hogy bizonyos igéknek mi a múlt idejük és használják a többi igének megfelelően. Erre még jön a több segédige használata, i might could go up. I fixin’ to eat, mint kajálok (kajálni fogok nemsokára) és them’s high mellett már szinte eltörpül a yonder, buggy, de csont nélkül használják a she don’t want to come csodálatos kifejezésrendszert is.

Azért a kiejtésük és a beszédük nagyon dallamos. A jó az, hogy sok szót nem ismernek, tehát nagyon jól el lehet társalogni a déliekkel. Egy brit biztosan fogná a fejét, hogy mennyire tahók, dehát ez van. Ezt kell szeretni. És ha az usában így beszélsz, ez teljesen normális.

post barack pálinkát mindenkinek

November 5th, 2008

Filed under: Napi fájdalom,USA — AndrewBoy @ 9:10 am

Nyert Obama. Fekete az USA elnöke. Na ez nekem nem jelent semmit, mert semmi bajom a feketékkel. Körülbelül nem érdekel a téma ezen része. Az viszont igen, hogy McCain gratulált Obamának a győzelme után. És azt nyilatkozta, hogy támogassuk őt és segítsük, mert ez egy csodálatos nemzet, etc… Tehát a szokásos marketing szöveg, amiben azért igaza van. Nem úgy mint itthon. Tökmindegy hány százalékkal nyer a másik, azonnali szavazat újra számlálást követelnek és mennek tüntetni, hogy csalás történt és semmi támogatást nem ad a másik és csak keresztbe tesz. Pedig mindenki közel kerülhet a tűzhöz és együtt oszthatják fel egymás közt az országot. Máshol ez működik, nálunk a dögöljön meg a szomszéd tehene működik.

post Nobody fucks with the Jesus!

September 29th, 2008

Filed under: Oldies,USA,Zene — AndrewBoy @ 7:03 pm

Igen. Big Lebowski. A film hatalmas, egy igazi szabadságot bemutató film. Rávilágítás arra, hogy miként lehet egyszerűen de rohadtul boldogan (persze tudatlanul) leélni az életünket. Lazán besétálni egy boltba papucsban és köntösben, majd csekkel kifizetni párszáz forintot. Nem néznének hülyének minket, mi? Á, csak egy picit. De ez van itthon, ahol bárhova bemegyek, kinéznek a stílusom miatt, kinézik a 12 éves Nike pólomat, kinézik a converse cipőmet, és kinézik az alkoholista másnapos fejemet. De volt hogy az egyszerű papucsom miatt is csúnyán néztek, aztán kiderült, hogy a bolt tulaj a haverom és onnantól kezdve ment a pacsi meg az arc vagyok stílus. Igen, ez az ország az uram-bátyám stílusra épül, és amíg valakit nem ismerünk meg, addig le vagyunk szarva.

Naszal, ezzel teljesen ellentétes pl Los Angeles, ezt a helyet ismerem, és a múlt nyarán történt (nekem ismételt) vizit után már asszony pajtás is érezte, hogy miről van szó. Mindenki leszar mindenkit. Abban megyünk amiben akarunk. Mindenhol, már csak az üzlet miatt is boldogan mosolyognak ránk. Ha 10 cipőből egysem tetszik, akkor sem küldenek el az anyánkba, hanem normálisan megmondják mikor várható új kollekció, de ha csak a méret volt a gond, akkor postán is szívesen elküldik a jó méretet. És ez alkalmazott, nem a tulajdonos. Pedig ott is és itt is nagy a munkanélküliség, mégis kint valahogy a szolgáltatási szektor százszor minőségibb mint itthon. A szolgáltatásnak ára van, de inkább fizetek (most jó gyenge) dollárban, mint forintban egy taplónak.

