https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post be green!

March 12th, 2009

Filed under: IT,Napi fájdalom,Sunk (in) thoughts — AndrewBoy @ 10:03 pm

A cebiten és mostanság mindenhol ez folyik a csapból. Régebben senkit nem érdekelt, hogy a számítástechnikai eszközök mennyit fogyasztanak. Ugye induljunk ki abból, hogy annó még borda sem kellett a cpukra. 93-4ig teljes terhelés mellett is alig mentek a procik 30-35 fok fölé. Aztán megjelentek az első DX2-k és onnantól kezdve már mindenre kellett borda s ventillátor. Az áram egy része így rögtön hővé alakult ami semmi más, mint veszteség. Aztán egy idő után a szerverek már annyi hőt termeltek, hogy a szobák hőjét jelentősen felmelegítették, így légkondicionálást kellett beszerelni.

Manapság mikor a hálózati adattároláshoz több terrányi tükrözött, strippelt winyók kellenek, a raid5,10 korszakában már nem elég 1-2 winyót bekötni a rendszerbe. A mai NASokhoz 10-20-30 winyót is lehet kötni, ami iscsi 15kprm-s cuccok esetén termeli a hőt és zabálja az áramot. Egy-egy blade szerver cluster rendszer áramfogyasztása meghaladja akár a 3-4kWh-t is. Egy teljes szerver park képes akár 15-20kWh áramot is felzabálni, ami óránként akár 1000 Ft is lehet és persze erre még jön legalább egy 4-5kWh-s légkondi, összesen a 25kWh már 1200 Ft költségre is rúghat, így az éves áram költség elérheti az éves 10 millió Ft-t. Tehát a pár éves felhasználás a gépek értékén is túl mutathat.

Be Green! Nem elég a mobiltöltőt és a számítógépet áramtalanítani otthon és akkor még ott a tv, dvd, hifi ami stand byban zabálja a 10-20 wattokat. Ezekkel egy háztartás egy évben már komoly 4-5 akár 10 ezer forintos áram költséget takaríthat meg. Látszik, hogy a számítógépek teljesítményének növekedése már háztartási méretben is képes az áramszámlát jelentősen megnövelni. A régi gépek fogyasztása elenyésző volt és rendes tápkapcsoló volt rajtuk, így stand by fogyasztásuk sem volt. A mai gépeken, mikor a gyerek napi 8-9 órát játszik, hát nem kevés a fogyasztás, egy jó játék gép monitorostul képes 4-500 wattot csont nélkül benyelni, napi akár 200 Ft-s extra költséggel terhelve a háztartást. Ez a régi gépeknél akár dupla/tripla fogyasztás is lehet. Egy 14-s CRT sem fogyaszt sokkal kevesebbet mint egy 22 colos LCD panel! Sőt, szerintem a 14-s CRT kevesebbet eszik.

Én is Green lettem. A szervert rendesen lehúztam 500 Mhz-re és 1,1voltra raktam a Vcore-t. Bekapcsoltam az athcool-t. Így jelenleg a proci 32 fokos (korábban 42-45 volt). Vettem egy fogyasztásmérőt a conradban. Hazaérve az államat kapartam össze a földről. A NAS pörgő winyókkal 40 watt körül eszik. A switch 15-22 watt közt eszik, az adsl modem 15 wattot zabál meg, a UPS 15 wattot nyakal még be. A szerver a 105 wattból a maradékot, vagyis 25-30 watt körül zabál. Az asztali gépem csak, ha úgy megy monitor nélkül letöltögetni, akkor 75 wattot eszik meg, monitorostul már 110 körül eszik, játék alatt pedig 300 watt körülire megy a fogyasztás.

Ledöbenttő utánaszámolni, de a szerver üzemeltetse kb havi 4000 Ft körül van, hiszen éjszaka azért áll a NAS és álló winyóval csak 10-15 watt körül eszik. Be Green! A TV-n is vegyük le a fényerőt :)

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)