https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post okos otthon

July 18th, 2019

Filed under: IT — AndrewBoy @ 4:00 pm

Eljött az idő, hogy upgradeljük az otthont és okossá változtassuk magunkat. Az elmúlt években egyre több wifis kapcsoló került a piacra a filléres alis cuccoktól kezdve a drágább márkásabb (bár általában csak márkásított kínain) darabokig. Ez eddigi választék nagyrészt kimerült abban, hogy kapsz egy okos relét amit fel-le tudsz kapcsolni, így elbuktad a villanykapcsolódat, ez a típus nem játszik, nem gyere be. A másik verzió mikor kapsz egy villanykapcsolót ami tud wifit is, ez már szimpi, de hülyén néz ki a házban, hogy más és más kapcsolók vannak, továbbá klasszikus lépcsőház kapcsolásra nem alkalmas. Tudod, technika óra 7. osztály, mikor elmagyarázzák, hogy, ha minden emeleten van kapcsoló akkor minden emeletről lehet ugyanazt a kört kapcsolgatni fel és le. De most! De most itt van lehetőség ami kezel külső kapcsolót is és méghozzá a lépcsőház kapcsolásnak megfelelően végtelen mennyiségű kapcsolót köthetünk rá.

IMG_20190707_192218_resized_20211106_103328723

Mielőtt azonnal rendelnénk 40 db-t gondoljuk át, hogy milyen kívánalmak vannak. A kütyü egy szabvány kapcsoló doboz hátulján elfér úgy, hogy alatta, mellette, fölötte kábelek is kényelmesen elférnek, tehát rejtve van és teszi a dolgát. De és ez egy komoly de, a mai villanyászatban a kapcsolók megszakítanak egy vezetéket, vagy a fogyasztó előtt vagy után, tökmind1, lényeg, hogy 1 db ágat szakítanak meg a kettő helyett. Tehát jön valahol a 220, az egyik kábel lemegy a kapcsolóba és utána megy tovább a másik mellett a fogyasztó felé és csatlakoznak. Tehát egy hatalmas gond, hogy vagy a fázis vagy a nulla hiányzik a dobozból. Ezzel a kezdéssel rögtön át kell gondolnunk, hogy honnan tudjuk a fázist vagy a nullát visszahúzni a kapcsolóig, méghozzá azt a fázist vagy nullát amit a fogyasztóhoz rendelt eredetileg a villanyász, tehát ugyanazt a biztosíték kört terheljük meg, nehogy valamit túl terheljünk. Ha megbizonyosdtunk róla, hogy a fázis és a nulla is rendelkezésre áll, akkor már indulhat is a buli.

IMG_20211106_223225_resized_20211106_103313957

A kapcsolók darabja 5-7 dollár közt van alin, ez már olyan összeg amiért megéri befektetni pár darabra, hogy mégis csak hanggal tudjuk kapcsolgatni a kapcsolóinkat. A bekötés roppant egyszerű, fázis és nulla, hogy életre keljen az eszköz, utána mégegy fázis amit majd kapcsolni fogunk a fogyasztó felé és utána a fázis és utána a gyári kapcsolóból a fázis kapcsolás. Ez így bonyolult lehet, de hidd el, menni fog mint a karikacsapás. Ha nekem ment akkor neked is menni fog. Szóval a kapcsolók mellé én még egy termosztátot is beszereztem, ez 220 voltról üzemel és 220 voltot tud kapcsolni a kazán felé, tehát klasszikus bekötése van, viszont nem elemes! Tehát pont jól jön, ha a villanyász legalább 3 eres kábelt húzott a kazántól a termosztátig:) Ugyan nem egy nest, de nem is annyiba kerül, 20 dodó, igaz itt extrém fűtésgörbe beállításokat és időjárás előrejelzéssel ne számoljunk, kb annyit tud, mint egy normális termosztát amit 5-10 ezer forint közt kapunk a boltban, persze egy márkásabb darab már inkább 30 ezer amiben még háttérvilágítás is van.

IMG_20190630_101417_resized_20211106_103201141

Létezik még redőnykapcsoló ami szintén felhasználja a gyári kapcsolónkat, de nekem nincsen redőnykapcsolóm és szerencsére a ház szigetelés alatt van a kötődoboz amibe kellene ezt raknom, így ez nem lesz wifin vezérelt. A keretprogramot a smarthome vagy a tuya adja, de zigbeevel is összeköthető és akkor nem interneten mennek a dolgok és nagyobb biztonságban vagyunk. A bekötés macerás volt, a felprogramozás már kevésbé, a programból mindent lehetett intézni. Lehet automatizálásokat is csinálni, x idő után kapcsoljon le, mozgás érzékelőre kapcsoljon be, naplemente, napfelkelte, stb. Minél több eszközünk van, annál komplexebb dolgokat tudunk végrehajtatni.

IMG_20190630_100945_resized_20211106_103200463

A Google Hub már régóta álom volt (a gyereknek az is maradt:D), a Google Homemal az okos eszközök nagyon nagy részét össze lehet kötni, így a hub mikronofjáról oké gúgl bemondással már irányíthatunk is mindent:) Működik róla a chromecast, audiocast, stb. HDMI CEC-n keresztül a TV-t be és kikapcsolja, ha elindul a youtube vagy bemondjuk, hogy turn off living room tv.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)