https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post két keréken

February 13th, 2009

Filed under: Auto-motor,Kirándulás,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 8:27 pm

Habár -2 fok van és jövőhét elejére -14 fokot mondanak, már mindenképpen izgat a két kerekezés. Nem, nem autóval, bár úgy lenne gizda a körúton végig csapatni szombat éjjel. Konkrétan motorozásról van szó. A motorozáshoz igazából három fő dolog szükséges, motor, felszerelés és nem hátrány, ha a motoros jogosítványt is megszereztük már. Namost ebből nekem egyik sincs meg. A legizgalmasabb történet talán maga a jogosítvány megszerzése. Gyerek korában ugye ki nem ült mz-n, pannónián, jawa-n, etc-n. Ja és mostanság robogón, ezek még B-vel vezethetőek, de én motort szeretnék, ezért kell mindenképpen jogosítvány.

Először mindenképpen szükségünk lesz egy sikeres A kresz vizsga certifikátra ami a nevünkre szól. Ezt elég nehéz a könyvesboltban beszerezni, így szükséges egy tanfolyamot mindenképpen elvégezni. Egyénileg a kresz vizsgázási lehetőséget már 5 éve nem teszik lehetővé, tehát mindenképpen iskolára van szükségünk. A gyorstalpaló tanfolyamok 1-2 hét után már visznek vizsgázni. És mivel tényleg más a motorozás, mint az autózás, ezért illene bejárni, sőt akár néhány extra dolgot is megtudhat az ember ami a későbbiekben hasznos lehet. A környezetemben senki nem motorozik, távolabbi ismerőseimnek van motorja, de nem vagyunk annyira napi kapcsolatban, hogy én most kiverjem belőlük a tutit. Tehát a tanfolyam ami gyorstalpaló, délután 4 től este 8ig. Ez ki van lőve, mert iga húzás van. Szóval marad a hétvége, így 5-6 hét után eljutunk odáig, hogy mehetünk kreszvizsgázni. Namost 10 éve hiába lett hibátlan a kreszem az autóra, azóta pár dolgot változtattak és ugye motorról van szó. Persze itt is van jobb kéz, stb, de vannak speckó kérdések amire biztos nem tudjuk azonnal a választ, hiába logikus a történet. Nyilvánvaló, hogy a hősök terén nem fogok csutka gázzal keresztbe menni, ahogy ezt kocsival sem teszem meg. Tehát kresz tanfolyam és vizsga, cca 35 ezer ft.

A sikeres kresz vizsga után jöhet a rutin, vagyis első vezetési élmény zárt pályán. Ezzel nincs semmi gond, mert zárt pályán lassú menetben gyakorol az ember, ez kell, sőt én gyanítom, hogy a szükségesnél lehet 1-2 órával többet is fogok venni, inkább gyakoroljunk, mert, ha itt repülünk, akkor baszott nagyot repülünk. A rutinvizsgához gondolom szervesen fog csatlakozni a műszaki vizsga is, itt nem érzek félelmet, ha valami belsőégésű akkor annak a teljes működése egyszerű és ugye a motoron is hasonló dolgok vannak, mint egy autón, szóval nem lehet baj. Viszont fingom nincs milyen rutin feladatok lehetnek, parkolni, padka mellett megállni, y és egyéb ilyen tipikusan autós dolgok nem hiszem, hogy a motoros világban léteznek. Ugye a kézifékes elindulástól is eltekinthetünk, szóval marad a sima gyorsulás és valami egyszerű szlalom? Ennek még utána kell járni.

Sikeres műszaki és rutinvizsga után mehetünk az utcára 28 órát kerekezni. Na és itt jön az érdekesség, ugye, ha betartjuk a kreszt akkor szépen a saját sávunk közepén, okosan óvatosan megyünk. Szépen indexelgetünk, semmi agresszió, okosan csináljuk amit az oktató a fülünkbe duruzsol. Kicsit azért parásabb mint egy autó oktatás, mert nincs ott az oktató, hogy a fékbe beleálljon helyettünk, ha baromságot csinálunk. Persze 10 év autós rutinnal azért nem hiszem, hogy egy macisajt, vagy jobbkéz fogna ki rajtunk, ezekkel nem lesz probléma, inkább a motorozás hogyanjával leszünk elfoglalva. Miután sikeresen letudtuk a forgalmi vizsgát, mehetünk az okmányirodába a jogsiért. Ez pár nap alatt megérkezik és már használhatjuk is. Persze előbb kell valami motor és felszerelés.

Motor elérhető olcsótól a csillagos égig, 50 től 1300 köbcentiig. Kezdésnek kizárt dolog, hogy speedmotorról beszéljünk. Egyszerű kis túra motor kell, kellemes 35-45 lóval, használtan max-max 400 köbcentiig. Na ilyet kellene találni 300 ezer forintért, egyelőre ez most még lehetetlennek tűnik, nagyon sok motor van hírdetve használtan, hiába nézzük, hogy mit tud, mennyi éves, hány lovas, nincs még egy fikarcnyi viszonyítási alapunk. Ültem már robogón és nagy kawasakin, ezekből nem lehet viszonyítani, hogy egy kényelmes városi, de 140 km / h -s tempót autópályán bíró, hegyre felmenő motor milyen is igazából. Szóval itt van a nagy dilemma, nagyon sok kérdés van még a témakörben, majd a fórumokból tanulgatunk, olvasgatunk.

Ha a moci meg van, érdemes a felszerelésen is gondolkodni. A bukón kívül érdemes egy normális dzsekit beszerezni, protektorokat, zsír hátizsákot és persze a mocira kiegészítőket, mint tankra szerelhető zsák és hátulra rakható tárolók. Ha ezen túl vagyunk, gyakoroljunk pár száz-ezer km-t és utána irány valahova külföldre túrázni, hegyi feelinges utakra ahol nincs kamion és lehet a tájban korlátlanul gyöngyörködni. Ez a gyönyörködés persze nem kevesebbe mint 500 ezerbe fog kerülni legalább. Ha 300 a motor, 100 a jogsi és 100 a kiegészítő. Persze biztos kell kötelező biztosítást, teljesítmény adót is fizetni, az ilyenek még finoman maszírozzák az ember golyóját. Lassan jelentkezni kell a kreszre, azt hiszem a hónapban el kell kezdeni, hogy az iskolás rohamot megelőzzük.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)