https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post boldog karácsonyt! – update

November 28th, 2020

Filed under: News — AndrewBoy @ 10:44 pm

Lehet picit korai még fát állítani, de nem hagynak békén, szóval csinálom, csinálom….

IMG_20201128_143243_resized_20211112_064159009

És két dísszel bővültünk az idén:D

IMG_20201130_164223_resized_20211112_064156774

IMG_20201130_164228_resized_20211112_064159422

post ninebot max G30

July 30th, 2020

Filed under: AndrewBoy Jr,Kirándulás,News — AndrewBoy @ 2:35 pm

Fiam kapott szülinapjára egy xiaomi m365 pro-t és legnagyobb megelégedésére nap mint nap hajtja, ezzel jár már suliba, gyűlnek a kilométerek, radírozódnak a gumik (ugye én cserélem, tehát az én idegeim is őrlődnek), egy szó mint száz, élvezi. Már bennem volt mikor a rollert vettük neki, hogy majd nekem is kell, de nekem egy nagyobb darab kellene. Alatta még a tuninggal is vígan elmegy 45 km-t a roller, felnőtt alatt 20-25, esetleg 30km a max amit tud a verda, így hogy pariban legyek nekem egy komolyabb darabb kellene. Márkában maradtunk a xiaominál, vagyis ninebot amit a xiaomi korábban már felvásárolt. A megoldások hasonlóak és így a választás a max G30-ra esett. Itt 65 km hatótávot ígérnek felnőtt alá, na ez a gyakorlatban konkrétan 40km amit alattam elment, így bőven pariban vagyok a sráccal, tudunk menni bárhová. Itt viszont nincs hackelés, vagy van, de iszonyat bonyolult, így nem is próbálkoztam vele, egy serial szám átírással elméletileg fel lehet tornászni 30km/h-ra a végét ami frissen töltött akkuval még pár percig megy is, de utána szépen csorgunk vissza 25km/h-ig és az utolsó ötödben már a 20km/h-nak is örülni kell tudni.

Az első utunk a városligetbe vezetett és azt kell mondjam pazar a verda. Nagy darab, magasabb a kormány, nagyobbak a kerekek, ballonosabbak. Sokkal kényelmesebb, kevésbé pattogós az egész roller, robosztusságot, magabiztosságot sugall a gépezet. Vezetni tényleg könnyű és a fék az bámulatos, elől egy ordenáré nagy dobfék van, nagyon jól adagolható, bár a legvége kicsit mintha elnyúlna, de nem csúszik meg, mondjuk súly is van rajta, ha én állok rá, szóval jó a fék, nekem tetszik, tempomat is hibátlanul megy. Hátsókerék hajtás, kipörgés, megpörgés nincs, mivel a hátsó kerék elektromos fékezéssel megy így valami ABS féleség talán van rajta, optimális időben nem fog kelleni, de lehet egy picit nedvesebb és hidegebb időben jól jöhet, hogy ne faroljon ki a hátulja. Azért ezek a 10 colos gumik nagyon jók, teljesen más a mintázat és anyagra is komolyabbnak tűnik. Talán azért mert nincs belső. Igen, itt belső nincs, csak egy külső van és abban is defekt esetén önjavító turha van a kerékben. Ez egy jó hír, remélem sosem kell megtudnom, hogy milyen mikor defektem van de befoltozza magát. A gond ugyanis az, hogy ha nincs nyomás a kerékben akkor deformálódik és rosszul kopik, mivel ezeknek nincs olyan komoly fémszálazása mint egy autós radiál guminak így semmilyen tartásuk nincs, magyarul rögtön rosszul fog kopni és már pár km is elég, hogy legyaluljuk a még jó mintát. Autónál csak száz km-k alatt jön elő és több ezer km kell a helytelen kopáshoz.

Szóval boldog vagyok és hatalmas öröm. Már látom, hogy asszony és a leányka is szeretne majd egyet, de még nincs meg a témában a magabiztosság. Egyelőre Andris viszi Szancsikát a saját vagy az én rolleremmel a kertben ide-oda. Na de majd most lent Balatonon pár hétig nagyon jó lesz, várós nagyon:)

post vr the new begining

May 25th, 2020

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 11:58 pm

Elmékszem még a 90′ évek közepén mikor egy pc karácsonyon először láttunk játékot VR sisakban. Azt hiszem a herretic volt, de lehet a hexen, ezt már meg nem mondom, de hatalmas élmény volt, hogy a fejemet tudtam forgatni és tényleg úgy éreztem “benne vagyok” a játékban. A grafika az akkori elvárásoknak megfelelő volt, a monitoron sem nézett ki szebbnek, így csak az volt a kérdés, hogy milyen játékok lesznek és mennyibe kerül egy ilyen? Nyilván abban az időben egy ilyen ketyere milliós nagyságrendbe kerülhetett így érdekességként szép álom maradt. Évente 1-1 hír volt VR sisakokról innen, onnan, de sosem keltette fel az érdeklődésemet. Aztán persze a gyerek már ott tartott, hogy apa a VR így, a VR úgy, milyen lehet? Próbáljuk ki! A megkopott emlékeimre nem tudtam hagyatkozni, így kipróbáltuk és szerelem volt ez első használatra. ‘Tistől elkértük a Lenovo Expresst.

Mi az ami kell? Hát nem árt egy combos VGA, mi RX580 8GB-vel próbáltuk és egész szépen működött a történet. Kell USB3.0 legalább, mert a headset kéri a hdmi mellett az USB3-t és kell egy bluetooth dongle a kontrollerekhez. Önmagában most nem arról akarok papolni, hogy a Lenovo Express milyen cucc, de maga a VR mint játék lehetőség vagy mint munka lehetőség mit jelenthez. Nagyon sok a techdemo jellegű játék amelyek nincsenek kiaknázva és nincsenek túlcsicsázva. Ez még egy eléggé vékony piaci rés és nincsenek rá túl igényes játékok, ahogy a PSVR-t néztem még ott is csak limitált mennyiségű játék van és a grafika sem az a csúcsszuper a játékoknál. Segít -e az élmény kárpótolni a gyengébb grafikát (ne felejtsük el, hogy itt 2 képernyőt kell a VGA-nak hajtani)? Egyértelműen igen.

A fruit ninja, beat saber és más klasszikus mozgós/ritmus játékok nagyon jól működnek, az ember hajlamos elfelejteni, hogy valójában hol van és ugrál a szoba közepén, mint egy idióta miközben bömből a zene a hifiből és még nem is látjuk, hogy mi van körülöttünk. Tényleg mindent odébb kell rakni, helyet kell csinálni és a csuklópántokat tényleg érdemes használni. A lövöldözős játékokra is elég jó lehetőséget teremt, végülis FPS az egész, de a fejmozgással tudunk jobbra-balra nézelődni és fel-le mozogni. A Super Hot, VR Gun stb. játékok előhozzák a jó lehetőségeket, viszont a mozgásunk térben korlátozott. A helymozgás vagy nincs megoldva, tehát egy helyen kell legyünk, vagy pedig követünk egy lehetőséget ahová előrébb tudunk ugrálni.

2020-05-25 18.37.14

A kezdő készletek használtan már 80-100e fttól elérhetőek amik a windowsos mixed realityt és a steam vr-t is elfogadják. Egyre több a stand alone műszer amire saját programok vannak és nem PC-s platform, ezeket nem próbáltam. Jelenleg több száz játék érhető el, nagy címek is várhatóak, Half Life is jön ami biztosan nagyot tud ütni. Ugyan gyárilag nem kompatibilis a windows mixel reality eszközökkel a Google Earth VR, de megoldható, hogy működjön gond nélkül pici hákolással. A látvány közelről nézve nem lenyűgöző viszont azok a területek amik 3d-ben már részletesebb grafikával rendelkeznek már nagyon szépek. Végig lehet menni a svájci gleccserek völgyében, nagyobb városokban, Grand Canyont is lehet látogatni. Több órát el lehet vele szórakozni kényelmesen ülve és csak repkedünk a szép tájakon.

A következő lépcsőfok egy komolyabb és szebb felbontással rendelkező VR headset lenne, a HTCből a pro változat ami ugyan windows mixed realityt nem támogat, de a steam vr mindenféle mókolás nélkül fut vele (gyárilag ez a javasolt környezet). Sajnos az ára újonan vezeték nélkül jelenleg 500 ezer forint fölöt van. A PSVR is érdekes, csak berakom a lemezt és fut kategóriában, a PS-re használtan már 70-100 közt lehet fagyikkal találni készleteket. A játékok olcsóbbak, mint a nagy AAA játékok, jellemzően 5-8 ezer forint közt megkaphatóak a jó címek, bár nagyon sok csak digitálisan elérhető, így azokat később eladni lehetetlen sajnos. Nem egy olcsó hobbi, de egy olcsóbb készlettel az alap érzést megkapjuk ami szerintem többet számít itt, hogy a grafika mennyire szép. A jövőbeni VR/AR felhasználási lehetőségek pedig szinte korlátlanok, a grafika biztosan egyre szebb lesz és a felhasználás majd lehetőséget teremt nem csak a hobbi célokra.

post hifi új köntösben

December 12th, 2019

Filed under: News,Oldies,Zene — AndrewBoy @ 6:47 pm

Ma már ritka a klasszikus hifi felépítés, de én mindenképpen szerettem volna a lemezjátszónak egy saját szekrényt és hozzá a hangszínszabályzónak és a cd/md playernek is helyet. Sok használt régebbi hifi szekrényt megnéztem, tudod, üvegajtó, görgős, klasszik, de stílusában nem felelt meg egyik sem, illetve nagyrészt mind fekete volt és hát, nem ide való volt. Nem volt mást csinálni akkor tervezzünk és csináltassunk egyet. Hogy mennyire oldschool ez a történet az már abból is látszott, hogy nem értették, hogy mi az hogy hifi szekrény. Gyakorlatilag a méreteket elmagyarázva sikerült odáig eljutni, hogy biztosan jók leszünk. A lemezeknek 35x35x44 hely van, a két eszköznek 12,5x35x44 hely van, minden cm-ben. Figyelembe lett véve mindenféle polc vastagság, ki-be ugrás. 4 hónapig tartott, de elkészült.

Rájöttem, hogy imádom a bakelitet. Aki ismer az tudja, hogy kb ugyanazt hallgatom már 25 éve, najó, talán van pár frissebb élmény a vocal jazz terén, de nagyrészt tényleg azokat szeretem így a bakelit gyűjtemény beszerzése apránként, de megindult előre. Tényleg részletesebb, mint a cd, szebben szól, tartalmas és ki lehet rakni, lehet látni, hogy van, jobban kedvet kap hozzá az ember és van egy szeánsza szombat délutánonként olvasgatás közben (néha persze sikerül bealudni). Nekem bejön az egész bakelit dolog ahogy van, a másik verzió, hogy dsd128-t gyűjtök és veszek drágább DAC-t az erősítőhöz, de inkább maradtam ennél a verziónál. A hangszínszabályzó egy 30+ éves darab, az előerősítőn sokmindent nem tudok már csak odanyúlással állítgatni, így mardatunk ennél az öregebb darabnál. A CD/MD lejátszó sem mai eszköz, kombó lévén egy heylen elfér és ha nagyon kell akkor 4x sebességgel tud másolni. Vannak még MD lemezeim, feelingje megvan, de a minőség… hát igen, az mp3ba letömörített zene visszarakva MD-re nem a legjobban szól 2019-ben, de ez van, van ami csak így van meg, ilyen verzióban máshogy letölthetetlen, így a gyűjtemény – nekem – kincset ér.

