https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post hol tartunk?

November 17th, 2009

Filed under: IT,Oldies,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 9:11 am

Gondolkoztál már a Moore törvényen? Gyakorlatilag kimondja, hogy minden 18 hónapban megduplázódik a transzisztorok száma az integrált áramkörökben. Vegyük azt, hogy kb két év alatt duplázódunk meg és számoljuk a procikat csak simán akkor mikor megjelentek, nem pedig a fejlesztés kezdetét. A chatrton szépen látszik, hogy nagyjából igaz a trend. Ugye régen mindenki azt gondolta, hogy a Moore törvény alapján a sebesség nő meg. A sebesség már egy ideje nem nő, egy 2003as Barton AMD tud akkora sebességet, mint egy mai Quad core proci, csak ugye a számítási kapacitása lényegesen alul marad. A sebesség növelése helyett megjelentek az új magok, ma már teljesen elfogadott, hogy egy otthoni rendszerbe 4 magos CPU-t teszünk.

A lényeg, az optimalizálás, megfelelő programokkal a négy mag párhuzamos futtatása akár 30%-kal több teljesítményt képes nyújtani, mintha lenne egy 4x nagyobb frekvencián dolozó egy magos processzorunk. Talán a CPU az, ahol nem annyira látványos már egy ideje a fejlődés, kb 4-5 éves gépek mai is tökéletesen üzemképesek, persze hiper-szuper játékot ne akarjunk futtatni rajtuk. Nézzük a memóriát. A 90-s évek elején még csak az XT, esetleg a 286 volt elterjedve, aki nagyon vagány és kőgazdag volt, már rendelkezett 386ossal. A szükséges memória a használni kívánt programoktól is függ, de akkoriban még nem volt védett mód és az EMS/XMS és konvencionális beállításokkal kellett játszani, a konvencionális mentésére a HIGH mem volt a nyerő, emlékeztek még rá biztosan. Voltak program amik vegyesen zabálták az összes féle memóriát (kivéve ugye a HIGH-t) és patentra el kellett találni, hogy pontosan mire is van szükségük. Nem fért bele egy Nortonból való indítás, mert a konvencionálisat felzabálta, főleg egy 5ös Norton, zabálta a memóriát. 4MB ram, ez volt a standard a 386-486 időkben. Ez volt “megfizethető” és használható. A 94-5ös árakat akkoriban a nagy memória hiány jellemezte, a hatalmas érdeklődés a PC-k irányába rakétaként rakta fel a simm modulok árát. Akkoriban 1 MB ram 4 ezer Ft volt. Inflációval kiszámolva ez a 4 ezer Ft szerintem most lenne 20 ezer Ft környékén, de legyünk nominálisak és ne reálisak, ma 4 ezer Ft-ért többszáz megát lehet kapni. Vége volt a 486 időszaknak és jött a pentium korszak. A SIMM modulokat felváltották a DRAM és az EDORAMok, itt standard az a 4MB volt, viszont legalább 2 db kellett a 4 foglalatba, tehát alapból 8MB volt elterjedt a pentium alapú rendszerekben. 94től 99-ig élveztük a DRAMokat és betörtek az SDRAM-ok a világunkba, 8MB-s modul elérhető volt, de a 16 és 32-s modul lett az elterjedt. Aztán jöttek szépen a 64es, 128as, 256os modulok, akkoriban lett olcsó a memória, nem volt ritka, hogy egy-egy konfiguráció 99ben 64MB rammal volt szerelve és 2 év alatt a memóriát már 256ig tornázták fel. Nagyon olcsó volt a ram. Persze az intel nem volt ilyen egyszerű és, ha már SLOT1 és PPGA és persze FCPGAval különcködött (98-99 az év mikor az intel és amd cpuk platformot váltottak, nem mentek bele ua alaplapba) kitalálta, hogy a híres P4hez már rambust fog alkalmazni, ekkor a procik már gigaherz körül működtek, a tuningos hős korszakban persze röpködtek a gigaherzek a celeronokból és duronokból. A rambusz aztán zsákutca is lett, horror árával nem hozta a teljesítményt és az Intelen kívül senki nem támogatdta. Elkezdődött a DDR ram, amiből már a 3. generációt éljük az alaplapokban. Ma egy 4GB-tal szerelt gép nem meglepetés, 15 éve a 4MB volt a nem meglepetés. Ezerszereztük magunkat 15 év alatt.

A winyók mérete drasztikus növekedést mutat, a 90évek elején a 40MB-s PATA winyók előtt leborultak az embereket, akkor történt az MFMről váltás, láttatok már dupla magas 5,25ös 40MB-s MFM winyót? Beszarnátok. Szóval ma 1,5TB-t tudok venni 30 ezer környékén, annó 30 ezerért nem a méret volt a kérdés, hanem, hogy egyáltalán van -e winyó ennyi pénzért. Megzavarodok a nullákban, 1.500.000 mega byte 1,5 TB (most nem akarok 1024-gyel szenvedni, csak érzékeltetni:P) ez 37.500 szoros növekedés 20 év alatt. Nem rossz mi? A sima PATA winyók nagyon sokáig húzták, a 90es évek elejétől kb mostanáig, persze több éve van sata és menetközben megjelent az scsi a 15 féle különböző sebességével és csatolófelületével. És persze a megannyi szerverekbe / sanokba szánt variánsok. Sebesség terén a single winyók 85 kbyte/sec (MFM) sebességéről ma már az elméleti 150 mbyte / secig mentek fel, igazából persze inkább 50 mbyte / sec az adatátvitel. De akkor is, szintén hatalmas sebesség. Adat tárolás terén a 90es évek közepén elterjedt CD írás már a BluRaynél tart, közben persze volt a DVD ami töretlenül népeszerű, az olcsó írók és a 100 Ft-s DVD árak mellett az 1,5 terra winyó olcsó. 1,5 terra vagyis 320 DVD, kb 30 ezer Ft. Ennyiért kapunk winyót is. És persze a winyó sokkal kényelmesebb. A BluRay még drága 25giga 3 ezer Ft + a legolcsóbb írók 50 ezer körül vannak. Még nem éri meg, kell még pár év, hogy az olcsó DVD-t leváltsa.

És végül az internet. 97-ben még a modem volt a nyerő, 9,5/14,4/28,8/33,6 kbit, vagyis max 4,2K-val lehetett tölteni! Aztán persze 56os modem, ISDN 64 és 128kbit, adsl 384kbit és most ott tartunk, hogy ugyanannyi pénzért mint annó a modemes net megkapjuk a 100mbitet ami már kétezerszer gyorsabb mint volt annó. Persze az a fejlett országokkal számolt nagyátlag magyarországgal együtt:P

Mi várható? Ahogy nézem semmi. Volt egy winxp, ami működött, nem kellett alá fejleszteni, csak a játékokhoz és az egyéb célprogramokhoz, ezek közül ma is sok nem támogatja a dual vagy quad core procikat. Most kaptunk egy win7-t ami egy pár éves hw-n is lazán elfut, a célprogramok kérik a fejlesztést, az igazi vasat. Nem hiszem, hogy a közeljövőben lesz ismételten duplázás vagy triplázás sebesség, magok tekintetében. Persze ki tudja mit hoz a jövő, talán jönnek a tényleges 3d-s interfacek, kell majd a számítási kapacitás, de ez még a jövő.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)