https://cubik.com.tw/vpn/
rulururu

post az élet játéka

July 15th, 2009

Filed under: IT,Napi fájdalom,Oldies — AndrewBoy @ 1:50 pm

Sokan biztosan emlékszünk a klasszikus game of life táblás társasjátékra. Na ez most nem arról szól. Létezik egy nagyon nagy matematikus kit úgy hívnak John Conway. Ez az ő játéka. Egyszerű játék, 4 egyszerű szabállyal. A játékban “sejtek” születnek és halnak meg, attól függ, hogy a szomszédjukkal milyen a viszonyuk. A 4 alapvető szabály az ami meghatározza a szomszédi viszonyt. A cél az, hogy minnél több generáción keresztül növelni a sejtek számát, illetve egy stabil populációt létrehozni.

A négy alapvető szabály:

  • Minden sejt szomszéd nélkül vagy csak egy szomszéddal meghal
  • Minden sejt 4 vagy több szomszéddal meghal
  • Minden sejt 2 vagy 3 szomszéddal túlél
  • Minden sejt 3 szomszéddal túlél és gyarapodik

Képzeljünk el egy négyzetrácsos táblát, szomszéd mindenki aki átlósan vagy jobbra, balra, fent, lent van, tehát egy sejtnek 8 szomszéd helye van. Létre lehet hozni a generációkban álló sejt csoportokat, mászó sejt csoportokat és pulzáló sejt csoportokat. Persze, hogy az ezredik generációig eljussunk kell pár spirálfüzet amit telerajzolhaunk. Ezen segítenek különböző programok. Most már on-line is elérhető egy-két program.

Talán az egyik legegyszerűbb verzió, ahol mi rajzolhatjuk be a kezdéseket itt található: http://www.bitstorm.org/gameoflife/ . Figyelem! A játék erősen addiktív! Nekem gecire bejön mikor már szép pulzárokat tud az ember csinálni :)

 

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

ruldrurd
Dadaamazon bike seat
© AndrewBoy's Blog , Desinged by Stealth Settings
Entries (RSS) and Comments (RSS)