Ugyan van még egy szintén 30+ éves dupla deckem, szintén Sony, de már annyira magas lett volna a bútor, hogy inkább kimaradt mint lehetőség, pedig tényleg jól szól és még a távirányítója is megvan. Egyelőre elcsomagolva pihen és várja jobb sorsát:) A karácsonyi szarvas véletlen került oda, hangfalra semmit nem rakunk:)

IMG_20191212_154559_resized_20211112_064200049

post tárolni és szenvedni

July 7th, 2015

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 12:24 pm

Fejleszteni nem szégyen, sőt szinte kötelező, mert az elvárások folyamatosan változnak. 7 évvel ezelőtt, mikor összeraktam a NAS-t otthonra akkor még az volt az elvárás, hogy 1-2/mb sec letöltés mellet kényelmesen lehessen a fileservert elérni és még más funkciókra is rávenni. Az internetelérés sebességének rohamos növekedésével viszont az ember gyorsan akadályokba ütközött. Már 50 mbit/sec mellett is néha falakba ütköztem és meg kellet választani, hogy miként töltsön le az ember és használja a NAS-t, képzeljük el mindezt most úgy, hogy már gigabitet is élvezhetünk otthon és nem csak nominálisan, hanem tényleg képes az adat 110 MB/seccel ömleni felénk ami felveti az új kérdést, van -e eléggé gyors hálózatunk hozzá és van -e elég erős és gyors gépünk, hogy ezt a brutális adatmennyiséget képesek legyünk leírni gyorsan és biztonságban? Nem véletlen, hogy a gigabites net mellé már ssd-t javasolnak, de az még mindig nagyon drága és egy-egy egység elveszítése anyagilag igazán megterhelő egy home felhasználó számára. Persze, ha lottó ötös gazdák vagyunk, akkor itt abba is hagyhatjuk az olvasást:)

Otthonra a legfontosabb, hogy olcsó, hétköznapi egységekből tudunk a rendszert összerakni, számolva azzal, hogy nincs légkodni ami egyfolytában megy és nem szeretnénk havonta csak a villanyszámlára 100k hufot rákölteni. Hiába 7 ezer forint a gigabites net, itt már nagyon sok extra költség is felmerül. Kérdés persze, hogy mire szeretnénk használni, mit szeretnénk elérni, ha már ekkora netre előfizettünk. Teljesen jogos, 20-30 fős park kiszolgálására ez is bőven elég, viszont háztartásban egyszerre 20-30 gép nagyon ritkán megy és ritkán van egyszerre online is jelen. Egy 100 mbites net is gyakorlatilag mindenre elég. Kérdés az, hogy SD vagy HD tartalmakat kívánunk e fogyasztani, megelégszünk -e a gyérebb minőséggel és kevesebb tartalommal, vagy mindenképpen a BD50-re hajtunk? Ha már tényleg lúd, akkor legyen kövér, de nézzük meg, hogy a különböző sebességeknek mik a buktatóik.

Induljunk ki abból, hogy a rendszerünk képes tárolni és megosztani a helyi hálózaton alap SMB vagy windowsshare módon a fileokat, illetve esetleg egy DLNA szervert (Serviio-t használok) is futtatunk. No és persze valami torrent kliens is fut a háttérben, mert ám így kerek az élet. A torrent eltérően a normális file letöltéstől nem egy folyamatosan íródó adathalmaz, hanem gané módon széttöredezett az egész és minden kis darabkát máshonnan tölt le a kliensünk. Az első és legfontosabb, hogy a file letöltésekor a teljes file fizikailag kiírásra kerül, tele nullával, majd később kerülnek helyükre az aktuálisan letöltött adat darabkák. Ez azért fontos nekünk, mert amikor elkezdjük letölteni a torrentet és amíg a teljes file nem kerül kiírásra tele nullával, addig a már letöltött adatmennyiség csak a RAM-ban foglal helyet (hogy pontosan mennyit foglalhat, azt mi magunk is megadhatjuk a kliensen belül, és később párhuzamosan kerül kiírásra az aktuálisan letöltött adattal. Ez így nagyon bonyolultan hangzik elsőre, de nem kell félni tőle, egyszerűen ki tudjuk számolni, hogy mennyi adatot tudunk leírni, mennyit lehet a memóriában tárolni és mennyit lehet mellette párhuzamosan letölteni és mekkora sávszélességgel és ehhez persze milyen gépre is van szükségünk.

480mbpersec

Nemrég beszereztem egy 3ware 9650se RAID vezérlőt, ez ebayről kábelekkel már 25k ft magasságában elérhető, ami azért nem egy nagy pénz egy ilyen kártyáért szerintem. Mondhatjuk, hogy a professzionális eszközökből ez a legolcsóbb amivel dolgozhatunk. Itt már PCI-E csatoló felületünk van és SATA III kompatibilisek vagyunk és az új firmware-rel a 4TB-s winyókkal sincsen már problémája. Én 1,5/2 TB-s winyókkal hajtom meg, RAID 6 amit használok, vagyis két lemez halálozhat el a rendszerből adatvesztés nélkül. Induljunk ki ebből és nézzük, hogy mennyi RAM és milyen CPU-ra lesz szükségünk, kérdés, hogy mennyi a letöltési sebességünk. A fenti rendszer olvasási normája 250 MB/sec, magyarul egy gigabites belső hálót bőven kiszolgál. Írni szintén ezzel a sebességgel tud, ám, ha egyenesben egy torrent file-t írunk ki akkor 450 MB/sec fölé is mehet az írási sebességünk. Ez így fincsi, erre van szükségünk, de a biztonság kedvéért számoljunk csak 300 MB/sec írási sebességgel amikor a torrent file-t kiírjuk. Ne felejtsük el, hogy a raid rendszerünk teljesítménye nagyban függ a hdd-k számától is, 5-6 HDD esetén már elérhetjük ezt a teljesítményt RAID5-ben, 6-7 HDD esetén pedig RAID6-ban. Ha szeretnénk mondjuk 20 terrát magunk alá, akkor gondolkodjunk 5db+1 4 terrás winyó helyett inkább 7db+1 3 terrásban. Jelenleg árban hasonló a költség mindkét matek mellett viszont a teljesítmény a kisebb HDD-kel magasabb lesz és gyorsabb is lesz az adat visszaállítás kisebb HDD-kel. Persze aki 50 terrát szeretne, annak javaslom a 16 portos kártya verziót 4 terrás HDD-kel RAID10 vagy RAID6-ban, teljesítményben brutális lesz és tárolni is lehet.

293mb

Vegyünk alapul egy 200 mbites netet. Itt 24 MB/sec a leggyorsabb letöltésünk. Legyen a letöltendő fileunk egy 70 gigás bluray. Rövid számítás után rájövünk, hogy ez az adatmennyiség kb 50 perc alatt töltődik le. A 70 gigás filet 300 MB/sec írás mellett a gépünk kb 250 másodperc alatt fogja kiírni, eddig az ideig minden amit letöltöttünk a rambam fog pihenni. Ha a ram elfogy akkor a letöltés megáll és elkezdi párhuzamosan kiírni a RAMot a lemezre, ezzel egy gond van, hogy a rendszer elég szépen meg tudja akasztani és az egyéb szolgáltatások is akadozni kezdenek, HDD túlterhelés lesz a fő gondunk. 250 másodpercig 25MB/sec mellett 6,5 giga ramra van szükség a gépünkben. 8 giga ram mellett a torrent kliensnek nyugodtan adhatunk max 6,5 gigát, a windows alaprendszerünk nem fog többet elvenni mint másfél giga, így ezzel rendben leszünk. Mikor a ram már meg akarna telni, addigra már elkezdjük az adatokat kiírni és nincs szükségünk a rendszerünk teljes terhelésére, mert innentől kezdve már csak 20-30 MB/sec írjuk az adatokat a háttérben. A CPU terhelés egy 2 magos 2 Ghz Celeron esetében itt 50% körül van a letöltéssel és a nagy file kiírásával.

Költségeink:
20.000,- Alaplap, PCI-e foglalattal, integrált PCI-e LAN, integrált VGA és persze 4 ram slot (bővíthetőség érdekében)
15.000,- 8 GB ddr ram (2×4 Gb)
12.000,- CPU Intel Celeron 2,8 GHZ
20.000,- Táp, valami jó minőségű örök darab
30.000,- Ház, minél több winyós, ventilátoros, jól szellőző, minőségi darab.
25.000,- 3ware Raid vezérlő (9650se – 12)

132.000,- Ftnál járunk és HDD-t még nem vettünk. Tudásban én teljesítményben hasonló kész NAS-t jelenleg 200 ezer forint alatt nem nagyon találni, a komolyabb rendszerek már ennyibe kerülnek, de ezek még mindig nem professzionális darabok. A qnap hasonló teljesítményű darabja (QNAP TS-851) közel 270.000 forintba kerül HDD-k nélkül, sima mezei adatátvitelben majdnem utoléri a mi rendszerünket, egyenletes file másolással, de torrentezni hiába tud, egy 5 gigásnál nagyobb file kifekteti a történetünket.

Most ugorjunk egyet és képzeljünk el egy 500 mbites netet, minden ugyanez, hát a szomorú tény, hogy a memóriánk 100 másodperc után meg fog telni. Legalább kétszer ennyi RAM-ra van szükségünk. Ezzel a sebességgel a CPU terhelésünk a fenti konfigurációban szét lesz gyalázva, tehát eggyel erősebb egységre lesz szükségünk, mondjuk egy i3 proci már jó lesz hozzá, 16 Gb RAM. Költségeink jelen esetben 35.000 forinttal nőnek, így a gépünk értéke 167.000 forintnál jár, még mindig olcsóbb, mint egy kész megoldás és már sokkal jobbak vagyunk azoknál.

És most elérkeztünk a Mekkához, Nirvánához és még ragozhatnánk napestig, ki nem szeretne egy 70 gigás adatot 10 perc alatt a gépén tudni? Ó hát mindenki szerintem. Mi kell ide? Még erősebb CPU és kétszer ennyi RAM, magyarul i5 már nagyon ajánlott és 32 Gb RAM is gyakorlatilag minimumnak mondható. Megéri? Ki kell számolni, 50 perc vagy 20 vagy 10 perc. Ez a nagyon nagy kérdés. Még mielőtt a költségekb Pe vernénk magunkat, igen, nem kötelező erre NAS-t összerakni és az asztali gépen is elfut minden amiben mondjuk már úgyis van egy 250 Gb-s SSD, esetleg nagyobb és egy i5 vagy i7 gépünk, de azért azt mi sem gondoljuk komolyan, hogy letöltések közben játszani fogunk tudni, miközben 110 MB/seccel dől le az adat a hálózatról? Kérdés az, hogy akarunk -e dedikált gépet ami ellátja a legfelül leírt funkciókat? Egy háztartásban egy ilyen gép sok gépet tud kiszolgálni fileservernek, képekre, kisebb videókra, az esti tvnézésre is alkalmas több egységet is kiszolgálni, no persze ne akarjunk 6 db full HD filmet egyszerre nézni róla, mert azzal már gondok lesznek és elképzelhető, hogy ott már inkább a gigabites belső hálónk fog problémát okozni. Gigabitig gondolkodjunk, azokat a fenti egységek kényelmesen kiszolgálják. A költségeink további 50 ezer forinttal nőnek, elértük 200.000 forinthoz, viszont tartsuk észben, hogy a NASunk teljesítménye sokkal nagyobb, mint amennyit ennyiért boltban készen vásárolhatunk.

A lemezek méretéről nem érdemes beszélni, 2TB fölött egyenesen arányosan nő az áruk, így tényleg az a kérdés, hogy ki mekkora háttérkapacitást szeretne magának biztosítani, biztonságban. Hiszen a NASunk elsődleges funkciója az, hogy nem egy standalone harddriveon figyelnek az adataink, hanem egy redundáns, akár többszörösen redundáns rendszeren. Elárulom, nem. A belépő kategóriák még mindig softwares megoldásokat alkalmaznak ahol sokszor fogunk a belső memória vagy a CPU gyengeségébe beleütközni és egy nagy file esetén percekig, esetleg órákig fogunk ott ülni és imádkozni az adatainkért, vagy legalább nyerjük vissza a problémamentes irányítást a rendszerünk fölött. Ha nem csak 300 megás SD sorozatrészekre és 5 megás képekre akarjuk a rendszert, hanem több gigás anyagokra jó sebességgel, akkor mindenképpen el kell gondolkodni egy dedikált gép építésén.

