https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post full throttle

February 17th, 2009

Filed under: Auto-motor — AndrewBoy @ 3:37 am

Történt a hétvégén, hogy szombaton hideg is volt, de száraz és jó idő. Úgy éreztem, hogy ideje valami apró izgalmat csempészni a gusztustalan és unalmas hétköznapokba. Reggel rögtön el is látogattunk egy modell boltba, aholis sikerült pár alkatrészt vásárolni, mint üzemanyag cső, elemtartó és izzító. Igen, ezek az alkatrészek valamiféle belsőégésű-robbanómotoros dologhoz kellenek, ami nem más, mint egy RC autó. Annó kaptam egy HPI nitro 3 darabot. Ez 1:10-hez modell, két sebességes, négykerék hajtás, 0,15cui-s motor, és komoly 1,45 ló. Persze az autó nincs több telerámolva 2 kilónál.

Gyorsulási adatokat nehéz mondani, kb 70 km/h a vége és még ott is irányítható marad. Na ugye ez azért annyira nem egyszerű. Az elején még sikerült pár padkát megtalálni és lezúzni a felfüggesztést és egyéb részeit az autónak, egy idő múlva már edződik az ember és az ilyen extrém baleseteket elkerüli. Móka és kacagás az egész, ha ésszel csináljuk, mint minden mást persze. Egy ilyen modell gépet már ready to run kiszerelésben 40-50 közt nagyon szép állapotban lehet használtan szerezni, érdemes a forum.rcmodell.hu-t nézegetni, ott szoktak elég jó ajánlatok lenni az aprók közt.

Persze, ha az ember megvette az autót és már tudja irányítani, mi következik? A tuning. Ez az iparág elég nagy kompatibilitást mutat a gyártok közt, így nagyjából semmivel nem nyúlhatunk mellé. Az 1:10 arányban még a 3-4 ccm motorok is beférnek, igaz a súly is nő velük, de az erő amit adnak, az fenomenális. Egy ilyen kis cuccban ez az erő tényleg repíti a gépet. Tovább játszva az áttételezéssel 100 km/h végsebesség környékére is fel lehet tornászni a gépet. Persze ez előtt, mint minden autó építésnél, a fék és a futómű átszabása is kötelező. A fék egy központi kardánfék melyet egy 6kg/cm szervó húz, a szervót nincs értelme lecserélni erősebbre (9-12kg-s nagyon sok elemet eszik), viszont a fékpofát és a tárcsát igen. Ez a tuning kb 950-1200 forintunkat emészti fel, amivel 70km/hról a tapasztalatok alapján 1-2 méterrel is előbb állhat meg az autónk.

A másik nagyon fontos a kanyarodás, kanyarodási sebesség. Alapból csak néhány ponton tudunk változtatni a fix telók miatt, máshova rakott felfüggesztési pontokkal az autó magasságát tudjuk szabájozni és a hozzá adott “coil over” hézagolókkal pedig a keménységet. A gyári telók 5-10 óra sima betonos játék után ellenőrzése szorulnak és a szilikont érdemes bennük lecserélni, minél “keményebb”-re. Persze ha On-Road autóról beszélünk. A telókat állíthatóra is le lehet cserélni, így bármelyik felfüggesztési ponthoz lehet őket csatolni és a magasságot már tisztán a telón állítjuk. A rugókészlet is nagyon fontos, érdemes egy On-Road autóhoz a keményebb darabokat választani. A teló tuning viszont nem olcsó, kb 7-8 ezer forintunk fogja bánni, de utána a kanyar sebesség és a tapadás még jobb lesz.

A jó úttartás megköveteli a kemény nem deformálódó anyagokat. Érdemes a tornyokat alu darabokra lecserélni elől és hátul, amikre fel tudjuk aggatni az új telókat. Ezzel már tényleg jó lesz a futómű, de ez is további 4-5 ezer forintunkba fog kerülni. A többi dolgot fémre igazából nem érdemes cserélni, mert csak csillivilli lesz a gép. Annyival nem tartósabbak, és ha nagy a crash, akkor utána nagy lesz a helyre állítási számla is. A további tuning még a gumi megválasztása. A kemény slick “drift” gumitól kezdve az ultra softig bármit megtalálunk, kérdés, hogy aszfalton vagy pedig gumin játszunk az autóval egy versenyen. Minden gumi máshogyan viselkedik, jól meg kell választani a méretet is. Ha fent van a jó gumi, beállítva a futómű, akkor jöhet a nagy motor és a tuning rezonátor.

Ha kész, már csak karosszériát kell választani, az pedig a létező autók nagy részét lefedi, talán dacia nincs, de szerintem ezt senki sem bánja. Unalmas hétvégéken hatalmasat lehe hepajkodni a bevásárló központok parkolójában, a polusnál rendszeresen vannak jó időben és lehet sok okosat tanulni és nézni más autóit és gyakorolni. Itt bármit megtehetünk amit normál körülmények közt az utcán igazi autóban nem tennénk meg. Persze ésszel és módjával, a másik modelljét nem illik lezúzni 70-nel keresztbe… fél centis hóban pedig igazán élvezet csapatni vele :)

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)