https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post grafikus munkakörnyezet

March 16th, 2009

Filed under: IT — AndrewBoy @ 5:22 pm

Adott egy 1Ghz-s celeron procis gép 256 mega SD Rammal és 120 Gb winyóval. Van benne valami Geforce3 nvidia cucc is. Alaphangon windows xp-vel, officszal normálisan elmegy a gép, lehet internetezni, szöveget szerkeszteni, videót nézni, zenét hallgatni. Szóval minden működik faintosan. Játszani persze csak módjával lehet, régebbi játékokkal, de irodai gépen nem játszunk.

Nézzük windows esetén milyen költséget jelent egy XP és egy Office amiben van Outlook, Excel, Word és Power Point, esetleg Publisher. XP professionalt jelenleg 32 ezer Ft + ÁFA / db áron találtam, Office 2007 Pro-t már potom 99 ezer Ft + ÁFA / db áron van, most akciósan. Szóval 130 ezer + ÁFA a két program és akkor még gépet sem vettünk alá. A fenti celeronos konfig ingyen volt, a monitort én adtam hozzá, 19 colos monitor eszmei értéke 5-10 ezer Ft között mozog. A winyó még egy értékesebb darab, az is itthon volt a fiókban.

Szóval letöltötem a Lenny-t, debian 5. Nem voltam spúr, a teljes első cd-t leszedtem, nem csak a net install-t. Berakom, boot. Wow! Grafikus felülettel telepítés. Ám legyen!
Next-next alapon végig megy, munkaállomás, samba, etc. Kb egy óra alatt fent volt minden. Kis szopás az nvidia driverrel, itt azért még kell a google. Aztán utána már megy minden felbontás beállítás és frissítés is. OpenOffice dolgok kipróbálása, megy minden. Élesben, majd meglátjuk, hogy fog teljesíteni a gép. Mivel napi használatban lesz irodai körülmények közt, ezért fontos, hogy ne legyen virus, etc probléma. Ezért is akarom ezt a linuxot, user semmit nem tud elállítani, semmit nem tud szétkúrni. Van egy munkakönyvtára aztán ennyi.

Majd még a nyomtatót és a scnannert kell behergelni rá, de már 5 éve sem volt gondom SuSe alatt a scannerrel és a nyomtatóval.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)