Szóval pont ma, hogy végre van net átfutottam a szokásos YouTube zenei listámat és kiszurtam, hogy régen hallgattam meg a Hotel Californiát. Igen, mindenki tudja, kedvenc számomat, plugged, unplugged, odavissza. De ez most más. Ez a Gypsy Kings féle 1990-s előadás, spanyolul. Ritmusában fantasztikus, amúgyis jó szokott lenni a Gypsy Kings, de teljesen más ritmust kínál mint az eredeti Eagles féle. Azon most lehet vitatkozni, hogy a szám a drogról való nem leszokásról szól, vagy valami másról, de az tény, California magába zár és sosem engedi el az embert. Legalábbis lelkileg:)

Tehát a mai nap kedvenc száma:

A Big Lebowskira visszatérve, ugye milyen jó a filmet angolul megnézni? Már csak azért is, mert a Gypsy Kings féle Hotel California szöveggel van:) Az a tutin eltalált spanyolos angol, a beszólások, a szövegek benne. Mindenkinek javasolt aki tud angolul eredetiben megnézni, a szöveg egyszerűsége miatt szinte a magyar tükörfordítás, tehát semmiről nem maradunk le, ez nem egy Ford Fairlane, tehát nem a szinkrontól lesz egy kurva jó film.

post vasárnap reggel

August 24th, 2008

Filed under: IT,Mozi,Napi fájdalom,Party,USA — AndrewBoy @ 8:42 pm

Reggel csörög a telefon 9kor, még alvásban vagyok a tegnap esti sütögetés miatt, ami egy hajnalig nyúlt baráti beszélgetésbe ment át. Bárki bármit mondhat a húst és a pácolást én csináltam (Saimonsais :P), a többi az asszony érdeme, a tűz hibátlan volt. A vodka és a sör nomeg a többi csajos pia nem volt akkora fűtés, így mikor már hideg volt kint akkor behúzódtunk.

Bent még egy üveg pezsgő elment meg pár sör, a nagy beszélgetés mellett elkezdtünk pokerezni, csak úgy, pénz nélkül. No persze ilyenkor minden all in és megy az ingyen rebuy, de azért elég jól elszórakoztunk, persze, mert komolytalan volt az egész. De a pokeren kívül több komolyabb témánk is volt, mikor a csajok különvonultak és elindult náluk a pletyi. Megtudtuk mit jelent a bábozás, és, hogy a prosztata masszázs mennyire jó lehet. Gergő rögtön témába vágóan megkérdezte, hogy miként lehet rávennünk életünk párját arra, hogy megujjazon minket. De szóba került Gábor által a terhesszex is.

Gergő barátnőjétől orcátlanul kérdeztem meg, hogy megujjazná -e a Gergőt, ha ő kérné. Persze erre egyből nem volt a válasz, hogy ez undorító. Dilemma elé állítottam, hogy a mellreszarás és utána vietnámi strandpapuccsal szétcsapkodás, vagy az előbbi az undorító. Hithű katolikus lévén természetesen az utóbbi volt számára az undorító(bb), de az ujjazást még így is elvetette. (Azért hajrá Gergő.)

Gábor mikrofonozás helyett a kisszáj történetet adta elő, Kingának ez nem jött be, majd közölte, hogy Gábor mennyire undorító és perverz. Persze ez nekünk nem volt új. Sajnos Atilllláék elég korán leléptek, így ő a beszélgetésből nem tudta a részét kivenni, pedig biztosan kaptunk volna hasznos tanácsokat, pl hogyan kell disznózsírt használni vazelin helyett.

Aztán kb 4kor már alvás is volt és csörgött a telefon. Ez jó is volt, mert a 8:30ra beállított telefonra nem keltem fel, így örömmel vettem észre, hogy a vizilabda döntőt meg tudom élőben nézni. Az első két negyedben sztrókot kaptam majdnem, de utána már élmény volt nézni a patent játékot. Sajnos nem volt olyan szép mint Sidney, de azért az utolsó negyed már elég rendes oktatás volt. Az amcsi gyerekek fizikuma és tapasztalata messze nem olyan mint a mi csapatunknak, nem is értettem, hogy a Szerbek miért voltak ennyire bénák. De ez mind nem téma, meg van az arany, a triplázás, természetesen best of mérkőzés, mint az Oroszok ellen, jó lesz majd 5-10 év múlva megint visszanézni.

