https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post Canon Powershot S30

January 6th, 2002

Filed under: IT,News — AndrewBoy @ 12:34 am

Az elmúlt napokban a kezembe került a Canon egyik új kis csodamasinája, az Powershot S30. Ez a készülék a digitális fényképezőgépek palettáján mind ár, mind teljesítmény arányában valahol a középmezőnyben foglal helyet. 3,2 megapixeles felbontásával ugyan nem mondható a ma elérhető legjobbnak, de egy hobbi fotósnak véleményem szerint több mint elegendő. Ezt alkalmam is volt tapasztalni. Lélegzetelállítóan gyönyörű fényképeket produkál a kis masina, melyeket, pl. egy kisebb deskjet színes printerrel már gyönyörű minőségben szemlélhetünk papíron is. Nekem egy HP deskjet 845c –vel volt alkalmam kinyomtatni a képeket, amely a mai árak mellett igencsak az alapkategóriás printerek közé sorolható (kb. 30-35e Ft bruttó mostanság – Haszprus), azonban a tapasztalat így is az volt, hogy a kinyomtatott képek fényképminőségűek voltak. A továbbiakban kicsit specifikusabban szeretném bemutatni a készüléket:

Mivel is kapjuk a Powershot S30-at?

  • 1db Elem NB-2L
  • 1db Elem töltő CB-2LT/ CB-2LTE
  • 1db CompactFlash kártya 16 Mb
  • 1db USB kábel
  • 1db RCA videó kábel
  • 2db Software lemez
  • 1db Használati utasítás

Ismertetés:

Már amikor a kezünkben fogjuk a készüléket, érezzük, hogy nem egy egyszerű kis játékszerrel van dolgunk, mivel a készülék fém burkolattal van ellátva, ellentétben sok versenytárs cég azonos kategóriájú készülékeivel. Amint a kezünkbe vettük, láthatjuk, hogy egyszerű kezelőszervekkel és menürendszerrel látták el. Kezdőknek javasolt az „auto” mód használata, mivel itt szinte mindent magától csinál a készülék. Azonban a kicsit profibb és igényesebb fotósoknak se kell bánkódniuk, manuálisan is egész jól el lehet játszadozni a készülék beállításaival. A készülék négyféle felbontásra képes:

  • 2048 x 1536 pixel
  • 1600 x 1200 pixel
  • 1024 x 768 pixel
  • 640 x 480 pixel

és háromféle tömörítési módozatra (Jpeg/Raw formátumokban):

  • magas
  • normál
  • gyenge

Így a CompactFlash kártyákon tárolható képek mennyisége ezen beállítások kombinációjától függ. A készülék képes rövid videó klippek kétféle felbontásban való elmentésére is. (Na persze senki ne várjon digitális kamera minőséget):

  • 320 x 240 pixel (maximum 30 másodperc egyben)
  • 160 x 120 pixel (maximum 120 másodperc egyben)
  • Maximum 15 frame másodpercenként

A készülék 3x-os optikai és 2x-es digitális zoommal rendelkezik. További különlegessége a kis gépnek, hogy a Canon beleépítette a nagyobb gépeinél már megszokott több helyre fókuszálás képességét. Egyszerre három helyre képes fókuszálni, avagy ezek bármilyen kombinációjára.

A készülék beépített mikrofonnal rendelkezik, ezáltal a videó klippekhez képes hangot felvenni valamint minden képhez rövidebb hangalámondást képes menteni.

A képek megtekintéséhez használhatjuk a gépen elhelyezett kis lcd kijelzőt, összeköthetjük közvetlenül a televíziónkkal, valamint USB kábelünket, mellyel pillanatok alatt letölthetjük a számítógépünkre a kívánt képeket.

A Canon egész pofás kis szoftvercsomagot mellékel a készülékhez:

  • ArcSoft Camera suite
  • Canon Photo Record
  • Digital Camera USB WIA Driver
  • Photo Stitch 3.1
  • Raw Image converter
  • Remote Capture
  • Zoom Browser EX

ArcSoft Camera suite:

Ezzel a programmal a képek színeit vagyunk képesek állítgatni valamint rengeteg speciális efektust tudunk ráhelyezni a képre. Továbbá képeslapokba és naptárakba tudjuk helyezni képeinket. Ezen felül egy másik része a programnak az általunk készített videók vágásában, formázásában nyújt segítséget.

Canon Photo Record:

A képek kinyomtatásához képes segítséget adni. Könnyedén beállítgathatjuk vele a nyomtatási opciókat. (hány képet, hogyan, milyen méretben)

Digital Camera USB WIA Driver:

A képek közvetlen letöltését teszi lehetővé a számítógépre. Lényegében egy új meghajtót hoz létre a My Computer mappában és drag & drop módszerrel áthúzhatjuk a képeket egy fizikai meghajtónkra. Visszafelé is tudunk másolni, bármilyen adatot, de ha képet másolunk vissza, azt a kamera nem képes felismerni.

Photo Stitch 3.1:

Ezzel a kis programmal az általunk készített képeket tudjuk összeilleszteni. Akár 360 fokban is képesek vagyunk képeket létrehozni. Kezelése egyszerű, mert a műveletek nagy részét automatikusan végzi.

Raw Image converter:

Ez a program a kamera RAW formátumú képeit képes standard képformátumokká konvertálni.

Remote Capture:

Ezzel a programmal lehetőségünk nyílik arra, hogy képeket készítsünk a számítógép vezérlésével (mikor össze vannak kötve), valamint az így készített képeket közvetlenül a számítógépre tudjuk elmenteni.

Zoom Browser EX:

Ezzel lehetőségünk nyílik letölteni a képeket a kameráról és megjeleníteni kis képek formájában vagy akár teljes képernyős slideshow formátumban is. Képes a képeinket egyből E-mailhez csatolni, és hogy a küldés egyszerűbb legyen, a kép méretét, felbontását is lehet vele módosítani. Címet adhatunk minden képnek és kommentárt fűzhetünk hozzájuk.

A készülék szoftveres támogatottsága igen jó. Támogatja az idáig megjelent összes Windows formátumot (már az WindowsXP-t is) a PC felhasználok örömére, valamint hogy a MAC felhasználókat se felejtsék el, az összes program MAC alatt is működik.

Összefoglalva tehát állíthatom, hogy különösen jó vételnek tartom ezt a kis készüléket, mind amiatt, amire a gép maga képes, mind amiatt amikre a mellékelt szoftverek képesek. Jelenleg a készülék ára itthon 250.000 kemény magyar forint, de aki képes egy kis autózásra a „sógorokhoz”, ennél lényegesen olcsóbban is hozzájuthat. (én 75.000 Ft-tal olcsóbban jutottam hozza ott kint és ebbe még a kinti áfa visszaigénylése benne se foglaltatik, így szerintem ezért mar érdemes kicsit utazgatni)

Aki bővebb információt szeretne a készülék kezelésével és képességeivel kapcsolatban annak javaslom, hogy látogassa meg ezt az oldalt:

CANON POWERSHOT S30 hivatalos oldala

A cikket Petőfi Zoltán írta és küldte el nekünk.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)