https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post térhatás

December 29th, 2011

Filed under: IT,Napi fájdalom,News — AndrewBoy @ 11:26 am

Régebben nagy szó volt a térhatású filmezés, hatalmas előrelépést jelentett, hogy hátulról is jött valami zaj. Később elkezdődött a tudatos több hangfalrendszeres, dedikált párbeszéd hangfalos őrület ami szerencsére elég gyorsan standard lett. Elkészült a DTS és a DD. Szerencsére tartalom dögivel elérhető, nincs ma már film / sorozat ami nem legalább 5.1-ben szólna és az erősítő elején ott virít, hogy DTS vagy DOLBY DIGITAL. Örülünk neki, mert kellemes lesz a filmezés és kicsit moziban érezzük magunkat amiatt, hogy a mögöttünk lévő váza mögé elrejtett kis hangszóróból haljuk amikor a gyilkos véletlenül elejti a kését az erdőben.

A mostani agymenés a 3D tévézés, eddig a mozikban tudtuk megnézni a filmeket 3Dben, de már otthon is van lehetőségünk erre. Sajnos a tartalom még karcsú, alig van értelmes elérhető film. Többségban van még mindig a direkt 3D-be rakott marketing film, mint a valójában 3D rendes mozi. Az elérhető mozikon belül is inkább a rajzfilmek (animációs filmek) vezetnek. Itt ugye egyszerű 3D-re konvertálni a műsort, mint a valós színészekkel felvett filmet. De mondhatjuk, hogy ami késik, nem múlik és özönleni fog a 3D, két éve már elérhetőek voltak az első háztartási fogyasztásra alkalmas és árban megfizethető 3D tvk, bizonyos országokban már 3D adás is van, de ez még mindig kevés, hogy mindenki 3D-zen otthon. Az, hogy aktív vagy passzív a szemüveg az gyakorlatilag mindegy, a probléma még mindig a szemüveg, mert az kell, annélkül elég nehéz 3D-ben megnézni valamit. Léteznek már szemüveg nélküli 3D-k, de a gond az, hogy ha picit elmozdítjuk a fejünket már torzul a kép, nem kellemes, tehát a régi szemüveges megoldás kell, szemkitakarással (emlékezz az asus 3800 vgahoz adtak is aktív szemüveget és pl a descentet lehetett 3D-ben játszani, kicsit fájt a fejünk a 40hz miatt a CRT előtt, de élvezhető volt:) ) Sokan szeretnek viszont játszani és itt jön be a másik dolog. A PC-vel, PS3-mal előállított 3D képnek nem valóságos felvételeket kell visszaadnia, hanem on the fly legenerált grafikával kell mókolni, a térhatást így játékon belül el tudjuk érni és egyre több ilyen játék érkezik, ebben van erő. A játék a PCről lassan átköltözik a nappaliba a konzolokra, vagy akár a nagy tvre rakjuk rá a számítógépet, házimozi rendszerrel összekötve és a user örül és élvezi a játékot.

De, hogy működjön a rendesen a PC a 3Dtvn? Kell egy 3D kártya. Ezt már lehet venni 35 ezer Ftért, vagy fölötte, nvidia a sztár ebből a szempontból. Lehet venni hozzá vision kitet, tehát jeladót és szemüvegeket, ez nem tudom mibe fáj, de gyanítom mégegyszer ennyibe. Tehát, ha a tvnk nem 3D akkor lehet még ezzel a kittel 3D-t kialakítani, persze a frissítés feleződni fog, de a mai hiperszuper 6000hz-s giga frissítésű tvk mellett ez nem lesz zavaró. Ha a tvnk 3D, akkor csak össze kell köni a PC-vel és letölteni (megvásárolni 39USDért) a 3DTV Play nevű nvidia 3D enabler programot. Ha ezen is túl vagyunk, akkor gyakorlatilag a megfelelő programokkal (Total Media Theater, Cyberlink PowerDVD 10-11) bármit le tudunk 3D-ben játszani. Értem ez alatt a gyári bluray filmeket persze. Ha mókolt MKV-nk van és régi vga-nk, akkor nem kell új vga és egyéb software, ha a tv tudja az SBS féle 3D-t összemxielni. Ezek az “mkv”-k két oldalból állnak, bal és jobb oldal egy képernyőn, külön-külön nézve torzak, de ha szétnyújtjuk őket és egymásra helyezzük, megfelelő időben, akkor bal és jobb szem képet mutat. A tv ezt elvégzi helyettünk, igaz nem fullHD felbontás lesz, hanem fél soros HD, de ez is jobb mint a semmi. A nyűg, hogy a filmeket át kell konvertálni halfSBS-be, hogy tudjuk így élvezni. Gyakorlatilag 3D tv nélkül is élvezhetjük, mert pl a PowerDVD még cián-piros szemüveghez is összemixeli nekünk ezt a képet és a régi papírszemüveggel is tudjuk “élvezni” a műsort.

Én egyelőre megmaradok az SBS megoldásnál, majd, ha lesz dögivel tartalom akkor majd játszunk a rendes 3DTV play módszerrel, addig is a PS-n élvezzük a 3D-s játékokat ezerrel:)

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)