A 70 gigás próba file persze egy véglet, mert általában azért mégiscsak SD vagy 25 gigás BD-k jönnek, esetleg agyontömörített 10-20 gigás full HD mkv-ban utazunk. De aki csak BD50-t szeretne tölteni és azt szeretné élvezni, ott nem lehet megalkuvás és várakozás. Fontos még, hogy a HDD-k árait nem veszem figyelembe, RAID5 esetén az optimális teljesítmény 5 HDD-nél kezdődik, RAID6 esetén ez 6 HDD. A kisebb kész cuccok 4 HDD-nél többet nem kezelnek és, ha nagy dolgot akarunk akkor 3-4 TB-s lemezekre lesz szükségünk ami egy szempontból hátrányos, halálozás esetén az új lemez szinkronizálása sokáig tart. Mivel tényleg most a 2-3 TB HDD a legjobb választás, szerintem induljunk ki ebből. Otthonra 8-15 teránál többre nem lesz szerintem szükségünk, már persze, ha nem akarunk egy 1000 db-s BD50 gyűjteménnyel büszkélkedni. De játsszunk el a gondolattal, szeretnénk egy BD50 gyűjteményt tartani otthon, mondjuk 14 db 4 Tb-s HDD-t akarunk venni, jelenleg ez 750.000 forintot emészt fel, a gépet is összerakva már 1 millió forintnál járunk. Ez már 48 TB kapacitás (RAID6), amin 960 bluray film fér el, 960 film a moziban két főre kb annyi, mint egy bluray film, közel 4 millió forintba kerül ennyi filmet megnézni, megvásárolni. De döntse el mindenki magában, hogy mit is szeretne pontosan:)

post windows 10

June 15th, 2015

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 9:28 pm

Eltelt megint pár év a legutolsó windows megjelenés óta és érezték a fiúk, hogy szükséges váltani, változtatni, mert a megelégedettség igazán alacsony. A windows xp után a vista egy ótvar bukás volt és nem azért, mert az új dizájn kiverte a biztosítékot, hanem egyszerűen használhatatlan volt, a hardware igénye az xphez képest sokkal magasabb volt, jó persze mondhatjuk, hogy eltelt 5-7 év és ennyi idő alatt azért illik combosabb gépet venni, de ne csak a gémerekre gondoljunk, hanem azokra is, akik átlag irodai kisgépen próbálnak excelezni vagy wordben írogatni dolgokat. Erre persze nyújthat megoldást, hogy telerámoljuk rammal és ssdvel a gépet és utána minden szép és jó. És valóban, a windows 7 és 8, 8.1 elterjedésével és az olcsó ssdk miatt és a rendszerkövetelmények kevéske változásával mára már nem mondhatjuk azt, hogy lassú egy rendszer. Aki hozzászokik egy ssd sebességéhez annak utána egy sima hdd-s gép maga a rémálom és ez a rémálom néha percekben mérhető. A windows 7 hozta a megváltást a vista után, letisztultabb, elfogadottabb és gyorsabb felületet biztosított, aztán jött a tablet korszak és megjelent a windows 8. Start menü nélkül, csempés rendszerekkel, majd az átlag felhasználó közölte, hogy ezt inkább nem kérjük és kérünk start menüt, vagy valami hasonlót, desktopot mindenképpen kérünk a géphez, mert máshogy nem megy. Az MS meghallgatta a kifogásokat és a 8.1-ben kaptunk desktopot és a windows 10 eljövetelére az imák meghallgatásra találtak és érezik vissza a klasszikus start menü is a repertoárba.

A windows 10 egyszerre lesz elérhető tableten, pcn és telefonon is, ezzel egyszerűsítik a felhasználói élményt, egy onedrive szolgáltatást hozzácsapva pedig az ember tényleg a felhőben érezheti magát és gond nélkül bárhol bármit tehet dokumentumaival. Erre a google is hajaz keményen, a google drive mellett már a google photo szolgáltatása is megígér fűt fát és minden szépet, viszont ki a kurva anyja kérte, hogy magától kapcsolódjon be? Én nem kértem, aztán mégis a pipa megjelent és egy unalmas délutánon elkezdte a képeimet feltölteni, node egyetlenem, ki kérte ezt? A weben a képek törlésére nyomva közölte, hogy ez az eszközről is el fog tűnni, de én nem kértem szinkronizálást, főleg nem valami webes felületre. Ez a jövő, felhőben mindenünk, hetvenezer szolgáltatás összekötve egy jelszóval. Akarjuk mi ezt? A windows megcsinálta az outlookot és a onedriveot, a gugli pedig a gmaillel (most már inbox) és google driveval hódít. Van -e ennek létjogosultsága? Én még nem hiszek ezekben, otthon a szerverre VPN-nel be tudok csatlakozni és az eszközökről tudok automatikus szinkronizálást indítani. Jobb lenne inkább felhőben? Biztonságos? Valószínű, hogy biztonságos, ha nem vagyok celeb akkor ki a rák akarná feltörni a fiókomat és a nyaralásos képeket leszedni? De mi a difi a google és az ms megoldása közt?

A windows 10 azt ígéri, hogy egyszerű lesz, de nagyszerű. Telepítés szempontjából nem több, mint egy windows 8, sőt kicsit a userlogon baromkodás is lerövidül és hiphopp a desktopon találhatjuk magunkat. Tesztelhetjük jobbra és balra is, magán a rendszeren nincs kifogásolni való, virtualizálva, vagy standalone is teljesen jól fut, windows 8.1 után picit felüdülés, hogy van újra startmenü, ezek után pedig egyéb kívánságunk már szinte nincsen, csak, hogy tudjuk használni. Egyetlen hatalmas difi van, a 7-hez vagy 8-hoz képest, az pedig a menük rendszere. Minden beállítás úgy lett kitalálva, hogy tabletről is menjen vagy telefonról és ez nagyon visszaköszön, egyértelmű és letisztult jelölések, gyorsan navigálható menük, nem pedig végeláthatatlan felsorolások, ez a része nagyon tetszett, valahogy rögtön az ember otthon érzi magát. Nem azt mondom, hogy elsőre mindent megtaláltam, de olyan érzésem volt, mint mikor először androiddal találkoztam, pár óra után már kényelmesen belaktam. A hangvezérlés, mármint az asszisztensünk egyelőre még csak angolul ért, de azt elég jól nyomja, azért asztal gépnél kíváncsi leszek mikor fog végre elterjedni a hangutasítás, elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy irodában az emberek beszéljenek a géphez vagy rögtön szöveget diktáljanak, pedig tényleg nagyon hasznos, vezetés közben e-mailt írni tökéletes a hangfelismerés és még az ékezetekkel sem kell bajlódni a telefon kis virtuális billentyűzetén. Az os2 warp is már hozott hangfelismerést magával, pedig annak szűk 20 éve és senki nem szerette ezeket a dolgokat használni.

Nem azt mondom első körben, hogy azonnal szeretnék egy windowsos telefont, vagy tabletet, mert az android egyelőre még hibátlan, de asztali gépnek a windows még mindig jó, nyújtja azt amit az ember megszokott és szeret, ugyanakkor az alternatívák közül a desktop linux egy picit háttérbe szorult a windows 10 egyszerű grafikus konfigurálhatósága miatt szerintem, most a mac OS-t hagyjuk egy picit, anyagilag és hardwareilag nem ugyenez a kategória. Ugye majd ingyen lehet upgradelni augusztusban, mivel a gépeken nincs összeférhetetlenségi probléma én fogok váltani szerintem az összes asztali gépen és a laptopon is. Nagyrészt a startmenü jelenléte az ami meggyőzi az embert:) Downgradelni on the fly pedig nem igazán lehet egy windowst sajnos…

post tv utazás közben – low budget

June 15th, 2015

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 8:21 pm

Sokunknak ott figyel a régi tvtuner vagy még klasszikusan PCI eszközként (pl egy jó Miro vagy Pinnacle) vagy már egy modernebb USB. A digitális tévézés viszont a váltást követeli meg, analóg tvt, ha akarunk sem tudunk a mező közepén nézni és egyre több kábelszolgáltató jelenti be, hogy vége az analóg műsornak. A földfelszíni dvb-t illetve dvb-t2 mellé kell egy olyan egység ami képes a dvb-c vételére, azonban ne feledjük el, hogy bizonyos szolgáltatók smart cardot igényelnek a kikódoláshoz (UPC, T-home) így ott bonyolultabb a helyzet, mint azt elsőre gondolnánk. A legolcsóbb tv tunerek is alig léteznek kombóban, tehát dvb-t és dvb-c kombinációban. Nézegetve az árakat, elég horrorisztikus, 15-20 ezer forint magasságában indulnak és gyakorlatilag extra funkciót nem látnak el, így smart cardos adást nem tudnak kikódolni, oda speciális vevők kellenek, áruk pedig inkább a 20-30 ezer forint magasságát verik. Node mi van akkor, ha utazás közben, vagy akár otthon is szeretnénk ilyen tv adást rögzíteni? Kell a tuner mindenképpen, de mivel digitális adatfolyamról beszélünk ezért gyakorlatilag tökmindegy, hogy milyen márkát veszünk meg, a lényeg, hogy jó legyen a jelminőség és utána kockázás mentesen rögzíthetünk mindent 1080i-ben.

IMAG7886

Az ebayen nézegetve sok helyen fellelni dvb-c, t, t2, fm, dab tunereket, a legolcsóbbak már 5-6 ezer forint környékéről indulnak. Igazi kínai csodák ezek. Mivel a korábbit analóg tunereket nem tudom már használni, mindenképpen kellet egy digitális ami lehetőség szerint földfelszíni és kábeles adásokat is tudjon fogni. Belevágtam a vállalkozásba és rendeltem egy ilyen kütyüt. Manapság a kínai csodákban lévő elektronikáknak nem az a rákfenéje, hogy gagyik, inkább az összeszerelés minősége hagy néha kívánni valót maga után, illetve a műanyag ház amiben a kütyü létezik, no az sem az igazi bizalomgerjesztő kinézet.

Választásom az AstroMeta márkájú igazi kínai csodára esett, postával együtt kb 6000 Ftért juthatunk hozzá. Nagyon sok eladója van, de nagyon sok eladónak jók az értékelései és sokat adtak már el, tehát annyira nem lehet problémás a helyzet. Az érkezett csomagban (mindenféle doboz nélkül, csak egy zacsiban az egész összehányva) kaptunk egy eléggé hajlékony teleszkópos antennát, valami mini mágnessel az alján, saját súlyát persze elbírja, csak a szél ne legyen. Kapunk egy távirányítót és egy telepítő cd-t ami egy írható cd volt valamikor, tehát a gyárban a kis kínaiak egyesével készítették el a cdket. No, hát biztos olcsóbb, mint itthon a videotonnál 60 Ft / dbért készíttetni a CD-t. A CD az abstart kuka és mehetünk is fel a weboldalra, http://www.astrometa.com.tw/integrated_en.html. Innen a drivereket leszedhetjük. Két driver kell nekünk, egy dvb-c és egy dvb-t/t2/fm/dab driver és ugyanígy két lejátszóra is van szükségünk, ezek mind megtalálhatóak a weboldalon. A driverek telepítése után a két programot is rakjuk fel. Látszik, hogy full ótvar az egész és optimalizálásnak semmi helye, az alap háttér egy 8 megás bitmap és hasonló nyalánkságok várnak minket. Miből állt volna jobb programot írni? Jó kérdés. Ugyan mint capture device más lejátszó környezettel nem próbáltam ki, de a gyári programok normálisan működnek. Lényeg, hogy lehet felvenni, nem kunszt, az adatfolyamot csak ki kell írni és hajrá, ennyi az előnye a digitális műsorszórásnak. Minőséggel nincs probléma, szépen viszi az 1080i-t kábelen és antennán is gond nélkül.

IMAG7888

A kütyü belsejébe nézve látszik, hogy realtek és panasonic chipeket kapunk, ez valamennyire megnyugtató, viszont a kidolgozás minősége az ritka pocsék, nem igazán merném hajlítgatni a cuccot. A lényeg, hogy találjak majd hozzá univerzális programot ami képes hangolni és normálisan használni a kütyüt, viszont mióta usbre készül minden és külön mindenféle driverekre van szükség, nem elég egy sima program ami képes egy capture eszközt használni, nincsenek már standardok, de a realtek és a panasonic logo valamennyire megnyugvást ad, hátha találok valami jobb keretprogramot amiből mindkét funkciót elérhetem egyszerre.

