https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post eltévedés ellen

February 27th, 2009

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 7:34 pm

Hatalmas lelki válságban voltam még nem is olyan régen. Kedvenc p990i telefonomra még annó felraktam a tomtomot. Mivel az UIQ3-nak már teljesen leáldozott, ezért nagyon kevés program támogatja mostanság. A tomtom hatalmas nyűgje, hogy az adott keretprogramhoz csak bizonyos verziójú térképek tölthetöek fel. UIQ3-ra az utolsó verzió a 6. volt. Most már a tomtom a 7. verzión is túl van. Sajnos már a 7. verzió térképei sem voltak kompatibilisek a hatossal, így meg kellett szoknom, hogy a térképem csak avul és avul. Ez igazából annyira nem zavar magyarországgal kapcsolatban, hiszen minden út átadását, mint nemzeti hírt azonnal leadnak a tv-ben, sajtóban.

A gondom az eu és usa volt. Ez a szerencsétlen telefon a tomtomjával lenyomta az usa-t és euban is számos országban navigált sikerrel. Lehetősége volt még észtországban is bizonyítani. A gondom, hogy amerre ritkán járok, ott az általános ismeret mit sem segít, ha pl le van zárva egy út és nem tudom, hogy merre kell kis utcákon keresztül kerülni. Persze a tájolás alapján nagyjából mindig sikerül az ilyeneket vakon átvészelni és utána csak menni előre, de egy új út megépítésekor már tényleg zavarban vagyok. Tudom, vehetnék papír térképet, de azt maximum ceruzával lehet upgradelni és csak awk, online nem megy. Vagy minden utazás előtt 300 oldalra kinyomtatjuk a gulgi earth útvonalát részletesen képekben és persze az itínert.

Nyilvánvaló, hogy upgrade után kezdtem nézelődni. Telefon vásárlását még jó ideig nem terveztem, még egy évet legalább várni akartam vele, hogy majd 3 évesen lecserélem, valami überbrutál készülékre. Úgy néz ki, ez a határidő pár évvel későbbre fog tolódni. Kezdtem is már aggódni, hogy a nyaralásunkkor egy 2-3 éves térképpel eddig teljesen ismeretlen helyen egy másik földrészen, hogyan boldogulok. Persze tudok angolul és szépen megkérdezem, de akkor is, adott a technika, kéne okosan használni és kiaknázni belőle mindent. Persze még az is jó, hogy a mostani telókban benne van a gps gyárilag, tehát a blututus gpsem is használaton kívülre kerül, ez pedig számomra megengedhetetlen, mert használni kell, ha már megvettem, igaz már többszörösen behozta az árát.

Mindenki esküszik valamire, én mondjuk semmire. Pár ismerősöm elkezdte nézegetni a Garmin cuccokat, hogy lám milyen jó és milyen szép és ezek mennek nokia cuccokon és a térképek hozzá folyamatosan frissülnek és keretprogramokból is van mindig friss. Ott már gyanús volt a dolog, hogy a nokia és sok symbian oprendszert rakott fel a telókra, tehát a keretprogramok vagy nagyon univerzálisak, vagy a garmin ennyire faszagyerek és tud mindent. Szóval utánanéztem, UIQ3 támogatva. A telepítés nem bonyolult, kártyára szépen felmásolja magát, majd lecsatlakoztatás után feltelepíti magát. Kell egy-két bűvésztrükk, hogy külső nem garmin gps menjen bluetoothon keresztül, de nem vészes a technika.

Szembesülni azzal, hogy térkép is kell, felraktam az állítólag legfrissebb magyarországtérképet. És valóban, van megyeri híd, van minden amit csak az ember el tud képzelni. Navigálni ugyanúgy navigál mint a tomtom, mondja, mutatja, bezoomol, kizoomol, éjszakai, nappali üzemmód. Egyszóval faja a cucc. De mégis van egy dolog ami miatt azt mondtam, hogy über. Ez pedig a trekkelés. Igen, szépen jegyzi, hogy merre mentünk, hol mikor voltunk és ebből lehet egy szép exportálható és konvertálható akár google earth számára is érthető adatcsomagocskát létrehozni. A mintavételezési időpontot tudjuk szaporítani vagy ritkítani, értelemszerűen egy erdőtúrán szaporítjuk, autópályán ritkítjuk. Google earthben szépen meg tudjuk nézni mikor merre jártunk és némi matekkal még szép átlagsebességet is tudunk szakaszonként számolni.

A negatívumokról is egy kicsit. Nem túl stabil, minden 3-4. bejövő hívásra bezár magától a cucc (4.20), a háttérvilágítást csak a telefonon beállítottig tudja felhúzni, a tomtom teljes világosságot is tud a telefontól függetlenül varázsolni. Gps vevő nélkül nem lehet tervezni, nincs előre tervezés, ez számomra zavaró. Nekem nagyon lassúnak és akadozónak tünt a program, nagyon sokáig is tervez. Tomtom valahogy sokkal gyorsabban tervez újra és a navigálás sem annyira darabos. A trekkelés miatt viszont biztos fogom használni, eleinte legalábbis, aztán majd csak akkor, ha tényleg nagyon kell. Egy szó mint száz, egyelőre fent van mind a kettő, de tudom ajánlani a garmint is, átgondolt jó cucc szintén.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)