Sikerült a villanyszerelővel átbeszélni a munkát, csak most már rendet kéne tenni, félig el van mosogatva, meg a szemét is ki van dobva. Holnap pedig megyünk csempét venni, lámpákat. Közelednek a határidők, hogy eldöntsük milyen bútor legyen, hogy nézzen ki a fürdőszoba, hát nem egyszerű…. Jövőhét szombat pedig Saimonsaisnél kecófelmérés és felújjítás.

post frissen kipihenten a hétvége előtt

July 18th, 2008

Filed under: Auto-motor,Mozi,Napi fájdalom,USA — AndrewBoy @ 9:36 am

Na ilyen sem volt az elmúlt pár évben. Tegnap előtt sikerült este 7kor elaludni és reggel 6 kor kelni. Szétaludtam magam. Egyetlen egy gond volt, hogy már másfél órája aludhattam mikor megszólalt a telefon, izzadva levegő után kapkodva vettem fel, valami gázóráról volt szó meg elzárásról, hogy majd valamikor. Ezután persze aludni nagyon nehéz, kellett kb 10 perc, hogy visszaaludjak. Valamikor tíz óra körül asszony keltett fel, hogy hozott kaját. Félálomban ettem valamit aztán aludtam tovább. Tegnap szintén sikerült kialudni magam, stabilan 10től aludtam reggel 6ig. Úgyhogy a hétvégén jöhet bármi, széjjel leszek pihenve. Atillllával tervezünk egy USA autó találkozót Egerben. Vasárnap pedig balcsizás muteréknál. De majd meglátjuk. Egyelőre szakad az eső, viszont péntek van, nemsokára tipli lesz haza :)

Közben még egykét szót a happeningről. Most mit lehet erről mondani? Fájt. 3 perc után össze lehetett kötni, hogy miről van szó. Nem kell hozzá sorozatgyilkos logika. Színészi alakítás? Zéró. Akció? Zéró. Még jó, hogy nem moziban néztem meg. Amekkora hudegizda volt a bemutató annyival kevésbé hozott új dolgot a film, naja virágok… a rendező sírjára max.

post lord of war – lőjjed lefelé – ali, veszel még lőszert?

June 26th, 2008

Filed under: Airsoft,Napi fájdalom,USA — AndrewBoy @ 11:26 pm


Ma olvastam a zindexen, hogy a legfelsőbb bíroság az USA-ban elmarasztalta washington államot, mert csóri biztonsági őr nem tarthatott otthon fegyvert. Az USA alkotmányának második cikkeje kimondja, hogy bárki tarthat fegyvert és bárki alakíthat önvédelmi gárdát, lőfegyverekkel természetesen. Tehát az USA-ban minden beszámítható embernek jár fegyver, persze nem automata. Ez a változatlan “törvény” ami a precedens és szokásjog országában leledzik bizony az alkotmány része 1791 óta. Valahogy akkoriban még nem domesztikálódtunk annyira, hogy kiépüljön a normális rendfentartás, ezért szükség volt fegyverre, vagyis szemet szemért, fogat fogért, és persze, ha ki akarsz rabolni, dögölj meg kategóriában. Igen, ez volt a régmúlt, valóban, félelmetes volt a sierra-nevadán átkelni napokon keresztül attól rettegve, hogy mikor támadják meg az embert az indiánok és egyéb útonállók. De ma? Beülök a kocsiba és fél nap alatt ott vagyok bárhol, és nagyobb a valószínűsége, hogy halálos balesetet szenvedek az autóban, minthogy leszorítanak és kirabolnak, azért, mert natív amerikaiak támadnak meg, vagy rablás áldozata leszek.

A magántulajdon szent és sérthetetlen, ezzel én is így vagyok. Ha van valamim, azt más az engedélyem nélkül ne baszogassa, de még az engedélyemmel is vigyázzon rá mint a két szemére. Van nekünk rendőrségünk, hadseregünk akik képzett emberek és remélhetőleg tudnak a fegyverrel bánni. Ha kirabolnak minket, majd ők nyomoznak, ha betőrnek hozzánk akkor értelemszerűen nem kezdünk arcoskodni, ha másiknál fegyver van, hanem tudomásul kell venni a tényt. Hiába van otthon fegyver, ha nem ébredünk fel időben. Szóval, ha a vétkes félre nem jelentünk veszélyt, sokkal nagyobb a sansz a sértetlen túlélésre, ha bármilyen fegyver kerül a kezünkbe, az már félelmet kelthet a másik félben, így nagyobb rá az esély, hogy eltesznek lábalól.

