https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post green, super green!

February 17th, 2011

Filed under: Links,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 10:03 pm

Mondta Chris Tucker az ötödik elemben. De lehetsz te is szuper zöld, csak körbe kell picit nézni. Kérdés persze, hogy mivel lehet jelentősen spórolni. Lehet gyűjteni esővizet a wc lehúzásokhoz és autómosásokhoz, napcellákat és napkollektorokat felrakni és egyéb mágiák is léteznek. Ugye hányszor van az, hogy égve hagyjuk a villanyt, nézzen bele a lelkébe mindenki és tudja, hogy csinált már ilyet, de csak a lustaság miatt nem lépett vissza egy métert, azzal a gondolattal, hogy rögtön visszajövök. Aztán eltelt persze 2 óra, vagy akár a házból is elmentünk egy jó időre, mire hazaérve jött az ó bazdmeg, hát ez így maradt felkiáltás. De legyintettünk és leszartuk, hogy leszartuk máskor is. Pedig nem szabad. Egy normál szobára az ajánlott megvilágítás szerintem valahol 200 watt körül lehet egy hagyományos több ágú csillárban. 5 db izzó a nagyszobában, esetleg 3 db 40 wattos a kisszobában, a konyhában pedig 1 db százas körte vagy kettő, mert ugye nem mindegy, hogy a húst vagy a kezemet filézem ki.

Nyáron kevésbé, télen sokat használjuk a világítást otthon. Tegyük fel, hogy átlagban a nagyszobában 5 db 50 wattos izzót használunk. Egy évben naponta átlag 2 órát ég. Ez 250 watt x 2 x 365 vagyis  182,5 kWh. Az áram 50 ft / kWh körül van manapság, tehát ez 9125 ft éves fogyasztás. Csak a nyomorult napi 2 óra világítás. Nézzük az alternatívákat, lehetőségünk van a mostanában nagyon divatos higanyos energiatakarékos világításra. Ez általában vagy túl hideg, ha pedig meleg akkor lassan melegszik fel, 6-7 év alatt tönkre megy, nem szereti, ha fel-le kapcsolgatjuk és némelyik még zúgni is tud, mint a klasszik neon. Ilyen izzókat 800-1500 ft közt már kapunk, tehát 5 db legrosszabb esetben is 7500 ft. Az éves energia szükségletük pedig csak 5x kevesebb, mint a hagyományos izzónak, tehát az első évben még 1600 ft elmegy áramra is, kb nullán vagyunk és utána évi 7-8 ezer ft-t spórolunk, de ezt is csak 5, optimális esetben 7 évig, mert utána újra játszik van.

A ledet valamiért az emberek nem szeretik, szúrós fénye van, drága, nem jó. Hangzik el, pedig egy 3528as SMD meleg fénye közelít egy fasza halogénhoz. Egy ilyen smdből akár 60 db-t is rápréselnek egy izzó méretű alaplapra, fogyasztása pedig kb 3,5 watt óránként. Jó-jó, és meddig jó? A led kérem 50 ezer órát elmegy, gond nélkül, vagyis napi két órával 68 évig fog nekünk égni. De most akkor mennyit fogyaszt egy évben? Tehát 5 x 3,5 watt x 2h x 365 nap az összesen 13kWh, az pedig nem több, mint 650 ft, egy évben! 60 db SMD led fénye kb megegyezik 40-50 wattos lámpa fényével. És mennyibe kerül? Ha itthon körbenézünk akkor nagyon urihuncutnak találjuk és 3-4 ezer ft / db közt árulják. Ha e-bay és dealextreme hívők vagyunk akkor nagy tételben 5-7 USD / db áron megkapjuk, tehát a legdrágább, legkacifántosabb darab max 1500 ft, tehát első körben 7500 ft befektetés, 650 ft fogyasztás, már spóroltál 1000 ft az első évben, és utána évente spórolsz 8500 ft-t a következő 68 évben. Nem szabad ezeket itthon venni, hiába mondják, hogy német, osztrák kiváló termékek, mikor a doboza ugyanolyan kínai, mint amit nagytételben kintről rendelek. Szerintem megéri, kevesebb áram, kevesebb pénz és sokáig működik.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)