M2 HD_2015_0615_2114_04

post az első 60 nap

February 27th, 2015

Filed under: IT,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 11:15 pm

Csinálom ezt a napi fotót a nap helyzetéről. Első körben szép idő volt, így örültem, hogy sikerült a napot jól belőni, aztán szembesültem a cmos érzéketlenségével, mert ugye keményen beég az a fránya nap, szűrők használatával pedig fekete alapon fehér pöttyöt kapok, mindenféle viszonyítási tereptárgy látványt kizárva a képből, így egyelőre a csóró kamera verziónál maradva, csináljuk így tovább a projektet.

Eltelt az első 60 nap és értékelni kellett a munkát. Nem rossz. Az út harmadát tette meg a 180-ból, úgy nézem, hogy bele fogunk férni a képbe talán gond nélkül, meglátjuk, ez még előttünk van. Az időjárási anomáliákat elég nehéz kivédeni sajnos, de virtualdubbal összefűzve egy vállalható eredményt kapunk a végén.

post hol vagytok utazók?

January 2nd, 2015

Filed under: Kirándulás,News,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:36 pm

A Voyager program keretében 2 szondát indítottak útjára 1977. augusztusában és szeptemberében. Feladatuk a külső bolygók megfigyelése és “nagy felbontású” képek hazaküldése volt. Ezek mellett számos egyéb fő feladatuk is volt, mint a töltött részecskék tanulmányozása, a napszél erejének a mérése, a gázóriások mágnesességének felderítése, felszerelték még őket plazma spektrométerrel, . A legtávolabb lévő ember alkotta tárgy jelenleg a Voyager 1 ami 2012. augusztus 25. óta már biztosan kilépett a Naprendszerből (a napszél ereje drasztikusan lecsökkent, az alacsony töltésű részecskék száma lecsökkent, a magas töltésű részecskék aránya viszont hatalmasat ugrott), a tényt 2014. júliusában újra megerősítették, így biztosan az első eszközünk ami elhagyta a mi naprendszerünket. Szegény Carl Segan ezt már nem élhette meg, pedig ő volt az egyik fő rendezője/szerzője a híres aranylemeznek.

Még 300 év és elkezdi útját az Oort felhőben amin röpke 30.000 év alatt át is repül, majd 40.000 év múlva másfél fényévre megközelíti a Gliese 445 csillagot. Rendszerei 2025. után már biztosan felmondják a szolgálatot, a plutónium készletének már csak 65%-a van meg aminek a felezési idejét hamarosan eléri, így tápellátása teljesen bizonytalan marad. Mivel a napszél már nem gyorsítja így, ha semmivel nem ütközik, 17 km/s folytatja útját a Tejúton keresztül.

A szonda jelenleg 19,5 milliárd km-re van a naptól és egyre jobban távolodik, a fénysebességgel utazó rádióhullámok 18 óra alatt teszik meg az utat a földről a szondáig. Egy bájcsevegés a szondával a válasszal együtt így több, mint 36 órát vesz igénybe. A szonda sok műszert már lekapcsolt, de kommunikációja a Földdel még működik és a navigációs egysége is hibátlan. Az utolsó portré amit készített a naprendszerről alább látható:

Family_portrait_(Voyager_1)

További érdekesség, hogy a szonda egy arany lemezt is hordoz magával, tűvel és egyszerűen készített instrukciókkal a visszajátszáshoz. Többféle zene, állathangok és egyéb természetes hangok mellett 55 nyelven köszöntik az idegeneket. Minden nemzet más köszöntést használ, van aki csak egyszerűen békét mond, de akad aki szívélyesen üdvözli az idegeneket. Angolul, japánul, latinul, magyarul, oroszul és spanyolul így hangzanak. A hanglemez mellett egy “egyszerű” leírás is helyet kapott a Föld helyzetéről (pulzárokhoz viszonyítva) és pár ábra a hidrogénatom rezgéséből átszámított másodperc alapú lejátszáshoz bináris megfogalmazásban. Aki ebből rájön, hogy miként kell lejátszani a lemezt, megkapja a helyi nagydíjat.

golden_record_cover_sm

Következő jelöltünk majd a New Horizons lesz, aki 2015. áprilisában a Plútót közelíti meg majd 10 évnyi utazás után. A New Horizons viszont sosem fogja utolérni a Voyager 1-t. Indító sebessége bár nagyobb volt, mint a Voyager, de folyamatosan lassul és a jelenlegi 15 km/sec sebesség tovább fog 13 km/sec sebességre csökkenni a Plútóval való találkozás után. Aztán lehet lesz még küldetés (bár most a Hold és a Mars van terítéken) ami ismételten a Naprendszer elhagyását tűzi majd ki célul, hogy évezredekkel később egy jópofa idegen megtalálja őt és esetleg válaszoljon is:)

post könyv: nem csak sci-fi rajongóknak

December 27th, 2014

Filed under: Mozi,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 9:15 pm

Mindig is szerettem a scifit, főleg azok a scifik fogtak meg, ahol az ember önerőből épített valamit és ment el más bolygókra, csillagokra, persze részletezve, hogy pontosan miként is működnek a dolgok. Az űrhajósok felkészültsége és improvizációs tehetsége tényleg tiszteletet parancsol. Karácsonyra megkaptam az Egy űrhajós tanácsai földlakóknak c. könyvet. Chris Hadfield az író aki amúgy űrhajós, Kanadából és 9 éves kora óta arra készült, hogy űrhajós legyen. A könyv felében igazi scifi akció található meg, a küldetéseken (a földön és az űrben egyaránt) felmerült problémákat hogyan oldották meg és milyen váratlan dolgokkal találkoztak az űrhajósok. A könyv másik része pedig egy életpálya modell felépítéséről szól, némileg menedzserképző stílusban. A könyv jó, tényleg nem lehet letenni.

chrishadfield

Másik könyv ami mostanában nagyon tetszett az pedig a Marsi. Ez egy folyamatos akció, nincsenek benne túl nagyra nyúlt lelki szálak, elég egyszálú a történet, de egy bolygón rekedt űrhajós mindennapjait követjük végig, kimerült készletekkel, távoli menekítési pont lehetőséggel és nem működő kommunikációval. A helyzetek és a megoldások néha kézenfekvőek, de a nyomás ami több, mint egy éven keresztül az emberen lehet egy ilyen környezetben az brutálisan megterhelő lehet. Ugye ez nem valódi történet, de gyakorlatilag az űrben vagy más nem lélegezhető atmoszférában túlélni próbáló ember kalandjaiból eddig keveset meríthettünk, de olyan formában, hogy az a mai napon a leírt paraméterekkel teljesen reálisan megvalósíthatónak tűnik.

Amarsi-borito.indd

A Marsiból 2015-re film is készül Matt Damon főszereplésével. A Hadfield féle életrajzi novellából én csak remélem, hogy egyszer csinálnak egy jó filmet, mert maga a történet az tényleg bámulatos és valószínű, hogy újra el fogom olvasni, a leírt problémák (akár társadalmi, akár munkahelyi vagy egyéb technikai) megoldásának analógiái nem csak űrhajós környezetben is használhatóak, ezért is gondoltam, hogy ez egy jó oktató könyv, nem lennék meglepve, ha továbbképzéseken esetleg kötelező olvasmánnyá tennék idővel ezt a művet.

Nagy “kedvelem” mindkettőnek és a filmet, esetleg filmeket szeretettel várjuk.

post boldog karácsonyt!

December 14th, 2014

Filed under: News,Party — AndrewBoy @ 7:21 pm

Két hetes késéssel, de idén is felállítottuk a fát. A család minden tagját izgalomban tartotta a járóka elpakolása és utána a fa felállítása. Örömünkre szolgált, hogy idén már Szancsi is kivette a részét a nagy munkából és segített a díszek (először) elhelyezésében és persze utána a levételében is. A félkész mű lentebb:

IMAG6350

IMAG6371

post DSC fail #1

December 10th, 2014

Filed under: Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 9:22 pm

Koncepció itt. A nyalóka és hozzá a megfelelő álarc pedig lentebb részletekbe menően. Eltelt ugye két nap, első nap wowowow, lefutott a script gond nélkül és hozta a képet szépen ügyesen és okosan. Ám a nap a felhők miatt sajnos elmaradt így pixelről pixelre vizslatva sem sikerült megtalálni, hogy merre tartózkodik. Szép a kép, mi?

daily_14_12_09

Na eljött a mai nap, valamikor délután rápillantottam, hogy miként állunk az irányzékkal, sikerült -e a napot megtalálni, nos, ahogy a cizellált franciául tudó török mondaná, petite surprise (pöti szürprí). Én most erre tényleg nem tudok mit mondani, játszani kell még a kontraszttal.

daily_14_12_10

A kontraszton kívül pedig kell még valami védelem, egyelőre két polarizált lapot raktam elé, hát majd holnap meglátjuk, hogy mi fog belőle kisülni. A kontraszt nem fogja ezt elvinni, mert ez elég durva beégés így még felhőn keresztül is. Aztán akad még egy probléma. Számolgassunk, a Ráktérítő és a Baktérítő 24 fokon figyelnek, ez összesen 48 fok. Azért érdekes ez nekünk, mert a kamera dobozára rá vagyon írva, hogy 60 fokos látószög. 4:3 arány mellett ez azt jelenti, hogy 45 fokos fel-le a kamera látószöge, a nap sugara is van pár fok, tehát kb 55-60 fokos látószög kell legalább, hogy egész évben a nap gond nélkül beleférjen. Ötlet! A kamerát fordítsuk az oldalára és minden gondunk megoldódott. Ezt a hétvégén meg is csinálom, ha taknyom-nyálam nem fog egybefolyni.

Az irányzék már majdnem jó, 12.01-kor sült bele a nap a CMOS-ba keményen. Számításom szerint a fákig a nap nem fog már lejönni a következő 12 napban, viszont legalább az abszolút bottom így fog kiderülni. A középre rakással nem lesz gond, iránytű helyett google earthön lőttem be, hogy az erkély közepéről merre kell nézni, hogy pont dél felé legyünk. A napkorong vándorló kördiagramban a vonalak vastagsága miatt nem lehet pontosan kivenni, hogy mennyi az annyi, számolni meg, hát most annyira nincs érkezésem, kis finomhangolással ez is jó lesz.

Aztán lehet 4-5 ezerért inkább egy 2-3 megapixeles kamerát az ebayről, ugyanígy működik, csak nem mozgatható és dobozt is kell neki készíteni. Ezen még agyalok a következő napokban, a karácsonyi posta roham miatt úgysem fog előbb ideérni, mint január közepe, szóval ráérek. Most inkább az érdekel, hogy bármilyen bashben futó programmal miként vagyok képes feliratot elhelyezni a képre. Lehet lesz még egy projekt, óránként egy kép amikre a dátum felkerül és esetleg az aktuális hőmérsékletet is leszedjük valahonnét a netről. Viszont az a város felé fog nézni, úgy van értelme, ha látszik a citadella szép időben.

post google, én így szeretlek:)

December 7th, 2014

Filed under: Mozi,News — AndrewBoy @ 7:57 pm

Mák, tegnap én is véletlen belefigyeltem a play storeba, csak úgy a kíváncsiság kedvéért, ötletelve, hogy mi legyen a szombati vagy vasárnap esti menü a tv megtöltésére és lám, 2,99 HUF áron voltak filmek, mondom ezt biztos hülyeség, kattintás tovább és tovább, HD minőségben megvásárolható 12 HUF áron. Kölcsönözni SD-ben valóban 2,99 HUF, de a vásárlás HD-ban már 11,99 HUF amit autómatice 12-re kerekített a gugli. Nekem nem volt gond a vásárlással, 13 filmet gyorsan be is zsákoltam, ugye ohne szinkron, meg, ha jó látom akkor mindegyik stereo, még HD mellé sem adnak DD-t, meg sokhoz felirat sincs, de mondjuk engem ez kevésbé érdekel. Bárhol a világon, legyen csak net kapcsolat, nem kell szenvedni, el kell indítani.

