https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post SSD

October 26th, 2010

Filed under: IT,Napi fájdalom,News,Oldies — AndrewBoy @ 8:06 pm

Emlékszel még az MFM winyóra? 85k-s olvasási sebességével és 80ms seekelésével? Régen volt bazdmeg. Aztán jöttek az első IDE driveok és már mindenki úgy érezte, hogy pörög a világ a kemény 4-5mb/seccel és 20ms körüli seek idővel, aztán ’96 tájékán a seek time már 12-14ms is volt bizonyos winyóknál. De jött az UDMA korszak, de előtte még az SCSI és persze hónapról honapra jöttek ki a nagyobb és gyorsabb winyók. Egy operációs rendszer sebességét nagyban meghatározta a winyó sebessége. Nem volt mindegy bizony, hogy egy régi 40 megás maxtor volt a windows alá berakva vagy egy modernebb 170 megás ibm. A lényeg, hogy ma a sata winyók és az uwscsi vagy sas winyók határa valahol 150-200 mega / sec körül van ténylegesen folyamatos olvasásnál, írásnál. RAIDben persze más a helyzet, de otthonra ki a faszom vesz RAID rendszert 12 winyónak? (Jó.. én, de ez költői volt…)

Meguntam az asztali gépen, hogy sokáig tölt, és már a tököm tele volt vele, hogy 5 os volt 3 winyón szétrakva és sosem találtam már meg semmit. Lustaság fél egészség, a törlés helyett a vásárlás mellett döntöttem. Hagyunk egy fél terrát a játékoknak és egyébnek, a rendszer winyón meg csak a rendszer lesz. De az legyen baszott gyors winyó. Így lett SSD. Sok tesztet elolvasva ár-érték arányban a OCZSSD2-2AGTE60G 60GB volt a nyerő, vagy más nevén OCZ Agility II. 60gb. 35 ezer Ft környékén beszerezhető szállítással együtt a netről akár itthonról is vagy akár külföldről is. 60 giga rendszernek bőven elég, a teljes telepítésem 30 gigát alig emésztett fel, tehát megint elkezdhetem majd a további OS-k felpakolását.

A telepítések kibaszott gyorsak voltak. 6-7 sec alatt “butuló” win, meg kattintásra induló ps és egyéb ilyen nyalánkságok. Némi teszt: a winyón önmagán másolva 150-180 megát tudtam elérni / sec. A winyóra másolva hagyományos sata winyóról 100mb/sec. Kevés a tányérosban a kraft, értem én. A random olvasási sebesség 200mb/sec fölött van, írni is 200 fölött tud. Kérdezem én, elég ez? Egyelőre bőven. Persze egy RevoDrive még többet tud és most már alig drágább (+50%) és ott közel fél giga / sec a műveleti sebesség. A 240 gigás ssd ára 120-130 ezer ft, RevoDrive 140 ezer körül már innen onnan befigyelhet a gépbe. És ezek a Revok tényleg ászok. Ha ekkora méretben és pénzbőségben gondolkodtam volna, akkor Revot veszek, de ugye még bukóra is kell majd gondolni a jövőben. No meg gyarapszunk is lassan:P

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)