Ugye USA, van fegyver otthon, betőrnek. Előrántom a shotit, 0.50-t majd rálövök a faszira, tegyük fel nem találom el, kifogyok, etc. Mit fog a másik csinálni? Visszalő. Mi történik? Valszeg megdöglünk. Aki nem biztos fegyver kezelő, az egy ilyen helyzetben a pánik miatt hibázni fog, az pedig itt már halálos hiba. Ha nincs nálunk fegyver, nem tudunk hibázni, életben maradunk.

Mindenkinek fegyvere van? Hozzá lehet jutni? Hozzájuthat az is akinek nem való, bűnözők, de elmebetegek és gyerekek. Miért is van most ennyi iskolai gyilkolás? Apu otthon tartja a fegyverét és a gyerek lemészárolta a fél iskolát?

Ha már az alap fegyvereket be lehet szerezni, akkor az automatákat is. Automata fegyvernél pedig nincs gecibb. Egy normális gépkarabély tűzereje ellen egy rendőri pisztolynak, shotgunnak esélye nincs. Tehát alap esetben az első járőr páros halott, a másodikból az egyik hal meg, majd a mentősök közül is leszednek párat, ezután jön a SWAT akik már profik és tudják mi a dolguk, de addig 3-5 ember már meghalt és miért? Mert a fószernek az ablakban M16 volt a kezében amit jelen állás szerint a forumokat nézegetve kb 2-600 USD közt lehet megszerezni állapottól és kiviteltől függően fél-egy nap alatt. Vicces nem?

A törvény a maga idejében megállt, volt egy sheriff, a többi meg védte magát ahogy tudta. Most már azért vannak rendőrök akik meg tudnának minket védeni, de értelemszerűen akik gyilkolni akarnak, megteszik, de nem biztos, hogy egyszerűen beszerezhető lőfegyverekkel, vagy éppen a vasedényben megvett késsel? Mert kb hasonló módon lehet beszerezni, jó, egy nap az átfutás legálisan.

Persze a fegyvergyártók folyamatosan lobbyznak a kormányzat mögött, lásd a mostani háborúkat, az iraki és az afgán történet költségvetése 750 mrd USD. Kiváncsi vagyok ebből mennyi a lőszer és a fegyver?

post viva las vegas

July 25th, 2007

Filed under: Kirándulás,USA — AndrewBoy @ 4:10 pm

Ma születésnapom van. Las Vegasban ünnepeljük a drága párommal. Eddig 14 USD-t buktunk és nyertünk 1 USD-t, azt hiszem a szerencsejátékból ennyi elég. Délután érkeztünk az új úton barstow felöl. Az interstate 15 rendesen ki van építve. A sivatag közepére még egy outlet centert is lebasztak. Persze meg kellett látogatni, asszony legnagyobb örömére :) Most irány az utca és a naplementében megnézzük a belaggio (angolul belézsió… bazdmeg) előtti szökőkút előadást, aztán vacsora, lehetőleg valami nagy darab bélszinkével.

post beverly hills

July 22nd, 2007

Filed under: Kirándulás,USA — AndrewBoy @ 8:44 pm

Tegnap hazafelé menet benéztünk még egy élelmiszer üzletbe anaheim északi részén. Nehéz volt elmagyarázni, hogy női 3 pengés gilette borotvát szeretnék venni, a válasz mindig ez volt: Yo no hablo Inglés. Hát persze. Egyetlen egy dolog jutott eszembe spanyolul, valamiért a pengére gondoltam, espada. Meg persze mutogatni női lábat, nem levágni, leborotválni. Na aztán megnyugvás volt, adták. Hozzá persze classic tortilla chips, és dr pepper, nagy mennyiségben. Jó volt este fogyasztani, ma majd megyünk wendy’sbe végre, az egyetem mellett van egy szép nagy lent a figueroa mellett.

Befigyeltünk az autóba reggel és felkanyarodtunk a sunset felé, persze wilshire, vincenten keresztül, hátulról közelítettük meg a Rodeo driveot. Pár órás sétálgatás és fagyizgatás után a beverly centert céloztuk meg, gyalok elég sok tömb (közben szembesültem, hogy a nike towert bezárták), így kocsival jutottunk el oda. Önmagában ez a beverly hills nem egy akkora durranás, rendezett, szép, látszik, hogy fiatal, a lakóházak rendben vannak, tiszták. Jó a szemnek. Ezt kb otthon is el lehetne játszani, mondjuk persze pálmafák nélkül, egy új építésű lakópark negyedben. Persze az embereknek figyelniük kellene a tisztaságra, na ez az ami otthon nem működik. Nem feltétlenül az a lényeg, hogy ferrari álljon a kocsibeállón és cartier bolt legyen az utca másik végében, ha vasárnap milliós órát akarok venni. Persze itt minden rendben, a santa monica blvdn is rendben van, ott lehetett parkolni.