playfilmeim

Aztán az érdekesség, hogy a telefonon és a tableten le is lehet tölteni, viszont a minixre csak online adja a lehetőséget. A PC-n, laptopra nincs letöltési lehetőség, de ezeknek a dolgoknak még utánajárok. Életemben nem vásároltam még zenét, se filmet így. Lehet gyakrabban fogom nézni ezentúl a lehetőségeket, esetleg még a könyv vásárlás az ami szóba jöhet, viszont ott nagyon szegényes még a választék sajnos. Valszeg a tegnapi akció egy valutakonverzió hibája miatt jöhetett létre, a hibát mára már javították, sebaj, ennyivel többek lettünk:)

post nóórmális? sw ep 7

December 1st, 2014

Filed under: Mozi,News,Oldies — AndrewBoy @ 8:18 am

Nem elég, hogy nagyon nem akarták megmutatni, de aztán persze már a csapból is ez folyt. Én kényelmesen szombaton néztem meg, nem elég, hogy gány idő volt, de ez a teaser nem izgatott fel nagyon. Még a múlt század végén, ha emlékszel rá, valahogy úgy gezdődött, hogy every saga has a begining, meg fear leads to anger, anger leads to hate. Szóval volt faszántos melegentartó mondandója ami nem hagyta nyugodni az embert, mert frankón arra hajazott, hogy itt bizony komoly starwars lelkizések lesznek és az univerzumot is fenekestűl felforgatja majd Anakin Skywalker. Jó, persze itt mindenki tudta, hogy mi lesz a történetek legvége, de sokkal irodalmibb volt a megközelítés. Az már más kérdés, hogy maga az első rész egy gyermeteg mesére sikeredett, ám legalább szar kezdés után lehetett hová tovább fejlődni. De ez…ezez mi volt? Zéró gondolat, pár user-t mutogatnak aztán a végén wazze a kereszteslovag ott van az erdőben. Ha nem is mutatnak semmit, csak pár jól hangzó szlogent elnyomnak a történettel kapcsolatban, már milliók sikítanak, 3 kép az öregekről, félhomályban egy zöld fénykarddal és aláírva, hogy luke öröksége vagy ilyesmi és már pörög az ember. Nem tudom, hogy ki lesz a célcsoport. A mai fiataloknak esetleg látták a 3 új részt, de a régieket nem és lövésük nincs a konzol játékokon kívül, hogy miről van szó. Expendables szagot érzek a levegőben, a célközönséget be lehet lőni 10-20 év közé, de az igazán érdekeltek szerintem 30 fölött vannak már bőven és őket nem egy klasszik akciófilm érdekli, hanem egy starwars univerzumot feltáró eseménydús, kicsit startrek szagú (na nem az utolsó pár rész) érzelmes valami. Persze minden vicc új az ifjoncoknak, de lehet, hogy egy mélyrehatóbb szlogen jobban segítene az ifjoncokat rávenni arra, hogy egy év alatt készüljenek fel a 6 részből és rohanják meg a boltokat, minthogy nulla tudással üljenek be egy primkó akciófilmet megnézni…

post initiating startup sequence…

November 27th, 2014

Filed under: Links,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 8:56 pm

Reactor online, sensors online, weapons online, all systems nominal. Egy hete némi kavarodás után behúzták az üveget, vagy ahogy mondani szoktam még, összelógatták üveggel a rendszert. Szóval itt van a digi, tv-re, telefonra és persze internetre. Ami fontos, hogy végre az upstream is normális, nem pedig 10mbit ami gyakorlatilag telítődik egy intenzívebb letöltésnél, így kényelmesen filozofálhat az összes user a hálózaton. Konkrétan a QOS-sel nem kell pöcsölni, értelmetlen teljesen, 200 mbit lefelé a wifin lógó gépeknek bőven sok, a tyúkbeles user pedig ne töltsön annyit:)

A tv rész nagyon jó, végre nem kell smartcarddal bohóckodni és megy szépen az összes csatorna gond nélkül. Kevesebb gyerek adó, több HD, és persze ami a matávnál fizetős volt, mint külföldi adó, az itt is megy gond nélkül. Nincs discovery, de vannak saját gyártású műsorok, néha álmatlan éjszakákon azokat is lehet nézni, no, de ha nagyon kell a discovery, akkor online XBMC-n keresztül megnézem kényelmesen. Igazából nem tudjuk, hogy tv-re minek fizettünk elő. Telefont úgy adták, ja igen, lövésem nincs mi a telefonszámunk és azt sem tudom, hogy megy -e, mert számhordozást kértünk, az pedig időt vesz igénybe.

No, korrekt szerelők jöttek és győztek, a feladatot értették, semmihez nem nyúltak, lerakták a dobozt és bedugtuk egy 220-ba, onnét csináltam én a dolgomat. PPPOE… ez valami mágikus rémálom nálam, valahogy sosem bírtam, de egyelőre stabil, szakadás nem volt, kipp-kopp. És akkor jött a feketeleves. Hát a 25ös port biza ki-be tiltva van. Kifelé még megértem, de befelé mi a reteknek van tiltva? Kedves hölgyet a telefonos rendelésnél 5x megkérdeztem, hogy bármilyen port, szolgáltatás tiltva vagyon -e, ő kedvesen mondta, hogy semmi, minden ugyanúgy elérhető. Szóval a levelet már a felügyeleti szervekhez elkezdtem fogalmazni.

Másik ami érdekes a matávhoz képest, hogy teljesen puritán a szolgáltatás, adott 3 email cím 30 megás postafiókkal, használj gmailt köcsög, ha nem tetszik felkiáltással. Jó, ezt még túl lehet élni, mert nem használom úgysem a gyári szolgáltatós e-mailt, nincs webtárhely, jó erre sincs szükségem, ezen a sávon korlátlanul ott figyel az apache. Node az a 25ös port azért bassza a csőrömet, meglátjuk mi sül ki belőle. Egyelőre öröm és bódottá.

A dyndnstől viszont búcsút vettem, mert megint árat emelt és gyakorlatilag minden tekintetben fizetős lett, az eddigi ingyen hostok megszűntek, az újraregizés díját emelték és a dns szolgáltatás díját is emelték. Hát kérem, 2 évre 110 USDből, ezt itthon megoldom fillérekért, az otthoni műsort pedig majd no-ipvel teszem megoldhatóvá, talán így valamennyire biztonságosabb és az e-mailek is gond nélkül mennek, backup mx nélkül boldogan.

5 napi levelezés stop után átkerült itthoni szolgáltatóhoz a cucc, webhosticonnál figyelünk most minden domain esetén. Jó, fain, kipróbált, olcsó és nagyon profi ügyfélszolgálattal rendelkeznek! Csak ajánlani tudom őket. Aki egyébként tényleg szeretne náluk műsorozni, az legyen kedves előbb velem egyeztessen, mert akkor ugye a beajánlás végett azt hiszem lehet olcsósítani, vagy mi a manó:)

Ja igen, a t-s cuccokat holnap kell legkésőbb postán leadnom, eddig 5 postán voltam ahol nem vették át, de végre meg tudták mondani, hogy melyik postán tudom leadni. T-s üzletben sem voltak képesek kinyögni, hogy melyikben lehet. Vicc, dehát benne vala az ÁSZF-ben, így a könnyes búcsút holnap fogjuk megejteni. Még egy számlát fognak küldeni, érzem, lesz még elszámolási vitánk….

post tré vs digi, előfizettő lettem… vol1

October 22nd, 2014

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 10:11 pm

A környéken eddig a T volt az egyeduralkodó. Emlékszem mikor húzták a kábelt 98 körül akkor már nagyon vártuk, hogy kábeles internet is legyen rajta. Szegeden már ekkor elérhető volt tesztüzemmel és ámultunk és bámultunk a 16-20kb/sec letöltés láttán. Alig telt el 10 év és már rendelhető is volt a kábelinternet végre a tétől. Hatalmas ugrás volt az ADSL után, nincs nyűg, nem fagy, működik gond nélkül és tényleg, pár napot leszámítva eddig teljesen jól működik. De, hogy mibe kerül, az gyakorlatilag horror. Mikor 2000 táján ADSL-re szerződtem, azóta csomagot nagyon nem váltottam, duplázták a sebességet folyamatosan 8mbitig amit persze a csóri első generációs Siemens doboz nem bírt, de ugye el kellett osztogatni a németből megmaradt felesleget valahol, jó lesz az itthoni usernek.

Aztán jött a kábel ami először talán 40 mbit körül kínált ugyanannyiért mint az ADSL 8 mbitért. Rácsaptam mint gyöngytyúk a takonyra és azóta eljutottunk 120 mbit-ig. Azért mókás, hogy gyakorlatilag ez a 10k/hó körüli összeg az internet ára 96tól egészen mostanáig, igaz 56kbit és 120mbit közt hatalmas difi van. Csalódottan nézegettem mindig a konkurencia árait, de nem is volt konkurencia, a matávnet, axelero, t-home a területen durván monopolhelyzetben volt ennyire széles sáv tekintetében. Közben persze TV-t is akart volna az ember, de digitális kábeltévével, settopboxal (kötelezően) 2 tévére, cakkelepakkele havi 15 rugót akartak legombolni az emberről.

Digi, 200/50, olcsóbb percdíjak kapcsolás nélkül, 80-90 csatorna, van hádé is, 5600 ft 2 évig. Utána 7000 ft. Mi a faszról beszélünk?! Ha gyorsabb csomag kell, akkor +1000 ft, ha gigabit kell, akkor +2000 ft és persze a tré 10mbit feltöltése itt labdába sem rúg, össze sem lehet hasonlítani. A ténél csak a telefon és kábelnet volt 9100 ft. Szóval megrendeltem a digit és menetközben jó sokára (biztos ami biztos) felmondtam a tét. Nem tudták felvenni a nyöszörgésem, ezért ígérték később visszahívnak. Hív is a t-s néni, hogy van egy fasza ajánlata, mondtam neki, hogy már kerestek meg pár héttel ezelőtt, mert most jár le a hűségem, de a weboldalas 9100 ft-t javasolták így 15 év után is. Nő mondja, hogy tud jobbat. Nem csinálok segget a számból, de alázz meg bazdmeg, csinálj belőlem hülyét. 6500ig le tud jönni havonat a telefonnal és internettel, 9500 ért adna még hozzá 30 csatornát iptvvel, stbvel, de csak 1 darabot! Próbáltam alkudni, de talán 500 ft volt még benne neki. Pofátlanságnak érzem, hogy felmondás után idedugja magát, hogy ment volna olcsóbban is. Így jártak. Ha pár héttel ezelőtt, digi szórólapozás előtt felhívnak, hogy 9100, de mivel 15 éve nekünk fizetsz Te ostoba, de most rá kell mondani a 6500 ft-ra az áment 2 évre, lehet gondolkodás nélkül rámondtam volna. De akkor is mondtam a telefonban, hogy a digi húzza a kábelt és 9100ért inkább megvárom mit kínálnak…

post minix neo z64

October 5th, 2014

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 3:34 pm

Évekkel ezelőtt a barebone pc egyenlő volt a méregdrága értelmetlen megoldásokkal. Spéci ház, spéci alkatrészek amiket persze méregdrágán mértek. Nem olyan régen eljutottunk odáig, hogy szükségünk van az efféle termékekre, hiszen CD/DVD/BD-rom hiányában is tudunk dolgozni, illetve, ha szükségünk is van ezen médiák beolvasására akkor USB-n keresztül egy pár ezer forintos kütyüvel meg tudjuk oldani. Az adatok cipelésére pedig már egyszerűbb, olcsó és sokkal gyorsabb egy pendrive, minthogy DVD-t írjunk, no és persze a mai gyors interneteléréseknek köszönhetően az összes adatunk ott lehet bármilyen cloudban amit bárhonnan elérhetünk.

A barebone pcknek igenis van már létjogosultsága. Gondoljunk csak abba, hogy ezek az egyszerűbbnek kikiáltott készülékek egyszerűbb munkafeladatokra képesek, (játszani ne akarjunk, mert sem a táp, sem a bővíthetőség nem teszi ezt lehetővé), így jogosan eljutottunk odáig, hogy mindennapi életünkben is a munkától, az otthoni egyszerűbb dolgokig alkalmazhatjuk ezeket.

