https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post csepi – chappie

June 15th, 2015

Filed under: Mozi — AndrewBoy @ 7:41 am

A film amire vártunk sokan és sokan. Neill Blomkamp jegyzi ezt is, 9. kerület, csillagkapu, elysium, mindegyik szerintem nagyon jó alkotás. A csillagkaput kivéve a másik kettő klasszikusan a poszt apokaliptikus gettó életből való kitörést fogalmazza meg, no hát a chappie is közel áll a történethez. A kutyatáp miatt kicsit érdekes így a cím, mert rögtön valami robotos házi kedvencet képzelünk el, nem pedig egy fejlődő mesterséges intelligenciát. A nem túl távoli jövőben a robotok gyártása és a félig meddig mesterséges intelligencia már elérhető lesz. A robotgyártó cég harcol a rendőrséggel, hogy vegyenek minél több robotot, kétféle robot is van a repertoárban, az egyik egy humanoid alkat addig a másik inkább egy gépszörnyre emlékezteti az embert, eddig full robotzsaru feeling igaz? A tuti ott kezdődik, hogy a humanoid robotok teljesen robotok és egy előre megírt program alapján mennek előre és ölik a gengsztereket, míg a nagy darab desznyó gépet ember vezérli, a nagy darab gép persze tud mindent, rakéta, repül, meg golyószóró és a szokásos nagy monstrum fellépés. Eddig rendben is lennénk.

cseppi

A humanoid irányzat főtervezője kitalálja, hogy márpedig akkor is készít mesterséges intelligenciát. Na, egyik nap el is készül, de nincs robot a portán amibe feltöltheti a kész művét, így elbugáz egy bontásra ítélt darabot. Közben egy gengszter csapat kitalálja, hogy a robotok ellen úgy lehet küzdeni, hogy a tervezőt el kell kapni akinél biztos van egy nagy távirányító és rajta egy über shutdown gomb amit megnyomva újra lehet fosztogatni a városban. Géza barátunk (Deon Wilson – Dev Patel) rablás áldozatává válik és pont nála van a mesterkulcs és minden ami ahhoz kell, hogy a robotba feltöltse az új AI programját. A gonosz gengszterek (Amerika vezetésével, emígyen becézik a csókát) kitalálják, hogy faragnak maguknak egy igazi tökös gengszter robotot. Csepi születése után semmit nem tud a nyomorult, mert fejlődnie kell, mint egy kisgyereknek, bár 3 másodperc alatt elkezd járni és sétálni, oké egy robotnál ez normális lehet. Lényeg, hogy mami és papi foglalkoznak velük, mami babázik és könyvet olvas, míg papi a gengszter életre tanítja meg. Csepi alapjában véve nem erőszakos típus, ezért csellel veszik rá, hogy raboljon, fosztogasson és késsel gyilkoljon, azt adják be neki, hogy ha valakit lekésel, az csak elalszik és nem hal meg, mert csepi azt tudta, hogy a puska az halálos sebet ejt, de a késről lövése nem volt.

Zajlik az élet, miközben Hugh Jackman (a monstrum gép fejlesztője) ostorozza Sigourney Weavert (CEO), hogy próbálják meg a rendőrségnek eladni az ember által irányított monstrumot, mert a kis robotocskák teljesen megbízhatatlanok. Jackman persze tesz is a megbízhatatlanságról, mester kulcsot rabol és egy hibás programot feltöltve az összes robotot kiüti, aztán jön az ő ideje és a monstrummal kell rendet raknia. Persze csepi már a tv-ben van, hogy rendőr robot fosztogat, így ő lesz a nép ellensége és az első számú célpont. Csepi persze kiveri a szart is a monstrumból anyuval és apuval együtt, majd Jackmant is elpicsázza csak úgy finoman. Aztán jön a felismerés, hogy bizony ő meg fog halni, mert lemerül az akkuja és új test kell neki. Közben Géza barátunk is megsérül és ő is haldoklik. Menet közben csepi már próbálkozott egy tudatátvitellel egy emberekre tervezett agyhullám érzékelővel ami úgy látszik az ő fém agyán is hibátlanul működött. Lényeg, hogy csepi és géza új testben boldogan élnek anyuval és apuval….

A történetben vannak hibák, de elviselhetőek. A látvány, hang és egyéb dolgok a 9. kerülettel és az elysiummal megegyeznek. Igényes kidolgozás, jó hangulat, humoros jelenetek, de megint kicsit gyengécskén lovagoljuk meg a szívszorító véget, igaz most ha korlátozottan is, de minden jóra fordul és a hőseink nem pusztulnak el, hanem új testben élik tovább az életüket. Nekem tetszett, 8 pontot érdemel. A 9. kerületet és az elysiumot is újra megnéztem, itt is várható, hogy éven belül ismétlés lesz. Idén úgy látom az AI-s filmek pörögnek….

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)