https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post Чернобыль – The tour I.

April 26th, 2008

Filed under: Kirándulás — AndrewBoy @ 12:57 am

A túra. Igen. Csernobilba. Régóta foglalkoztatott már Csernobil. Nem igazán az össznépi ‘ezé döglik meg mostanság mindenki’ dolog miatt, hanem mert, hogy a gyíkrákba sikerült ezt ennyire elbaltázni. Nem vagyok atomfizikus, így sokmindent még mai napig nem értek, hogy mi-mivel-mit-csinál, habár mindig szerettem a műszaki dolgokat. Egy 4 ütemű motort össze tudok rakni, egy atomerőművel biztos nem boldogulnék. Szóval első körben ez érdekelt, hogy milyen a felépítés, persze nem elméleti szinten, hanem úgy gyakorlatiasan – mi is történik. A túra gondolata viszont ott kezdődött el, hogy S.T.A.L.K.E.R... meg még a COD4-ben Pripjatyban is kell akciózni, tudjátok, kihalt -szellem- város ahonnan kitelepíettek cca 49.000 embert. Sajnos vagyok annyira morbid, hogy most az érdeklődésem ilyen irányba volt képes fordulni.

Amit tudni kell, hogy a Zónába csak engedéllyel lehet belépni. Csak ukrán rendszámos kocsi léphet be és csak vezetővel lehet bemenni. Utakat szerveznek Kijevből, vagy a Zóna határától. Gugli a barátod. Pár száz Csernobillal foglalkozó weboldal és külföldi cikkek alapján úgy néz ki a dolog, hogy komoly veszélynek nincs már kitéve az ember. A sugárzás a Szarkofágtól a legerősebb, ami kb. 3x adagot jelent a normálnál. Meg kell jegyezni, hogy pl nyugat Kínában vagy Brazíliában a normál háttérsugárzás a normálnál kb 2x akkora, még egy transzatlanti utasszállítón a normál dózis akár 9-10 szeresét is megkapjuk.

Pripjatyban a sugárzás alacsony, már ami a városi részeket illeti. A moha, fák, pucér fémek még mindig sugároznak, ezért a betonról lelépni, tárgyakat fogdosni tilos. Természetesen a 15 emeletes épület tetejére fel lehet menni és körbe lehet nézni, egészen az erőműig ellátni és balra nézve az óriáskerék is kimagaslik a fák közül. A roncstemetőbe természetesen nem lehet menni a brutális sugárzás miatt. A túra alatt a sugárzó részeket elkerülik az emberek, egyetlen egy veszély van, mégpediglen kéremszépen a mikronnál kisebb forró részecskék, ezek repkedhetnek a levegőben és benyelhetjük őket. Ruhánkra, vagy bőrünkre esve semmi bajunk nem lehet, lenyelve viszont állítólag 0,0000009%-kal növekszik a bél/tüdő rák esélye.

Ez a túra lehet kicsit morbid és veszélyes, de a történelem része. Az egyik legszörnyűbb katasztrófa ami történt, de megnézni saját szemmel és átérezni kis részét a történelemnek szerintem belefér. Nomeg a cézium sugárzó izotópja még 40 ezer évig fog rendesen sugározni, szóval, ha addig nem megyünk, akkor sosem fogunk. A házak falai pedig nem fognak örökké állni, már 21 éve nem tatarozták őket. A témát aktívan kutatjuk, folyt köv további részletekkel.

No Comments »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)