100_3622

100_3629

Ja és persze csúszott egy pici jambás shake is, egy liter $8 ért, de megérte, mint tíz éve, ugyanolyan finom, akkor is megérte, de akkor csak $6 körül volt. Biztosan olcsóbb, mert ez is drágult itt, a benzin $3,10 körül van, 10 éve $0,75-$0,80 volt. Ez brutális drágulás, mondjuk mindenhol felment az üzemanyagok ára. Dízel kút még mindig alig van. Még csak szeretnének barátkozni a gondolattal. Viszont az összes busz már e85-tel megy, mert annyira zöldek. Itt a v-power az a 95ös benzin, ezen röhögtem egy párat, nem sokan tankolják, csak a német autós gizda gyökerek. Eltűntek a v8as disznók, mindenki kis motoros autókat vesz, sok a 2,5-3,0 v6, már alig van v8as, a 20-30 éves kocsik teljesen eltűntek, itt is kezdik felfogni, hogy légkondihoz és dugóhoz nem kell a 7 liter v8. Nem is láttam eddig normális régi autót, csak vagány v8 terepjárót. A mercikre még mindig arany feliratokat tesznek, de nem s500, hanem s55, mert v8 5500 ccm. A ccm mondjuk sokat nem mond nekik, de azért már ők is szeretnek literben mérni egy-két dolgot. Meglepő. De a kiló nem megy, csak font és uncia, a litert jobban szeretik, mert a folyékony uncia az gusztustalan, még nekik is.

100_3637

A mallban sokmindent nem találtunk, nem volt hatalmas nyüzsgés, a 6 szintes parkoló fele üres volt. Az üzletekben mindenhol leárazás, semmi extra, semmi drágaság, kb mint máshol. Egy-két outlet bolt, itt bevásároltunk, lassan kéne menni TJ maxbe, van valahol délen és északkeletre is, nincs egyik sem messze, egyik nap majd elmegyünk. Jó volt a mai nap, sokat sétáltunk, fotóztunk, beszélgettünk. Ez egy élhető rész, persze kell $10m, hogy kecót vegyél, de onnantól rendben vagy, ha van hozzá munkád is. Klasszikus utcák, klasszikus látkép, ezt meg lehet szokni. Szeretjük. A használt cd boltos a bevásárló központ mellett zárva van, a mai világban cdkre sok szükség nincs…

post disneyland

July 21st, 2007

Filed under: Kirándulás,USA — AndrewBoy @ 11:49 pm

Reggel felkanyarodtunk az ötösre és meg sem álltunk anaheimig ahol is ugye disney land lakozik. Habár reggeli órákról beszélünk, de a tumultus már hatalmas volt a parkolóban, a rendezők viszont teljesen korrekten rendezték az autók beállását, mindenki egymás után, ha egy szint megtelt akkor fentebb irányították az embert, tehát teljesen normálisan és gyorsan lezajlott a parkolás. A parkolóból a szokásos kiskocsi vagy gyalogséta vitte az embereket a főbejáratig. Itt jegyváltás után már bármit lehetett csinálni. Hibáztunk, mert nem VIP jegyet vettünk $10ért drágábban, hanem a normált, így minden atrakcióra teljesen sorba kellett állni, ez vitte az időt rendesen, egy nap alatt így alig 8-10 dolgot lehet kényelmesen bejárni, persze az éjféli tüzijátékkor már a park többi része zárva van.

