https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post multi router traffic grapher

February 22nd, 2009

Filed under: IT — AndrewBoy @ 6:35 am

Mert ilyen is van. 6 éve használtam is, aztán egy szerver újra telepítés után (mikoris minden adatom elfelejtettem backupolni) már nem raktam fel. Pedig mókás és jópofa dolog. Lehet vele monitorozni az adatforgalmat. Eredetileg arra lett kitalálva, hogy routereken átmenő adatforgalmakat lehessen megjeleníteni, itt egy nagyon jó példa: BIX statisztika persze itthon ekkora adatforgalmat nem bonyolítok (na majd, ha belógatják az üveget ;D ) Gyakorlatilag rá lehet húzni az mrtg-t ethernet interfacekre is, vagy bármilyen hálózati csatolóra is, akár ppp-re is, de ott bajos lesz az IP váltás.

ADSL esetén mivel az is etherneten keresztül csatlakozik, vegyük alapul az adsl-be menő interface-t. Első dolgunk lesz egy snmp-t leszedni, amivel a hálózat kezelés / managemant megoldható. Az SNMP-ben a persze rögtön változtatni is kell:

/etc/snmp/snmpd.conf -ban

com2sec paranoid default public
#com2sec readonly default public
#com2sec readwrite default private

erre kell módosítani:

#com2sec paranoid default public
com2sec readonly default public
#com2sec readwrite default private

Ha ezzel kész vagyunk, tegyük fel az mrtg-t. Debian alatt ugye ez egy apt-get install mrtg megnyilvánulással meg is történik. Felrakás után kell készíteni egy munkakönyvtárat neki a /var/www/mrtg alá, vagy ahova az apacs mutat. Ha ezzel kész vagyunk, lehet kezdeni a konfigolást. Sok ezernyi konfig elérhető a neten, egyszerűek és bonyolultak, de van egy nagyon jo config makere az mrtgnek, amit rögtön lehet használni. Adjuk ki az alábbi parancsot: cfgmaker –global “workdir: /var/www/mrtg” –ifref=eth public@localhost –output=/etc/mrtg.cfg. Ezzel létrehozzuk a config file-t az /etc/mrtg.cfg fileba. Kukkantsunk bele. Igen, mint látjuk egy html kódos kimenetet kapunk, ami fix azt nyugodtan átírhatjuk benne, saját magunk szájízére szabni.

De első körben futassuk az mrtg-t, alapból daemonként fut, de lehet crontabba is berakni, hogy 5 percenként fusson le. Mindenki eldönti magának, mit szeretne. Ha UTF-8 van fent, akkor az alábbi paranccsal indítható az mrtg: enf LANG=C /usr/bin/mrtg /etc/mrtg.cfg. Ezek után nincs más dolgunk, mint a /var/www/mrtg/ alatt megkeresni az interface macaddresse alapján létrehozott html filet. Ezt tekintsük meg, és gyönyörködjünk. Amennyiben fordítva mutatja a le-feltöltést, a public elé egy -1-t írva ezt is megoldhatjuk. Ez egy elég egyszerű és gyorstalpaló megoldás, lehet ezt finomítani ezer féle módon. RTFM!

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)