https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post tv utazás közben – low budget

June 15th, 2015

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 8:21 pm

Sokunknak ott figyel a régi tvtuner vagy még klasszikusan PCI eszközként (pl egy jó Miro vagy Pinnacle) vagy már egy modernebb USB. A digitális tévézés viszont a váltást követeli meg, analóg tvt, ha akarunk sem tudunk a mező közepén nézni és egyre több kábelszolgáltató jelenti be, hogy vége az analóg műsornak. A földfelszíni dvb-t illetve dvb-t2 mellé kell egy olyan egység ami képes a dvb-c vételére, azonban ne feledjük el, hogy bizonyos szolgáltatók smart cardot igényelnek a kikódoláshoz (UPC, T-home) így ott bonyolultabb a helyzet, mint azt elsőre gondolnánk. A legolcsóbb tv tunerek is alig léteznek kombóban, tehát dvb-t és dvb-c kombinációban. Nézegetve az árakat, elég horrorisztikus, 15-20 ezer forint magasságában indulnak és gyakorlatilag extra funkciót nem látnak el, így smart cardos adást nem tudnak kikódolni, oda speciális vevők kellenek, áruk pedig inkább a 20-30 ezer forint magasságát verik. Node mi van akkor, ha utazás közben, vagy akár otthon is szeretnénk ilyen tv adást rögzíteni? Kell a tuner mindenképpen, de mivel digitális adatfolyamról beszélünk ezért gyakorlatilag tökmindegy, hogy milyen márkát veszünk meg, a lényeg, hogy jó legyen a jelminőség és utána kockázás mentesen rögzíthetünk mindent 1080i-ben.

IMAG7886

Az ebayen nézegetve sok helyen fellelni dvb-c, t, t2, fm, dab tunereket, a legolcsóbbak már 5-6 ezer forint környékéről indulnak. Igazi kínai csodák ezek. Mivel a korábbit analóg tunereket nem tudom már használni, mindenképpen kellet egy digitális ami lehetőség szerint földfelszíni és kábeles adásokat is tudjon fogni. Belevágtam a vállalkozásba és rendeltem egy ilyen kütyüt. Manapság a kínai csodákban lévő elektronikáknak nem az a rákfenéje, hogy gagyik, inkább az összeszerelés minősége hagy néha kívánni valót maga után, illetve a műanyag ház amiben a kütyü létezik, no az sem az igazi bizalomgerjesztő kinézet.

Választásom az AstroMeta márkájú igazi kínai csodára esett, postával együtt kb 6000 Ftért juthatunk hozzá. Nagyon sok eladója van, de nagyon sok eladónak jók az értékelései és sokat adtak már el, tehát annyira nem lehet problémás a helyzet. Az érkezett csomagban (mindenféle doboz nélkül, csak egy zacsiban az egész összehányva) kaptunk egy eléggé hajlékony teleszkópos antennát, valami mini mágnessel az alján, saját súlyát persze elbírja, csak a szél ne legyen. Kapunk egy távirányítót és egy telepítő cd-t ami egy írható cd volt valamikor, tehát a gyárban a kis kínaiak egyesével készítették el a cdket. No, hát biztos olcsóbb, mint itthon a videotonnál 60 Ft / dbért készíttetni a CD-t. A CD az abstart kuka és mehetünk is fel a weboldalra, http://www.astrometa.com.tw/integrated_en.html. Innen a drivereket leszedhetjük. Két driver kell nekünk, egy dvb-c és egy dvb-t/t2/fm/dab driver és ugyanígy két lejátszóra is van szükségünk, ezek mind megtalálhatóak a weboldalon. A driverek telepítése után a két programot is rakjuk fel. Látszik, hogy full ótvar az egész és optimalizálásnak semmi helye, az alap háttér egy 8 megás bitmap és hasonló nyalánkságok várnak minket. Miből állt volna jobb programot írni? Jó kérdés. Ugyan mint capture device más lejátszó környezettel nem próbáltam ki, de a gyári programok normálisan működnek. Lényeg, hogy lehet felvenni, nem kunszt, az adatfolyamot csak ki kell írni és hajrá, ennyi az előnye a digitális műsorszórásnak. Minőséggel nincs probléma, szépen viszi az 1080i-t kábelen és antennán is gond nélkül.

IMAG7888

A kütyü belsejébe nézve látszik, hogy realtek és panasonic chipeket kapunk, ez valamennyire megnyugtató, viszont a kidolgozás minősége az ritka pocsék, nem igazán merném hajlítgatni a cuccot. A lényeg, hogy találjak majd hozzá univerzális programot ami képes hangolni és normálisan használni a kütyüt, viszont mióta usbre készül minden és külön mindenféle driverekre van szükség, nem elég egy sima program ami képes egy capture eszközt használni, nincsenek már standardok, de a realtek és a panasonic logo valamennyire megnyugvást ad, hátha találok valami jobb keretprogramot amiből mindkét funkciót elérhetem egyszerre.

M2 HD_2015_0615_2114_04

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)