100_3465

Nekem már kicsit sok volt sokadszorra a disney, de valszeg még fogok jönni ide a jövőben, ha lesznek utódok, asszony élvezte, tetszett neki, bár valami napszemüveget szeretne venni, nem is értem:)

post touchdown in LAX

July 20th, 2007

Filed under: Kirándulás,Napi fájdalom,USA — AndrewBoy @ 11:13 pm

Este 6ra kimentünk a reptérre, valamikor 9 kor indult a gép, semmi dolgunk nem volt csak besétálni a gatehez, mert már a checkin is lezajlott tegnap délelőtt. Kicsit vásárolgattunk ezt azt, de semmi komolyat, már inkább azt vártuk, hogy végre érjünk oda. Beszálltunk a gépbe cca. fél órás késéssel. Már itt idegrohamot kaptam. A gép aztán még várt a gatenél egy órát és utána indult a kifutóra. Ekkor elvesztettem a fonalat és elaludtam. Arra ébredtem, hogy meleg van, mert lekapcsolták a légkondit, már a kifutón álltunk egy órája. Hát ez kurva jó. Legalább aludtam. Asszony persze nem és már idegrohamot kapott, hogy mikor indulunk már végre el, aztán elindultunk. Reggel 2kor pedig leszálltunk. Csodák csodájára a csomagunk ott volt a többi csomag között, bár gondolom már egy napja ott várt minket. Ezzel nem volt gond.

Irány az autóbérlés, rutinosan a buszmegállóban vártunk, majd jött a busz ami elvitt minket az autóbérlő telephelyre. Az autó meg is volt, a foglalás érvényes volt, az, hogy egy nappal később vettük át az autót nem volt gond, megkaptuk ettől függetlenül ugyanazzal a kedvezményes napi tarifával. De ekkor jött a nyűg, hiába mutogatom a szép jogosítványomat, mert a néni nem akarja elfogadni. Nincs benne a könyvben a régi magyar jogsi. Még jó, hogy asszony hozott jogsit, mert azzal odaadták az autót. Fél óra hajnali vezetgetés után megérkeztünk a belvárosba, rutin, úgy bementek az egyirányú utcába, hogy öröm volt nézni:) De nem volt közeg a helyszínen. Elfoglaltuk a szállást, még volt egy apró keveredés, de megoldottuk.

100_3369

Reggel 10-11 körül sikerült felkelni, na irány a part, Santa Monica. Rutintalanul sikerült a valahogy feljutni a freewayre, amit nem kellett volna, de némi dugózás után megérkeztünk, autó lerak, 8 USD parkolás??? Hát ezt hogy gondoltátok? Igen, megemelték pár éve, mert egyre többen jönnek. Ez van, séta a parton, venice, oda-vissza, majd 3rd street, kis 2nd street mall látogatás, öblítés egy jó burger kinggel, aztán irány az autóhoz visszapakolni, majd séta tovább. Kaja a mólón a mexikóiban. Jó nap volt, eltelt, holnap megyünk disney landbe (ez már nem reloaded, hanem revolution…) Talán kibírom mégegyszer.

post stuck in ny

July 19th, 2007

Filed under: Kirándulás,Napi fájdalom,USA — AndrewBoy @ 10:00 am

Nem mondanám, hogy öröm és bódottá az élet. 9 óra repülés utána a rossz idő miatt törölték a LA járatot NYból. Szerető rokonságunk persze sietett értünk, mert csak másnapra tudtunk becheckolni, stand byban meg kb 300-n maradtak a gatenél, ez esélytelen. Persze bőrönd feladva, ruha kb 1 db nálunk, semmi dezodor vagy valami. Majd jól be is kell vásárolni. NJben laknak a rokonék, este 11 után érünk ki, miután 3-4 órát álltunk és vártunk a becsekkolásra, majd kint vártuk a pickup részen, kellemes 42 fok, 100% páratartalom, izzadunk mint kurva a templomban, de rokon megérkezik.

Nyugodtan telik az éjszaka és a reggel is, már csak úgy tudok elaludni, hogy holnap a molón fogok zabálni rákot és corona sört fogok inni és közben nézem a partot és nem utolsósorban, mindenki elmehet a picsába…. antiszociális vagyok, mert felborult a programunk és holnap hajnal 4-5 körül fogunk megérkezni LAbe.

post óbazdmeg

September 11th, 2001

Filed under: News,USA — AndrewBoy @ 8:00 pm

Telefon csörög, na haló, ki az. Tamás hív, nézzem a cnn-t. Ó bazdmeg. 4 éve még én is voltam ott. RIP all…. Kiló most mondja, hogy ani arra felé volt a metrón, de most mutatja a retekklub az anit, hogy közvetít okosan, nincs baja.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)