A mai barebone pck zajtalanságot, kompaktságot és alacsony fogyasztást kínálnak. És bizony a fogyasztás teljesen jogos szempont, ha tényleg csak pár excelre, wordre és némi emailezésre és internetezésre szorítkozunk. A fogyasztás nem mindegy, hogy 10 watt mindennel együtt, vagy pedig 50-80 watt, amit egy asztali normális gép elfogyaszt. A különbség egy éven belül is látványos, 200 nap x 8 óra esetén 50 watt esetén már évi 4000 ft megtakarításról beszélhetünk. Persze ez otthon egy gépnél “nem nagy” összeg, viszont 200 db irodai gép esetén már jelentős összegről lehet beszélni.

MinixNeo64

Ami a mai embernek fontos, hogy windows fusson a gépen, így valamilyen x86 jellegű termékre van szükségünk. A chipgyárak ezt felismerték és a tabletek és mobil eszközök ellen egyre jobb teljesímény / fogyasztás arányos eszközöket dobtak be, az új Atom CPU-k fogyasztása egyszerűen lenyűgöző az asztali társaikhoz mérve és az áruk sem vészes. A legjobb és legszebb elérhető készülék a Zotac ZBOX, itthon már 40.000 Ft környékén megkapjuk, USB3 ebben sincs, bővíthetőség nyista, viszont asztali nem játékra teljesen jó. A minix viszont odabaszott és infra távirányítóval ugyanezt 129 USD-ért kínálja, alig valamivel 30.000 Ft fölött.

  • SoC – Intel Atom Z3735F “Bay Trail” quad core processor @ 1.33 GHz (Burst freq up to 1.83 GHz) and Intel HD Graphics
  • System Memory – 2GB DDR3L
  • Storage – 32GB eMMC flash  + micro SD slot
  • Connectivity – 10/100M Ethernet, Wi-Fi 802.11n + Bluetooth 4.0
  • Video Output – HDMI
  • Audio Output – Analog Stereo output, HDMI
  • USB – 2x USB 2.0
  • Misc – Power button, IR receiver
  • Power Supply – 5V/3A

Aki most töri fejét egy tvnézős vagy otthoni egyszerű gép beszerzésén annak elgondolkodtató lehet elmenni ebbe az irányba. windows 8.1 és Android is telepíthető. Bővítés USB-n keresztül a végtelenségig. Szeretnék majd kezeim közé kaparintani egyet, egy másik TV nézős masinéria is lassan érik, de addig is a H8 új firmware-re várunk ami a napokban fog végre megjelenni, alapokról újra írva:) Gondolom én, hogy ez a windowsos kütyü jobban elterjedhet itthon, mint az androidos társai, mivel a windows sokkal inkább mindenkinek kézenfekvőbb, sajnos nagyon kevés helyen érhetők el ezek garanciával értelmes áron, hiába, kicsi piac vagyunk sajnos:(

post manga cowboy

September 25th, 2014

Filed under: Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 7:12 am

A belváros szívében egy hamburgerező, ami távol keleti stílusra szeretne hajazni amerikai konyhájával. Nem meglepő, hiszen a japán az európai és amerikai kultúrára szokásokra úgy tekint, mint valami elérhetetlen, magasztos dolog. Legyen kajáról, divatról, de végső soron bármiről szó a japán tinik szó szerint összepisilik (igen, fosás, hányás is benne lehet, képzeld oda nyugodtan Atis…) magukat, ha az európai vagy amerikai eredetű. A japán fiatalos kultúra keverése az amerikai dögburgerrel így nem is meglepő, izgalmas egyveleget hozhat nekünk.

Mielőtt arra számítunk, hogy egy japán (modern, cyberpunk, kisvonatos, etc) étteremben fogunk steaket zabálni már felejtsük is el. A hely inkább egy modernebb, semlegesebb western kocsma némi japán beütéssel, szóval senki ne számoljon azzal, hogy a 22. századba csöppen.

Az étlap egyszerű, csak a fantázia nevek mögé kell olvasni, hogy tudjuk mit szeretnénk enni. Hús és hús amit persze el is várok. Előételnek gigacsípős szárnyak, fő ételnek pedig egy szép duplát kell kérni. Hamburgert nehéz jól készíteni, a pogácsa nem eshet szét, de nem is lehet cipőtalp, ugyanakkor az átsülés mértékére is vigyázni kell, nem lehet giga kérges és belül nyers, mert attól még harapás közben forgácsolódik és szétesik. Itt a balanszot elég jól sikerült elkapni és nagyon jól fűszerezett burgert készítettek. A hús minősége és a pogácsa elkészítése is elsőosztályú volt, le a kalappal. Az ízvilág és az ételek teljesen rendben vannak, a körítés és a hangulat lehetne kicsit japánosabb, elvégre Európában már megszoktuk a hamburgeres steakhouse jellegű éttermeket, inkább több japán dekorációra lenne szükség, és nem feltétlen a klasszikus dekorációban kell gondolkodni, hanem a mangás erősítéssel lehetne jobb hangulatot varázsolni. Beteg látogatóknak külön hentai szobával.

mangac

Összességében tetszett, de nem mondom azt, hogy gyakran vissza fogok térni, mert a belváros miatt a parkolás szívás és árban azért máshol is lehet ilyen ételt fogyasztani, az étterem hangulata az ami nekem ront a teljes összképen. Egyszer már jó volna egy olyan késdobáló, mint Ratz kocsmája.

post lego: the big bang theory

September 24th, 2014

Filed under: News — AndrewBoy @ 3:46 pm

Minden évben születnek nagyon jó Lego tervek amikre lehet szavazni online és egy kritikus mennyiségű szavazat alapján még elképzelhető, hogy a megálmodott mű kikerül a valós életbe. A the big bang theoryról is készülhet Lego csomag amiben úgy néz ki, hogy Sheldon és Leonard nagyszobáját és a szereplőket vásárolhatjuk meg. A szuperhősök mellett elképzelhető, hogy ilyen népszerű sorozatokkal folytatnák a repertoárt. Dísznek jó, mert nem hiszem, hogy a 6-10 éves célközönséget próbálják valójában ezzel megcélozni, új vitrineket kell vegyek…

big-bang-lego-2-590x330

lego-big-bang-590x331

A project címe: https://ideas.lego.com/projects/58456

post kevesebbért többet

September 24th, 2014

Filed under: IT,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 7:30 am

Már régóta a nagy kijelző volt a lényeg a telefonoknál, kezdetben a 4,5″ környékéről indultunk és hamar eljutottunk odáig, hogy 4,7-4,9″ körül a hagyományos okostelefonoknak már határokat szabnak. Akkoriban, egy éve, mikor elkezdett a történet érdekelni, nagy választék tényleg nem volt a piacon, Samsung vetélytárs giga pénzért és hát a HTC még gigább pénzért volt ott a piacon. Szerencsémre. Úgy látszik, hogy a HTC csúnyán benézte és elbaszta ezt a HTC One Max telefont, teljesítményben erős, de már mikor megjelent is gyengébb volt a konkurencia által olcsóbban elérhető átlagtelefonoknál, az ára nem indokolta a képernyő méret miatt kifizetésre kért prémiumot, így a telefonból lassan tényleg csak egy drága kütyü lett a bolt egyik polcán az érdekességek közt. A termék ára csak nem akart mozdulni pár hónapig, aztán eljött az én időm és szerintem sokak ideje. 200.000 Ft-s korai ára horrornak számított a telefonok közt, teljesen indokolatlanul is, ahogy ezt a mobil arénások már majd egy éve megjegyezték.

htc-one-max

Viszont arra, amire ki van találva a telefon, teljesen nyerő a hardware és a nagy akkumulátor miatt nem kell tényleg rohangálnunk töltőért minden nap. A telefon jelenlegi képességei szerintem egy átlag feletti felhasználót is kielégítenek, persze, ha nem akar valaki minden alkalommal a legújabb játékokkal órákon keresztül játszani a telefonján, mert akkor tényleg bajban lesz az illető, de gyakorlatilag minden alkalommal, mikor a telefonja elér egy bizonyos kort. Úgy vagyok ezzel, mint bármi mással, ez most tényleg az, amit felbontásban, méretben és sebességben kényelmesen tudok használni. Lásd még a neo x-8h-t, ahol biztos lesz még erősebb hardware, de nincs már értelme, mert amire szükségem van, azt röccenés nélkül tudja futtatni, a további optimalizálás egy telefonon persze több akku időt jelent, de 3 évnél úgysem hosszabb egy telefon életciklusa napjainkban. A software updatetől nem félek, ha már nincs hozzá gyári frissítés akkor lehet főzött romot is felrakni. Mondjuk a HTC-nél még a régi One X-re is jön ki frissítés, pedig az már 2 telefonnal korábbi a mostani csúcsnál (M8). Aki most gondolkodik ekkora batár készülékben, az 110-130 közt megkapja áfával, szolgáltató függetlenül 2 év gyártói garanciával out of the box ami viszont már olcsóbb, mint egy note 3, vagy akár egy érkező note 4, de gyakorlatilag bármi ami ma kijön az ajtón 150-200 közt sokkal kisebb képernyővel.

Pro: van SD bővítés, ujjlenyomat olvasás, 5,9″ kijelző, nagyon szép kép, kontrasztos, minőségi hangzás, legyen az zenehallgatás a beépített két hangszórójával, vagy telefonálás közben. Gyárilag jó fülhallgató, kényelmes és nagyon jól szól. Kiváló akku idő. Ma már elérhető áron.

Kontra: 2 éves technológia (snapdragon 600), 5mp fényképezőgép, beltéren gyengébb mint a HTC One X.

post gotham s01e01

September 24th, 2014

Filed under: Mozi,News — AndrewBoy @ 2:02 am

Igen, a cím alapján ez batman szagú történet. Gothamban járunk még batman érkezése előtt, James Gordon rendőrbiztos felemelkedését követhetjük nyomon az imdb szerint. Trailer lent:

Még megy a vívódás 3 sorozat közül, hogy ki legyen a nyerő akire ráállunk. Ezt a következő pár hét eldönti majd, hogy ki lesz a győztes.

post játék világ

September 23rd, 2014

Filed under: IT,News,Oldies,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 7:55 pm

mdJhEB6nQtsEatrGMOZpE2AMikor egy konzol eléri ciklusának a végét, nagyrészt csak legyintenek az emberek és a megszállottak veszik az új konzolt rögtön és kezdődik előröl a hercehurca a játékok beszerzésével és a régi cuccok eladásával. Azonban a régi cuccok eladása mellett még számos bontatlan csomagolásban elérhető régi játék elérhető a boltokban, melyek ára rohamosan csökkenni kezd. Ezt az átmeneti időszakot tudja a türelmes ember meglovagolni és töredék árakon hosszú időre bevásárolni a szórakozásból olcsón. Most egyelőre a PS3ról legyen szó, nekem az van és ide szoktam játékokat keresgetni. A legfontosabb, hogy a megjelenéskor nem szabad játékot venni, türelmesnek kell lenni…

m0Q2Trp0Vl91nUp-tsFfuCAMennyire? Én a Lego játék sorozatokra 1 évet vártam, mire ebayen megjelentek a kritikus feleslegek és a kezdeti 50-60 dolláros ár szépen apadni kezdett 30-40, majd később már csak 10-20 dollárra. 5000 Ft is nagyon sok pénz még, alkalmanként, ha az ember türelmes licitál, akkor olcsón beszerezheti a játékokat. Azonban vannak kult címek, amiket csak elég rövid ideig lehet megvenni olcsón, utána már a gyűjtőknél landoló volumeneknek meglesz a maga piaca és általában így borsosabb ára.

mRHTFEvrlhELbFNWsWl-N5gElég a super nintendomból kiindulni, majdnem tíz évvel ezelőtt vásároltunk egyet használtan a vaterán és egy font körül sikerült hozzá játékokat venni. Nagyon sok régi kedvencet, nem feltétlenül befektetési céllal, de egy supermario kart az akkori postával együtt 2 font helyett ma már 30-40 font körül kérnek darabjáért. Egy wolfenstein 3d vagy doom szintén filléres pár dolláros ára ma már állapottól függően 20-30 ezer forintot is érhet, mindez 9-10 év alatt. A japán belpiacos kult játékok pedig sokszor abnormálisan drágák.

moXqmk3hTkevBeW_liJlYSQ

És képzeljük el, hogy valamink eredeti és bontatlan csomagolásban van, helyszínen összeszarod magad, fél éven belül biztos jön valami megszállott aki képes minden pénzét beleölni a történetbe és megveszi a cuccot. Persze lehet nem fog vele játszani, csak nézni és további befektetésnek vásárolja meg. A PC-s játékok, ha bontatlanok, szintén giga pénzt képesek érni. De ugyanígy jó befektetés lehet a lego is. Millenium falcon, UCS kiadás, 10 évvel ezelőtt cca 100e Ft-ba került, ma egy bontatlan doboz 1 millió forint fölött képes gazdára találni, de egy bontott is több száz ezer forintért megtalálja új gazdáját. Egy 5000 db-s legónál az utánrendelés nem egyszerű móka, kb 50 ft / kocka lehet számolni az átlagárat, ha valaki képes egyesével mindent megrendelni, akkor 250 ezer forintból össze is rakhatja és megpróbálhatja kisebb haszonnal eladni. Az összeszerelési útmutató pdfben elérhető a lego oldalán. Raktam már össze félig hiányzó b-winget szép summáért.

