https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post windows 10

June 15th, 2015

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 9:28 pm

Eltelt megint pár év a legutolsó windows megjelenés óta és érezték a fiúk, hogy szükséges váltani, változtatni, mert a megelégedettség igazán alacsony. A windows xp után a vista egy ótvar bukás volt és nem azért, mert az új dizájn kiverte a biztosítékot, hanem egyszerűen használhatatlan volt, a hardware igénye az xphez képest sokkal magasabb volt, jó persze mondhatjuk, hogy eltelt 5-7 év és ennyi idő alatt azért illik combosabb gépet venni, de ne csak a gémerekre gondoljunk, hanem azokra is, akik átlag irodai kisgépen próbálnak excelezni vagy wordben írogatni dolgokat. Erre persze nyújthat megoldást, hogy telerámoljuk rammal és ssdvel a gépet és utána minden szép és jó. És valóban, a windows 7 és 8, 8.1 elterjedésével és az olcsó ssdk miatt és a rendszerkövetelmények kevéske változásával mára már nem mondhatjuk azt, hogy lassú egy rendszer. Aki hozzászokik egy ssd sebességéhez annak utána egy sima hdd-s gép maga a rémálom és ez a rémálom néha percekben mérhető. A windows 7 hozta a megváltást a vista után, letisztultabb, elfogadottabb és gyorsabb felületet biztosított, aztán jött a tablet korszak és megjelent a windows 8. Start menü nélkül, csempés rendszerekkel, majd az átlag felhasználó közölte, hogy ezt inkább nem kérjük és kérünk start menüt, vagy valami hasonlót, desktopot mindenképpen kérünk a géphez, mert máshogy nem megy. Az MS meghallgatta a kifogásokat és a 8.1-ben kaptunk desktopot és a windows 10 eljövetelére az imák meghallgatásra találtak és érezik vissza a klasszikus start menü is a repertoárba.

A windows 10 egyszerre lesz elérhető tableten, pcn és telefonon is, ezzel egyszerűsítik a felhasználói élményt, egy onedrive szolgáltatást hozzácsapva pedig az ember tényleg a felhőben érezheti magát és gond nélkül bárhol bármit tehet dokumentumaival. Erre a google is hajaz keményen, a google drive mellett már a google photo szolgáltatása is megígér fűt fát és minden szépet, viszont ki a kurva anyja kérte, hogy magától kapcsolódjon be? Én nem kértem, aztán mégis a pipa megjelent és egy unalmas délutánon elkezdte a képeimet feltölteni, node egyetlenem, ki kérte ezt? A weben a képek törlésére nyomva közölte, hogy ez az eszközről is el fog tűnni, de én nem kértem szinkronizálást, főleg nem valami webes felületre. Ez a jövő, felhőben mindenünk, hetvenezer szolgáltatás összekötve egy jelszóval. Akarjuk mi ezt? A windows megcsinálta az outlookot és a onedriveot, a gugli pedig a gmaillel (most már inbox) és google driveval hódít. Van -e ennek létjogosultsága? Én még nem hiszek ezekben, otthon a szerverre VPN-nel be tudok csatlakozni és az eszközökről tudok automatikus szinkronizálást indítani. Jobb lenne inkább felhőben? Biztonságos? Valószínű, hogy biztonságos, ha nem vagyok celeb akkor ki a rák akarná feltörni a fiókomat és a nyaralásos képeket leszedni? De mi a difi a google és az ms megoldása közt?

A windows 10 azt ígéri, hogy egyszerű lesz, de nagyszerű. Telepítés szempontjából nem több, mint egy windows 8, sőt kicsit a userlogon baromkodás is lerövidül és hiphopp a desktopon találhatjuk magunkat. Tesztelhetjük jobbra és balra is, magán a rendszeren nincs kifogásolni való, virtualizálva, vagy standalone is teljesen jól fut, windows 8.1 után picit felüdülés, hogy van újra startmenü, ezek után pedig egyéb kívánságunk már szinte nincsen, csak, hogy tudjuk használni. Egyetlen hatalmas difi van, a 7-hez vagy 8-hoz képest, az pedig a menük rendszere. Minden beállítás úgy lett kitalálva, hogy tabletről is menjen vagy telefonról és ez nagyon visszaköszön, egyértelmű és letisztult jelölések, gyorsan navigálható menük, nem pedig végeláthatatlan felsorolások, ez a része nagyon tetszett, valahogy rögtön az ember otthon érzi magát. Nem azt mondom, hogy elsőre mindent megtaláltam, de olyan érzésem volt, mint mikor először androiddal találkoztam, pár óra után már kényelmesen belaktam. A hangvezérlés, mármint az asszisztensünk egyelőre még csak angolul ért, de azt elég jól nyomja, azért asztal gépnél kíváncsi leszek mikor fog végre elterjedni a hangutasítás, elég nehezen tudom elképzelni, hogy egy irodában az emberek beszéljenek a géphez vagy rögtön szöveget diktáljanak, pedig tényleg nagyon hasznos, vezetés közben e-mailt írni tökéletes a hangfelismerés és még az ékezetekkel sem kell bajlódni a telefon kis virtuális billentyűzetén. Az os2 warp is már hozott hangfelismerést magával, pedig annak szűk 20 éve és senki nem szerette ezeket a dolgokat használni.

Nem azt mondom első körben, hogy azonnal szeretnék egy windowsos telefont, vagy tabletet, mert az android egyelőre még hibátlan, de asztali gépnek a windows még mindig jó, nyújtja azt amit az ember megszokott és szeret, ugyanakkor az alternatívák közül a desktop linux egy picit háttérbe szorult a windows 10 egyszerű grafikus konfigurálhatósága miatt szerintem, most a mac OS-t hagyjuk egy picit, anyagilag és hardwareilag nem ugyenez a kategória. Ugye majd ingyen lehet upgradelni augusztusban, mivel a gépeken nincs összeférhetetlenségi probléma én fogok váltani szerintem az összes asztali gépen és a laptopon is. Nagyrészt a startmenü jelenléte az ami meggyőzi az embert:) Downgradelni on the fly pedig nem igazán lehet egy windowst sajnos…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)