https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post upgrade, you have 589 new e-mails

February 22nd, 2009

Filed under: IT,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 4:46 am

A héten olvastam, hogy itt az új debian, számszerint az ötös, kódnevén a Lenny. Elég régóta használok debiant szerver funkciók ellátására. A disztribúció szinte minden gépre (akár telefon, pda) gond nélkül települ és tényleg csak az amire nekünk igazán szükségünk van. Igényes csomagválasztás, és nem kell hozzá 4 DVD, hogy menjen, elég akár az első cd, vagy régen a párszáz megás netinstall cd, hogy az alap rendszer működjön. Azonnal tudunk adsl-lel, vagy kábelnettel, vagy modemmel netet varázsolni és utána már csak le kell tölteni a csomagokat az apt-vel amik nekünk kellenek. Az apt okossága, hogy az upgrage is egyszerűen meg van. Csak simán updateljük az elérhető csomagok listáját (kb százezer db ingyen) és utána beverjük, apt-get upgrade. A többit már elvégzi ő maga. Pár egyszerű kérdés és van egy frissebb, szagosabb, biztonságosabb rendszerünk.

A mostani debianokkal akár még desktop gépet is tudunk egyszerűen telepíteni, nincs már az a szívás az x-szel ami pár éve volt, hogy pár nvidia vagy ati kártyát nem ismert meg és szét hullott a kép. Nekem szimpibb rendszer, mint a többi, valahogy jobban testreszabható, persze nem árt, ha az ember vi virtuóz. Ha bármit szeretnénk telepíteni, akkor az apt-cache-ben rá kell keresni a megfelelő kulcs szavakkal és biztos találunk pár csomagot ami nekünk kellő programokat takarják. Persze itt is játszik vastagon az rtfm, érdemes mindennek utána nézni, google segít ebben nekünk.

Van egy alap egyszerű csomag a fetchmail. Ez azt csinálja, hogy a pop3-s leveleket begyűjti és egy központi postaládába rakja. Namost alap esetben van 4 db pop3-s régi címem, amiről azért még jó, ha megjön a levél, egy-két levlista, heti info levél, etc azokra érkezik még a régi időkből. A normál levelezésem persze eximmel megy, azzal nincs is gond. Namost annó a fetchmailt amit felraktam nem nagyon nézegettem. Párszor újra kellett indítani, de nagy tulajdonságot nem nyílvánítottam neki. A szerver 81 napja indult újra, akkor a fetchmailt persze el is indítottam. Persze fel sem tűnt, hogy baszik menni. Most, hogy ő is upgradelve lett, újraindult, majd csak pislogtam mikor a send & receive gombra klikkelve 589 új mailt írt ki az ótluk. Hát igen. Sorry mindenkinek aki nem a mostani címre írt, de én töröltem egyben az egészet, volt ott decemberből és januárból is levél, biztos már nem aktuálisak :P

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)