Szóval aki esetleg most akar játékokba befektetni pár 10 ezer forintért, bízva abba, hogy 5-10 éven belül ezek a játékok keresettek lesznek és darabja több tíz ezer forint is lehet, ne fogja vissza magát, elég szép dömping van a különböző boltokban a ps3 és a régi xbox játékokból. Egy Uncharted 2 special editionért már most fél milliót kérnek. Jó gyűjtögetést, jó bidelgetést!

m7aJ7Vvwgv3Hj38Ia2H4mDw

post the big bang theory, season #8

September 23rd, 2014

Filed under: Mozi,News — AndrewBoy @ 2:33 am

30548-the-big-bang-theory-the-big-bang-theoryFincsi dupla résszel indul az új évad, Sheldon előkerül 45 napos vonatos hobó élete után egy szál alsógatyában valahol Arizona közepén, Penny új hajat csináltatott az új állás interjúra, Howard berág Stuartra, hogy túl sokat lebzsel ingyen élve az anyja körül. Amy megint csak másodlagos Sheldonnak. Röviden így lehet összefoglalni az elejét, többet nem is mernék mondani, mert az kegyetlen spoiler. Hasonlóan pörgősen indul ez az évad is, több szálat elindítva egy időben, így későbbiekben remek szórakozást ígér nekünk:)

post wake up… borderlands egy hónapon belül!

September 22nd, 2014

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 10:11 am

Ha ősz van, akkor jönnek a játékok is. Call of Duty, Battlefield, tavasszal meg majd valami más, amivel a nyárig eljátszik az ember. Első körben a nagyra várt Borderlands (3) jön végre. Hatalmas DLC áradat után egy frissítés, de nem fogják odaírni a 3-s számot. Pedig állítólag újabb lesz és szebb lesz, nem egy kiegészítés a második részhez, hanem egy teljesen új világot fogunk látni, újabb karakterekkel és újabb kihívásokkal. Grafika szempontjából várható, hogy valami frissítés lesz (habár nem hiszem, hogy akkora lesz a difi, mint az első és második rész közt), hiszen akkor kiadják ugyanannak és sokat nem kellene fejleszteni. A címe mindenesetre Pre-Sequel lesz, annyit tesz előzmény. Ez ilyenkor nem szokott jót jelenteni hiszen már tudjuk, hogy kb honnan fogunk kb hová eljutni, de itt azt nem tudjuk előre semmiképpen sem, hogy milyen módon. Ez az igazán öröm az ürömben. Karakterekről azt rebesgetik, hogy szokás szerint 4 játékos lesz, ismerünk mindenkit, de eddig őket nem irányíthattuk, de a játékban találkoztunk már velük. Athena, Wilhelm, Nisha és Claptrap. Ne kérdezd, nem tudom. Handsome Jack még jófiú és a történetben láthatjuk az átváltozását egy szadistává. Szóval várós, október 14. Természetesen a lényeg a cooperative multiban van. Lock and load, I’m going in! Thunder, Simon, készüljetek! Aki szeretne még csatlakozni esténként a giga hentelésekhez, ne fogja vissza magát :D

post építkezés #2

September 14th, 2014

Filed under: AndrewBoy Jr,News — AndrewBoy @ 7:25 pm

Valamikor több, mint három éve építettünk egy szaletlit. Felbuzdulva a tehetségemen és a családi nyomáson, belevetettem magam egy csúszdás házikó megépítésébe. A matek úgy nézett ki, hogy 20-30%-kal drágábban jön ki egy házilag megtervezett, zsindellyel ellátott kb 50%-kal nagyobb alapterületű kis házikó, mint egy készen levágott, legyalult, de otthon összeszerelős verzió. Nagyon sok házikót megnéztünk, a JunglyGym méregdrága cuccai mellett az egyszerűbb házi manufaktúrákban készült brandless gyártmányok is kívánni valót hagytak maguk után. Végül nagyjából ezeknek az ötvözetéből elkészült a terv. A barkácsoláshoz a faanyagot és a zsindelyt a Hoblertől vásároltam, a fém derékszögeket, alumínium profilokat pedig a Grandácsban vásároltam. És miért nem egy helyen, mondjuk az Obiban vettem meg ezeket? Hát a fa anyag az cca 2x annyiba kerül, a többi fém cucc pedig van ami 3x annyiba kerül. Egy derékszög vas 80-180 Ft a Grandácsban, az Obiban ezért 400-700 Ft-t is elkérnek, nyilván, ha vasárnap délután 1 db kell, akkor nem probléma, de 40 db esetén már sokat számít, a csavarokról nem is beszélve, 2000 db csavar nem mindegy, hogy 7 Ft vagy 18 Ft/db-ra jön ki a végén.

A büdzsé és a dizájn összeállítása után az árubeszerzést két nap alatt letudtam, a fát gombokért házhoz szállították, így az érdemi munka elég gyorsan elkezdődhetett. Nagy köszönet Valogya elvtársnak, Saimonsaisnak és persze Faternak aki végig a segítő magyarázataival és 30 éves szerszámaival segítette a munkát. Az első nap látványos dolgok nem történtek, gyalulás és a váz szerkezet összeácsolásáig sikerült eljutni, második napon a zsindelyezés és a párnafák kerültek be a helyükre, harmadik nap pedig már az oldalsó borítás is felkerült a házikóra.

DSC04499

A negyedik napon befejezésre került a terasz, felkerült a csúszda és az elő tető. Hátra van még a belső borítás farostlemezből, giga mennyiségű csiszolás és persze a festés. Festés tekintetében az alap szín barna lenne, mint a kerítés és a szaletli is, de a borítás és a terasz korlát kaphat random rikító sárgát, pirosat és kéket, esetleg zöldet nyomokban. A távcső, kormány és telefon már bekerült a helyére és a csúszda is szuperál. Sajnos a szakadó eső miatt az építkezés most szünetel:( Reméljük a hétvégén lehet már folytatni.

post sony nex5

September 13th, 2014

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 12:25 am

Családi nyomásra úgy döntöttünk, hogy veszünk egy fényképezőt, próbáljunk valami komolyabb gépet, de persze ne a fél milliós árkategóriából. Nézelődés és tanácsok után (thx Wiz) egy Sony Nex5re esett a választás. Ugyan kifutó széria és az enyémben még NFC nincs (wifit is hót bonyi használni), de a beállítási lehetőségek miatt rá esett a választás. Akciósan 170 pengő, két obival, 16-50 és 55-180, mindkettőben ott figyel az optikai képstabilitás. A szett gyári áron kilóval lett volna vastagabb, ez így most kifutóban elérhetőnek tűnt. További obik beszerzése nem egyszerű, árban mindegyik horror ami az e-mountra van kitalálva, beállított képeknél viszont átalakítóval bármilyen manuál obi jól szerepelhet mellette, azokat pedig gombokért lehet vételezni. Saimonsais hozott is pár igazi NDK-s obit tesztelésre, a jó munkához idő kell, szóval ez még várat magára.

Ami nagyon fontos számomra, hogy asszony is tudja használni. Gyors az autófokusz, a 16-50mm-s obi neki tökéletesen elég, nem akar ő annyit bűvészkedni, úgyis a gyerekeket fényképezi egyfolytában. Rögtön egy giga plusz a gépnek, hogy van automata és ultra automata funkció, ami sötétben még 6 képet lő amiből egy átlagot összerak. Permanens vaku nincs a gépen, de szobai világításnál is teljesen jó képet csinál a régi Canonhoz képest ami vakuval és iso 800-ban is fosabb volt, mint ez 3200-s iso mellett félhomályban.

Aztán persze a további manuális beállítások, retesz prioritás, záridő prioritás és ezek egyvelege. Panoráma funkció vízmértékkel (gyroval, nyílván). Egy töltéssel giga mennyiségű gép készíthető. Nekem iszonyatosan bejött, picike, jó fogni, gyors és ami fontos, hogy tényleg szép képeket csinál. És selfi is mehet vele, a hátsó LCD teljes mértékben felhajtható és magunkat látjuk rajta, ahogy szemből kezünkbe vesszük a gépet. Alapfunkciónak a mozgatható LCD jó, amennyiben felemeljük a gépet jó magasra és pl tömeg fölött próbálunk fotózni, így az elhajtogatott LCD-t kényelmesen tudjuk nézni és nem kell a 178 fokos betekintési szöget tesztelni.

Sony-NEX-5R-Review-screen

Videózni is tud. M2TS, mint a kamerám, FX minőség, mint a kamerám, 1080p, mint a kamerám. De valahogy nincs olyan telt érzése az embernek, mint a kamera után. Ja és persze csak sima stereo, így a videó rész eszembe sem jut, ha a fényképező van a kezemben. A kamera 10x optikai zoomja teljesen jó és a 0,7x előtétlencsével 20mm körüli élményt lehet elérni. Persze a fényképezőt az ember fényképezni veszi, nem feltétlen kamerázni. Egy nyűg viszont gusztustalan, megszólalásig úgy néz ki a kamera akkuja, mint a fényképező eleme, persze nem kompatibilis, azért ezt át lehetne gondolni a jövőben, hogy egyféle elemmel árulják már a cuccokat (jó, a két kütyü közt 4 év van), de legalább itt már a micro usb töltőig eljutottak, nem kell külön sony speciális töltő, mint régen ami a kamerákhoz volt.

A fényképező még számos ma divatos effekttel rendelkezik, ha lesz szabadidőm, akkor majd lövök fain nature fotókat:) Ja igen, adtak hozzá egy CD-t, 2014.-ben? Már a tvkhez is pendriveon jár a leírás….

post tv okosítás

August 30th, 2014

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 10:06 pm

Eltelt közel egy év, kaptam azóta dögivel megkereséseket az ismerősöktől, hogy na mit vettem, mit akarok venni, mert ők is hasonló cipőben figyeltek. Kumantottam, ahogyan azt illik, mert elképzelésem nekem sem volt, hogy milyen irányba érdemes elmenni. A giga gyors fejlődésnek köszönhetően a frissen kijött király cuccot kb két hét alatt lenyomják a trónról, mert jön egy gyorsabb és szagosabb harcos. Szerencse, hogy az elvárások növekedése viszont lelassulni látszanak. Mikor a HTPC-t összeraktam (2006???) akkor az igazán nyálcsorgatós csemege a bluray volt, 8-12 gigás mkv-k, később a gyorsabb internet mellett persze már az 50 gigás is röpködtek, talán a BD még kibír 10 évet és akkor nem kell izgulnunk, mert nem nő annyira az elvárásunk hamar. Szóval odáig kellett eljutni, hogy a killah sample (PH!)  ne akadozzon és azok a büdös madarak csodálatosan szép megszámolható pixelek maradjanak a végére a folyamatos mozgás mellett. Most úgy tűnik, hogy a mai kínálat már eljutott erre a szintre. QC cpu, OC gpu és persze a körítés, a kérdés az, hogy igényes dobozba legyen csomagolva, támogatással mondjuk 30% prémiumért, vagy mehetünk az igazi dzsanka lowbudget felé.

minix-x8-h-1

Idő hiányában úgy döntöttem, hogy megyünk egy kész termék, de egy erős és támogatott termék felé. 4-5 játékos közül a MINIX termékére jutott a választás, a legfrissebb kütyü a MINIX X8-H. Ár miatt lehet rögtön szörnyülködni, igen, ebayről 30 papír körül van, ha valaki EU-ból, vagy itthon akarja megvásárolni, 20-30%-t még rögtön dobjon rá. Mit kapunk 30 ezerért ami többet tud, mint a 20 ezres igazi nejlonos recsegős kínai? Szép dobozt:) Jó, kapunk normális AC adaptert, HDMI kábelt, on-the-go kábelt, normális WIFI antennát, igényes és átgondolt távirányítót (infra led elhelyezése ami lefelé is néz, így fekve, felhajtott könyökkel lehet csuklótörés nélkül irányítani). És még számos megoldást amit általában más nem tartalmaz.

