https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post Hogyan csináld?

January 27th, 2010

Filed under: Auto-motor,Napi fájdalom — AndrewBoy @ 4:06 pm

Vége a békávé sztrájknak, nagyjából visszaállt a normális reggeli menetrend. Ha 6:45-7:00 körül érek a szerencs utca / m3 kereszteződésbe akkor nincs gond, 15 perc alatt gond nélkül beérek dolgozni. Az első főútra kisorolni nem okoz gondot, de mikor sztrájkolt a bkv akkor a folyamatos autósorba bekerülni elég nehéz volt. Mostanság viszont nem a forgalom, hanem a hideg tizedelmi a szabadidőt. Mivel a garázsba nem férek be, ezért csillaggarázsból indulva tudom csak megoldani a reggeli indulást. Ma reggel -14 fokkal fogadott az autó. Dízel lévén nem a bemelegedésről híres. Viszont száraz hideg van, tehát a szélvédőn maximum pár fagyott foltocska, nem a szokásos fél centis jégpáncél vár reggelente.

Elindulásnál rendesen megvárjuk az izzítást, ugye a golf nem “üldöző autó”, várni kell. Izzítás után kegyetlen traktor és fémcsapkodás hangok zavarják meg az ember csendhez szokott reggeli hallását. Pár másodperc után viszont már remegés nélkül jár a motor, de a hangja még kegyetlen. A fűtés vezérlő egység kegyetlenül elkezdi fújni a hideg levegőt, hiába van melegre állítva. Mivel a motor oldalon a hűtést a radiátor adja egy termosztáton keresztül, -14 fokos hűtőfolyadéknál a termosztát viszont nem kapcsol, így az utas oldali másik hűtő egység, vagyis az utastér fűtője az ami a folyadékhűtési rendszert felhasználva fütené fel az utasfülkét, viszont, ha hideg a hűtőfolyadék akkor nem fűt, hanem a külső hideg levegőt tolja az arcunkba. Mivel a külső hideg levegőt tolja az arcunkba ezért a motort sem engedi felmelegedni. Száraz hidegben szinte gond nélkül válthatunk belső légkeringetésre, nem fog pára kicsapódni a szélvédőre, viszont, ha leállítjuk a légkeringtetést (kikapcsoljuk a fűtő/hűtő egységet) akkor elkezd párásodni, felfagyni az üvegekre a lehelletünk.

Amennyiben belső levegőkeringetéssel melegítjük fel az autót, még -14 fokban is normális hideg tempóval az m3 elején már mozdul a mutató és már kezd meleg is lenni az autóban. (benzines gép ilyenkor már régen bemelegedne). Kb a 10-12 km alatt rendesen be is melegszik az autó és az utolsó 2km-n már a külső levegőre is lehet váltani, a motor menetközben már nem hül vissza, csak, ha sokat állunk a dugóban. Amennyiben a fenti trükköt nem alkalmazzuk akkor alig lehet bemelegíteni az autót. Tehát a lényeg, hogy a belső levegő keringtetés legyen bekapcsolva. Nagy hóban pedig vigyázni kell, mert ha telemegy hóval a radiátor előtti rész akkor a hűtés megszűnik, nem tud levegő átmenni rajta és felforr a víz. Ne erőltessük, hogy rögtön a legmelegebbet fújja be a szerencsétlen kocsija, előbb a motor melegedjen fel!

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)