Talán a legfontosabb amit kiemelnék:
– LAN
– CEC (HDMI control)
– 3x USB (1mAh each) (2 mobil winyót gond nélkül elindított extra táp nélkül)
– OTG
– Optikai kimenet, digit pt, dts, dd5.1, ddthd.
– Saját indító felület
– Nem tákolmány XMBC
– Bluetooth 4.0

És ami még fontos, bár minden droid lejátszó tudja, fika áramfogyasztás. Aki látott már XMBC-t az tudja, hogy milyen finom és puha érzés nem szopni, hanem azonnal filmet nézni hálózatról, bármivel is legyen megosztva az a film. NFS, samba, dlna, etc. És az XMBC-t ezzel most vesézzük ki. Simán érdemes letölteni és kipróbálni, tényleg távirányítóra lett írva.

Szóval fullHD mellett állítólag tud 4K-t is a kütyü, ezt persze nem tudom kipróbálni, viszont azt igen, hogy nagy tv-n fullHD-ben egy BT klavi-tapi comboval szépen el lehet internetezgetni és játszani és usb-s webcammel pedig szkájpolgathatunk is. Apropó játszani, giga mennyiségű emulátor program elérhető droidra, PS1, dreamcast, NES, SNES, N64, WII, GG, GB, etc. Vezérelni? Még vannak nyűgök a 4.0 BT és az új linux kernel közt, de a ps3 és a wii kontroller megint fog működni, ahogy kell. Aki retró játszani szeretne, annak csak javasolni tudom a kütyüt, dosbox alatt még 95-ig készített játékok mindegyikével lehet játszani.

Gyakorlatilag a HTPC-m egy keveset zabáló, csendes helyettesítője egy roppant egyszerű vezérléssel. Működési leírást ne várjatok, egyszerű, mint egy faék, aki fogott már okostelefont a kezében, az tudja, hogy miként kell ennek működnie…

post már egy éves

August 2nd, 2014

Filed under: AndrewBoy Jr,News,Party — AndrewBoy @ 10:10 pm

Rohan az idő, már egy éve, hogy ezt írtam. Jó, ennyire kocka fasz nem lehetek, szóval igen, Szancsika már egy éves. Tiszteletére hatalmas bulit csaptunk, érezte, hogy az élet nem habos torta:)

~<#>~<#>~<#>|ˇ^˘°B O L D O G   S Z Ü L I N A P O T !°˘^ˇ|<#>~<#>~<#>~

IMAG5768

post okos órát vagy buta órát?

July 27th, 2014

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 9:41 pm

Az első és legfontosabb tényező amikor az ember órát választ, hogy gusztusosan nézzen ki és a pénztárcánk méretét pont annyival csökkentse, mint amennyivel szeretnénk. Ebből az analógiából kiindulva létezhet egy olyan faj, aki pont szereti az okos órák kinézetét és hajlandó egy ilyen óráért xyz forintot kiadni, akkor is, ha a számlapon és a szíjon kívül nincs rajta semmi extra, esetleg egy jó designer márkát képvisel az óra. Mert ugye alapvetően ebben a 20-50 ezer forintos árkategóriában annyira giga drága márkás órákat nem talál az ember, alapvetően a félig meddig márkátlan és egyszerű felépítésű modellekből lehet választani. Ebben a kategóriában a mechanika vagy az elegancia még nem jelentős.  Így akinek tetszenek az okos órák nyugodtan vásárolhatnak még a funkciót sem ismerve, mert ennyi pénzért egy közepesen lecsúszott designer órát sem lehet igazából kapni.

Aztán persze a különböző modelleknek majd itt is lesz presztizs értéke a későbbiekben, egyelőre csak 4-5 jobb (IT) márkát lehet felsorolni akik foglalkoznak ezzel, de majd a harapott alma színt hoz a világunkba hamarosan. Funkciót tekintve tényleg ne számítsunk csodára. Most még nem arról szól, hogy a 320 x 240 pixelen mi full hd filmet fogunk nézni a tárgyalások alatt a csukónkról. Sokkal inkább egyszerű vezérlő kiegészítő. Ha a telefonunk el van rakva a zsebünkben és van headsetünk, akár ülünk az irodában, akár vezetünk (igaz ekkor kihangosítóval) vagy sétálunk a parkban és nem tartjuk a kezünkben a telefont, mert nem vagyunk annyira kretének, hogy 3 percenként olvasgassuk a facebookot és a celeb híreket akkor bizony tényleg macera mindig elővenni a táskából/zsebből, hogy megnézzük ki az és mit akar.

474527.sony-smartwatch-2-sw2

A kiegészítők, mert itt kiegészítők vannak, nem appok garmadája elég szépen gyarapszik minden nap. Telepítésünk a telefonon keresztül a play áruházból lehetséges. A Sonynak a smartwatch programja a telepítést követően már aktiválja is, általában azért némi beállítás szükséges, ha a program enged válaszolni, hogy mik legyenek az előre beállított példa üzenetek. Mert nincs fullos billentyűzetünk, így az ujjunkkal csak pár üzenetre tudunk rábökni. Viszont jópofa, hogy a klubkártyáinkat előre el tudjuk menteni és a pénztárnál az órán megjelenik a klubkártyánkhoz tartozó vonalkód amit a gép leolvas, ha odatartjuk az óránkat. Számok bolt dolgozik vonalkódos és nem mágneskártyás klubkártyával, így van a történetnek létjogosultsága.

Távolról tudunk zenét indítani, fényképezni, vagy videózni, a google searchet is elindíthatjuk, egyszóval a headsetek 1 gombos pár lehetőséges vezérlőjét így kényelmesen ki tudjuk némi képi visszacsatolással bővíteni. Van még a technikának hová fejlődnie, de aki amúgy órát szeretne vásárolni és árkategóriában és designba megfelel az embernek én azt mondom, hogy jópofa kényelmi tartozék a telefonhoz. Nem utolsó sorban az időt is mutatja persze:) Ebből is lehet kollekció, majd jönnek még jobb és más modellek, nekem a Sony smartwatch 2 egyelőre nagyon bejön, tetszik, használom, tudhatna többet, de még annyira új cipőben jár ez a dolog, hogy a felhasználó sem tudja, hogy mit akar igazán és így lehet szépen piacot teremteni, megmondják nekünk, hogy mit szeretnénk és, hogy ez jó nekünk. Nem utolsó sorban kicsit Michael Knightnak is érezhetjük magunkat végre:) Egyelőre NFC, bluetooth áll a fejlesztők rendelkezésére. 2/3 napot kibír, a telefon micro usb töltője jó hozzá.

227815897.sony-smartwatch-2-sw2 (1)

post kütyük mindenek felett:)

July 14th, 2014

Filed under: IT,Links,News — AndrewBoy @ 6:39 pm

Elmegy az ember nyaralni valahová és azon izgul, hogy a megszokott otthoni technikai kényelmet hogyan fogja magának biztosítani. Természetesen az átmeneti felszereléseknél nem elvárás, hogy hiper-szuper legyen a rendszer, de azért az alapvető igényeket ténylegesen elégítse ki:) Mivel a saját érdekeltségem technikai háttere megegyezik a család többi tagjával, ezért bátran vágtam bele a dolgokba. Első gondunk az internet elérés megfelelő biztosítása volt. A wifi elérhetőség ramaty és mivel a területen a mobil lefedettség is problémákkal küzd, ezért egy wifi repeater beüzemelése mellett döntöttem. Múlt évben vettem is egyet, amit nem olyan régen kicsit átbarkácsoltam némi sodrony segítségével. Túl pontos mérés nem volt, de a beépített 2dBi nyereségűnek hazudott antenna helyett az új sodronyok már számolható méterekkel növelték meg a lefedett távolságot. Szóval beüzemelve a mai értékén kb 20 dolláros kütyüt szinte azonnal teljes internetlefedettségnek kezdtünk el örvendeni a nyaralás időtartama alatt.

10414574_10152512099624470_6174345083168922545_n

A következő nagy kérdéskör volt a sorozatok/filmek/tv adás agyatlan bambulása ami a jelenkori digitális világban egy régebbi tévén már nem annyira egyszerű. A WDtv liveot otthon hagytam, így a benzinpénz és a helyettesíthetőségi lehetőségek közt kezdtem el lavírozni, illetve egy újabb kütyünek mindig örül az ember és a WDtv nem oldja meg a DVB-T problémámat sem. Először is antenna kellett, közepes méretű kütyü kábellel, tartóval cca 7 ezer forint, kültéri, patent. A vevő egység fogalmát egy a lengyel termékipar remekét képviselő Globo Opticum HD T90 nevezetű csoda töltötte be. A készülék 8 ezer forint, számlával. Tacskóban 6-7 ezerért már kap ilyesmit az ember, de a benzinpénz megint csak arra vitt el, hogy ezt most meg kell vennem, mert media player szerep is van benne USB-n keresztül. Először még a divxtől is féltem, aztán mióta a 720p is röccenés nélkül megy rajta feliratokat is kezelve, azóta boldog vagyok vele. Ezen felül TS-ben rögzíti a TV adást, programozható, hogy mikor kapcsoljon be. Külső winyónak bármit lehet rádugni, de megfelelő tápellátásról viszont a külső egységnél kell gondoskodni, természetesen egy mobiltöltő ezt a problémát megoldotta és a kínai népköztársaság gyártotta sata usb2 házat megfelelő mennyiségű árammal képes ellátni a htc one max 1500mAh töltője. A termék speci lentebb bármiféle hozzáadás nélkül:

  • HDMI with HDCP (optional)
  • Support of SD/HD (MPEG2 / MPEG4 H.264), DVB-T system.
  • Supported bandwidth – 6MHz, 7MHz or 8MHz.
  • High resolution video output – HDMI.
  • Standard resolution video output – SCART.
  • Supported video resolutions – 576p, 720p, 1080i, Full HD 1080p.
  • Analog audio output – 3,5mm jack stereo.
  • Digital audio output S/PDIF – coaxial.
  • Software update by USB, OTA SSU.
  • Simultaneous output on HDMI and SCART.
  • USB connector compliant with USB 2.0 standard.
  • Automatic and manual channel search.
  • Electronic Program Guide – EPG.
  • Multilingual Menu, including English.
  • Time Shift (video pausing, rewinding).
  • PVR Ready – possibility to record on external USB drive.
  • Parental Lock for channels and Menu.
  • Fast channels switching.
  • Possibility of creating own channels lists.
  • Channel Editing features – Remove, Lock, Skip, Move, Rename.
  • Subtitle support – Teletext and DVB.
  • Teletext support.
  • Build-in Dolby Digital decoder (downmix to stereo).
  • Build-in Dolby Digital Plus (E-AC-3) decoder (downmix to stereo).
  • Color – black.
  • OPTICUM USB HDD supported.

opticum-hd-t90-front-template-www.450.337.s

opticum-hd-t90-rear-template-www.557.417.s

Természetesen ez még nem az amit az ember igazából szeretne és nagy a vívódás a megoldások miatt. Kellene egy komplex rendszer. DVB-C/T/S2, egy linux alapú androidos kütyü, amivel mindent lehet csinálni és a tv csak egy monitor lenne mellé a hang pedig jönne a házimozin keresztül. A minixnek most van új verziója, de 160 USD, viszont ez már azt mondják tényleg patent. Nem égető most annyira, még kibekkelem egy darabig szerintem. A lényeg, hogy a lengyel kütyüt vagy bármelyik testvérét szívesen ajánlom bárkinek.

Next Page »
ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)